SATSO 33. Meslek Komitesi (Makine İmalatçıları) kurulması meclis üyeleri tarafından oylanarak kabul edildi. Oylanan karar TOBB'a gönderilecek...

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu başkanlığında yapıldı.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1075 nolu meclis oturumuna ait tutanağın görüşülmesi ve tasvibi ile Nisan ayı kati mizan ve ekleri ile Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanlığının bütçe izleme raporunun müzakeresi ve tasdiki oy birliği ile kabul edildi.

Hesapları İnceleme Komisyon Başkan Yardımcısı Melih Kaykayoğlu'nun bütçe izleme raporunu sunumunun ardından kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul Yönetim Kurulu'nun aylık faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kösemusul konuşmasında şunları dile getirdi:

"Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak otomotiv çalıştayımızın sloganındaki gibi, Sakarya'ya vites yükselttirmek adına, lobi faaliyetleri ve Ankara ziyaretlerimiz dahil,  yoğun bir çalışma dönemi geçirdik.

 Yönetim Kurulu üyelerimizle birlikte Ankara'da TBMM'de ve bakanlık yetkilileriyle görüşmelerde bulunduk. Sakarya Milletvekilleri; Hasan Ali Çelik, Ali İhsan Yavuz, Engin Özkoç ve Ayşenur İslam'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen müşterek toplantıda Sakarya'nın mevcut durum değerlendirmesi yapıldı ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Sayın Ayhan Sefer Üstün'ü ve Engin Özkoç'u da makamında ziyaret ettik.

Sakarya yeni teşvik yasasından nasıl yararlanılır konusunu ele aldık,  Sakarya Ticaret ve Sanayi odası olarak çalışmalarımız, Ar-Ge teşvik sistemi, SAİGEP ihracatı geliştirme projemiz, otomobil çalıştayı konularında bilgiler verdik, bilgiler aldık. Sakarya Ticaret Odası'nın duruşu ve çalışmaları üzerine vekillerimizle görüşmemiz her anlamda yararlı oldu. Ortak bir vizyon oluşturmaya gayret gösterdiğimizi, bu vizyon çerçevesinde çalıştığımızı belirttik. Birlik ve beraberlik içersinde hareket etmenin faydalarını yaşamaya başlayacağımız düşüncesindeyim.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ı makamında ziyaret ettik.  Sorunları görüştük, çalışmalara destek vereceğini belirtti.

Sakaryalı bürokratlarla da bir yemekte bir araya geldik ve daha sık bir araya gelip fikir alışverişi yapılması gerektiğini gördük. Hepimizin en önemli ortak noktası dolaylı ya da doğrudan Sakarya'ya hizmet etmek amacında oluşumuzdur. Kentimize daha iyi hizmet etmek için iletişimi sürekli kılarak çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Dünyanın en önemli üreticilerinin her yıl katılarak üretim teknolojisinin ulaştığı son noktayı gördükleri Hannover Messe' ye Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak SAİGEP Projesi kapsamındaki firma temsilcileriyle ziyaret ettik. Makine ve Metal Sektöründe faaliyet gösteren 10 firma temsilcileri, kendi alanlarında ticari anlamda işbirliği sağlama fırsatı buldu.

SATSO- KOSGEB ve SATSO Kadın Girişimciler Kurulu işbirliğiyle sadece kadın kursiyerlerden oluşan  "İş Arama İş Kur" Girişimcilik kursu tamamlandı. Girişimcilerimizden gelen talep üzerine sonbaharda bir kurs daha açmayı planlıyoruz.

 Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 19. Meslek Grubu (Nakliyeciler-Turizm ve Seyahat Acenteleri Meslek Grubu)'nda personel ve öğrenci taşımacılığı hizmeti veren üyeler, trafik ve iletişim eğitiminin üçüncü etabı ile eğitim seminerini tamamladı. 6 Haziran Çarşamba günü SATSO'da sertifika töreni yapılacak. Örnek çalışmayı diğer grupların da yapmasını öneriyorum.

Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Nihat Ergün'ün Japonya'da SAKARİA adıyla oto üretilmesi önerisini büyük memnuniyetle karşıladık. SAKARİA adlı Toyota serisi hem Sakarya ilinin motivasyonu olacaktır, hem de otomotivde Türkiye'nin adını duyuracaktır. Lobi faaliyetlerimizin yararlı sonuçlarını gördükçe gayretimiz kat kat artmaktadır.

Bu yıl "Türkiye için Çalışıyoruz" sloganı ile gerçekleştirilen 67. Genel Kurul; TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katılımıyla gerçekleştirildi.

Başbakanımızın da değindiği gibi; Türkiye ekonomisi, neredeyse bir bütün olarak coşkusuyla, başarılarıyla, sevinçleriyle aynı zamanda eksiklikleriyle ve sorunlarıyla bu genel kurula yansıdı.

Ekonomide ve diğer alanlarda yalın, somut ve gerçek fotoğraf bu genel kurullarda çekildi. Başbakanımızın iş dünyasının temsilcilerine hitaben "Türkiye'ye kattıklarınız için teşekkür ederim" sözünü bir kere daha buradan sizlere iletiyorum.

"Sakarya Vites Yükseltiyor"

Türkiye'de otomotiv sektörünün temsil ettiği büyük ekonomik ve sosyal gücün dile getirileceği 'Otomotiv şehri Sakarya Çalıştayı' için en büyük ilham kaynağı, Sakarya'nın potansiyeli ve sektörün sahip olduğu büyük enerji ve büyüme rakamlarıdır.  Günümüzde otomotiv "anahtar" sektör rolündedir. İnanıyoruz ki; Otomotiv Şehri Sakarya ile kapılarımızı dünyaya açacağız.

Çalıştay'ın teknik etabı 25 Mayıs'ta gerçekleştirildi.  Çalıştay'a otomotivle ilgili ana ve yan sanayi temsilcileri, Ar-Ge/Mühendislik müdürleri, kamu görevlileri, sivil toplum örgütleri, sanayi odaları katıldı.

 Profesyoneller ve uzmanlar için etkili, planlı, yaratıcı yöntemin; amaçtan sapmadan, başarıya ulaştığını düşünüyoruz. Çalışma Sakarya'nın otomotiv şehri olması için gereklerin planlandığı şekilde ortaya konulmasını sağladı. Katılımcıların hemen hemen hepsi çalışmayı son derece başarılı ve etkili buldu. Çalışma sırasında sanayi firmalarının rekabet öncesi işbirliği yapmalarını gerektirdiğini, üniversite-sanayi işbirliğinin önemini, Sakarya'nın çok kültürlü, uluslararası bir niteliğe bürünmesinin gerektiğini, şehrin ihtiyaç duyduğu büyümenin şehir çapında liderlik potansiyelinin harekete geçirilmesini gerektirdiğini öne çıkardı.

Çalıştay'ın ikinci etabı ise ulusal bazda otomotiv sektöründe söz sahibi kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ile yine aynı yerde 05 Haziran 2012 Salı günü yapılacak. Sakarya adına önemli veriler elde edeceğiz. Akabinde bir stratejik plan taslağını elde etmiş olacağız. Bu noktadan sonra, gerek kamu, gerekse paydaşlar bu yaklaşımın nasıl hayata geçeceğini merak edecekler ve bu doğrultuda atılacak adımları izleyeceklerdir. Sakarya'yı dönüştürmek adına önemli bir adım attık.   Bunun sonuçları şehirde paydaşların uyumlu ve etkili işbirliği zemini ve süreci kurmalarına bağlı olacaktır.

Sakarya'da ticari hayatta canlılığın artması adına sürdürdüğümüz çalışmalarda Uzunçarşı anketini gerçekleştirdik. Anket değerlendirme aşamasında gelecek meclis sizlerle paylaşacağım.

Sosyal hayatın her noktasında bulunarak ilimizdeki kültürel yaşamın canlanmasına katkıda bulunan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 'Bahar Kupası Voleybol Turnuvası'nda bu yıl da iddialı olarak başladı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Gençlik ve Spor Şube Müdürlüğü Voleybol Turnuvasının bu yıl 3.sünde final grubuna çıktık. İlk yenilgilerini almalarına rağmen mücadeleye devam eden arkadaşlarımızı buradan kutluyorum.

Var gücümüzle Sakarya'nın yarınlarında güzel izler bırakma adına çalışıyoruz. Bizlerle yürüyen, çalışmalarımızda emeği geçen herkese buradan teşekkür ediyorum.

Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'un açıklamalarının ardından SATSO 27. Meslek Komitesi'nin Ekmek Azami Fiyat Tarifesi'nin Görüşülmesi ve Tasvibi maddesinde konuşan Komite Üyesi Ergin Balcı fiyat tarifesinin neden değişmesi gerektiği konusunda detaylı bilgi verdi. Konu ile ilgili olarak meclis üyeleri;  Bülent Yılmaz, Nedim Öziş, Muzaffer Güneş, Birol Öner, Fikri Keleş, Behlül Bayrak görüşlerini bildirerek değerlendirmelerde bulundular.

İlgili madde meclis üyeleri tarafından yeterince müzakere edildikten sonra oy birliği ile kabul edildi.

Buna göre; 2012 yılı içerisinde uygulanacak ve fiyat artış talebi gelmemesi halinde 2013 yılında da geçerli olacak ekmek ile ilgili azami fiyat hadleri tespit edilerek aşağıda belirtilmiştir.         

300 Gram Ekmek: 1,00 TL

450 Gram Ekmek: 1,50 TL

600 Gram Ekmek: 2,00 TL

1300 Gram Ekmek: 4,00 TL

2 Kg Trabzon Ekmek: 6,00 TL

 2 Kg Köy Ekmek: 6,00 TL

İlimizde Kurulacak Olan Çimento Fabrikasının Çevresel Etkilerinin Değerlendirilmesi maddesinde ise Meclis Üyesi ve Kanserder Başkan Yardımcısı Özlem Akalın'ın yaptığı detaylı sunumun ardından meclis üyeleri görüşlerini dile getirdi.

Konu ile ilgili olarak meclis üyeleri; Bülent Yılmaz, Fikri Keleş, Kenan Taçyıldız, M.Önol Taşöz, Nadir Öztürk, Alican Dalkan, Ahmet Aygün, Mehmet Yılmaz, Birol Öner, değerlendirmelerde bulunarak görüşlerini belirttiler.

Çimento Fabrikası'nın Çevresel Etkilerinin meclis üyeleri tarafından yeterince müzakere edilmesinin ardından Odamız 23. Meslek Komitesi (Metal İmalatçıları) kendi meslek grubunu ayırma çalışmalarını tamamlayarak "Makine ve Aksamları İmalatı" adında 33. Meslek Komitesi olarak yeni bir grup oluşturulması konusu genel sekreterliğin talebi ve yönetim kurulunun kararı meclis üyelerinin oylamasına sunuldu.

Oylamaya geçmeden önce konu ile ilgili bilgi veren 23. Meslek Komitesi Üyesi ve Meclis Başkan Yardımcısı olan Orhan Yılgenci "23. Meslek Grubu Odamızın en kalabalık gruplarından birisidir. Grubumuzda, metal işletmecileri, dökümcüler, çelik konstrüksiyon imalatçıları, geri dönüşümcüler ve makine imalatçıları var. Şehrimizde hızlı gelişen sanayiye bağlı olarak makine imalatçıları sayısında hızlı bir artış ve sektörde bir büyüme oldu. Bizim destek verdiğimiz Sakarya Makine İmalatçılar Birliği de son dönemde yaptığı çalışmalarda orda bir enerji ve ciddi bir sinerji oluşturdu. Dolayısıyla haklı olarak makine imalatçıları kendilerini daha iyi ifade edebilmek adına, sektöre daha verimli çalışma yapmak adına SATSO çatısı altında bir grup olmayı talep etmektedirler. Söz konusu grubun üye sayısı grup oluşturacak yeterliliğe sahiptir. Kanunen de grup oluşturma hakları vardır. Bu bağlamda yüce meclisin bu talebi olumlu karşılamasını diliyoruz" dedi.

Meclis üyelerinin bölünme kararı ile ilgili kriterleri öğrenme talepleri üzerine kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Nace kriterlerine göre bir çalışma yapılıyor zaten. Tüm 32 meslek komitelerine meslek iştigal alanlarına göre ayrılma isteklerine yönelik yazı yazıldı. Cevaben 23. Meslek Komitesi bu şekilde bir ayrılma talebi ile döndü. Odalarda meslek komitelerini oluşturmak meclis kararı ile TOBB'a gönderiliyor. TOBB meclisinde onaylandıktan sonra ayrılma işlemi gerçekleşmiş oluyor.  TOBB önümüzdeki seçim döneminde merkezden toparlayıp odalara gönderecek. Ancak şimdi böyle bir çalışma var. Yetişip yetişmemesi konusunda tereddüt olmaması adına bu çalışma başladı. Tüm komitelere aynı yazı gönderilmiş olup ayrılma talebi bu ay sadece 23. Meslek komitesinden geldi. Bir dahaki toplantıda meslek komiteleri tekrar değerlendirsinler ve talebi olan başka komite varsa oylaması yapılabilir" dedi.

33. Meslek Komitesi'nin kurulması oy birliği ile kabul edildi.

Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi maddesinde konuşan Meclis Üyesi Neşet Peker nakliye için kullanılan K1 belgesinin süresi geçince kontrol esasında ulaştırma bakanlığının cezalarının uzatma bedeli belgesi alınmasından daha yüksek meblağda olduğunu belirterek "İşlenen suç ile verilen ceza birbirine uymuyor. Konu ile ilgili rahatsızlığı dile getirdim" dedi. Peker ayrıca Teşvik Sistemi uygulaması ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak teşvik paketine göre 2. Bölgede yer alıyor olmasının nedenleri ve kriterleri ile ilgili bilgi talep etti. Kaynarca OSB ile ilgili bilgi veren Neşet Peker Sakaryalı yatırımcılara da yatırım yapmaları çağrısında bulundu.

Behlül Bayrak, GSM sektöründeki sıkıntılar hakkında bilgi vererek hükümetin ithalatın önüne geçmek için yaptığı uygulamaya göre ilk olarak ÖTV oranlarından dolayı cep telefonlarına yansıdığını ve bundan dolayı işlerinin zarar gördüğünü dile getirdi. İthalat oranlarını düşürmek adına bu uygulamaya gidilmesi yerine yerli otomobil üretimi gibi yerli cep telefonu üretimine de başlanabileceğini önerdi.

Birol Öner 24 Mayıs Perşembe günü Dünya Gazetesi'nde yayınlanan Brezilya ekonomi politikaları örneğinden yola çıkarak ekonomik değerlendirme ve teşvik paketi ile ilgili hazırlanan bir makale okuyarak meclis üyelerine bilgi verdi ve iş dünyasının yeniden canlandırılması için tedbirlerin alınması ve güven endeksinin yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.

Meclis Başkanı ve 10 Meslek Komitesi Üyesi Adnan Borazancıoğlu ise "Özel tedarikçilerden enerji satışı başladı. İlimizde ak enerji indirimli enerji satıyor. Biliyorsunuz faturalarda TRT payı, fon ve belediye tüketim vergisi olarak 3 tip vergi var. Bu vergiler elektrik birim fiyatının %1'i veya %2'si olarak belirleniyor. Faturalarda kayıp kaçağı ana bedelden sonra yazarsanız yani ilk bedele kayıpsız bedeli yazarsanız kayıpsız yüzde belirlenir. Bu bağlamda Ak enerji daha fazla indirim yapmış ve tercih edilme sebebi olmuştur. O tarihte diğerlerinin daha ucuza satamamasının sebebi kayıp kaçağı elektrik fiyatının içinde göstermeleriydi. TRT buradaki gelir kaybını görmüş mahkeme açmış ve kayıp kaçakların eklenerek birim fiyatlarının belirlenmesini talep etmiştir. Buna yönelik ak enerjiye fatura çıkarmış ve ak enerjide insanlara faturalandırarak göndermiştir. Burada bir haksız rekabet var. Burada hata son kullanıcı olan üyelerimizin mi?" diyerek gerekli çalışmaları yaparak takipçisi olacaklarını dile getirdi.

Dilek ve Temenniler Maddesinde konuşan Meclis Üyesi Özlem Akalın Hasta yakınlarının sağlık çalışanlarına karşı daha dikkatli davranmaları konusunda temenni de bulunarak sağlık çalışanlarının hastaların sağlığı için gayret ettiklerini ve kötü davranışı hak etmediklerini ifade etti.

Meclis Üyesi Niyazi Bölükbaşı ise daha önce ilettiği sorunların milletvekillerine iletilmiş olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek TOBB vasıtasıyla gerçekleştirdikleri yazışmaların tekrar döndüğünü belirtip sistemin bu anlamda gerektiği gibi işlemediğini ifade etti.

 

 

Haber Tarihi : 31/5/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::