Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldız Bezek, Yönetim Kurulu Üyeleri; Ahmet Cevherli, Turgay Çelik, Önol Taşöz, TOBB Delegeleri; Mehmet Keleş, Nadir Öztürk, Hakan Demirayak,  Murat Kılıç, Alican Dalkan, Erhan Fidan, Melih Kaykayoğlu, Arif Pırıldar, Orhan Yılgenci, SATSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı İffet Hacıeyüpoğlu ve Kurul Üyeleri ile SATSO Genç Girişimciler Kurulu'nu temsilen üye Aslı Kartal, bu yıl 60'ıncı yaşını kutlayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 67. Genel Kurulu Toplantısı'na iştirak etti.

Bu yıl "Türkiye için Çalışıyoruz" sloganı ile gerçekleştirilen 67. Genel Kurul; TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katılımıyla gerçekleştirildi.Genel Kurul'a ayrıca Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, siyasi parti temsilcileri, milletvekilleri, bürokratlar, iş dünyasının temsilcileri ile TOBB delegeleri katıldı.

Genel Kurul öncesi bakanlarla kısa bir görüşme yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul 25 Mayıs'ta ilki yapılacak olan Otomotiv Şehri Sakarya Çalıştayı için davette bulundu. Bakanların katılımlarından memnuniyet duyacaklarını ifade eden Kösemusul hükümet yetkilileri ve bakanların hem Sakarya ekonomisindeki gelişmelerle hem de otomotiv sektörünün ilimizin bulunduğu havzada gelişmesi yönündeki yönlendirmelerinin oldukça memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Toplantının açılışında 1954 yılında kurulan Türkiye Odalar Borsalar Birliği'nin 60 yıllık faaliyetleri ile ilgili bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

"Biz Millete Millet Bize güveniyor"

Genel Kurulun açılış konuşmasını yapan TOBB Başkanı M.RifatHisarcıklıoğlu, AB Ülkelerinin ekonomik krize girdiği ve ülkeler arası siyasi krizlerin arttığı bir dönemde Türkiye'nn %8,5 oranında büyüdüğü vekayıtlı istihdamın 1 milyon 62 bine ulaştığını belirterek "1398 bin faal işyeri mevcut, özel sektörün makine techizat yatırımı %25 arttı, ihracat 135 milyar dolara çıktı, ihracat yapan üye sayımız yüzde 8 artarak 54 bine, yaptığımız ihracat yüzde 18 artarak 135 milyar dolara ulaştı. Bu rekor rakamların ve bu tarihi başarının temelinde özel sektörün büyük gayreti var ve Türk iş dünyası olarak daha iyisini yapacak inanç ve azme sahibiz" dedi. Hisarcıklıoğlu,  "Roma bir günde kurulmadı" sözünü hatırlatarak "10 yıl sonra dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak ve muasır medeniyetler seviyesinde olmak için çalışmalıyız. 10 yıl sonra bu koltuklarda oturan çocuklarımız bizim başarımızı konuşsunlar. Biz de bunu yapacak güç var, biz millete millet bize güveniyor" dedi.

Hisarcıklıoğlu girişimcilere ve TOBB delegelerine "Türkiye sizlerle büyük. Türkiye ekonomisi sizlerle güçlü. Türkiye sizlerle birlikte, büyük hedeflerine yürümeye devam edecek" diye seslenerek, "Ancak, zaman rehavete kapılma zamanı değildir. İçerde cari açık kaynaklı riskler var. Dışarıdaysa Avrupa'da devam eden finansal kriz ve ekonomik durgunluk, bizi de olumsuz etkiliyor. Ortadoğu'da karışık ortam ve gerginlikler artarak sürüyor. İçinde bulunduğumuz coğrafya değişim sancısı çekiyor. Dolayısıyla bizi, ülkelerin çalkantılı sularda yol arayışında olduğu bir 2012 bekliyor.

"Bu yüzden, biz bu coğrafyada hem iktisadi, hem de siyasi açıdan güçlü olmaya mecburuz. Eksik kalan reformları tamamlamak, yapamadıklarımızı yapmak zorundayız. Hep söylüyoruz. Devletimizden tek isteğimiz, maç yaptığımız sahanın, rakiplerimizle eşit şartlara getirilmesi. Allah'ın izniyle, gerisini biz hallederiz" dedi.

Yeni anayasa çalışmalarına da değinen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Anayasa sadece siyasi değil, aynı zamanda iktisadi bir meseledir. Anayasa kutup yıldızıdır. O yerinde durur, geri kalan her şey onun etrafında döner. Anayasamızı yenileyemezsek, olduğumuz yerde, orta gelir seviyesinde tıkanıp kalırız, bir üst lige çıkamayız.

"Milletimiz aynı duygular etrafında kenetlenmiş durumda. Hz. Mevlana'nın dediği gibi "Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır" diyen Hisarcıklıoğlu millet iradesine dayanan, din ve vicdan özgürlüğünün temel alındığı, devletin halkın hizmetkarı olduğu bir anayasa sistemi istediklerini ifade etti.

Mevcut yönetim Sisteminin istikrarı bozabileceğini belirten Hisarcıklıoğlu konuşmasında "İstikrarı güçlendirmek için, halkoyuyla seçilmiş Cumhurbaşkanının ve Başbakanın yetkileri yeniden düzenlenmeli" dedi.

Hisarcıklıoğlu ayrıca Yeni Türk Ticaret Kanunundaki düzenlemeler, gelişmeye açık sektörlerin desteklenmesi, yeni teşvik paketi ve beklenenler, kayıtdışı istihdam, işdünyası ve bürokrasi arasında yaşanan sıkıntılar, yeni eğitim sistemi iş ve yatırım ortamının geliştirilmesi ve KOBİ'lerin bankalar tarafından uygulanan kredi şartlarının düzenlenmesi gibi ülke gündemini yakından ilgilendiren ve iş dünyasını etkileyecek konu başlıklarını detaylı bir şekilde ele alarak iş dünyasının görüşlerini dile getirdi.

Hisarcıklıoğlu"Üstadın dediği gibi, Tohum saç, bitmezse toprak utansın! Hedefe varmayan mızrak utansın! Hey gidi küheylan, koşmana bak sen! Çatlarsan, doğuran kısrak utansın" diyerek sözlerini tamamladı.

Hisarcıklıoğlu'nun konuşmasının ardından kürsüye gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan; ülke ekonomisi ve gelişmeyi sürekli pedal çevirmeye benzeterek "9.5 yıldır pedal çevirmenin ne kadar hayati olduğunu biliyoruz" diyerek pedalı hep ileriye doğru çevirdiklerini ve dünyanın krize girdiği dönemde bile Türkiye'nin çalışmaya devam ettiğini dile getirdi.

Erdoğan iş dünyasının  gelişmesi doğrultusunda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek yeni anayasa çalışmalarına da değindi "hukuk sistemi güçlendikçe ekonomi de güçlenir ve büyür" dedi.

Başbakanlığı süresince, TOBB'un genel kurullarına katılmaya büyük özen gösterdiğini, reel sektörün kalbinin bu salonda attığını bildiğini ifade eden Erdoğan, Türkiye ekonomisinin, neredeyse bir bütün olarak coşkusuyla, başarılarıyla, sevinçleriyle aynı zamanda eksiklikleriyle ve sorunlarıyla bu genel kurula yansıdığını, ekonomide ve diğer alanlardaki yalın, somut ve gerçek fotoğrafının bu genel kurullarda çekildiğini anlattı.

Ayrıca terör, yeni teşvik paketi, 2002-2011 kıyaslamalı Türkiye ve dünya ekonomisine genel çerçeveden değerlendirmelere de değinen Başbakan Erdoğan konuşmasının sonunda Türk iş dünyasının temsilcilerine hitaben "Türkiye'ye kattıklarınız için teşekkür ederim" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Yeni anayasa çalışmalarına değinerek, herkesin daha özgür bir anayasadan yana olduğunu vurguladı. Çalışma kapsamında parlamentoda kurulan Uzlaşma Komisyonu'na üye vererek katkıda bulunduklarını ve bu üyelerin alanlarında uzman kişiler olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, daha kaliteli bir demokrasi için yalnızca anayasa değişikliğinin yeterli olmadığını, mevcut yasaların da düzenlenmesi gerektiğini kaydetti. Kılıçdaroğlu ayrıca terör politikası ve teşvik paketi ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

 

Haber Tarihi : 21/5/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::