Türkiye İhracatçılar Meclisi Temmuz ayı ihracat rakamlarını açıkladı.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Sakarya'nın Temmuz ayında ihracatı, geçen aya göre %4,5 oranında düşüş göstererek 155.856,67$ seviyesinde gerçekleşmiştir.

Türkiye geneline bakıldığında ise ihracat Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,5 daralmıştır. Bu daralmada özellikle otomotiv sektöründe yaşanan yüzde 22,3'lük daralmanın etkili olduğu gözleniyor. Bu bağlamda Türkiye'nin otomotiv üsleri Bursa Sakarya ve Kocaeli'nin ihracatı geriledi. Aynı zamanda ilk 7 aylık ihracatçı iller sıralamasında bazı illerin yaptığı ihracat miktarının birbirine çok yakın olması, iller arasındaki rekabeti de ortaya koyuyor. Sakarya 11 milyon dolar farkla Hatay'ı geçti.

İlimiz ihracatındaki bu düşüşün temelinde Avrupa'da yaşanan kriz vardır. AB'deki piyasa koşullarının ihracat üzerindeki en büyük etken olmaya devam ediyor. İlimiz ihracatının ciddi bir kısmının AB ülkelerine yapan Sakarya'da yaşanan düşüş bu uluslar arası ticaretin bir nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ayrıca ihracat rakamlarındaki düşüşe rağmen ülke sıralamasındaki yerimiz 10. Sıradan 9. sıraya yükselmiştir. Mayıs ayında ihracat rakamları çerçevesinde 12. sırada yer alan Sakarya, Haziran'da 10. sıraya Temmuz ayında ise 9. sıraya yükselmiştir. Bu da gösteriyor ki ilimizin global yaşanan ekonomik krize rağmen bulunduğu sıralamayı yükseltmesi Sakarya iş dünyasının üstün gayretleri ve başarılı çalışmaları neticesinde olmuştur. Ekonomik verilerin gösterdiği hiç de iç açıcı olmayan böylesi manzarada bu gayreti takdirle karşılıyor iş dünyamızın ticaret hacmini artırmaları için her türlü desteği vermeye çabalıyoruz. İnanıyoruz ki yılın ikinci yarısındaki ihracat performansı aynı şekilde devam etmeyip son çeyreğinden itibaren yükselişe geçecektir" dedi.


Haber Tarihi : 2/8/2012
PAYLAŞ
Son Haberler ::