Sayın Üyemiz,

İstihdam sorununun altında yatan en önemli nedenlerden biri "mesleksizlik"tir. Türkiye'de vasıfsız işgücü fazlalığı olduğu görülmekte diğer yandan firmalar da kaliteli eleman bulma sıkıntısı çekmektedir. Bir işletmenin devamlılığı için nitelikli işgücü en önemli unsurlardan biridir. Çünkü yapılan işin kalitesi, işin zamanında teslimi, müşteri memnuniyeti ve nihayetinde işletmenin devamlılığı nitelikli işgücünün varlığına bağlıdır. 

Bu noktada karşımıza çıkan en önemli sorun; bireylere işletmelerimizin istediği temel nitelikleri kazandırmaktır. Ancak, okulda alınan eğitimin işletmelerimiz için yeterli olmadığı bilinmektedir. Hem okuldaki eğitimi geliştirmek, hem de yaşam içi eğitimi yaygınlaştırıp derinleştirmek için uygulamalı saha eğitimleri bireylerin nitelik kazanmaları bakımından çok önemlidir. Bu bağlamda; İl Milli Eğitimi Müdürlüğü ile gerçekleştirdiğimiz temaslar neticesinde, 2016-2017 ve sonrası eğitim-öğretim yıllarında Mesleki ve Teknik okullarda açılacak bölümlerin ve eğitim içeriklerinin belirlenmesinde ilimiz iş aleminden gelen talep ve görüşlere öncelik verilmesi istenmiş, Odamızın bu isteği İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce de kabul görmüştür.

Diğer yandan, İlimizde faaliyet gösteren işletmelerimize nitelikli istihdam sağlamak, işgücü piyasasında arz talep uyuşmazlıklarından kaynaklanan işsizliğe çözüm getirmek amacıyla Türkiye genelinde uygulanan "Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri'10  Projesi"ni başarılı bir şekilde yürütmekteyiz. Bir beceri kazandırma ve iş edindirme seferberliği olan UMEM projesi kapsamında 2010 yılından bugüne kadar düzenlenen 692 farklı kurs programına 11283 kursiyer katılmış, 8268 kursiyer kursları başarıyla bitirmiş ve 5384'ü ilimizde faaliyet gösteren işletmelerde istihdam edilmiştir. Söz konusu proje ile ilimiz işletmelerinin ihtiyacı olan kalifiye elemanlar işbaşı eğitim kursları sayesinde sanayicimizin istediği niteliklerde eğitilmektedir.  

İşletmelerimizin nitelikli istihdam sorununa çözüm arayışı çalışmalarımız çerçevesinde üyelerimizin talepleri birinci önceliğimizdir. Bu itibarla;  15 Aralık 2015 Salı günü Saat 17.00'de SATSO Meclis Toplantı Salonunda ilimizde faaliyet gösteren İşletme sahiplerinin, insan kaynakları veya üretim müdürlerinin katılımıyla bir toplantı yapmayı planlamaktayız. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği yetkililerin katılımıyla yapılacak toplantıda UMEM Kursları hakkında bilgilendirme yapılacak, ardından İlimizdeki mesleki ve teknik  okullarda açılması istenilen bölümlere ilişkin üyelerimizin görüşleri  alınacaktır. Söz konusu toplantıya üyelerimizin katılım sağlaması, UMEM kursları, mesleki  ve teknik eğitim konusundaki görüş, talep ve fikirlerini beyan etmeleri son derece önemli olup işletmenizden en az bir yetkilinin toplantımıza teşriflerini önemle rica ederiz. 

Saygılarımızla,

 

 

Yiğit ATEŞ
Genel Sekreter

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın tüm duyurularına ulaşmak için tıklayınız.

 

[{HTMLVIEW}]

[{UNSUBSCRIBE}]

Duyuru Tarihi : 11/12/2015
Paylaş