Sakarya'nın Yetiştirdiği önemli değerlerden ve hazır giyim sektörünün yeni yıldızlarından biri olan Gülden Yılmaz, deneyimlerini ilimizdeki kadın girişimcilerle paylaştı.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, ilimizdeki kadın girişimci sayısının artırılması ve kadınların iş hayatında hak ettiği seviyelere gelebilmeleri için yapılan çalışmalara her zaman destek vermektedir. Bu destek doğrultusunda İl Kadın Girişimciler Kurulu'nun,  kadın girişimcilerin niceliğinin ve niteliğinin artırılması yönünde yürüttüğü fçalışmalarda da işbirliğini sürmektedir. 

Bu işbirliği çerçevesinde,  İl Kadın Girişimciler Kurulu'nun organizasyonu ve Odamızın ev sahipliğinde 09 Aralık 2009 Çarşamba günü   “TÜRKİYE'DE KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNDE ROL MODEL OLMANIN ÖNEMİ” konulu bir konferans gerçekleştiridi.

Ülkemizde kadın girişimciliğinin desteklenmesi, ekonomik ve sosyal yaşamda kadının konumunun güçlendirilmesi ve yönlendirilmesi, iş hayatında rol model olarak kadının yeri ve öneminin değerlendirildiği konferansa, başarı öyküsünü ve tecrübelerini paylaşmak üzere Sakarya'nın yetiştirmiş olduğu önemli değerlerden biri olan
KOTON Mağazaları Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gülden YILMAZ katıldı.

SATSO'da gerçekleştirilen "Türkiye'de Kadın Girişimciliğinde Rol Model Olmanın Önemi ”konulu konferansın açılış konuşmasını Sakarya İl Kadın Girşimciler Kurulu Başkanı İffet Hacıeyüboğlu yaptı. 

Hacıeyipoğlu konuşmasında şunları dile getirdi:

"29 Ekim 2007'de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde kurulan Kadın Girişimciler Kurulu daha sonra iller ve ilçeler bazında konuşlanmasını sürdürmüştür. Bugün, bu kurullar Türkiye'nin 74 ilinde Kadın Girişimcilik potansiyelini nicelik ve nitelik bakımından geliştirmek adına çalışmalarını sürdürüyor.

Kadın Girişimciler Kurulu geçtiğimiz Mart ayında ülke genelinde gerçekleşen oda ve borsa seçimlerinde müthiş bir ivme ile grafik çıkış göstermiştir. 1 meclis başkanı ve 25 yönetim kurulu başkanının da aralarında bulunduğu 149 meclis üyesiyle kadınlarımız, bir önceki dönemle kıyaslandığında meclislerdeki sayılarını üç misline katlamışlardır. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odasına kurulduğu günden beri -84 yıldır- hiç kadın meclis üyesi seçilememişti. Bu dönem, içinde bulunduğumuz bu meclis salonunda, içlerinden biri yönetim kurulu üyesi olmak üzere 3 kadın meclis üyesi görev yapmaktadır. 5 Aralık 2009'da 75. yıldönümü olan Türk Kadınına Seçme ve Seçilme hakkının verilişini, bu vesile ile bir kez daha kutlamak istiyorum.

 

Girişimciliği önemsemediğimiz için kadın girişimciliğini de önemsemiyoruz. Çünkü girişimcilik sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı da beraberinde getirir. (Ülkemizde 1955'te kadınların işgücüne katılımı %72 gibi yüksek orandaydı. Bugün bu oran %23,8. Kırsalda üretici olan kadın makineleşme, sanayileşme ve büyük kentlere göçle beraber evlere çekiliyor.)

 

Kriz zamanları muhasebe muhasebe yapma zamanlarıdır. 2003-2006 yılları arasında ortalama %7,5 ekonomik büyüme hızını yakalayan ülkemiz, dünyayı saran bu ekonomik krizle küçülmektedir. Oysa ülke olarak büyümek için güçlü ekonomi ve kaliteli demokrasiye ihtiyaç duyarız. Güçlü ekonomi için de daha çok girişimciye. Her yıl çalışabilir nüfusa 700 bin gencimiz katılırken ve işsizlik oranları yıllardır olmadığı seviyeleri gösterirken istihdam yaratmak, bugün ülkemize en büyük faydayı sağlayacaktır.

 

Genç nüfusa sahip bir ülkeyiz. Kurul olarak da gençlerimize güveniyoruz. Bundan önceki sunumumuzda üniversite sıralarındaki genç kızlarımıza seslenmiştik. “Mezun olduğumda nasıl iyi bir iş bulabilirim” in yanında nasıl iyi bir iş kurabilirim”i de düşünün diye. İşte bu sesimizi duyan genç arkadaşlarımızdan bazıları bu salonda aramızda. Sakarya Kadın Girişimciler Kurulu ile Sakarya Üniversitesi iktisadi ve İdari bilimler fakültesinin ortaklaşa kurguladığı proje kapsamında girişimci olmak adına yola çıktılar.

 

Kadın girişimciliğinin arkasına aldığı olumlu rüzgarla ileri adımlar attığı bugünlerde rol-model olabilmenin önemine dikkat çekmek istiyorum. Çevresindeki, ailesindeki başarmış hanımlarımızı örnek alan “o başardıysa ben de yapabilirim” diyen pek çok hanımımız, genç kızımız var. İşte kurulumuz yeni kadın girişimciler yaratabilmenin bu rol-modellerin ön plana çıkarılması ile mümkün olabileceğini düşünüyorum.

 

Kararlıyız ve inanıyoruz ki genç, dinamik Türkiye Cumhuriyet ve ekonomisi Dünya konjonktüründe kısa zamanda hak ettiği yeri alacaktır. Türk İnsanının tüm dünyada başarma ve ilerleme azmini temsil eden girişimcilerimize başarılar diliyorum” diye konuştu.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ yaptığı konuşmada ise girişimciliğin önemine değinde. 

Altuğ konuşmasında;

 

 

 

 

“Girişimcilik ekonominin marş dinamosu, ateşleyicisidir. Girişimciliğin yakıtı da enerjisi de hayal kurmaktır. Hayal kuramazsanız hayal ettiğinizin peşinden gitmezseniz hayatın anlamı kalmaz. Bu anlamda bir girişimci konuğumuz var ve kendisini çok iyi dinlemeliyiz. Ülkemizin bu tür girişimcilere ihtiyacı var " diyerek girişimciliğinin önemine vurgu yaptı. 
 
Sakarya'nın Yetiştirdiği önemli değerlerden ve hazır giyim sektörünün yeni yıldızlarından biri olan Gülden Yılmaz,, yaptığı konuşmada iş yaşamındaki deneyimlerini ilimizdeki kadın girişimcilerle paylaştı.

Analitiği çok yönlü bakabilmek ve fotoğrafın tamamını görmek olarak ifade eden Yılmaz, başarı için sistematik bakış açısını geliştirmenin gerektiğini ifade etti. "Hayalperest olmazsanız girişimci olamazsınız" diyen Yılmaz; "Kimsenin görmediği şeyi görmek lazım. Koton'nun bu noktaya gelmesinde bilgi ve araştırmaya verdiğimiz önemin yanında, müşterilerimizin görülerini değerlendirmekte etkili oldu. İşimizi geliştimek için talep innovasyonu yaparak ürünümüze odaklandık. Bulunduğumuz noktaya müşterilerimizin taleplerini değerlendirerek geldik. Müşterilerimizi sürekli olarak gözlemliyoruz." diyerek başarılarındaki sırrı açıkladı. 

Hazır giyim sektöründe satışın kabinde yapıldığını ifade eden Yılmaz, "tereddüte düştüğümüz konularda müşterilerimize soralım diyerek pazar araştırmaları yapıyoruz. Kriz dolayısıyla işlerin daraldığı, satışların düştüğü ve insanların eve kapandığı bir dönemde "home wear" kolleksiyonunu tasarladık. Bu konsep sayesinde kriz döneminde de satışlarımızı artırdık. Kıyafetlere bakmak amacıyla mağazalarımıza gelen müşterilermizi deneme kabinlerine yönlendirdiğimiz taktirde satış oranlarımızı büyük oranda arttığını gördük. Müşterinize kıyafeti giydirirseniz mutkala satarsınız." diyerek mağazalarda ürün denemek isteyen müşterilere geniş alanlar sunmanın satışta çok etkili olduğunu belirtti.   

Söz konusu konferansın ikinci bölümünde KOSGEB Sakarya Şube Müdürü İsmet Yılmaz KOSGEB'in faaliyetleri ile ilgili detaylı bir sunum gerçekleştirdi. 

"Türkiye'de Kadın Girişimciliğinde Rol Model Olmanın Önemi" konulu konferans sunumların ardından soru cevap bölümü ile sona erdi. 

Oldukça yoğun bir katılımla gerçekleştirilen konferans büyük ilgi gördü. 

   

Haber Tarihi : 4/12/2009
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::