Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı desteği ile Sakarya Vites Yükseltiyor sloganı ile başlatılan "Otomotiv Şehri Sakarya" Çalıştayı'nın ilk etabı bugün tamamlandı.

Çalıştay'ın açılış toplantısına T.C. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen ve Sakarya Valisi Mustafa Büyük nezaket ziyaretinde bulundu.

Çalıştaya ayrıca Ülke ekonomisi ve istihdamında önemli bir paya sahip olan otomotiv ana ve yan sanayindeki payın arttırılması ve dünya rekabetinde ön sıralarda yer alabilmek adına Sakarya merkezli başlatılan ve ulusal söz konusu Çalıştaya ilgili bürokratlar ve bakanlıklardan da yoğun ilgi gösterildi.

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, Ulaştırma Bakanlığı, TÜBİTAK, Karayolları Genel Müdürlüğü, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyeleri, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Makine Mühendisleri Odası, Sakarya Mühendisler Odası, Sanayi Ticaret İl Müdürlüğü, MARKA yetkilileri, Sakaryalı sektör temsilcileri vefirma sorumlulularınınkatıldığı çalıştay,  daha önce Otomotiv teknolojileri Platformu ve TAYSAD'ın otomotiv ile ilgili çalıştayların moderatörlüğünü gerçekleştirmiş olan Tunç Çelik yönetiminde yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Uğur Tın gerçekleştirdi. Tın konuşmasında şunları dile getirdi:

"Hızlı ve köklü değişimlerin yaşandığı bir dünyada küresel, bölgesel ve ülke içi gelişmeleri doğru okumak, uzun vadeli öngörülerde bulunarak doğru politikalar üretmek zorundayız. Bulunduğu bölgeyle birlikte kalkınan ve tıpkı komşuları gibi otomotiv sektöründe söz sahibi olan Sakarya'nın otomotiv eksenli potansiyellerini harekete geçirmek ve dünya çapında bir şehir-sektör birlikteliğini planlamak için bugün hep birlikte burada toplanmış bulunmaktayız.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak Doğu Marmara Kalkınma Ajansı işbirliğiyle Sakarya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Üniversitesi ve sivil toplum kuruluşlarımızın desteği ile yola çıktık. Biz Sakarya için dev bir otomotiv üssü vizyonu çiziyoruz. Enerjimizin ve zihnimizin asıl hedefi dünya otomotiv devlerini Sakarya'nın avantajlarıyla tanıştırmak.

Bu stratejik adımların ilki olan "Otomotiv Şehri Sakarya Çalıştayı"nda bu büyük idealin altyapısı ve yol haritasını çıkarmayı amaçlıyoruz.

Mesai arkadaşlarımın büyük titizlikle sürdürdüğü Çalıştayımıza otomotivle ilgili ana ve yan sanayi temsilcileri, Öğretim üyelerimiz, kamu görevlileri, sivil toplum örgütleri, ticaret ve sanayi odaları temsilcileri katılmaktadır.

Konusunda uzman olan Sayın Tunç Çelik moderatörlüğündeki çalıştayımızın ikinci etabı ise ulusal bazda otomotiv sektöründe söz sahibi kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ile yine burada 05 Haziran 2012 Salı günü yapılacaktır. Sayın Çelik'e ve değerli görüşlerini bizimle paylaşmak üzere zamanlarını ayıran değerli katılımcılarımıza özellikle teşekkür ediyorum.

Ayrıca, bu çalıştayın düzenlemesinde emeği geçen danışmanımız Murat Reis'e ve Tüm Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki mesai arkadaşlarıma da huzurlarınızda teşekkür ediyor ve onları kutluyorum.  

"Otomotiv Şehri Sakarya Çalıştayı"mızın sonuçlarının değerlendirileceği  "Sakarya Otomotiv Sektörüne Yönelik Bölgesel İnovasyon Stratejileri Raporunun sunulacağı toplantıyı hararetle ve heyecanla beklediğimizi belirterek Ülkemiz ve Sakaryamız adına hayırlı sonuçlar getirmesini diliyorum. Sözlerimi sloganımızla tamamlamak istiyorum; Sakarya bu çalıştayla vites yükseltecektir" dedi.

"Yarın elbet bizim, elbet bizim olacaktır"

SATSO Genel Sekreteri Uğur Tın'ın ardından kürsüye gelen toplantıya nezaket ziyaretinde bulunarak katılımcıları onurlandıran Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, söz konusu çalıştayın önemine dikkat çekerek şunları dile getirdi:

"Bazı sektörler kalkınmada diğer sektörleri tetikliyor. Ben Sakarya'da bu gelişmeye tanık oluyorum. Çalıştay ve düzenlendiği otel farklı parantezler açan Adapazarı'nın nereden nereye geldiğine işaret ediyor. Gelecekte sevineceğimiz olaylara tanık olacağız. Sakarya otomotiv sektöründe önemli mesafeler katetti. Tarım, sanayi, eğitim, turizm, iç turizm açısından da rakamlar iyiye gidiyor. İlde farkındalık yaratıldı. Bugün dünden daha iyiyiz. Şehir idarecileri artık daha uyumlu çalışıyor. Bilgi arayanın önüne çıkar. Yarın elbet bizim,elbet bizim olacaktır.  Bu çalıştayı da bu anlamda önemsiyorum. Sloganı da çok hoşuma gitti "Sakarya Vites büyültüyor"Başarı ve başarılarımızdan gurur duyuyorum" dedi.

"Bilgi İsteyenin ve Çalışanın Karşısına Çıkar"

T.C. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen'in ardından konuşan Çalıştay moderatörü Tunç Çelik, "Burada yapıcı bir eleştiri oluşturmayı amaçlıyoruz" diyerek çalıştayın ilk etabı hakkında bilgi verdi.

Çelik konuşmasında genel olarak "Bu Çalıştayla, herkesin fikirlerini uyuşturarak birbirilerine bağlamayı amaçlıyoruz. Zamanımız kısıtlı burada kök sorunlara uluşacağız. Gerçekçi eylemlere ihtiyacımız var. Yaptığımız şey aslında bir tür sentezlemedir. Planlı bir sürece sahibiz, ilk seansta Ar-Ge ve beşeri münasebetlerle ilgili çalışmalar yapacağız, ikinci seansta imalatı güçlendirmeye çalışacağız. Amacımız, sanayi ve üniversiteyi arada bir değil sürekli bir araya getirmektir.

Sakarya'nın ciddi bir potansiyeli var. Çevre illerle bir bütün olarak değerlendirdiğimizde oldukça büyük avantajları var. Bunları belirleyerek mevcut durum tespitinde bulunacağız. Konu ile ilgili olarak elde ettiğimiz raporları belgelendireceğiz. Kısacası birinci çalışmamızda ihtiyaçları belirleyip ikinci etabımızda 'Bu ihtiyaçları nasıl karşılarız'ı değerlendireceğiz. Önemli olan bu çalışmayı gerçekleştirmek ve rapor yazmak değil bunları takip ederek sonuçlandırmaktır. Bilgi, isteyenin ve çalışanın karşısına çıkar. Birbirilerini tamamlamayan fikirler kalıcı olmaz" dedi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde gerçekleştirilen Otomotiv şehri Sakarya çalıştayına iştirak eden katılımcılar, çalıştayın oldukça verimli geçtiğini dile getirerek ikinci etap için güçlü bir alt yapı oluşturulduğunu ifade ettiler.

Sakarya ve otomotiv sektörü ile ilgili SWOT analizin çıkarıldığı, mevcut durum tespitinin detaylı bir şekilde yapıldığı ve yol haritasının belirlendiği bu ilk çalıştayın ardından, 5 Haziran 2012 Salı günü gerçekleştirilecek olan ikinci etapta birinci çalıştaydan alınan sonuçlardahilinde uygulamaya ve ihtiyaca yönelik kaynakların belirlenerek yol haritasının kimlerle ve hangi kurum kuruluşlarla izleneceği belirlenecek.

Çalışma gruplarının katılımı ile 20'şer dakikalık toplam 5 seans gerçekleştirilen ve gün boyu devam eden çalıştay,7 soru başlığı çerçevesinde gerçekleştirildi.

Çalıştayda cevaplanan sorular şöyle:

1-Bir şehir otomotiv sanayinin daha hızlı gelişmesi açısından bir cazibe merkezi olmasının bileşenleri aşağıdaki başlıklar altında neler olabilir?

*Altyapı *İnsan kaynakları açısından *yenilikçilik ve Ar-Ge * İmalat tesisleri açısından * STK'lar açısından

2-Eskişehir ve bursa ile kıyaslama

3-Sakarya otomotiv sanayinin gelişmesi önündeki en büyük engeller ve buna karşı en olumlu katkıyı yapacak en önemli alt yapı yatırımları neler olabilir?

4-    Sakarya'daki yenilikçilik ve Ar-ge kültürünün gelişmesi önündeki en önemli engel ve buna karşı en olumlu katkıyı yapacak projeler neler olabilir?

5-    Sakarya'da beşeri sermayenin gelişmesi önündeki en önemli engel ve buna karşı en olumlu katkıyı yapacak düzenleme ve yönlendirmeler olasıdır.

6-    Sakarya'da imalat tesislerinin güçlenmesi, gelişmesi ve çoğalması önündeki en önemli engel ve buna karşı en olumlu katkıyı yapacak yaklaşım ne olabilir?

*Motor teknolojisi*Aktarma Organları*Elektronik ve yazılım teknolojileri

      7-Sakarya'da STK'ların ve STK-Sanayi-Kamu-Üniversite işbirliğinin güçlenmesi gelişmesi önündeki en önemli engel ve buna karşı en olumlu katkıyı yapacak önlemler nelerdir?


 

Haber Tarihi : 25/5/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::