Avrupa Birliği(AB)'nin ENPI/CBC (Avrupa Komşuluk ve Ortaklık Aracı-Sınır Aşan İşbirliği) stratejisi belgesi kapsamında kurulan üç deniz havzası programından biri olan ve Türkiye'de Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA)'nın ikinci bileşeni Sınır Ötesi İşbirliği Kapsamında Avrupa Birliği Genel Sekreterliği (ABSG) koordinasyonunda yürütülmekte olan Karadeniz Havzası'nda Sınır ÖTESİ İşbirliği Programı'nın 16.700.000 TL'lik bütçeye sahip ikinci çağrısı 2011 yılının Ocak ayı içerisinde açılacaktır.

Amacı Karadeniz Havzası'nda bulunan bölgelerin ekonomik ve sosyal yapılanmasını güçlendirmek ve bölgede sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirmek için yerel ortaklık ve işbirliğini gerçekleştirmek olan Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Programı'ndan; Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Moldova'nın tüm bölgeleri; Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Rusya ve Türkiye'nin bazı bölgeleri yararlanmakta olup, Doğu Marmara TR 42 Düzey 2 bölgesi de(Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, ve Yalova) bu programdan faydalanabilmektedir.

Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Programının ‘ Sınır Bölgesinde Ekonomik ve Sosyal Kalkınma (Öncelik 1:ortak/muhtelif kaynaklar baz alınarak ekonomik ve sosyal gelişim için sınır ötesi ortaklığın desteklenmesi), ‘Ortak Sorunlara Karşı Birlikte Çalışmak (Öncelik 2: çevrenin korunması ve muhafazası için kaynakların paylaşımı ve etkin kullanımı) ve Toplumlararası ve Yerel İş Birliğini (öncelik 3: Karadeniz havzasında ortak bir kültürel ortamın oluşturulması için kültürel ve eğitimsel girişimlerin desteklenmesi) başlıkları altında üç ana hedefi var olup, programa merkezi kurumlar, bölgesel/yerel yönetimler, diğer kamu kurum ve kuruluşları ve kamu hukukuna tabi kuruluşlar, bir ya da birkaç ulusal, bölgesel, veya yerel kamu otoritesi veya kamu hukukuna tabi kuruluşlar tarafından oluşturulan dernekler, 2004/17/EC yönetmeliğine göre tanımlanan kamu işletmeleri ve diğer kar amacı gütmeyen kuruluşlar başvurabilmektedir.

Türk ortaklar bu programa sadece üye ülkelerden( Bulgaristan, Yunanistan, Romanya) en az bir ve ortak ülkelerden( Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova, Rusya, Ukrayna) en az bir ortağın dahil olduğu üçlü ortaklıklarla başvurabilirler. Projelerde önerilen otak sayısı 3 ila 10 arasındadır. Program kapsamında hazırlanacak projelerin bütçelerinin % 90'ı AB'den hibe ,%10'u ise başvuru sahibi tarafından eş finansman olarak karşılanacaktır.

Ayrıca projelerin bütünleştirilmiş proje(sınırın her iki tarafındaki proje ortakları farklı öğelerle/elementlere projenin uygulanmasına katkıda bulunur); simetrik proje( benzer aktiviteler projenin kapsadığı bölgelerin tamamında geliştirilir)veya bir ülkede geliştirilen fakat bütün ortaklara yarar sağlayan proje tiplerinden birine uyması gerekmektedir. Bütünleştirilmiş projeler daha yüksek puan alacaktır.

Kamuoyuna ve üyelerimize duyurulur.

Duyuru Tarihi : 3/1/2011