Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Temmuz Ayı Olağan meclis Toplantısı Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu başkanlığında ve meclis üyelerinin katılımı ile yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Borazancıoğlu, Piyade Uzman Çavuş'un şehit olmasından dolayı duydukları derin üzüntüyü dile getirdi. Borazancıoğlu,  ayrıca 27 Temmuz 2012 Cuma günü gerçekleştirilecek Geleneksel SATSO İftar Programı'na meclis üyelerine ve SATSO TV aracılığı ile tüm üyelere davette bulundu.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1077nolu meclis oturumuna ait tutanağın görüşülmesi ve tasvibi ile Haziran ayı kat-i mizan ve ekleri ile Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanlığının bütçe izleme raporunun müzakeresi ve tasdiki maddeleri oy birliği ile kabul edildi.

Hesapları İnceleme Komisyon Başkanı Necmi İbil'in bütçe izleme raporunu sunumunun ardından kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul Yönetim Kurulu'nun aylık faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kösemusul konuşmasında şunları dile getirdi:

"Sakarya'dan bir şehidimizidaha uğurladık. Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki helikopter kazasında şehit olan piyade uzman çavuş Regaip Şahin yüreğimiz yaktı. Ailesine sabırlar, yüce Türk milletine de başsağlığı diliyorum.

OTOMOTİV ÇALIŞTAYI  

Hükümetimizin 2023 vizyonu otomotiv sektörünün büyümesi öngörülüyor. Yeni teşvik kanunu da bu yatırımları destekleyecek.  Biz Sakarya için dev bir otomotiv üssü vizyonu çiziyoruz. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak Doğu Marmara Kalkınma Ajansı işbirliğiyle Sakarya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ve sivil toplum kuruluşlarımızın desteği ile yola çıktık.  Enerjimizin ve zihnimizin asıl hedefi, dünya otomotiv devlerini Sakarya'nın avantajlarıyla uzun soluklu olarak tanıştırmak.

 Otomotiv üssü Sakarya için daha neleri yapmamız gerek veya yapmamamız gerek MARKA organizasyonuyla Amerika'ya gidip inceledik.. Bolu Valisi, Düzce il Genel Meclisi Bşk, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı -,Düzce Valisi,Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ile yaptığımız ziyarette otomotiv sektörünün bölgeye kattıklarını da gördük.

Otomotiv çalıştayı raporu ise hazırlandı, oldukça detay içeriyor. Eylül ayında konuyla ilgili toplantıyı gerçekleştireceğiz. Bizim görevimiz şehrin dinamiklerini bu yönde bilgilendirmek. Yol haritasına yardımcı olmak.

 Karasu Limanı inşası tamamlanacak. Bölgede lojistik OSB ihtiyacı var. Bununla ilgili de ön çalışmaları başlatıyoruz. Otomotiv Test Pisti'ni de Sakarya'ya kazandırma çalışmalarımızın da olumlu meyve vermesini bekliyoruz.

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ

Yeni teşvik sisteminde hedef, bölgesel kalkınmışlık farklarını azaltmak, cari açığı azaltmak ve ülkenin kaynaklarının, doğru yatırım alanlarına tahsisini teşvik etmek olacak. Bu hedef SATSO'nunvizyonuyla da örtüşüyor. SATSO bu sürecin takipçisi olacaktır ve maksimum fayda için gerekli adımları atacaktır. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak,  Yeni Teşvik Sistemi konusunda üyelerimizi n önerilerini bakanlığa ilettik.

Üyelerimiz için Yeni teşvik yasasından yararlanılarak Sakarya ve bölge ekonomisinin gelişimi, şehrin kalkınması, yatırıma dayalı istihdamın artırılmasının sağlanması adına bölgenin ve yatırımcının ihtiyaçlarını tespit etmek, buna dair çözüm önerilerini saptamak için ilgili kurumlarla toplantı yaptık. Sakarya 2nci bölgede ancak, Stratejik yatırımlar adı altındaki sektörlere, eğitime, yük ve yolcu taşımacılığına, madenciliğe ve bazı turizm bölgelerine yapılan yatırımlar nerede olursa olsun 5'inci bölge desteklerinden yararlanabilecek. Bu madde Sakarya'da oluşmasını istediğimiz yatırımlar için önemli teşvik olacak.

Sakarya kıyı bölgesi olarak belirlenmesi itibariyle turizm teşviklerine yer verilecek.  Akyazı ilçesindeki turizm potansiyeli yüksek, teşviklerden yararlanması gerektiğini düşünüyoruz. Ekonomi Bakanlığınca çalışılan Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES) çerçevesinde, cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek ara malları ve ürünlerin üretimine önem vereceğiz.  MARKA'nın Sakaryalılara desteğini artırmasına çalışacağız.

 Bu arada tarımsal endüstriye dikkat çekmek gerek.  Gerekli teknoloji kullanılarak Sakarya ve civarında tıbbi bitkiler de yetiştirilebilir, her mevsimde hem sebze meyve hem de süs bitkisi de yetiştirilebilir.  TİGEM ihalesine girerek bu konuda örnek işletme oluşturmak istiyoruz.

Bizler için önemli olan konu üyelerimizin yüzde kaçının bu teşviklerden ne oranda yararlanacağıdır, onların maksimum seviyede yararlanması için gerekli ortamı sağlama yolunda çalışmalarımız sürüyor. Konu ile ilgili seminerler dizisi gerçekleştireceğiz. Devletin ekonomi politikaları ve mevzuatları kurumsallaştıkça, taşlar yerine oturdukça gelinen her aşamanın eğitimini vermek ve güncel değişimleri eş zamanlı takip etmek istiyoruz.

 Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın son dönem çalışmaları hakkında faaliyet raporunu aldınız.  Bazı yorumlar üzerine sizlere verilerle çalışmalarımızın geldiği nokta hakkında özet bilgi vermek isterim. Her alanda değişimin ve dönüşümün yaşandığı ülkemizde, zaman artık daha hızlı akıyor. Ekonomi, iş ve sosyal hayatta yaşadığımız değişiklikler oluyor.

Bu değişiklikler başta kurumlar arası yaşanmakta, dolayısı ile Sakarya Ticaret ve Sanayi odası olarak Sanayi ve ticaret erbabının değişen dünya ve Türkiye koşullarına adapte olabilmeleri için son dönemde ciddi bir mücadele verilmektedir. Değişen kanun ve yönetmeliklerin uygulanması için hazırlanan eğitim programları, ihracatı geliştirme ve potansiyellerimizi ortaya çıkarmak için hazırlanan konferanslar, paneller ve çalıştaylar, kendimizi geliştirmek, içimizdeki müteşebbisi ortaya çıkaracak Girişimcilik kursları. Bunların hepsi bu dönemde daha fazla yapılmaya başlandı. Bunu kanıtı da sayısal verilerdir.

Odamız TOBB tarafından Türk Oda Sisteminin Avrupa Oda sistemi ile entegrasyonunu sağlamak amacıyla geliştirilen "Oda Akreditasyon Modeli" kapsamında geçtiğimiz aylarda denetlenmiş ve A Mükemmel seviyesindeki puan almış Bir Oda'dır.

 Personelimiz hizmet kalitesini sürekli geliştirerek Akreditasyon Belgesi almaya hak kazanmış ve yıllarla birlikte hizmet kalitesini yükselterek belgenin devamlılığını sağlamıştır.

Israrla diyoruz ki; Kendimizi, İstanbul-Ankara arasında sıkışmış değil; konumunu değerlendirmiş ve Karadeniz'den dünyaya açılmış bir Sakarya'ya hazırlamalıyız.Değişimin takipçisi olursak,  kazanacağız. SATSO'nun oluşturduğu ve peşine düştüğü projeler bu hazırlıkların birer parçası...

Üyelerimiz için yaptığımız önemli çalışmaların bir kaçına değinmek gerekirse;

SAİGEP İhracatı Geliştirme Projesi yürütüyoruz. Proje sayesinde katılımcı firmalar ihracat kapılarını açmıştır.

Proje makine ve metal sektörü için organize edilmektedir, projeye 18 firma katılmaktadır, projenin süresi 2 yıldır, proje maliyetinin % 75'i devlet tarafından %25'i ise projeye katılan firmalar tarafından karşılanmaktadır

ÜYELERİN HİBE VE DESTEKLERDEN YARARLANMASI KONUSUNDA ÇALIŞMALAR

Odamızda Sanayi, KOBİ ve Ar-Ge Müdürlüğü vasıtasıyla üyelerimizin hibe ve desteklerden yararlanması için Ar-Ge projelerinin hazırlanmasında konusunda çalışmalar yapılmaktadır. Üyelerimizin projelerin başvuru ve yürütülmeleri sürecinde üyelerimizin gereksinim duyabilecekleri bilgilere kolay erişimlerinin sağlanması, projenin hazırlanması ve takibi aşamalarında destek veren birime yaklaşık 400 proje başvurusu yapılmıştır.

Odamız, tamamlanan projeler ile ilimize yaklaşık 4 Trilyonluk katma değer ve yaklaşık 1000 kişiye istihdam kapısı sağlamıştır ve bu rakamları üyelerimizin proje başvurularında destek olarak daha da artırmayı hedeflemektedir. Odamız, tamamlanan Ar-Ge projelerinin ticarileştirilmesi için de devlet teşviklerinden destek alınmasında yardımcı olarak ilimizin ihracat rakamlarının da yükselmesinde katkı sağlamayı hedeflemektedir.

TİCARET KANUNU

2012 ile birlikte Ticaret Kanunu'nda değişiklikler oldu. Biz de bu temel değişiklikler hakkında üyelerimizi bilgilendirdik.SATSO Sitesi'nde yayınladık.  Kanunda mühim noktalar var. Bunları avantaja çevirmek için kanunu hatmetmekte fayda var. Bu anlamda yüksek katılımlı yeni çalışmalar hazırlıyoruz.

Üyelerimiz için değişen Türk Ticaret Kanunu'nu tanıtmak için de seminerler düzenledik, kitapçık dağıttık. Bakanlığa sizlerden topladığımız eleştirilerimizi rapor olarak gönderdik.  Kanunlaşmadan yapılan değişimlerde sizin de payınız var.

3+1 EĞİTİM PROJESİ

Üyelerimiz için bir çalışmamız da  kalifiye eleman sıkıntısı konusundaydı..

 Sanayicilerimiz ve tüccarlarımızın kalifiye eleman bulamama problemine son vermek için üniversitemiz ile geliştirilen 3+1 eğitim projesi diğer iller tarafından örnek proje olarak incelenmektedir.

Sakarya Üniversitesi ile "Üniversite - İş dünyası Omuz Omuza 3+1 " adlı bir programla Öğrencilerimizin gerçekten dişe dokunur bir şekilde staj imkânıyla tanışmasını sağlayacağız.Proje ile öğrenciler, teorik bilgileri uygulama ile bütünleştirerek ezberci bilgi yerine uygulamalı bilgi ve beceriye sahip olacak. Ayrıca üniversite ise öğrencilerini iş dünyasının içinde izleyeceği için iş dünyası ile daha rahat ilişki içine girebilecek ve iş dünyasının pratikte yaşadığı sorunlara kalıcı bilimsel çözümler getirecektir. Her yıl 3000'i aşkın öğrencinin daha kalifiye eğitim almasına destek olunacaktır.

UMEM BECERİ 10

Sakarya, UMEM beceri 10' Projesi'nde Türkiye ikincisi durumundadır.

Üyelerimiz için; işgücü piyasasında arz-talep uyuşmazlıklarından kaynaklanan işsizliğe çözüm getirmeyi amaçlayan Uzmanlaştırılmış Meslek Edindirme Merkezleri projesinde sıkı bir çalışma yürüttük.

İlimiz Kocaeli ilinin arkasından Türkiye ikinciliğini almıştır. Bu da gösteriyor ki, beceri kazandırma ve iş edindirme seferberliği olan bu büyük projede, Sakarya, bayrağı taşıyan öncü iller arasında yer alıyor. Bu verimli proje; hem firmalar hem kursiyerler açısından yararlıdır ve ilimiz ekonomisinin gelişimine büyük katkı sağlayacaktır."

İstihdam artırmada yeni hedef; hizmet ve tarım sektörü

Sanayi alanında başarıyla uygulanan UMEM Beceri 10 Projesi'nin, 2012 yılında imzalanan protokolle hizmet ve tarım sektörüne genişletilmesine karar verildi. Bu doğrultuda, hizmet ve tarım sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların işgücü ihtiyaçlarına yönelik kurs açılabilecek, bu kurslarda yetişen ve sertifika sahibi olmaya hak kazanan kursiyerlerin çoğu da istihdam edilecek.

SATSO olarak bu kalite çizgisini daha da yukarı çekmek için eğitimlere devam ediyoruz. Endüstri Meslek Lisesi Açacağız.

Branşları belirleme konusunda anket çalışmamız sürüyor. Konuyu geçen meclisimizde de görüşmüştük

OSB LERE MESLEK OKULU PROJESİ

Bilim sanayi ve teknoloji bakanlığının uzun süredir üzerinde çalıştığı, OSB lerin özel meslek lisesi açabilmesi konusu mevcut yasaya ek madde getirilerek 12 Temmuzda resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Bu konuda sizi bilgilendirmek istiyorum. Mesleki eğitim konusunda düşüncelerimizi sizlerle buradan paylaşmıştık. Daha önce Bursa'nın BUTGEM örneğini incelemiştik. Hatta Fahrettin beyi burada misafir etmiştik. Bilgi ve tecrübelerine başvurmuştuk. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın bu projeside aynı döneme geldi. OSB'lerin özel lise açması konusu ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor.

SATSO EĞİTİM VE SEMİNER PROGRAMLARI

SATS O'da  ayda 3,eğitim yılda 30 eğitim yapılmaktadır.

Eğitimlerimiz malumunuz günümüz ekonomisine uyumda takip edilmesi gereken konuları içeriyor. Devletin ekonomi politikaları ve mevzuatları kurumsallaştıkça, taşlar yerine oturdukça gelinen yer aşamanın eğitimini vermek ve güncel değişimleri eş zamanlı takip etmek istiyoruz. Örneğin 19NCu MESLEK KOMİTESİ ilk defa servis şoförlerine yönelik Etkili İletişim ve Trafik konulu eğitim düzenlendi.

OSB'LERDE SON DURUM

Sakarya'nın ana damarları ve dolaşım sistemi olan mevcut OSB'lerde tahsisler tamamlanma yolunda hızla ilerliyor. OSB'lerimizde doluluk oranlarını buradan vermek istiyorum.

Birinci OSB %100 doluluk oranına sahip,Hendek 2'nci OSB de %100 tahsisli, 3ncü Söğütlü OSB'mizde sadece 1 parsel kaldı.

 Karasu OSB'de boş 2 parsel var.   Ferizli OSB'de ise son dönemdeki hareketlilik yararlı sonuçlar verdi. 59 parsel vardı,9 parsel boş durumda. Sanayi yatırımlarının çevre dostu OSB'lere yönlendirilmesini ciddiyetle takip ediyoruz.

Kaynarca OSB'yegelince Mobilya ihtisas OSB çalışmaları sürdürülüyor. Aynı bölgede Makine İmalatçıları Birliği, ihtisas OSB kurulması konusunda mesafe kat etti. SAMİB ve çevre illerdeki makine imalatçıları, ihtiyaca cevap verecek arazi konusunda resmi yazışmaları tamamlıyor.

TARIMDA DA YÜZLERİMİZ GÜLÜYOR

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak bereketli toprakların hakkını vermek, bu topraktaki hakkımızı almak istiyoruz.

Sakarya'da tarım sektöründen layıkıyla faydalanmak için üç konumuz var:

1-        Dış mekân süs bitkiciliğinin geliştirilmesi için organize üretim bölgesinin Sakarya'da tesis edilmesi,

2-        Hayvancılıkla ilgili de organize bölge oluşturulması,

3-        Bir de tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi.

Özel sektörün devraldığı Zirai Donatım Fabrikası ve Türk Traktör'ün yatırımları dikkatleri Sakarya'ya çekti. Teşvik yasası ve Ar-Ge çalışmalarıyla da desteklenecek yeni yatırımların adresi Sakarya olacaktır. Bu konuda da olumlu gelişmelerin olduğunu söyleyebilirim. TİGEM'e yeni ihalede de talibiz. Pazartesi projemizi teslim edeceğiz. Projemiz Sakarya'nın bu konuda öne geçmesi ve örnek olması yönündedir.

Ankara'da lobi çalışmaları yaptık. Ankara'daki bakanlarımızla milletvekillerimizle yakın temas kurduk ziyaretlerine gittik.

SATSO'DAN TURİZME HİZMET

Cumhurbaşkanlığı genel sekreteri sn Mustafa İsen ve Milletvekilimiz Ayşenur İslam önderliğinde sürdürülen "Marka Kent Sakarya"çalışmalara tanıtım dahil pek çok destek veriyoruz. Sakarya'nın turizm potansiyelini gelire çevirmesini arzuluyoruz. Taraklı'da bir konağı satın alarak restoresi için çalışma başlattık.

Sakarya'ya vizyon oluşturma adına öncü olduk. En önemi vazifelerimizden biri budur, ilimize gelen yatırımcıların sayısı artmıştır. SANKO Holding, son olarak Rus yatırımcıların Sakarya'yı seçmesinde sağlanan ortamlarda sizlerden aldığımız güçle payımızın olduğunu bilmenizi isterim.

Ramazan ayı her şeyden önce; paylaşmanın, sevginin, beraberliğin, aynı zamanda nefsimizi terbiye etmenin ön plana çıktığı, bütün inananlar için çok özel bir aydır

Yine bu yıl da Resioğlu Restoran'da düzenleyeceğimiz geleneksel SATSO İftar Programı'na tüm üyelerimizin katılımından SATSO Ailesi olarak memnuniyet duyacağız. Sakarya iş dünyası adına, birlik, beraberlik, yardımlaşma ve hoşgörüyle en yüksek noktalara eriştiğimiz mübarek Ramazan Ayı'nın, tüm Sakaryalılara, ülkemize ve tüm İslam Alemi'ne hayır, bereket ve huzur getirmesini temenni ediyorum".

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'un ardından Yönetim Kurulu'nun faaliyetleri ile ilgili söz alan Meclis Üyesi Ahmet Çıbuk mesleki eğitim merkezlerine duyulan ihtiyacı dile getirerek "bölge sanayisi yatırımlarla kaçınılmaz bir şekilde giderek gelişiyor, ama bu yatırım alanlarında kimleri istihdam edeceğiz" dedi. Ahmet Çıbuk BUTGEM Modeli mesleki eğitim merkezi uygulamasının askıya alınmadan sanayicinin ihtiyacına yönelik eğitimler verilerek eleman yetiştirilmesi gerektiğini belirterek " bu işi yapacağımıza inanıyorum başka türlü ara eleman açığımızı çözeceğimize inanmıyorum. Gerekirse sanayici arkadaşlarla birlikte mesleki eğitim merkezini incelemek için Bursa'ya gidebiliriz" dedi.

Meclis Üyesi Behlül Bayrak'ın yerel basında SATSO ile ilgili yer alan haberlerle ilgili olarak SATSO'nun yaptığı çalışmaları yeterince anlatamadığından kaynaklı olduğunu belirtmesi üzerine cevap veren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul "Biz diklenmeden dik durmaya devam edeceğiz. Yönetim Kurulu ile karar aldık. Üslubumuzu bozmayacağız. Manşetlerden konuşmayacağız. Eksiklerimiz olacaktır. Fakat eleştirilerde kantarın topuzunu kaçırmamak lazım" dedi.

27. Meslek Komitesinin Pide Azami Fiyat Tarifesi görüşülerek karar bağlandı

 27. Meslek Komitesi tarafından meclis gündemine getirilen 2012 yılı pide fiyat tarifesi ile ilgili Meclis Üyesi Ergin Balcı açıklamada bulundu.

Balcı "Odamıza gelen ve Komitemize havale edilen pide fiyat tarifesi talebi üzerine 2012 Yılı içersinde uygulanacak ve fiyat artışı talebi gelmesi halinde 2013 yılında da geçerli olacak pide ile ilgili azami fiyat hadleri; 500 Gram pide; 2 Lira, 750 Gram pide 3 lira olarak belirlenmiştir dedi.

2012 Yılı içerisinde uygulanacak ve fiyat artış talebi gelmemesi halinde 2013 yılında da geçerli olacak pide ile ilgili azami fiyat hadlerinin tespit edildiğini ve bu fiyatların meclis üyelerinin oylarına sunulmasını talep ettiklerini dile getirdi.

Gündem maddesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Meclis Üyeleri Bülent Yılmaz, Fikri Keleş söz konusu maddenin bir önceki toplantıda gündeme getirilmesinin daha uygun düşeceğini belirterek uygulamaya yönelik üslubu değerlendirdiler.

2012 yılı pide fiyat tarifesi ile ilgili gündem maddesi meclis üyeleri tarafından yeterince müzakere edildikten sonra "500 Gram Pide: 2,00 TL, 750 Gram Pide: 3,00 TL" olarak oylanarak kabul edildi.

Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi maddesinde söz alan 18. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Orhan Ünver meslek grubundaki üyelerin 1000'in üzerine çıktığını belirterek meslek grubunun bölünmesi gerektiğini belirterek sayının fazla olması nedeniyle üyelerinin sorunlarını çözmede yetersiz kalındığını dile getirdi.

3 farklı gruba bölünebileceğini belirten Ünver konu ile ilgili olarak 2009 yılından beri çeşitli aralıklarda yönetim kuruluna talep yazıları yazdıklarını, gerekli bazı çalışmalar yapıldığını ancak gelinen noktada henüz bir sonuç alınmadığını ifade etti. Ünver konu ile ilgili bir çalışma yapılması gerektiğini belirterek "Seçimlere girerken üyelerimize ilk vaat ettiğimiz konu buydu ancak şimdi sözümüzü yerine getirememenin huzursuzluğunu yaşıyoruz" dedi.

Orhan Ünver ayrıca 18. Meslek Komitesi olarak SATSO tarafından yaptırılması planlanan Endüstri Meslek Lisesi'nin yeterince verimli olmayacağına inandıklarını belirterek "Mevcut Endüstri ve Meslek Liseleri'nden mezun olan gençlerden Sanayicilerin yeterince verim alamadığı ve istediği düzeyde faydalanamadığı bir dönemdeyiz. SATSO olarak bizde bu tür meslek Liseleri yerine OSB'lerdeki ara eleman açığının giderilmesi noktasında özel projeler hazırlayıp hayata geçirilmesine ön ayak olmalı ve meclis olarak ta destekçisi olmalıyız" dedi.

Meclis üyesi Behlül Bayrak endüstri meslek lisesi yerine bir Esnaf İhtisas Hastanesi" yapılabileceğini önererek sanayici kadar tüccara da yararı olabilecek bir proje yapılması gerektiğini belirterek mesleki sorunlarını dile getirdi.

30. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Erol Kaya ise Sakarya'nın süs bitkiciliği ihracatında ön sıralarda yer aldığını belirterek bu sektörün Organize Sanayi Bölgesi kurularak desteklenmesi gerektiğini dile getirdi. Kaya süs bitkiciliği sektörüne gereken önemin verilmesi gerektiğini belirterek "Sektörle ilgili yeni üretim alanları kurmalıyız" dedi.

Kaya ayrıca süs bitkicilerinin bulunduğu Arifiye bölgesindeki elektrik kesintilerinden dolayı yaşanan mağduriyeti dile getirdi. SATSO Meclis Üyesi ve Sedaş Sakarya Müdürü Yunus Bekircan ise konu ile ilgili bilgi vererek sorunun Eylül ayı itibariyle çözülmüş olacağını çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız ise sektörel sorunlara değinerek işletmelerin giderlerinin her geçen gün arttığını ve bu konuda sessiz kalınmaması gerektiğini vurguladı.

10. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Birol Öner ise SATSO tarafından kurulması planlanan Endüstri Meslek Lisesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak 15 yıl önce yapılan Ticaret Meslek Lisesi'nin milli eğitime devredildikten sonra bir bağ kalmadığını belirterek bu şekilde bir proje yerine "Mobilya Test Laboratuvarı" yapılmasının hem sanayici hem de tüccarlar için yararlı olacağını ifade etti. İşletmelerin içinde bulunduğu durumu da değerlendiren Öner "Önceden iş yeri açmak zordu şimdi kolay ancak devam ettirmek kolay değil, işyerinin devamlılığı için kendinizi tamamen işe vermelisiniz Avrupa'daki gibi patronluktan uzaklaşılmalı" dedi. İşyerinin devamlılığında devletin bürokratik işlemleri ve talep ettiği evrakları temin etmenin de ayrı bir mesai gerektirdiğini vurgulayan Öner,şu anda devam eden bir işletmenin yapması gereken zorunluluklar konusunda ve 2023 Vizyonu ile ilgiliSATSO'nun bir çalışma yapmasını talep etti.

27. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Niyazi Bölükbaşı şehir merkezindeki dükkan önlerinde bulunan park uygulamalarının tüccarı mağdur ettiğini ifade etti.

Dilek ve Temenniler bölümünde konuşan Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız ilimiz milletvekillerinin meclis toplantısına tekrar davet edilerek karşılıklı istişarede bulunulmasını talep etti.

Meclis Üyesi İbrahim Uysal SATSO tarafından yapılması planlanan meslek lisesi ile ilgili görüşlerini dile getirerek meslek lisesinden ziyade meslek yüksek okullarından mezun ara elemanların daha verimli olacağını düşündüğünü belirterek ilgili bölümlerin üniversite bünyesinde kurdurulması yönünde çalışmalar yapılabileceğini ifade etti.

Meclis Üyesi Cengiz Kaçar ise SATSO burs ücretlerinin artırılmasını talep ettiğini ifade etti.

 

Haber Tarihi : 26/7/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::