Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) 31. Meslek Komitesi, GSM bayii ve satıcılarının yaşadığı 'açık hat' sorununa çözüm için yaptığı başvuru olumlu sonuçlandı. Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun(BTK) Açık Hatları Sorgulama adını verdiği projesi, 2013 yılı ortalarında faaliyete geçecek.
Zarara uğramayacak
SATSO Meclis Üyesi Behlül Bayrak, 31. Meslek Komitesi olarak üyeleri bulunan GMS bayii ve satıcılarının yaşadığı en büyük sorunlardan birinin 'açık hat' olduğunu belirterek; "Kişilerin bilgisi dışında, kimlik bilgilerinin kullanılması suretiyle adlarına açılan ve satışa sunulan 'açık hatlar' ın önlenmesini yönünde TOBB' ne yaptığımız başvurular olumlu sonuçlandı. Cep telefonu bayii ve satıcılarımız artık bu kötü suistimalden dolayı maddi- manevi zarara uğramayacaklar" dedi.
Hatlar kapatılacak
Açık hatların önlenmesi amacıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Tüketici Hakları Daire Başkanlığı'nın 2012 İş Planı içine Açık Hat Sorgulama Projesi'ni dahil ettiğinin de altını çizen Behlül Bayrak, " Bu uygulama ile GSM aboneleri, TC Kimlik numaraları ve GSM numaralarını kullanarak, üzerlerine kayıtlı bulunan aktif hatları internet sayfası üzerinde görebilecekle. Uygulama üzerinden talebini gerçekleştiren abonenin üzerine kayıtlı bulunan hatları görebilmesi için cep telefonuna gelen şifreyi, sayfadaki ilgili yere girmesi gerekecek. Böylece, kişisel bilgi kapsamına giren hat bilgilerinin başkası tarafından sorgulanması engellenmiş olacaktır. Açık Hatlar Sorgulama Sayfası üzerinden, üzerine kayıtlı bulunan hatları öğrenebilen aboneler, rıza ve bilgileri haricinde açılan hatları ilgili operatörlerle irtibata geçerek kapama imkanına sahip olabilecekler" şeklinde konuştu.
Bayileri rahatlatacak
22.05.2012 tarih ve 2012/DK-14/216 sayılı Kurul Kararı ile mobil telefon işletmecileri bayilerinde abonelik işlemlerini gerçekleştiren personele ait isim ve TC kimlik numarası bilgilerinin işlem yapan abonelik sözleşmesi veya abonelik sözleşmesi ekleri bazında kayıt altına alınacağını söyleyen Behlül Bayrak;"Kurul ayrıca, transfer yoluyla elde edilen kontör/TL'lerin ikinci kez bir başka hatta transfer edilmesinin engellenmesine yönelik çalışmaların üç ay içerisinde tamamlanarak uygulamanın başlatılması ve bir hatta yapılan kontör/TL yüklemesinin en fazla % 50 sinin transfer edilebilmesine yönelik çalışmaların 3 ay içerisinde tamamlanarak uygulamanın başlatılması hususlarının mobil telefon işletmecilerine bildirilmesini karara bağlanmıştır. Bu karar GSM bayi ve satıcılarını da büyük ölçüde rahatlatacaktır" dedi.
Kösemusul'a teşekkür
31. Komite Başkanı Murat Korkmaz ise, komite üyeleri ile birlikte GSM sektörünü hak ettiği değere ulaştıracaklarından kimsenin şüphesinin olmamasını isterken, Meclis üyesi Behlül Bayrak ve Fahri Özdemir ile birlikte, bu çalışmaya destek veren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'a teşekkür ettiler.
Haber Tarihi : 6/11/2012
PAYLAŞ
Son Haberler ::