Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın Ekim ayı olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu başkanlığında yapıldı. Meclis, SATSO Endüstri Meslek Lisesi yapımı ve arsa alımı için yönetime yetki verdi.
SATSO Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu, meclisin açılış konuşmasında 89 yılını kutladığımız Cumhuriyetin önemine değinerek, "Yurt sevgisini bizlere yaşatanlara teşekkür ediyorum. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun" dedi.
AYLIK HESAPLAR
Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1081 nolu meclis oturumuna ait tutanağın görüşülmesi ve tasvibi ile kat-i mizan ve ekleri ile Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanlığının bütçe izleme raporunun müzakeresi ve tasdiki maddeleri oy birliği ile kabul edildi.
Hesapları İnceleme Komisyon Başkan Yardımcısı Melih Kaykayoğlu' nun bütçe izleme raporunu sunumunun ardından kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul Yönetim Kurulu'nun aylık faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.
DÜNYAYA HÜKMEDİYOR
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, yeni dünya düzeninde bağımsızlık ve özgürlük temelinde; bilim, sanayi ve ekonomi alanında verilen savaşlar olduğunu belirterek; "Bilgiye ve ekonomiye hükmeden, dünyaya da hükmediyor. Bizde dünya üzerinde rekabet edebilmek için, ulus olarak atalarımızdan kalan bir ruhla ilerlemeliyiz. Cumhiriyeti korumak, kollamak, yaşatmak her yurttaşın görevidir. Bu vesile ile Cumhuriyetimizin 89. Yılı hepimize kutlu olsun" dedi.
ORTA VADELİ PLANLAR
SATSO Başkanı Kösemusul, Hükümet tarafından açıklanan orta vadeli planların yatırımcının önündeki belirsizliği gidermek için oldukça önemli bir adım olduğunun altını çizerek, "Bu plan; güven, istikrar ve mali disiplini hedefliyor. İşsizlik oranlarının artmayacağı, en azından kademeli bir azalış sürecinde olacağı öngörülüyor. Kamu ve özel sektörde israfın azaltılması, basit ve öngörülebilir vergi politikaları, yerli ve yabancı yatırımcıların desteklenmesi ve özellikle iş ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar dikkat çekici. Büyüme rakamlarına baktığımızda da temkinli yaklaşımı görüyoruz. 2013 yılına ilişkin IMF yüzde 3,5'lik, Orta Vadeli Program ise yüzde 4'lük bir büyüme bekliyor. Aslına bakarsanız Türkiye ekonomisinin geleceğine ilişkin beklentilerin birbirine yaklaşması bile, içinde olduğumuz ortamda karar almak isteyen yatırımcılar için olumlu bir gelişme.
SAKARYA'DA DURUM
Peki Sakarya'da durum ne? Ekim ayı verilerine bakacak olursak, ilimiz sanayi sektörü sıralamasında 9 ncu, sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında 18 nci ve iller arası rekabet endeksi sıralamasında 17 nci sırada yer almaktadır. Sakarya, ihracat sıralamasında ilk 10 il arasında. İhracat sıralamasına baktığımız da, geçen yıl Eylül ayı rakamları Türkiye sıralamasında, 164.524,84 milyon dolar ile 9 ncu sırada yer alırken, bu yıl Eylül ayı sonu itibariyle 153.204,45 milyon dolarlık ihracatla yine 9 ncu sırada yer almıştır. İstanbul Sanayi Odası'nın her yıl açıkladığı ilk 500 ve ikinci 500 firmaya ilimizden 13 firma girmiştir" şeklinde konuştu.
AR-GE ÇALIŞMALARINI DESTEKLİYORUZ
Girişimcilik ve AR-GE çalışmalarını desteklediklerini de söyleyen Kösemusul, sözlerine şöyle devam etti;
"Proje üretimi konusunda Sakaryamız Marmara'da 4 ncü, Türkiye'de ise il bazında ilk 10 içindeyiz. Sanayi ile bu kadar iç içe olan bir şehirde AR-GE çalışmalarını arttırmamız gerek. SATSO çatısı altında bulunan AR-GE birimimiz, tüm destek programları için üyemize verdiğimiz, proje destek hizmetimiz sonucu 4 milyon TL'ye yakın bir yatırım kazandırdık.
Burada üyelerimize tekrar çağrıda bulunuyorum. Hükümetin uyguladığı tüm destek programları için size yardımcı olacak Ar-Ge birimimiz mevcut. AR-GE birimimizde, Sakarya'da tüm üyelerimizin ve girişimcilerin ihtiyaç duyduğu MARKA, KOSGEB, TÜBİTAK ve diğer devlet desteklerden faydalanması amacıyla, firmalarla ve girişimcilerle yapılan birebir görüşmelerle yönlendirmeler ve bilgilendirmeler yapılmaktadır. 2,5 yıldır bu hizmeti veriyoruz. Üyelerimizden gelen projeleri değerlendiriyor ve yönlendiriyoruz. Ve daha etkin bir şekilde vermeye devam edeceğiz. Bizler sizin elinizden tutmaya hazırız, yeter ki siz adım atın. Ben inanıyorum ki; Üretim anlayışımız doğru yönetilen bir hibe-destek-teşvik programıyla buluştukça daha planlı büyüyeceğiz."
EĞİTİMLERİMİZ
Başkan Kösemusul, KOSGEB ile ortaklaşa düzenlenen 2. Uygulamalı Girişimcilik Eğitiminin 27 Kasım 2012 tarihinde başlayacağını da belirterek, "Başvurular Odamız web sayfasından yapılacaktır. Başvurular alınmaya başlamıştır. 2 Kasım Cuma günü Odamızda Yeni Teşvik Paketi ile ilgili seminer düzenlenecektir. Yine Kasım ve Aralık ayı içerisinde Uluslararası Pazarlara Açılım Stratejileri 14-15 Kasım 2012 tarihinde, Aile Şirketlerinin Uzun Ömürlü Olma Sırları 27 Kasım 2012, Mesnevi ile Şirket Yönetimi 12 Aralık 2012 tarihinde Odamız da yapılacaktır" dedi.
Üyelerimizin memnuniyeti doğrultusunda sürdürdüğümüz bir proje ile ilgili bilgi vermek istiyorum diyen Kösemusul, "Bilgi toplumu strateji belgesi ve eylem planı kapsamında yer alan MERSİS (Merkezi Kayıt Sistemi Projesi), aralarında bizimde bulunduğumuz ülkemizde öncelikli olarak belirlenen iller başta olmak üzere tüm ticaret sicil müdürlüklerinde uygulanacaktır.
5 il ve oda olarak 5 Kasım 2012 tarihinden itibaren odamız bünyesinde yer alan Ticaret Sicili Müdürlüğünce yapılacak tüm tesciller MERSİS üzerinden gerçekleştirilecektir" meclis üyelerini bilgilendirdi.
OTOMOTİV ÇALIŞTAYI
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Kösemusul, çalışmalarını yürüttükleri Otomotiv Çalıştayının Rapor Lansman Programını, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımı ile 23 Kasım Cuma günü gerçekleştireceklerini de belirterek, "Bu programı çok önemsiyoruz. Otomotiv sektörünün kalbi Sakarya'da atacak" dedi.
Konuşmanın ardından aylık faaliyet raporu, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul tarafından slayt gösterimi eşliğinde, meclis üyelerine sunuldu.
HİZMET ÜCRETLERİ ARTTI
Gündemin 6. Maddesinde yer alan 2013 yılı uygulanacak tarife, kayıt ve aylık aidat ücretlerine yüzde 10 oranında artış istendi. SATSO Yönetim Kurulu üyesi Vahap Gün, gelirlerin giderleri ucu ucuna karşıladığını belirterek, böyle bir artışın zorunlu hale geldiğini söyledi. Meclis üyeleri Kenan Taçyıldız ve Muzaffer Güneş bu artışın aidatlarını ödemekte zorlanan üyelere ağır geleceğini ifade ettiler. Yapılan oylamada yüzde 10'luk artış oy çokluğu ile kabul edildi.
EML'NE ONAY
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Endüstri Meslek Lisesi Projesi ve yönetime yetki verilmesini içeren gündemin 7. Maddesi, meclis üyeleri arasında uzun tartışmalara neden oldu. SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, "Gelişen sanayiye katkı sağlamak adına bir yıl önce 22. Meslek Komitesi tarafından önerilen Endüstri Meslek Lisesi projemiz oldu. SATSO'nun Gar Meydanı'nda gerçekleştirilen kamulaştırmadan aldığı paranın 3 milyon TL sini bu okul için kullanalım istiyoruz. Arifiye Belediyesi tarafından Akgünler Ford Firması'nın arka tarafında bulunan arazi bedelsiz olarak veriliyor. Bu okulun maliyeti 7,5 milyon TL. Biz bunun 3 milyon TL sini karşılayacağız. Geri kalan kısmını Valilik tamamlayacak. Bugün meclisimiz bu proje için yetki verirse, önümüzdeki ay meclis toplantımızda Sayın Valimiz ile burada protokol imzalayacağız. Bu okul bizim istediğimiz şartlarda olacak, branşlarını ihtiyaçlara göre bizler belirleyeceğiz. Bu meclisimizin Sakaryamız'a bir eseri olacak" dedi.
GÖRÜŞLER AKTARILDI
Başkan Kösemusul'un açıklamasının ardından meclis üyeleri görüşlerini dile getirdi. Fikri Keleş, "Elimizde kalıcı bir eser yapma fırsatı var. Sanayinin hızla geliştiği ilimizde yetişmiş elemana ihtiyaç var. Bu lise kalıcı bir eser olacak. Bu konuda yönetimi destekliyorum" derken, Ahmet Çubuk ise Bursa'da hayata geçirilen BUTGEM (Bursa Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Merkezi) gibi ara eleman ihtiyacını karşılamak için böyle bir eğitim merkezi yapılmasının daha doğru olacağını söyledi. Bülent Yılmaz'da, Sakarya'nın sanayi açısından çok daha büyüyeceğine dikkat çekerek; " Usta eleman yetiştirmeliyiz. Bunun içinde BUTGEM gibi bir merkezin yapılması daha yararlı olacaktır" dedi. Behlül Bayrak ise; "EML'den, fabrikalara geçişler çok az. Burada okuyan öğrencileri biz fabrikalarımızda zorla mı çalıştıracağız. Birçoğu üniversitelere yatay geçiş yapıp, başka meslekler seçiyorlar. Bize fabrikalarımızda çalışacak ara eleman lazım" şeklinde konuştu.
Orhan Ünver'de birçok üyenin oda aidatını bile ödemekte zorlandığı bir yerde, odanın hazırda bulunan parasının EML yapımında kullanılmasını doğru bulmadığını söyledi. Birol Öner ise okul, hastane gibi binaların yapımının devletin işi olduğunu belirterek, "Biz paramızı başka türlü değerlendirelim" dedi. Kenan Taçyıldız, lisenin yapılmasına destek verdiğini ancak yapılacak olan protokolde mutlak, verilecek eğitimin ara eleman ihtiyacına göre hazırlanacak bir müfredatla gerçekleşmesi istenmeli" şeklinde görüş bildirdi.
Muzaffer Güneş, BUTGEM'in mükemmel bir proje olduğunu belirterek, "Hem EML yapalım, hemde BUTGEM gibi bir merkez kuralım. Bizim her ikisini yapacak kadar paramız ve gücümüz var" derken, Bülent Yazar'da; "Endüstri Meslek Lisesi'nden mezun olan çocuklarımız, bu merkezde eğitim alabilir. Altyapısı olan çocukların BUTGEM gibi kuracağımız bir merkezde daha başarılı olacaklarına inanıyorum. İlimizde ana sanayi bol ama, yan sanayimiz yok. Bu nedenle bizim paramız Bursa ve çevre illere gidiyor. Yan sanayimizin gelişmesi için ara eleman ihtiyacını karşılamamız gerek" dedi. Necmi İbil'de, bu meclisten eğitime 'ret' oyu çıkmasının kendisini üzeceğini belirtirken, Orhan Yılgenci'de yönetime destek verdi.
Meclis üyelerinin görüşlerinin ardından SATSO Endüstri Meslek Lisesi yapımı oy çokluğu ile kabul edildi.
18 UYGULAMASI
Gündemin 8. Maddesinde ise arsa alımı yer aldı. SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, SATSO hizmet binası çevresinde yapılacak olan 18 uygulaması nedeniyle arsa alımına yönelik yönetime yetki verilmesini istendi. Meclis üyesi Emrullah Terzioğlu, yerinde bir proje olduğunu belirterek, desteklediğini söyledi. Arsa alımı oy birliği ile meclis üyeleri tarafından kabul edildi.
Meclis Üyesi Hüsnü Elbek, 19. Meslek Komitesi olarak sorunlarını dile getirdi. Uygulanan KDV oranlarının yüksek olduğunu söyleyen Elbek, bu oranın düşürülmesi için TOBB'ne bu sorunun iletilmesini istedi.
Haber Tarihi : 1/11/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::