TOBB'un ana sponsorluğunda düzenlenen girişimci fikirlerin ödüllendirildiği “Bir Fikrin mi Var?” isimli yarışmada toplam 1 milyon lira ödül dağıtılacak. Ayrıca girişimci gençler kendi şirketlerini kurmaları için desteklenecek.

TOBB, LabX, Özyeğin Üniversitesi, GYİAD (Genç Yönetici ve İşadamları Derneği), Microsoft ve UK Trade and Investment ortaklığıyla gerçekleştirilen yarışma düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı.    

   Basın toplantısında konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de 30 yaş altı yüzde 65'lik bir nüfus bulunduğuna dikkati çekerek, bunun ''müthiş bir potansiyel ve enerji'' olduğunu, doğru yönlendirilmesi durumunda tüm ülkenin ''şahlanacağını'', doğru yönlendirilmemesi durumunda ise umutsuz ve geleceğinden karamsar insanlar olacağını kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, bu yıl üçüncü kez düzenlenen ''birFİKRİNmiVAR?'' girişimcilik yarışmasının tanıtıldığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'deki işsizlik sorununa değinerek, ana sorunun ve çözüm yolunun konuşulmadığını, çözüm yoluna katkı sağlayanlara destek verenin olmadığını söyledi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ''Bugün 6 milyon insan umutsuz, evinde. 6 milyon insanın geleceğe dair umudu yok. 700 bin genç her yıl işgücü piyasasına giren geliyor. Bu 700 bin gence iş bulacağız. Ne için? Bu ülkenin zenginliği, refahı, mutluluğu için. Yoksa yarın şikayet edeceğimiz daha başka konular çıkar ortaya. Meksika'daki gibi 5 metrelik duvarlar arasında mı yaşamak istiyorsunuz? O zaman ne yapmamız lazım? İnsanlara iş bulmamız lazım. İş bulabilmenin yolu da girişimcilik'' şeklinde konuştu.

Gençlerin ve kadınların ihmal edildiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, ''30 yaş altı yüzde 65... Müthiş bir potansiyel ve enerji. Bu enerjiyi doğru yönlendirirsek tüm ülke şahlanacak. Doğru yönlendiremezsek umutsuz, geleceğinden karamsar insanlar olacak. Bunun için TOBB Genç Girişimciler Kurulu'nu kurduk'' dedi.

Girişimciliğe giriş noktasında tecrübenin büyük önem taşıdığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, tecrübenin çok küçük yaşlarda kişiye kazandırılması gerektiğini söyledi.

Rifat Hisarcıklıoğlu, ''birFİKRİNmiVAR?'' yarışmasında verilecek 1 milyon lira değerindeki ödüllere değinerek, şöyle devam etti: ''Ben de hevesleniyorum, acaba ben de mi girsem diye... 1 milyon lira az para değil. Aslında girişimci için paraya da ihtiyaç yok. Facebook'u yaratan 19 yaşındaydı, sermayesi de bir tane bilgisayar... Burada yapılan iş balık vermeyi ya da yemeyi değil de balık tutmayı öğretmek. Ülkemizde petrol, doğalgazımız yok. Ama son 30 yılda keşfettiğimiz bir şey var; Türkiye'de müthiş bir müteşebbislik var. Son 30 yılda Türkiye'nin yazdığı başarı hikayesinin arkasında tek bir gerçek var; Türkiye'nin müteşebbisleri...''

Girişimcilikte risk almak gerektiğini, hem kazanılabileceğini hem de tüm varlığın kaybedilebileceğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, ''Girişimci olabilmek için hayal kurmak lazım, hayalsiz iş başarılamaz. Babaannelerimizden, anneannelerimizden işittiğimiz 'icat çıkarma''yı bırakıp icat çıkarıyor olmamız lazım'' dedi.

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüsnü Özyeğin de girişimciliğin insanların hayatında geliştirebileceği bir kavram olduğunu, bunun için genç yaşta girişimci olmak gerektiğini, ilkokulda sınıf başkanlığı için seçimlere girmek ve takım oyunlarına katılmanın girişimcilik için faydalı olduğuna inandığını söyledi.

TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı ise girişimciliğin işsizliğin önlenmesi için önemli olduğunu vurgulayarak, 2010'da 5 proje üzerinde çalışacaklarını, bunlardan birinin ''birFİKRİNmiVAR?'' yarışması olduğunu ifade etti.

Türkiye'de girişimciliğin erişilebilir bir şey olmasını göstermek gerektiğini belirten Sabancı, ''Bu vesileyle gençlere şirket kurma şansı veriyoruz. Kendi içimizden rol modeller yaratmaya çalışıyoruz. Erişilebilir rol modeller... Bunun için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz'' dedi.

Ali Sabancı, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin ''icat çıkaracak'' ve finansman yaratacak ortamı oluşturması gerektiğini söyledi.

YARIŞMANIN SÜRESİ

Gençlere girişimcilik ruhunu aşılamak, kendi şirketlerini kurarak girişimcilik deneyimi yaşatmak amacıyla düzenlenen ''birFİKRİNmiVAR?'' yarışması, ''İş Fikirleri'' ve ''İş Planı'' olmak üzere iki aşamadan oluşuyor.

Yarışma, Türkiye'de veya yurt dışında yüksek öğrenim gören tüm yerli ve yabancı öğrenciler ile çalışan akademisyenlerin katılımına açık olacak. Son başvuru tarihi 28 Şubat 2010 olan yarışmada toplam 1 milyon lira değerinde ödül dağıtılacak

 

Haber Tarihi : 28/12/2009
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::