Sayın Üyemiz,

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası değişen dünya düzeninde ilimizin rekabet gücünü artırmayı ve üyelerimizin sürekli gelişmelerine destek olmayı kendisine misyon edinmiştir. Bu amaçla, bünyesinde ve hizmetlerinde her gün bir yenilik yapmayı, küreselleşen ekonomide öne çıkan unsurlar hakkında üyelerine bilgi vermeyi, rehberlik etmeyi kendisine ilke edinmiştir. 
İlimiz sanayisini metal ve otomotiv sektörü ile bunların yan sanayisi üzerine gelişmiş ve gelişmekte olan bir yapıya sahip olduğu bilinmektedir. Söz konusu sektörlerin en çok aradığı meslek elemanlarının başında Gazaltı ve Çelik Kaynakçısı gelmektedir. Ayrıca, işverenler tarafından İŞKUR’a verilen işgücü taleplerinin başında ve yeteri kadar karşılanamayan talepler arasında bu meslek elemanları öne çıkmaktadır. 

Bu kapsamda Sakarya İŞKUR Müdürlüğü, Sakarya Üniversitesi ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi işbirliği ile SAKARYA KAYNAKÇI İSTİHDAMI PROJESİ (SAKİP) geliştirilmiştir.
Proje, Gazaltı-Çelik Kaynakçısı alanında personel arayan üyelerimize ve Gazaltı-Çelik Kaynakçısı alanında çalışmak isteyenlere yöneliktir. 


İşverenlerimize Meslek Eğitimi Geliştirme Projesi (MEGİP) ile istediği nitelikte işgücünü yetiştirme fırsatı sunuyoruz. Proje kapsamında, Gazaltı-Çelik Kaynakçısı meslek kursları verilecektir.

Sakarya Üniversitesi ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi   Mühendislik ve Teknoloji Fakülteleri içerisindeki Kaynak atölyelerini, İŞKUR ve SATSO’ nun da desteklediği programla iş arayan yetişkinlerin eğitimine  açmış durumdadır.

Meslek kursları 2 aşamadan oluşmaktadır. Bu süreçler, birinci aşamada Üniversitede 2 aylık teorik ve atölye eğitimleri sonrası Mesleki Yeterlililk Belgesini almaya hak kazanan  kursiyerin, ikinci aşamada 4 aylık süre ile işletmenizde işbaşı eğitimine tabi tutularak tecrübe kazanması sağlanacaktır. 

Ayrıca, 2 aylık teorik eğitimin ve ücretsiz Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) belgelendirmesi ile yine 4 ay süre ile işyeri eğitiminde geçen süre için kursiyere asgari ücret vererek, istihdam ve eğitim maliyetinizi İŞKUR üstlenecektir.

Proje, işverenlerimize yetiştirilmesini istediği elemanı seçme fırsatı da vermektedir. Ancak, uygun adayı bulamamanız durumunda, projeye başvuru yapan, iş arayan kursyier adayları ile görüşerek, kabulünüz doğrultusunda kursa başlatabiliriz.

İŞVERENE SAĞLANAN FIRSATLAR…
- Seçerek belirlediğiniz elemanın 2 ayda yetiştirilmesi,
- Teorik ve Atölye eğitimi sonrası ve İşbaşı Eğitimi öncesi MYK sertifikalandırılması,
- İşyerinizde 4 ay süreyle İŞKUR tarafından maaşı ödenmek suretiyle tecrübe kazandırılması,
- Kursiyere 6 ay süre ile Asgari Ücret Ödemesi


KURSİYERE SAĞLANAN FIRSATLAR
- Kursiyerin 6 ay süre ile SGK ya iş kazası ve meslek hastalığı primleri İŞKUR tarafından ödenecektir.
- Üniversitedeki eğitimin maliyetinin de İŞKUR tarafından karşılanacaktır. 
- MYK sınav bedelinin de SATSO tarafından taahhüt edilmektedir.


Mesleki Eğitim Ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (Megip) kapsamında açılması planlanan Gazaltı-Çelik Kaynakçısı mesleğindeki kurs programı hakkında bilgiler;



*İşverenler çalışan sayılarının yüzde ellisine kadar kontenjan talebinde bulunabilecektir. Kontenjanlar; mesleki eğitimin başlama tarihi itibarıyla aynı il sınırları içerisinde, aynı işverene bağlı işyerlerinde mesleki eğitimin başladığı tarihe ait fiili çalışan sayısını gösteren belgede yer alan çalışan sayısı üzerinden, kontenjan oluşturmak suretiyle belirlenir.
* Teorik eğitim bölümünde sınıftaki kişi sayısı 15’i geçemeyecektir. Uygulamalı eğitim, işverenlerin talep ettiği sayıdaki kursiyer talep sahibi işverenin işyerinde gerçekleştirilecektir. 
* İstihdam yükümlülüğünün yerine getirilmesi talepte bulunan işverenlerin sorumluluğundadır.
*İşverenler mesleki eğitimin dörtte birlik süresinin bitiminde eğitime devam eden kursiyerlerin en az yüzde ellisini en az mesleki eğitim süresi kadar talepte bulunan işverene ait işyerlerinde kurs programı sonunda istihdam edeceğini taahhüt eder.
* İstihdam yükümlülüğünün yerine getirilmemesi halinde; işveren tarafından istihdam edilmesi gereken kursiyerler için ödenen sigorta primleri ve kursiyer zaruri giderleri ve işverene yapılan tüm giderler yasal faizi ile birlikte işverenden alınır ve işveren ile yirmi dört ay süresince hizmet alımı ve işbirliği kapsamında sözleşme veya protokol imzalanmaz.
* Mesleki Eğitime katılmak için Kursiyerlerde aranan şartlar;
(1)          16 yaşından gün almış olmak,
(2)          Kuruma kayıtlı işsiz olmak,(Vergi Mükellefi, Tarım Bağkur,…. vb. olmamak)
(3)          Emekli olmamak,
(4)          Kurslara katılmama yönünde yaptırım uygulanmıyor olmak,
(5)          Kurumca aynı meslekte düzenlenen kursu tamamlamamış olmak,
(6)          Öğrenciler kurslara katılamazlar,  sadece açık öğretimdeki öğrenciler kurslara katılabilirler.
(7)          Eğitimin başladığı tarihten itibaren bir yıl öncesine kadar işverenlerin çalışanları, bu işveren ile düzenlenen kurslara katılamazlar.
(8)          Mesleğin gereklerine uygun olarak belirlenen özel şartlara sahip olmak,
* Eğitime katılacak kursiyerlere eğitime katıldıkları fiili gün üzerinden 108,68 TL ve eğitime devam edilen süre içerisinde Genel Sağlık Sigortası ve İş Kazası Meslek Hastalığı primleri İŞKUR tarafından ödenir.

SAKARYA KAYNAKÇI İSTİHDAMI PROJESİ (SAKİP) hakkında sorularınız için [email protected] adresine e-posta gönderebilirsiniz.
SAKARYA KAYNAKÇI İSTİHDAMI PROJESİ (SAKİP) Firma Başvurusu yapmak için tıklayınız.  
SAKARYA KAYNAKÇI İSTİHDAMI PROJESİ (SAKİP) Kursiyer Başvurusu için tıklayınız.  
Duyuru Tarihi : 2/3/2021
Paylaş