Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, 23 Kasım Cuma günü yapılacak olan Sakarya Otomotiv Sektörü Bölgesel İnovasyon Stratejileri Raporu Lansman Programı hakkında basın toplantısı düzenledi. Kösemusul, Sakarya olarak babayiğit yatırımcılara altyapı hazırladıklarını belirterek, "Bu çalışma ilimizin gelişmesine yön ve ivme verecektir" dedi.
Sondaj yaptık
"Sakarya İlinin gelişimi açısından önemli bir çalışmayı birlikte tamamlamış bulunuyoruz" diyen SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul, "Sakarya ekonomi ve sanayi topoğrafyasında büyük bir sondaj yaptık. Arkeologlar gibi bu şehrin derinlerine indik. Seferber edilebilir bütün değerlere ulaştık ve 'Otomotiv Şehri Sakarya' olarak Dünyaya açılmanın hazırlıklarına başladık. Mevcut üretim bantlarının genişlemesini desteklerken, bir yandan da yeni markaları yeni üreticileri yabancı sermayeyi Sakarya'ya çekmek için çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Katmadeğeri yüksek
Otomotiv sektörünün büyüme potansiyelinin %400 olduğuna da dikkat çeken Başkan Kösemusul, "Bu mevcut istihdamın 4 kar artması demektir. Bu artış, ihtiyacımız olan tasarım üssü için gerekli finans ve insan kaynağı ihtiyacını da çözecektir. İstihdam edilen kişilerin maaşları da şehrin ticaretinin artmasına yol açacaktır. Biz katmadeğeri yüksek sektörleri bölgemize çekmek istiyoruz" dedi.
Doğru yoldayız
Başkan Kösemusul, Sakarya'nın ilgili bütün dinamiklerini bir araya getiren Otomotiv Şehri Sakarya Çalıştayı'nın sonuçlarının kendilerine doğru yolda olduklarını gösterdiğinin de altını çözerek; sözlerine şöyle devam etti;
"Elde edilen sonuçları uzman arkadaşımız, Sakarya Üniversitesi Kongre Merkezi'nde gerçekleştireceğimiz lansman toplantısında daha yetkin bir şekilde izah edecekler. Bu veriler
uzman bir ekip tarafından sanayinin ve ticaretin diline tercüme edildi. Sakarya'nın ruhundan süzülen bilimsel veriler bir kere daha şehre olan inancımızı teyit etmiş oldu. Kısaca şuna değinmek isterim; Çalıştayın bizi bağlayan sonuçları bizim için inşallah endüstriyel bir içtihat olacaktır. Bunlar psikolojik olarak da stratejik olarak da çok önemli."
Vites yükseltiyor
Halkın projeyi sahiplenmesinin şüphesiz süreçleri hızlandıracağını söyleyen Başkan Kösemusul, "Sloganımız, 'Sakarya Vites yükseltiyor' Vites yükseltmesi için rekabetten önce işbirliği şart. Çalıştayın konusundan bağımsız olarak bize bıraktığı bir miras var. Bugün otomotiv eksenli düzenlediğimiz etkinlikler bize yarın, öbür gün yapacağımız bambaşka çalışmalarda da yol gösterecek. Bütün bu süreç, yeni ve farklı bir üslup deneyimi oldu. Bu birikimi ziyan etmeyeceğiz. Bu Çalıştay bizim için marjinal fayda olmayacak. Çalıştay sırasında sektörle, bürokrasiyle kurduğumuz daha güçlü daha samimi ilişkilerimizi canlı tutmaya kararlıyız. Bakanlıklar ve kalkınma ajansı ile diyaloglarımızı da sürdüreceğiz" dedi.
Yol haritası
Bu çalışma ile en önemli sektörlerinin başında gelen otomotiv endüstrisinin, Sakarya ilinde büyümesinin ve ürettiği katma değerin arttırılmasının gereklerinin netleştiğini de kaydeden SATSO Başkanı Kösemusul, şunları söyledi;
"Bu raporun içeriği, bir stratejik plana dönüşmeye hazırdır. Söz konusu içerik, hem konuyu bütünsel olarak gören, hem de konunun kök sorunlarını irdeleyen, stratejik konuları da öne çıkaran, uygulamaya yön veren bir yapıdadır. Çalıştay uygulamasının akabinde, Sayın Valimiz Mustafa Büyük, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeki Toçoğlu'na bu raporun içeriğinin nasıl uygulamaya sokulacağı konusunda bir sunuş yapılmıştır.
Yine bu çalıştay, uygulamasının yapılması için gerekli süreci başlatıp yönlendiren, '22. Meslek Grubu Otomotiv ve Otomotiv Yan Sanayi İmalatçıları' ile de sonuçlar üzerinde çalışılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda; ekonomik, sosyal, bölgesel, bilimsel ve teknolojik olarak Sakarya'yı bütünsel değiştirmeyi amaçlayan projeyi açıklamak ve uygulamaya sokma aşamasındayız.
Bu çalışma bize Sakarya'daki diğer sektörlerin gelişmesinin yanısıra, tarım ve turizm alanlarının korunmasıyla ilgili de yol haritası çizmiştir."
Otomotiv İhtisas OSB'si
Otomotiv İhtisas OSB için çalışmalar başladıklarını da söyleyen Başkan Kösemusul, "Çalışmalarının hızlandırılması ve bu projenin SATSO liderliğinde uygulamaya geçirilmesi elzemdir. Bu başarı başta üniversitemiz olmak üzere tüm kamunun ve özel sektörün vereceği destek, oluşacak paylaşılan bir liderlik anlayışı ile mümkün olacaktır. Bu çalışmayı değerli deneyim ve fikirleri ile mümkün kılan katılımcılara, kamu kurumları temsilcilerine, Sakarya Üniversitesi temsilcilerine sektör temsilcilerine, çalıştay uygulamasını yürütüp, raporlayan Analiz Sentez ekibine, çalışmalarımızı destekleyen Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'na teşekkürlerimizi sunarız. Bu çalıştaylar Sakarya'nın ve Türkiye'nin vakti, birikimi, fikirleri çok kıymetli insanlarının bir araya gelmesi bile, ülke adına için stratejik bir mesajdır.
Geleceğimiz için bir umuttur" dedi.
Basın toplantısında SATSO Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Cevherli, Genel Sekreter Uğur Tın ve Analiz Sentez Karlılık, Büyüme ve Sistem Geliştirme Projeleri Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Çelik'de hazır bulundu. Çelik, İnovasyon Stratejileri Raporu hakkında teknik bilgiler verdi.
Haber Tarihi : 22/11/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::