Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı 23 Aralık 2009 Çarşamba günü Meclis Başkanı Engin Özkoç başkanlığında gerçekleştirildi.

 

SATSO'nun Aralık ayı meclis toplantısına konuk olan Koton Mağazalar Zinciri Kurucuları Gülden Yılmaz ve Yılmaz Yılmaz başarı hikayelerini Meclis Üyeleri ile paylaştılar.

 

 

Koton Mağazalar Zinciri Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz Meclis Üyelerine hitaben yaptığı konuşmasında, SATSO Meclisi tarafından konuk olarak davet edilmelerinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.  İnsanın çocukluğunu geçirdiği kentteki insanlar tarafından taktir edilmesinin çok farklı bir duygu olduğunu belirten Yılmaz, Adapazarı'nın çocukluğunda kendilerine kazandırdıkları için teşekkür etti.

 

Yılmaz konuşmasının devamında; “Adapazarı'nın toplumsal yaşamındaki temiz ortam bizlere bir çok şey kazandırdı. Bir şeyi iyi yapmak yetmez en iyi yapmak gerekir. En iyi olabilmek içinde kimseye benzememek gerekir. Ticari hayatta bazen bu yanlışa düşüyoruz. Rakipler ne yaptı bizde onu yapalım diyoruz. Rakipler ne yaptı bizde onu yapalım mantığında gelebileceğimiz en son nokta en iyi rakibimizden bir sonraki olabilmektir. Bu mantıkla hiçbir zaman bulunduğunuz sektörde en iyisi olamazsınız. Çünkü, aldığınız örnekler ve uygulamaya çalıştığınız stratejiler her zaman bir lidere odaklı ise liderden daha iyi olmanız beklenemez. Dolayısıyla biz bütün meslek hayatımızda rakibe bakarak strateji belirlemek yerine müşteriye bakarak, müşteri ihtiyaçlarına odaklanarak müşterinin henüz rakiplerimiz tarafından anlaşılmamış ihtiyaçlarını tespit edip bu ihtiyaçlara rakiplerden daha iyi çözümler getirmeye çalışarak işimiz yaptık. Tabi şans faktörü de yarımcımız oldu. İşimizi iyi niyetle yaptığımızdan dolayı oluşturduğumuz iyi niyet ortamı da bizlere yardımı oldu. Bu anlayışla 2000 yılında 10 mağazamız varken 2009 yılında 24 ülkede ve 62 si yurt dışında olmak üzere toplam 210 mağazaya ulaştık. En önemlisi de MAPIC denilen uluslar arası bir organizasyon tarafından yaptıklarınız karşılığında ödüllendirilmektir. Bu organizasyon her yıl Fransada 2400 firmanın katılımıyla perakende de yılın en başarılı firmasını,  yılın başarı hikayesini   ödüllendiriyor. 2008 yılında da bu ödüle biz yani Koton layık görüldü. Dolayısıyla bu ödül sadece bizim açımızdan değil Türk perakendesi açısından da çok önemli bir ödüldür. Eşimle beraber kurduğumuz bu işle hem başarılı bir işletme ortaya çıkardığımıza hem de çevremize fayda sağladığımıza inanıyorum. Ayrıca Türkiye perakendesine de önemli bir katkıda bulunduk. Bunları yapabilecek alt yapıyı çocukluğumuzda bizlere kazandırdığınız için Adapazarı adında herkese teşekkür ediyorum”  diyerek konuşmasına son verdi.

 

Yılmaz Yılmaz'a ve eşi Gülden Yılmaz'a Odamız adına Onur Plaketini Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ takdim etti.

 

Uzun yıllardan beri Odamızda çalışan ve hizmet süresi dolarak emekli olan  Genel Sekreterimiz Burhanettin Kılıç'ta Meclis üyelerine hitaben bir konuşma yaparak veda etti.

 

Burhanettin Kılıç yaptığı veda konuşmasında; “Bugün benim için en mutlu gün olduğu gibi en hüzünlü günlerden biri. Mutluyum çünkü 57 yılımın yarısından fazlasını verdiğim, rızkımı kazandığım bu kurumda hiç üzülmediğim gibi, sorumlu olarak attığım hiçbir imzam önüme olumsuz olarak gelmedi. Üzgünüm, çünkü; uzun yıllar hizmet verdiğim mutlu ve başarı dolu hatıralarımın bulunduğu bu güzide kurumdan ayrılıyorum.

Göreve başladığım ilk günlerden itibaren Oda menfaatlerini önde tutarak tüm çalışmaların içinde yer alarak bayrağı hep daha yükseklere taşımayı amaçladım. Bu çalışmalarımda uzun yıllar beraber çalıştığım Yönetim Kurulu Başkanlarımıza, Meclis Başkanlarımıza, Meclis Üyelerimiz ve çalışma arkadaşlarımın inanılmaz desteğini gördüm. 85 yaşındaki Odamızın tarihinde başarılı olarak adlandırılacak bir dönem yaşamama vesile oldular.

 

Göreve başladığım ilk yılları hatırladığımda bu günleri görebileceğimizi düşünemezdim. Odamızın kıt imkanları vardı. Kurumda bir hesap makinesi, bir fasit, birkaç daktilo, gazlı bir fotokopi makinesi oda çoğu zaman çalışmazdı.

Bülten basmak, gündem çıkarmak için bir teksir makinesi bulunmaktaydı. Meclis tutanakları, pür dikkat dinleyerek meclis sonrası hemen dikte edilmek mecburiyetindeydi. her şeyden öncesi odanın ekonomik gücü yoktu.

 

Maaş zamanı Yönetim Kurulu Başkan ve üyeleri bir çok kez pamuk eller cebe der ve personelin maaşını öder durumdaydık. Odamızın bugünlere gelmesinde geçmiş yönetim kurullarımızın çok büyük gayretleri olduğu aşikardır. Benimde katkılarım oldu ise ne mutlu bana.

 

Bu gün odamız; Türkiye'nin 10 büyük odası arasında olup, genç ve deneyimli bir kadroya sahiptir. İnanıyorum ki bu genç kardeşlerimiz bu bayrağı daha da yükseklere taşıyacaklardır.

 

Göreve başladığımız yıllarda o günkü yöneticilerimiz bana her türlü eğitim fırsatını verdi. Çok şükür bende kendilerini mahcup etmedim. Taki bu kurumdan ayrılıncaya kadar. O günlerde eğitim alan bir personel iken son 15 yılımda bir çok Oda da eğitim ve seminer veren hoca konumuna geldim. Buda bana ayrı bir gurur vermektedir.

 

30 yıla yakın bir süredir görev yaptığım bu kurumda sizlere yakın olmaktan ve sizlerle birlikte olmaktan gurur duyuyorum. Hiç üzülmediğim bu kurumda bu son günüme kadar bana destek veren yönetim kurulu başkanlarımıza, meclis başkanlarımıza, meclis üyelerimize sonsuz teşekkürlerimi arz ederken hepinizden hakkınızı helal etmenizi istiyor benimde hakkım varsa bende herkese hakkımı helal ediyorum.

 

Son olarak, Allaha Ismarladık sayın Meclis Başkanım, Allaha ısmarladık sayın Yönetim Kurulu Başkanım, Allaha Ismarladık sayın Meclis Üyeleri, Allaha ısmarladık Sakarya'nın tüccar ve sanayicileri.” diyerek konuşmasına son verdi.

 

Genel Sekreter Burhanettin Kılıç'a Odamıza verdiği değerli hizmetler anısına Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ tarafından şükran plaketi takdim edildi.       
 

 

Plaket takdim törenlerinin ardından Aralık ayı meclis toplantısına ait gündem maddeleri görüşülerek kararı bağlandı.


Yönetim Kurulunun Aylık faaliyetleri ile ilgili açıklamalar yapmak üzere söz alan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A.Akgün Altuğ yapılan faaliyetler hakkında meclis üyelerine detaylı bilgiler aktardı.

 

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A.Akgün Altuğ açıklamalarında, İlimizin de üyesi olduğun  Marmara Kalkınma Ajansı'nın çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Ajansa bağlı her ilde yatırım destek ofislerinin kısa zamanda kurularak faaliyete geçeceği bilgisini veren Altuğ, “İlimizde de kurulacak olan bu ofisi fiziki şartlarımızı zorlayarak binamız içerisinde konuşlandırmak arzusundayız. Ayrıca bu ofiste görev alacak 5 uzman ve bir destek personelinin Sakarya'dan olması içinde kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik olarak web sayfamız ve basın yoluyla duyurular yapmış bulunuyoruz. Bu vesile ile bu kürsüden de sizler aracılığıyla tekrar hatırlatmış olalım ve bu ofiste görev alacak personelin ilimizden olması için hep birlikte gayret sarfedelim” diyerek ofisi kısa zamanda hizmete açacaklarının bilgisini verdi.

 

Aralık ayı içerisinde yapılan İl genel meclisi toplantısına konuk olduğunu ve bu toplantıda  bir konuşma gerçekleştirdiğini belirten Altuğ; “bu toplantıda ifade ettiğim hususların özü,  kurumlar arası işbirliği ve ortak akıl ile ilimizin çözümlenemiyecek sorunu olmadığına vurgu yaptım. SATSO olarak yaptıklarımızdan ve projelerimizden bahsettim. İl özel idaresi olarak başta OSB'ler olmak üzere bir çok konuda ortak olduğumuzu ve bu ortaklık bilinci ile birlikte hareket etmemiz gerektiğini ifade ettim. Ayrıca Karasu OSB ile ilgili basına yansıyan bazı meclis üyelerinin Odamızla ilgili görüşlerine polemiğe girmeden cevap vererek Odamızın Karasu OSB hakkındaki görüşlerini yineledim.” Diyerek toplantının faydalı geçtiğine dile getirdi.

 

Kurban Bayramının üçüncü günü Odamız Meclis Başkanı Engin Özkoç ve Yönetim Kurulu'nun katılımı ile birlikte Sakarya Milletvekilleri Sayın Şaban Dişli, Sayın Erol Aslan Cebeci, Sayın Ayhan Sefer Üstün, Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Zeki Toçoğlu, Ak Parti İl Başkan Yardımcısı Sayın Mehmet Yılmaz ve Adapazarı Şeker Fabrikası Yön. Kur. Başkanı Sayın Ahmet Aya'nın katılımı ile  4 saat süren, ileriye dönük sonuçların  alınacağı bir toplantı gerçekleştirdikleri bilgisini veren Altuğ, bu toplantıda Oda'nın ilimizin öncelikli sorunları ile ilgili düşüncelerini aktardıklarını belirtti.

 

Toplantıda aktarılan konuları başlıkları itibariyle kısaca sıralayan Altuğ, konuların; 

  1. Kentsel Dönüşüm Projesi
  2. Kuzey Marmara Otoyolu Projesi
  3. Hızlı tren projesi
  4. SEDAŞ tarafından yapılan tahsilatlarda yaşanan sıkıntılar
  5. Karayolları üzerinde istasyon gibi çalışan ve kaçak mazot ile yağ satanların yarattığı haksız rekabet
  6. Gar Meydanı ve Odamız Arsası'nın durumu
  7. TEK yokuşu ile Dörtyol arasında trafik yoğunluğunun çok artması nedeni ile Serdivan - Üniversite - E-5 arasındaki yolun durumu
  8. İmar düzenindeki  %40'lık yapılaşma sınırının yarattığı sıkıntı
  9. Karasu'daki serbest bölgenin durumu
  10. Rehabilitasyon Araştırma Merkezlerinin (RAM) durumu
  11. Şeker Fabrikasının kota sorunu
  12. Süt Hayvancılığı Yatırımı için arazi tahsisi
  13. Arazi Toplulaştırılması ve Akova Sulama Projesi

Başlıklarından oluştuğunu dile getirerek “Bu konulardaki görüşlerimizin ısrarlı takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz.” Dedi.  

 

Altuğ konuşmasının devamında “Maalesef ilimizin çok önemli ana sorunları akşamdan sabaha çözülecek meseleler değildir. Ancak bütün kurum ve kuruluşların ortak akıl etrafında birleşerek müşterek bir strateji ortaya koymaları, ilimizin kaynaklarını bu yönde kullanmaları gerekmektedir diye düşünüyorum. Yoksa her kurumun kendi düşüncesine göre ortaya koyacağı projelerle bir sonuca varabilmemiz mümkün değildir.” Diyerek düşüncelerini dile getirdi.

 

Altuğ açıklamalarının devamında “Kuzey Marmara Otoyolu Projesi hakkında Odamız organizasyonu ile yapılan geniş katılımlı toplantıda ortaya çıkan sonuç; Sakarya'da yaşayan hiçbir kimse yolun bu ilk planlandığı haliyle ilimizden geçmesini istememektedir. Ancak,  karayolları ekonomik ve kendilerine göre diğer başka sebeplerden dolayı yolun planlandığı şekliyle ilimizden geçmesini istemektedir. Yapılan bu toplantıda gösterdiğimiz tepkilere şahit olan ve etkilenen karayolları  baş mühendisi uygulama projelerinin hazırlanması esnasında değişiklik olabileceğinin sinyalini vermiştir. Burada bizlere ve Büyükşehir Belediye Meclisine büyük görev düşmektedir. Odamızın ve diğer meslek odaları ile sivil toplum  kuruluşlarının talepleri doğrultusunda yolun en faydalı şekilde ilimizden geçmesi içingirişimlerimiz devam edecektir.”  Diyerek konu hakkındaki hassasiyeti milletvekillerine aktardıklarını belirtti.

 

 

İlimiz ekonomisinde önemli bir yere sahip olan Adapazarı Şeker Fabrikası'nın kota sorunu ile ilgili olarak Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları birliği ile birlikte girişimlerde bulunduklarının ve konuyu milletvekillerine aktardıklarının bilgisini veren Altuğ, “Sorunun çözümü noktasında yetkilileri göreve davet ederek iki kurum olarak müşterek basın toplantısı düzenledik. Şeker fabrikasının kota sorununu aşmak için alternatif olarak likit şeker üretimine yönelinmesi kota sorununa çözüm olarak düşünülebilir.” Diyerek bu konuda bir proje geliştirilmesini gerektiğini böylece fabrikanın 365 gün  çalışabileceğini ifade etti.

 

Ankara'da TOBB Ekonomi ve teknoloji üniversitesinde yapılan Marmara ve Trakya Bölge Toplantısı'na iştirak ettiğinin bilgisini veren Altuğ, bu toplantıda ülke gündemi, ekonomik ve sosyal sorunların ele alındığını ayrıca son dönemde gündemi meşgul eden demokratik açılımın masaya yatırıldığını belirterek toplantıda dile getirilen önemli konuları meclis üyelerine aktardı.

 

Bu toplantıda şehrimizin verilerini istatistiki olarak aktardıklarını dile getiren Altuğ, toplantı sonucunda demokratik açılım konusunda dile getirilen ortak görüşün; “Ülkenin bütünlüğünün vaz geçilmez olduğu, barış ve huzur ortamının sağlanması için ekonomik gücün olması gerektiği, hükümetin öncelikle ekonomik sorunları çözmeye ağırlık vererek ekonomiyi ithalata doyalı olmaktan kurtarıp üretim ve ihracata dayalı bir model haline getirmesi için plan ve projeler hazırlaması gerektiği fikri ortaya çıkmıştır. Ayrıca; demokratik açılış sözünden bazı bölgelere ve bazı etnik kökenlere imtiyaz verilmesinin söz konusu olması durumunda Marmara bölgesi olarak bundan sıkıntı duyulacağı çok net şekilde beyan edilmiştir. Bizde bu düşünceye katıldığımızı belirttik. Bu konuda TOBB'da önümüzdeki günlerde bir sunum gerçekleştirecektir.” Diyerek konu hakkındaki gelişmeleri aktardı.

 

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak, ilimizdeki kadın girişimci sayısının artırılması ve kadınların iş hayatında hak ettiği seviyelere gelebilmeleri için yapılan çalışmalara her zaman destek verdiklerini belirten SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ bu çerçevede, İl Kadın Girişimciler Kurulu'nca organize edilen ve Odamız ev sahipliğinde düzenlenen "Türkiye'de Kadın Girişimciliğinde Rol Model Olmanın Önemi" konulu konferansa  başarı öyküsünü ve tecrübelerini paylaşmak üzere Sakarya'nın yetiştirdiği önemli değerlerden biri alan KOTON Mağazaları  Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gülden Yılmaz'ın katıldığını belirtti. Toplantının oldukça faydalı olduğu kanaatini taşıdıklarını belirten Altuğ, organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilimizin kalkınması için çalışmalara aralıksız devam ettiklerini belirten Altuğ; “ilimizde gelişigüzel olur olmadık her yerde özellikle verimli tarım arazilerinde endüstriyel tesislerin inşa edilmesine karşıyız. Sanayinin planlanan bölgelerde organize bir şekilde ve ihtiyaca göre bir yapılaşma içerisinde olmasını istiyoruz. Bu yönde de Ferizli ve Kaynarca OSB'lerinden sonra güneydeki ilçelerimize hitap edecek ve o bölgede istihdam sağlayacak bir OSB kurmayı planlıyoruz.  Birkaç gün önce Sakarya Valisi Hüseyin Atak ve beraberindeki resmi daire müdürleri ile birlikte Geyve'de yer tespiti yapmaya gittik. Geyve Kaymakamlı ve Belediye Başkanlığı tarafından önerilen alternatif alanlarda incelemelerde bulunduk. Ön bir fizibilite raporu hazırlandıktan sonra kurumlar olarak tekrar bir araya gelip Geyve OSB'nin de startını vereceğiz. Bu bölgede düşünülen OSB bir ihtisas OSB olacaktır. Ziraatın yoğun olduğu bu bölgede Gıda İhtisas OSB'si kurmayı düşünüyoruz” diyerek  konu hakkındaki gelişmeleri aktardı.

 

İlimizin öncelikli sorunlarından birinin hiç şüphesiz işsizlik olduğunu belirten Altuğ; “2008 yılı verilerine göre açıklanan resmi rakamlara göre ilimizdeki işsizlik oranının %8,5 olarak gözükmektedir. Ancak ilimizdeki işsizlik sosyal yaşamda da ciddi sorunları beraberinde getirmektedir. 2009 verilerine göre ilimizdeki işsizlik oranı %11.8'dir. Bu ilimizde 27 bin 753 kişinin resmi yani kayıtlı işsiz olduğunu göstermektedir.” diyerek açıklanan rakamların çok inandırıcı olmadığını ifade etti. 

 

Odamız, ilimizdeki işsizlik seviyesini aşağıya çekebilmek adına AB fonlarından faydalanarak gerçekleştirilen meslek edindirme kurslarında aktif görevler aldığının bilgisini de veren Altuğ;  İŞKUR tarafından yönetilen ve izlenen Aktif İstihdam Tedbirleri Hibe Planı çerçevesinde hibe almaya hak kazanan ve yürütücülüğünü Demiryol-İş Sendikası Adapazarı Şubesi'nin yaptığı ve Odamızında proje ortağı olduğu “Gençlere Yönelik Kaynakçılık Meslek Edindirme Kursu”nun tamamlandığının bilgisini verdi. Proje kapsamında Odamız tarafından; tanıtım ve duyuruların yapılması, kursiyerlerin seçimindeki kriterlerin belirlenmesi, kursiyerlerin staj yapabilecekleri sanayi kuruluşlarının tespiti, eğitim alan kursiyerlerin iş temini konusunda sanayi tesislerine başvurularında yol gösterildiği ve böylece eğitimi başarı ile tamamlayan 30 kursiyerin işe yerleştirildiğini belirtti.

 

Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Üniversitesi ve SATSO olarak müştereken yapılan  bir çalışma ile ilimizi her yönüyle tanıtan kaynak bir kitabın eksikliğinin giderildiği bilgisini veren Altuğ, bastırılan Sakarya Almanağı çalışmasında Odamızın Turizmi Geliştirme Komisyonun aktif rol aldığını belirti. Ayrıca Odamız önderliğinde kurulan Sakarya Turizm Platformu Derneğinin de bu eserin ortaya çıkmasında önemli katkılar sağladığını belirtti.

 

Türk oda sisteminin Avrupa oda sistemi ile entegrasyonunu sağlamak amacıyla TOBB tarafından  “Oda Akreditasyon Modeli” geliştirildiği, bu kapsamda Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın, İngiltere Odalar Birliği'nden uzman denetçiler tarafından denetlendiğini ve yapılan  denetimler sonucunda Türkiye'de akredite edilen ilk 10 Odası arasında yer aldığı bilgisini veren Altuğ, “Akredite edilen odalarda yıllık İş Programı kaldırılarak 4 yıllık Stratejik Plan hazırlanması mecburi kılınmıştır. Bizde Stratejik Plan çalışmalarına TOBB ETÜ Üniversite'nin desteği ile başlamış bulunmaktayız. Yönetim Kurulumuz tarafından taslak haline getirilmiş olan 4 yıllık Stratejik Plan meclis üyelerimizle birlikte istişare edilerek son şekline getirildikten sonra onayınıza arz edilecektir. 2010 yılının Ocak ayında odamızın eksilerini ve artılarını belirlemek için bir swot analizi çalışması gerçekleştirerek Stratejik Planı hep birlikte oluşturacağız. Bu çalışmayı il dışında bir otelde hafta sonu konaklayarak yapmayı planlıyoruz.” diyerek Stratejik Planın hazırlanmasının hukuki zorunluluğu hakkında bilgiler verdi.

Odamız üyeleri için geliştirilen, firmaların kendilerini tanıtabileceği, üyelere yeni iş imkanları sunan, sarı sayfa ilanları verebilmelerine imkan tanıyan, ürünlerini ve hizmetlerini tanıtabilecekleri, iş ilanları bırakabilecekleri ve bir çok imkana sahip oldukları SATSO Ticaret Portalı'nın  hizmete açıldığının bilgisini veren Altuğ, ayrıca Odamızın bilgisayar sistemlerinin ve teknik altyapısının yenilenmesi ile üyelerimize çok daha hızlı ve kaliteli hizmet vermeyi hedeflediklerini belirtti.

 

Odamızın yeni bir meclis salonuna ihtiyacı olduğunun bilgisini veren Altuğ, bu konuda proje çalışmalarının tamamlandığını ve önümüzdeki günlerde projenin hayata geçirilmesi için çalışmaların başlatılacağını belirtti.

 

Her yıl düzenlenmekte olan SATSO Kuruluş Yıldönümü ve Ödül Töreni'nin TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun teşrifleriyle Ocak ayı içerisinde yapılacağının bilgisini veren Altuğ,  “vergi, ihracat, eğitime katkı, çevre ödülü ödüllerin yanı sıra değişik kategorilerde başarıları ile öne çıkmış olan üyelerimizi ödüllendirmek istiyoruz. Başka hangi kategorilerde ödül verebileceğimiz konusunda fikirlerinizi ve önerilerinizi bizlerle paylaşmanızı rica ediyoruz.” diyerek meclis üyelerinden konu hakkında öneri beklediklerini belirtip Yönetim Kurulunun aylık faaliyetleri ile ilgili açıklamalarına son verdi.   

 

Haber Tarihi : 24/12/2009
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::