Şeker Üst Kurulu'nun, Adapazarı Şeker Fabrikası A.Ş.'nin pancar kotasını % 48 oranında azaltarak 31 bin tona düşüren kararına SATSO ve SESOB'dan tepki geldi.

SATSO Meclis Başkanı Engin Özkoç, Yönetim Kurulu Başkanı A.Akgün ALTUĞ, Yönetim Kurulu üyeleri ile Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan ALİŞAN'ın katılımıyla SATSO Hizmet Binasında yapılan basın toplantısında konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunuldu.  

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A.Akgün Altuğ yağmış olduğu açıklamada; Adapazarı Şeker Fabrikası'nın, üretimin ve sermayenin tabana yayılarak üreticinin ekonomiye katılımını sağlamak amacıyla 1953 yılında kurulduğunu,  ilk kooperatif fabrikası olduğunu, aynı zamanda ilk sözleşmeli pancar üretimi modelini uygulayarak çağın en önemli tarımsal ve ekonomik adımını attığını belirtti. 

Altuğ açıklamalarında; “1999 yılında yaşanılan deprem nedeniyle üretime ara verilen fabrika üstün gayretler neticesinde 2006 yılında yeniden üretime başlamıştır. Adapazarı Şeker Fabrikası teknolojik açıdan şeker fabrikaları arasında 5. sırada bulunmaktadır. Sakarya ekonomisine yılda 120 milyon TL gibi ciddi bir katma değer sağlamaktadır. Fabrikamız 6 ilde, 30 beldede, 251 köyde, 6 bin 149 çiftçimize hizmet vermekte, 63 bin ton kristal şeker, 23 bin ton melas, 35 bin ton hayvan küspesi üretiminin yanı sıra 700 kişiye de iş imkanı sağlayan devasa bir kuruluş haline gelmiştir.

Ekonomik ve sosyal boyutu göz önüne alındığında İlimizin olmazsa olmazı olan Adapazarı Şeker Fabrikası A.Ş. bu gün kota sorunu ile karşı karşıya bırakılmıştır.

Adapazarı Şeker Fabrikası A.Ş. üretim kotasını yıllık 60-65 ton bin civarında hedeflerken Şeker Üst Kurulu tarafından bir önceki yıla göre kota % 48 oranında azaltılarak 31 bin ton düşürülmesi üretimi sekteye uğratacak ve bölge çiftçimizi mağdur edecektir.

İl ekonomisinin yanı sıra ülke ekonomisine de önemli katkı sağlayan Adapazarı Şeker Fabrikası'na karşı, Şeker Üst Kurulu'nca yapılan bu haksız uygulamanın düzeltilmesini talep etmekteyiz. Bu konuda tüm meslek odalarının, ilgili kurum ve kuruluşların, yerel idarelerin ve siyasilerimizin desteklerini bekliyoruz.”dedi.

Altuğ, Şeker Üst Kurulu'nca alınan bu kararın son günlerde satılan 6 adet şeker fabrikasıyla ilgili olduğunuda dile getirerek; “Adapazarı Şeker Fabrikası'nın kotasının düşürülmesi ihale ile bir firmaya satılan 6 adet şeker fabrikası ile çok ilgilidir. Satışta olan bu şeker fabrikalarının değerini artırmak için ilimizdeki fabrikamızın kotası düşürülmüştür. Şeker üst kurulunca alınan bu karar ilimizin ekonomik yapısını bozacak ve ilimizde bir takım ekonomik/ticari sıkıntılar doğuracaktır. Sakarya'daki tüm kurumlar fabrikamızın kotasının düşürülmesine karşıdır ve bu yanlış kararın düzeltilmesi için fikir birliğindedirler. Konu Ankara'da ki siyasilerimize ve üst birliğimiz olan TOBB'a iletilmiştir. Şehrimizin ekonomisine önemli bir girdi sağlayan  Adapazarı Şeker Fabrikası'nın göz göre kapatılmasına seyirci kalamayız.” diyerek ilimizdeki tüm kurum ve kuruluşların bu zor süreçte Adapazarı Şeker Fabrikası'na destek vermeleri gerektiğini belirtti.

SESOB Başkanı Hasan Alişan yapmış olduğu açıklamalarında ise; Adapazarı Şeker Fabrikası'nın ekonomik değer bakımından ve yarattığı istihdamdan dolayı ilimiz için olmazsa olmazlarından biri olduğunu belirterek bu fabrikaya kilit vurmanın ilimiz ekonomisine önemli darbe vuracağını ifade etti. “Yaşayan bir fabrikanın devamlılığını sağlamak için siyasal gücün gerekeni yapması gerekiyor” diyen Alişan, alınan kararın siyasi olduğunu ve siyaset tarafından çözülmesi gerektiğini belirtti. İl olarak siyasi baskı oluşturmak gerektiğini belirten Alişan; “bazı fabrikaların kotaları yükseltilirken bizim fabrikamızın kotasının düşürülmesi son derece düşündürücüdür ve aslında nedeni de açıkça bellidir” diyerek konuya dikkat çekti.       

 

 

Haber Tarihi : 10/12/2009
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::