Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Haziran Ayı Olağan meclis Toplantısı Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu başkanlığında ve meclis üyelerinin katılımı ile yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Borazancıoğlu, son günlerde yaşanan terör olaylarına değinerek tüm şehitlerimiz ve Söğütlü ilçesinden olan Mehmet Kıran'ın şehit olmasından dolayı duydukları derin üzüntüyü dile getirdi. Borazancıoğlu, "Şehitlerimizden dolayı acımız sonsuz. Birlik ve beraberlikle üstesinden gelip aydınlık bir geleceği hep birlikte yaratacağız inşallah" dedi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1076 nolu meclis oturumuna ait tutanağın görüşülmesi ve tasvibi ile Mayıs ayı kat-i mizan ve ekleri ile Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanlığının bütçe izleme raporunun müzakeresi ve tasdiki maddeleri oy birliği ile kabul edildi.

Hesapları İnceleme Komisyon Başkanı Necmi İbil'in bütçe izleme raporunu sunumunun ardından kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul Yönetim Kurulu'nun aylık faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kösemusul konuşmasında şunları dile getirdi:

"Ülkemizdeki olumlu gelişmeleri baltalayıp, kargaşa ortamı yaratarak huzurumuzu bozmaya çalışan, Terör Örgütünü maşa olarak kullanarak, insanlık dışı terör eylemleriyle milli birlik ve beraberliğimize zarar vermeyi hedef alan, ülkemizin gelişiminden ve dünyada söz sahibi bir ülke haline gelmiş olmasından rahatsızlık duyan güçleri,  hain saldırıları gerçekleştiren teröristleri, terör örgütü mensuplarını ve onlara destek veren iç ve dış mihrakları bir kez daha lanetle kınıyoruz.

Hain saldırılarda Şehit düşen Kahraman Mehmetçiklerimize Allah'tan rahmet, şehitlerimizin kederli ailelerine sabır ve başsağlığı yaralı askerlerimize de acil şifalar diliyoruz. Suriye ile ilgili gelişmeleri de dikkatle izliyoruz.

Tarihimizde olduğu gibi bizleri ayakta tutan birlik ve beraberliğimizi, kaybetmeden, başı dik bir şekilde tek yürek tek ses olmaya devam etmeliyiz.

Ticareti Geliştirmeye Yönelik Çalışmalar Devam Ediyor

Uzun çarşı esnafının dükkanlarının ve yakın çevresinin mevcut durumu, dükkanlarından ve çevresinden şikayetlerini ve beklentilerini tespit etmek; yeni planlanacak ve yapılacak düzenlemelerle ve çevresiyle ilgili görüşlerini almak  için anket düzenledik..

Araştırmanın sonuçlarını değerlendirdiğimizde İşletmelerin yaklaşık %70'inin ticaret alanında faaliyet gösterdiğini tespit ettik. %23.5 dolayında işletme hizmet ve %7.5 civarındaki işletme ise üretim faaliyeti gerçekleştirdiğini ifade etti. İşletmelerin %40.57'si SATSO üyesi olduklarını belirtti.. SATSO üyesi olmayanların yaklaşık %67'si Esnaf ve Sanatkarlar Odasına kayıtlı.

Genel olarak çarşının şu anki genel durumundan ve estetik görünümünden memnuniyet çok düşük. SATSO üyeleri, mülk sahibi olanlar ve üretim alanında faaliyet gösterenlerde memnuniyet puanı daha düşük olarak (genel ortalamanın altında) tespit edildi. Çok yüksek oranda işletmeci çarşının fiziki olarak değişikliğe ihtiyacı olduğunu ifade edildi.

Değişiklik gerektiğini belirtenlerin çoğunluğu modern görünüm ile çatı tamiri üzerinde duruyor. Fiziki şartlardan memnun olmayanların oranı yaklaşık %67. Özellikle üretim alanında faaliyet gösterenler bu konuda daha fazla memnuniyetsizlik belirtmektedir. ¾'lük kesim çarşının iş kaybına uğradığını söylemektedir. Çarşının iş kaybına uğrama nedenleri olarak çoğunlukla AVM-Büyük marketler ile alım güçlerinin düşmüş olmasının belirtilmesi göze çarpıyor.

Uzun Çarşı'daki ticari hayatın canlandırılmasına yönelik olarak Büyükşehir Belediyesi, SATSO, SESOB, İl Özel İdaresi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Anıtlar Kurulu ve bölgede faaliyet gösteren tüccar ve esnafın ortaklaşa çalışması gerekiyor. Anket ve araştırmayı yapan Küçükkural, profesyonel bir metodoloji uygulanması halinde orta vadede çarşının modern bir hale kavuşturulacağını dile getirdi. Neler yapılması gerektiği konusunda yetkililerle gereken görüşmeleri ve çalışmaları da bundan sonra da sürdüreceğiz.

Otomotiv Çalıştay Raporu tamamlandığında lansmanı yapılacak

Değerli vakitlerini ayırarak OTOMOTİV ŞEHRİ SAKARYA çalıştayımıza katılanlara buradan bir kez daha teşekkür ediyorum.  Türkiye Otomobil Sanayi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer de Türkiye'nin 2023 vizyonu çerçevesindeki ihracat rakamlarının bugünün 4 katı olduğuna vurgu yaparak, "Otomotiv sanayisi 2023 yılı vizyonu çerçevesinde 4 katı büyümek zorunda. Bu hedef gerçekten çok heyecan verici. Otomotiv konusunda böyle önemli bir sürece girerken SATSO'nun düzenlediği bu çalıştayın zamanlamasının son derece iyi seçilerek, planlandığını söylemeliyim.'' sözleriyle Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın yaptığı bu çalışmanın önemini bir kez daha vurguladı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca hazırlanan Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nda Otomotiv sektörünün 2 Trilyon Euro civarında cirosu bulunmaktadır. Otomotiv sektörü, üretim içindeki payı ve ekonomik katkı oranı değerlendirildiğinde, imalat sanayi içinde önde gelen sektörler arasında yer almaktadır. Sektörün yurt içinde yaratmış olduğu değerler (Yurtiçi girdi kullanımı ve katma değer toplamı) ekonomide çok önemli bir yere sahiptir. Sektörün imalat sanayi toplam üretimi içindeki payı imalat sanayi sektörler ortalamasının üstündedir. Otomotiv Ana Sanayi ihracatı 20,4 milyar dolar değerine ulaşılmıştır. Ülkemizde otomotiv ana sanayide yaklaşık 50 bin, yan sanayide 250 bin olmak üzere yaklaşık 300 Bin kişinin istihdam edildiği ve bu sayının dağıtım, pazarlama ve satış ağlarında çalışanları ile birlikte 400 Bin kişi olduğu tahmin edilmektedir.

Çalıştayın raporu hazırlanıyor, tamamlandığında lansmanını yapacağız. Tarım, turizm ve sanayi kapasitesinin yüksek oluşu Sakarya'nın daha hassas bir şekilde ele alınmasını gerektiriyor. Otomotiv çalıştayından sonra Tarım hayvancılık, çevre ve turizm çalıştaylarını da gerçekleştirmek istiyoruz. Sakarya'nın orta vadede stratejik planının ve swot analizinin tamamlanması gerekiyor. Sonunda raporları alıp erklerle toplanacağız. Gelecek kuşaklara gururla devretmek için gayretle çalıştığımız Sakarya'nın sürdürülebilir kalkınmasına hız katacak çalışmalar amaçlıyoruz. Bunun için Sakarya Valiliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Üniversitesi yanında sivil toplum örgütlerinin de işbirliği gerekiyor.

Çevreye Duyarlı SATSO

Sakarya'nın yaşanabilir iller sıralamasında yerini yükseltmek, kültür, sanat turizm çevre bilinci alanlarında da durumumuzu iyileştirmek doğru yatırımların ilimize gelmesinde artı puanımız olur. SATSO çevre komisyonu önderliğinde oluşturulan Çevre Platformu'nun çalışmalarını önemsiyoruz. Karasu Longozu da marka değeri unsurlarımızdan biri. Koruyup kollanılması gereken bir bölge.   Marka şehir Sakarya çalışmalarımız da yeniden ivme kazanacak.  Sayın Valimiz Mustafa Büyük ve  Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu'nun da katıldığı toplantıyı Acarlar Longozunda yaptık.

Sakarya Valisi Mustafa Büyük SATSO'nun çevre çalışmalarını takdirle izlediğini belirterek, Çevre komisyonu içinde sanayicileri de, ticaret sahiplerini de, çevrecileri de bir arada görmekten çok mutlu olduğunu belirtti.

SATSO Miniklerin Ar-Ge Kültürüne Destek

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Sakarya ekonomisini dinamik süreçlere entegre etme mücadelesinde yeni kaynak arayışlarımızı sürdürüyoruz. Hedefimiz; yetişmiş insan kaynağı, üretim kültürü, bilinçli yöneticiler, yenilikçi fikirlerdir. Yeniliklerin peşinden koşan, üreten, çalışan insanlarla, onlara ışık olacak, destek olacak kurumları buluşturmak bizim temel hedefimizdir. "Sakarya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile SATSO Çevre Komisyonu Atık Malzemeden Tasarım yarışması düzenledi. Başarılı öğrencilerimizi kutluyorum. Organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Milli Eğitim Bakanlığı'nın "Şimdi Düşünme Zamanı" projesine de paralel yürütülen ve yarışmamızdan seçilen ilk 3 eser bakanlığa gönderilecek.'

Endüstri Meslek Lisesi Kurulması Planlanıyor

Sakarya'ya bir eğitim merkezi kazandırma çalışmalarımız da devam ediyor. Daha önceki meclis toplantılarında da belirttiğim gibi SATSO olarak bir endüstri meslek lisesi kurma planımız var. Gar Meydanı'ndaki arazimiz için Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık 4,8 milyon lira gibi bir rakam Odamıza ödenecek. Bu miktarı Sakarya Valiliği'nin de katkısıyla okul yaptırmada kullanmak istediğimizi buradan sizlerle paylaşmak istedim.    Ayrıca Milli Eğitim Müdürü Yavuz Selim Sandıkçı ile bugünkü ziyaretinde bu bölgeye bir endüstri meslek lisesi kazandırma konusunu görüştük.

UMEM'de Yeni Hedef; Hizmet ve Tarım Sektörü

Sanayi alanında başarıyla uygulanan UMEM Beceri 10 Projesi'nin, 2012 yılında imzalanan protokolle hizmet ve tarım sektörüne genişletilmesine karar verildi. Bu doğrultuda, hizmet ve tarım sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların işgücü ihtiyaçlarına yönelik kurs açılabilecek, bu kurslarda yetişen ve sertifika sahibi olmaya hak kazanan kursiyerlerin çoğu da istihdam edilecek.

UMEM Projesi ilimizde başladığı 2011 yılından bugüne kadar 1393 mezun kursiyer ve proje kapsamında toplam istihdam edilen 1065 kursiyer bulunuyor..Ayrıca yine proje kapsamında istihdam ve kursiyer sayısı olarak Sakarya başarılı ilk 3 il arasında yer alıyor.

Proje kapsamında işgücü piyasasının ihtiyaçlarına yönelik olarak 2500'e yakın kurs açıldı, bu kurslardan başarıyla mezun olan kursiyerlerin çoğu projeye katılan firmalarca istihdam edildi.

Taleplerimize TOBB' dan Cevap

Sizlerden gelen talepler üzerine TOBB'a yazı yazarak gerekli düzenlemeler konusunda istekte bulunuyoruz.

Üyelerimizce Odamızdan talep edilen her fiyat tarifesi ile ilgili meclis oturumlarında görüşme yapılmasının ve odaların azami fiyat tarifesi hazırlamasının serbest rekabete aykırı olduğu, uzun dönemde tüketici, aleyhine durum yaratacağı bunun önlenmesi için odalarda azami fiyat tarifesi belirlenmesinin kanun ve yönetmeliklerden çıkarılması gerektiği konusunu TOBB'a bildirdik. Gelen cevabi yazıda talebimizin kanun değişiklikleri kapsamında not alındığı belirtildi. Buradan duyurmak isterim.

Taraklı Fenerli Konak

Taraklı' turizme katkı sağlamak adına SATSO olarak aldığımız ve restorasyonu devam eden Fenerli Konak ile ilgili amacına uygun bir şekilde proje çalışmalarımızı yaptık.  Sakarya İl Özel İdaresi ve Taraklı belediyesi ile imzalanacak bir protokol ile SATSO'nun amacına uygun bir şekilde Fenerli Konak çok güzel bir müze haline getirilecek.

 

 

Fuar Alanı Çalışmalarımız Devam Ediyor

Üyemizin sorusu üzerine fuar alanı konusunda polemiklere girmeden açıklama yapacağım.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak, yılın 12 ayında faydalanılacak bir konseptte Sakarya'nın bir fuar alanı olmasının büyük fayda sağlayacağını biliyoruz. Fuar alanında salonlar, eğlence yerleri, kafeteryalar gibi sosyal donatı alanları olmalı ve şehre fuar dışında canlılık getirmeli.

2003 yılında 1. OSB'nin karşısındaki 40 dönümlük arazi Milli Emlaktan ön protokolle yapılan bir sözleşme çerçevesinde kiralanmış. İçinde fuar alanı tır parkı ve lojistik merkezi ve gümrükçülere verilmek üzere bir protokol imzalanmış ve taahhüte dönmüş. 2005 yılına kadar tamamlanması taahhüt edilmiş. Alanın mükerrer olarak lojistik firmalarına kiralanması nedeniyle mahkemeye verilmiş olduğunu gördük. Göreve geldiğimizde ilk ele aldığımız konulardan birisi bu fuar alanı ile ilgili konuydu.

Mahkemeyi kazandık ancak içinde yorulduğumuz ve sorunlu olan bu alanı 19 ncu meslek komitemizin isteğiyle, SATSO meclisi kararıyla şehrimizin ihtiyacı olan Tır parkı olarak büyükşehir belediyesi işbirliğiyle düzenlenmesi için Milli Emlak'a geri verdik.

Fuar alanı çalışmalarımızı da bir yandan sürdürüyoruz. Halen 1 nci organize bölge içinde böyle bir proje çalışması var.

Valimiz Mustafa Büyük de; diğer şehirlerde kurulan fuar alanlarının yerel yönetimler ile Ticaret ve Sanayi Odalarının önderliğinde kurulduğunu belirterek, "SATSO'nun soruna önderlik etmesi halinde Özel idare olarak her türlü desteği vermeye hazırız" diyor.

Sakarya Güçbirliği adında bir şirket kurulmuş. Şirket genel kurullarını yapmamış ve şimdi müntesih duruma düşmüş. Önümüzdeki günlerde şirket bünyesinde olan hissemizi alıp şirketi kapatacağız bilginize sunmak istedim.

Başkan Kösemusul'un ardından Yönetim Kurulu'nun aylık faaliyetleri ile ilgili olarak meclis üyeleri; görüşlerini belirtti.

Meclis Üyesi Ahmet Çıbuk fuar alanı ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak " 1. OSB çevresindeki sağlık koruma bantlarının kaldırılarak kazanılacak olan 62 dönüm arazi üzerine fuar alanı kurmayı planlıyoruz. Toprak Vakfı'na ait araziyi de katarak Sakarya'ya güzel bir kongre merkezi kazandırma arzusundayız" dedi.

Meclis Üyesi Bülent Yılmaz ise Gar Meydanı'ndaki SATSO arazisine karşılık verilecek bedel ile bir eğitim kurumu yapılmasını takdirle karşıladığını belirterek teşekkürlerini sundu. Yılmaz ayrıca fuar alanı ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak Ticareti Geliştirme Komisyonu'nun fuar alanı ile ilgili çalışma yaptığını ancak çok rantable olmayacağı yönünde görüşlerin dile getirildiğini ve 1. OSB müdürlüğünün bu doğrultudaki  çalışmalarını da desteklediklerini ifade etti.  

Meclis Üyesi Muzaffer Güneş 2003 yılında SATSO tarafından kiralanan bölgenin o günki şartlarda Oda binası yapılması sebebiyle maddi olarak çok müsait olunmadığı ve fuar alanının çok rantable olmaması sebebiyle yapılamadığını dile getirerek geçmişte yapılanlardan ders çıkarmak gerektiğini dile getirdi. Güneş ayrıca Uzun Çarşı'nın yeniden yapılandırılması konusunda bölge esnafının da kendisini yenilemek adına çaba göstermesi gerektiğine değinerek firmaların kendilerini yenilemesi ve günün şartlarına ayak uydurmak adına bir şeyler yapması gerektiğini dile getirdi.

Meclis Üyesi Behlül Bayrak ise Tüketici Hakem Heyetinde görevlendirilen SATSO temsilcisi olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek "Heyetteki temsiliyetimiz sonlandırılmış ve başkası göreve getirilmiştir bizim haberimiz olmalıydı" dedi.

Meclis Üyesi Neşet Peker ise Uzun Çarşı esnafı ile olduğu gibi benzer bir toplantı ve çalışmanın Serdivan esnafı ve mobilyacıları ile de yapılmasının yararlı olacağını dile getirerek Ankara, İstanbul gibi şehirlerde başlatılan Alışveriş Festivali uygulamasının sonraki yıllarda Sakarya'da da yapılabileceğini ifade etti.

Meclis Üyesi Hüsnü Elbek fuar alanı ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak tır parkı ile ilgili alan üzerinde yapılan çalışmaların detayları hakkında o dönemdeki meclis üyelerinin bilgisi olmadığını ifade etti.

Meclis Üyelerinin Yönetim Kurulu'nun aylık faaliyetleri ile ilgili görüş bildirmelerinin ardından;  03 Haziran 2012 tarih ve 28312 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Odalarda Mesleklerin Gruplandırılması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 2'nci Maddesinin verdiği yetkiye dayanarak sanayici niteliğindeki üyelerine münhasır olmak üzere meslek grubu kurabilmesi için gereken asgari üye sayısının üçte bir oranında azaltılması hususundaki teklif maddesi ile ilgili Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Vahap Gün bilgi verdi.

Gün; Odalarda meslek grubu kurulması için gerekli asgari üye sayısının yönetim kurulunun teklifi, meclis üyelerinin onayı ile 3'te 1 oranında indirilebileceğini dile getirdi.

Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Vahap Gün'ün verdiği bilgilerin ardından madde meclis üyeleri tarafından oylanarak kabul edildi.

Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi maddesinde söz alan Meclis Üyesi Fikri Keleş ise Dünya ekonomisi ile Türkiye ve Sakarya genelinde sanayi sektörü üzerinde değerlendirmelerde bulunarak şunları dile getirdi: "Son zamanlarda Orta doğuda hesabı olan güçler orta doğudaki ülkelere huzur vermiyor" dedi. Keleş " Gelin Türkiye'nin 10 yılda geldiği duruma rakamlarla bakalım brezilya İngiltere ekonomisini geçerek dünyanın 6. Büyük ekonomisi durumuna geldi. Rusya Hindistan ekonomisini geçerek dünyanın 9. Büyük ekonomisi olurken Türkiye 17. Büyük ekonomi iken 18. ekonomi durumuna geldi. Türk sanayici ve tüccarının rekabet gücü dünya 69. Şu durumunda bu rakam sürpriz değil. Çünkü %50'den fazla ihracat yaptığımız Avrupa para birimi avroya karşılık Türk Lirası değer kaybediyor. Üç yılda ortalama %30 enflasyon olmuştur ülkede. Türk lirası da %40 değerlenmiştir avroya karşı. Yani bunun anlamı 3 senede Türk sanayicisi %40 rekabet gücünü kaybetmiştir. Buna karşı para değerimiz yükselince ithalat cazip olmuş ve cari açık büyümüştür. Kişi başı gelir de 59. Kadın haklarında 136 ülke arasında sondan 9. Sıradayız.  Meşhur bilgin Einstein diyor ki dünya yaşamak için tehlikeli bir yer kötülük yapanlardan dolayı değil kötülük yapanlara sessiz kalanlar yüzünden sesimizi çıkarmalıyız. Ekonomimizi güçlendirmeliyiz. Uluslar arası siyasette de ülkemizi korumak için sesimizi çıkarmalıyız. SATSO olarak da ekonomi ile ilgili görüşlerimizi belirterek biz de biliyoruz demeliyiz" dedi.

Meclis Üyesi Ekrem Seçgin ise 28. Meslek Grubunda yer alan endüstriyel temizlik hizmet ve ürün satış sektörü ile ilgili sektör temsilcileri ile istişarelerde bulunduklarını belirterek temizlik sektörünün meslek olarak kabul edilmesini sağlamaya çalıştıklarını belirtti. Seçgin çalışmalarını TOBB bünyesinde sektör meclisi oluşturarak temsiliyeti sağlamak istediklerini ve bu konuda SATSO'dan destek beklediklerini ifade etti. Seçgin ayrıca endüstriyel temizlik hizmet ve ambalaj alımlarında Sakaryalı firmaların tercih edilmesi yönünde çağrıda bulundu.

Meclis Üyesi Muzaffer Güneş Marketler yasası çıkmadığı için gıda pazarlama sektöründe yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Sektörde satışlarda denge kurulabilmesi için bu marketler yasası konusunda bir netlik oluşması gerektiğini vurguladı. Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda da marketlerdeki ürün satışı konusunda netlik olmadığının da altını çizerek hassasiyet gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Bu konuda Yönetim Kurulu'nun tekrar gündeme gelmesi konusunda TOBB'dan talepte bulunulmasını rica etti.

Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız eğitim sektörü ve Özel Okullarda görev yapan öğretmenlerin maaşları ile ilgili devletin yönlendirme yaptığını belirterek sözleşme gereği öğretmenlerle çalıştıklarını dile getirdi. "Bize hem öğretmenlerle sözleşme yapın deniyor hem de çalıştırdığınız öğretmenlere verilen ücretleri kendileri belirliyorlar. Kanunu yapanlar sahaya insinler. Özel Okullar inşallah kapanmaz" diyerek eleştiride bulundu.

 

 

 

 

 

Haber Tarihi : 28/6/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::