Dünya Ticaret Merkezi Kentucty Yönetim Kurulu Üyesi Robert Brown, Adapazarı ile kardeş şehir olan Amerika Loisville Eyaleti Globalizasyon yöneticisi SuhasKulkarnı ile birlikte Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'u ziyaret ederek, Sakarya ile iş ilişkilerini geliştirmek istediklerini dile getirdi.
MERKEZ YAPMAK İSTİYORUZ
Sakarya'da Amerikan ortaklı firma sayısını arttırmak, buradanda kendi eyaletlerine yatırımcı götürmek istediklerini söyleyen Robert Brown, "Bizde ileri ve yüksek teknoloji ile otomobil üretimi var. Otomotiv sanayi ortak konumuz olduğu için, biz Adapazarı'nı kardeş şehir seçtik. Biz, ilk etapta öğrencilerimizi, işyerlerimizi tanıştırmak, Kentucky şirketlerinin buraya yatırım yapmasını, buradaki şirketlerin de oraya yatırım yapmalarını teşvik etmek, buradaki iş adamlarını oraya götürmek, oradaki iş adamlarını buraya getirmek, hatta bu ilişkilerle birlikte üniversitelerimizle de ortak projeler üretmek istiyoruz. Biz Sakarya'yı bu işin merkezi yapmak istiyoruz. Otomotiv sanayiinde gelişmiş olan Gebze ve Bursa ile de Sakarya üzerinden iş yapmak arzusundayız" şeklinde konuştu.
DOĞRU ADRES
Türkiye'nin dünyadaki önemi kadar, Sakarya'nın da Türkiye de önemli bir şehir olduğunu söyleyen SATSO Yönetim kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, " 1,5 yıl içerisinde Karasu İlçemiz'de devam eden limanımız hizmete girecek ve bu liman bizim dünyaya açılan kapımız olacak. O yüzden doğru adrestesiniz. Otomotivin bizde 100 yıllık bir öyküsü var. Şehrimiz sadece otomotiv değil tarım, hayvancılık ve turizm alanlarında da oldukça gelişmiş bir şehir" dedi.
BEN DEĞİL BİZ
Ortak vizyon oluşturmak gerektiğinin de altını çizen SATSO Başkanı Kösemusul, "Ben değil, biz demek" gerektiğini belirterek, bu tür birlikteliklerin her iki taraf için de faydalı olacağına vurgu yaptı.
BİZE BAŞVURSUNLAR
Robert Brown, amaçlarının buradaki şirketlere ihracat ve ithalat konularında yardımcı olmak olduğunu belirterek; "Tek yapmaları gereken bize ellerindeki ürünleri bildirmeleri. Bizim bölgemizde Toyota, Ford, Nissan, Hundai gibi birçok dev otomobil şirketleri var. Sadece Toyota ile 150 yan sanayi firması kente geldi. Buradan bölgemize gelmek isteyen olursa, biz tüm otomotiv sektörünü toplayıp, seminerler verebiliriz. Toyota'nın başkanı benim yakın arkadaşım. Toyota'ya yan sanayi olarak ürün satmak isteyen olursa yardımcı olabilirim. Son 10 yılda 20 şirketin fabrika kurmasına yardımcı oldum. Tüm imkanlarımı Sakaryalı işadamları içinde kullanırım. Yeterki karşılıklı birlikte iş yapalım" şeklinde konuştu.

TOYOTA REFERANSIMIZ
Otomotiv sektöründe sizi güçlü kılan Toyota bizde de var diyen SATSO Başkanı Kösemusul, "Tek sıfır hata ile araç üreten Toyota fabrikası Sakarya. Bu da bize önemli bir işçilik referansıdır. Oradan buraya gelecek olan yatırımcıların bunu bilmelerini isteriz. Yan sanayimiz çok güçlü. Üniversitemiz ile iş dünyası ortak birçok çalışmamız var. Bunun başında AR-Ge geliyor. Üniversitelerimiz arasında da işbirliği yapabiliriz" dedi.

BERABER KAZANIRIZ
2011 yılına baktığımız zaman Amerika ile 5 milyar dolarlık ithalat ve ihracat yaptığımızı kaydeden Başkan Kösemusul, karşılıklı yapılan ticarette bu rakamın çok düşük olduğunu belirterek, " İnşallah birlikte yapacağımız işbirliği ile bu rakamları yukarıya çıkartırız. Bu rakamları ne kadar arttırırsak hep beraber kazanırız" dedi.
TANITIM FİLMİ
Karşılıklı fikir alışverişi sonrasında Amerikalı heyete, Sakarya'yı tanıtan bir tanıtım CD'si izletildi ve Sakarya ilinin ve yatırım imkanlarını tanıtan İngilizce dokümanlar ile yöresel ürünlerimizden oluşan bir sepet de hediye edildi. Ziyarette SATSO yönetim kurulu üyeleri ve bazı işadamlarıda hazır bulundu.
Haber Tarihi : 12/10/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::