Valilik- Büyükşehir Ve Rektörlükten Satso'ya Destek

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Başkan Yardımcısı Yıldız Bezek, Yönetim Kurulu Üyeleri; Vahap Gün, Ahmet Cevherli, Turgay Çelik, M. Önol Taşöz, GenelSekreter Uğur Tın, Başkan Danışmanı Murat Reis'ten oluşan SATSO Heyeti, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ve Sakarya Üniversitesi Rektörü Muzaffer Elmas'ı makamında ziyaret ettiler.

"Otomotivde Ezberler Bozuluyor"

Otomotiv Çalıştayı ile ilgili bilgi aktarmak ve mevcut çalışmalar hakkında bilgi vermek üzere gerçekleştirilen ziyaretlerde konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı ve MARKA Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Kösemusul, ilimizin otomotiv sektöründe bulunduğu konumu ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak "Türk firmalarının son birkaç yıldır hızlanarak oluşturma noktasında oldukları tasarım kabiliyeti son derece önemlidir ve bu konuda daha hızlı ilerleyen bölge-firmalar öne geçecektir. Bunun bir bölge stratejisi ve işbirliği konusu olması durumunda şüphesiz başarılması daha kolay, sonuçları çok daha olumlu olacaktır" dedi. Yerli otomobil üretiminin de bu anlamda çok önemli bir açılım olduğuna dikkat çeken Kösemusulotomotiv sektöründeki bölgesel başarının desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak Otomotiv Çalıştayı'nın da bu doğrultuda ciddi bir alt yapı oluşturacağını ifade etti.Kösemusul ayrıca "Geleneğimizdeki istişare kültüründen ilham alan, iletişim ve düşünme kalitesini üst düzeye çıkaran, devrimsel bir grup çalışması biçimi olan bu çalıştay, gündemimizdeki konuda istişareleri buluşturmak adına planlandı" diyerek söz konusu proje ve çalıştayınSATSO'nun değil Sakarya'nın projesi olduğunu belirterek altını çizdi.

Kösemusul "Doğu Marmara Kalkınma Ajansı desteğiyle gerçekleştirilecek olan bu Çalıştayla, özellikle ilimiz ve Türkiye ekonomisinin temelini oluşturan otomotiv ana ve yan sanayi sektörlerinin rekabet güçlerini ortaya koymak sağlamak için Bölgesel İnovasyon Stratejilerini belirleyerek yol haritasını kamuoyu ve paydaşlar ile paylaşmak ve modelin sürdürülebilirliğini sağlamak için rehber yaratmayı amaçlıyoruz" dedi.

SATSO Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu ise dünyada otomotiv sektöründe meydana gelen değişikliklere dikkat çekerek akaryakıtlı araçlardan hibrit araçlara kadar uzanan süreçte, sektörde ezberlerin bozulduğunu ve bu doğrultuda Sakarya'nın değişen dünya şartlarına hazırlık yaparak bu yenilikleri yakalayıp öne geçecek potansiyeli olduğunu ifade etti.  Borazancıoğlu, yatırımcılar ve sanayicilere çok anlamlı ve verimli bir altyapı oluşturmayı hedeflediklerini ve Otomotiv Çalıştayı'nın da bu amaçla hazırlandığını belirtti.

Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Murat Reis ise, 25 Mayıs'ta başlayacak Otomotiv Çalıştayı'nın etapları ve içeriği hakkında bilgi vererek bölgenin otomotiv sektörü açısından değerlendirileceği toplantıda otomotiv sektöründe lider çevre kentlerle kıyaslamalı değerlendirmeler ile Sakarya otomotiv sanayisinin gelişmesi önündeki en büyük engeller ve buna karşı avantajları gözden geçirilerek netleştirileceğini dile getirdi.

Sakarya Valisi Mustafa Büyük ise kamuoyundan yakın olarak takip ettiği otomotiv sektörünü ve yerli oto üretimi konusundaki çabalarından dolayı SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'u tebrik ederek "Bölgemizde engellenmesi güç bir sanayileşme yaşanıyor bu anlamda kabul gören ve gelişime açık sektörlerin desteklenerek öne çıkması konusunda hepimiz mutabıkız" dedi. Vali Büyük, ayrıca OSB'lerde firma seçiminde de ana sanayiye paralel yan sanayi yatırımlarının desteklenmesi gerektiğini ve bu yönde çalışmaların başladığını ifade ederek ilimizdeki mevcut yan sanayiyi güçlendirecek sektörler seçilsin ki elimiz güçlensin " diyerek yatırımların mevcut potansiyele uygunluğuna dikkat çekti.

Vali Mustafa Büyük ayrıca, Otomotiv Çalıştayı ile ilgili olarak "Sakarya vites yükseltiyor" sloganının yapılan çalışmalar ve gelişmelerle örtüşen doğru ve güzel bir giriş olduğunu bu söylemle başlayan çalışmaya her türlü destek olacaklarını ifade etti. Otomotiv konusunda güçlü bir altyapı, işgücü, yan sanayi varken bunun dünyaya açılması gerektiğini vurguladı.

"Ulaşım Havzası olma yolunda önemli bir adım"

SATSO Heyetinin ikinci durağı Sakarya Büyükşehir Belediyesi oldu. Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu'nu makamında ziyaret eden Heyet, Otomotiv Çalıştayı ve Marmara Bölgesi'nin Detroit modelinde bir otomotiv üssü olması doğrultusundaki çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SATSO'nun bu doğrultuda yapacağı her türlü çalışmaya destek olacaklarını dile getirerek Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün Marmara Bölgesinin deniz, hava, demiryolu, havayolu ile "bölgenin ulaşım havzası olmasını istiyoruz" yönündeki temennisine katıldıklarını ve bu yönde çalışmaların da otomotiv sektörünü olumlu etkileyeceğine inandıklarını dile getirdi.

Sakarya'nın düzenli ve planlı sanayileşme anlamında önünün açık olduğunu ve bu doğrultudaki gelişmelerin ilin ticari ve sosyal yaşamını da olumlu etkileyeceğini belirterek Otomotiv Çalıştayı'na katılım göstererek gereken desteği vereceklerini dile getirdi.

 

 

"Sakarya'ya yön verecek bir çalışma olacağına inanıyoruz"

Sakarya Üniversitesi Rektörü Muzaffer Elmas ise söz konusu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Çalıştay ile ilgili teknik konularda değerlendirmelerde bulundu.

Elmas Sakarya'ya yön verecek önemli bir çalıştay olacağına inandıklarını belirterek üniversite olarak gereken akademik desteği vereceklerini ifade etti.

Çalıştayın içeriği ve tekniği hakkında da bilgi alan Elmas sonuçta başarının tam olarak sağlanabilmesi için hedefleri net olarak belirlemek gerektiği ve istişarelerde yoğunlaşılması gereken konuların çok iyi bir şekilde belirlenmesi gerektiğini dile getirdi. Elmas SATSO ile işbirliklerinin önemine dikkat çekerek 3+1 eğitim projesinin de bu önemli çalışmadan biri olduğunu, sanayi üniversite ortak çalışmasından olumlu verimli ve uzun soluklu çalışmaların ortaya çıktığını belirterek Çalıştaya gereken desteği vereceklerini yineledi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, ziyaretlerde bir yılı aşkın süredir gündemde olan Otomotiv üssü Sakarya olmalı konusu ve Otomotiv çalıştayı ile ilgili bilgileri içeren detaylı bir dosya takdim ederek Çalıştay davetinde bulundu.

 

 

 

 

Haber Tarihi : 15/5/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::