Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Finansal Hizmetler ve Sigortacılık Faaliyetleri Meslek Komitesi üyeleri, Komite Başkanı Ali Esen başkanlığında düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Sigortacıların sorunları masaya yatırıldığı toplantıda, son 2 ayda 57 bin kişinin deprem sigortası yaptırdığı açıklandı.
EKMEĞİMİZE SAHİP ÇIKALIM
SATSO Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıda sigorta şirketlerinin, acentelere yönelik kafalarına göre komisyon belirlediklerini belirten Komite Başkanı Ali Esen; " Sigorta şirketleri ile sözleşme yaparken lütfen maddeleri çok iyi okuyarak imzalayalım. Özellikle zorunlu sigortalarda en az komisyonumuz % 18 olmalı. Buna bir alt sınır konulmalı. Bugün komisyonlar neredeyse % 5 lere kadar düştü. Eğer biz dik durur, birlikte hareket edersek, ekmeğimize birlikte sahip çıkmış oluruz. Gerekirse yargıya başvurup, hakkımızı arayalım. Yeni acente açacak olan arkadaşlar, sözleşme maddelerine komisyon oranlarını mutlaka yazdırsın" şeklinde konuştu.
HAKKIMIZI ARAYALIM
Ali Esen; "Sigorta iptallerinde de komisyonların bizden alınmaması için çalışma yapacağız. Hem komisyonlarımızın en az % 18 olması, hem de sigorta iptallerinde komisyonların bizden geri alınmaması için Hazire Müsteşarlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) , Sigorta Acenteleri Birliği ve Mecliste bizi temsil eden Sakaryalı milletvekillerimize acentelerimizin kaşeleri ile imzalı birer dilekçe gönderelim. Bugün burada bunun kararını alalım ve olumlu görüşlerinizle bu konuda düğmeye basalım. Hakkımızı arayalım" dedi.
Üyeler bu konuda Komite Başkanı Ali Esen'e destek vererek, komite tarafından örnek bir dilekçe hazırlanarak kendilerine gönderilmesini istediler.
ÖZEL ACENTELER TEHLİKE
Sigorta acenteleri için en büyük tehlikenin sigorta şirketleri tarafından kurulmaya başlayan özel acenteler ve ekmeklerine göz diken bankalar olduğunu ileri süren acente sahibi Arif Pırıldar ise," Asıl mücadeleyi bunlara yönelik yapmalıyız" dedi.
GÖRMEDEN SİGORTA YAPMAYIN
Komite Başkanı Ali Esen, üyeleri gözleriyle görmedikleri bir şeyi sigorta yapmamaları konusunda da uyarıda bulunarak, " Doğru iş yaparsanız, doğruyla karşılaşırsınız. Bu sigortayı kesen teknik personel olarak suçlu durumuna düşüyorsunuz. Bu tür sigorta asla kesmeyin, kesenleri de odamıza bildirin" şeklinde konuştu.
PAYLAŞIM YASAK
Acenteler arası iş paylaşımının da kesinlikle yasak ve cezasının hapis olduğunu da hatırlatan Ali Esen, "Bu tamamen suç. Bu konuda ciddi şikayetler var. 5684 sayılı kanunda 'bunu yapan da, yaptıran da suçludur' diyor. O nedenle acenteler arası iş paylaşımına asla gitmeyin" dedi.
3+1 EĞİTİME DESTEK
Sigorta acentelerinde en büyük sorunun personel olduğunun da altını çizen Ali Esen, "Bugün bağlı olduğumuz odanın da desteklediği 3+1 Eğitim Sistemi ile üniversitemizle işbirliği yaparak, eleman yetiştirebiliriz. Acentelerimizde çalışacak personeli sokakta bulmamız mümkün değil. Üniversite öğrencilerimize staj yapacakları imkanlar sunalım. Çok düşük bir stajerlik ücreti ödeyerek personel giderimizi bu şekilde karşılayabiliriz. Öğrencinin okulu bittiği zamanda yanımızda hak ettiği ücreti vererek, yetişmiş bir personel olarak çalıştırabiliriz. Bu konuda hepinizin duyarlı olmasını istiyorum. Hem personel ihtiyacımızı karşılayalım, hem de bu çocuklarımıza sahip çıkalım" dedi.
DASK PATLADI
Doğal Afet Kurumu'nun çıkardığı yeni yasa ile artık elektrik ve su aboneliklerinde zorunlu deprem sigortası isteneceğini de kaydeden Ali Esen, " 12 Ağustos'ta çıkan bu yasa sonrasında zorunlu deprem sigortası olan DASK'ta adeta patlama yaşadık. 2 ay içerisinde Sakarya'da 57 bin kişi DASK yaptırdı. Böylece DASK'ta ilimizde 65 bin sigortayı aştık" şeklinde konuştu.
Haber Tarihi : 15/10/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::