Sakarya Otomotiv Sektörü Bölgesel İnovasyon Stratejileri Rapor Lansmanı Programına katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın Türkiye'de değil dünyada akredite olmuş yani 5 yıldızlı odalardan biri olduğunu belirterek, "Türkiye kendi markasıyla araba üretecek konuma gelmiştir, bunun yeri de Sakarya'dır. Otomotiv şehri Sakarya olmalıdır. Sakarya bunu hak ediyor" dedi.
SATSO tarafından Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen programa Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever'in yanında, CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ile MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata'da katıldı. Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Düzce Valisi Adnan Yılmaz, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu'nun yanında çok sayıda ilçe kaymakam, belediye başkanı, bürokrat ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile iş adamları katıldı.
Babayiğitleri bekliyoruz
Toplantının açılış konuşmasını SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul yaptı. Kösemusul, Sakarya olarak babayiğit yatırımcılara altyapı hazırladıklarını belirterek, "Bu çalışma ilimizin gelişmesine yön ve ivme verecektir. Sakarya'nın ve Türkiye'nin vakti, birikimi, fikirleri çok kıymetli insanlarının bir araya gelmesinin bile bu ülke adına stratejik bir mesajdır. Bu geleceğimiz için bir umuttur" dedi.
Rolünü yüksek sesle oynuyor
Türkiye'nin artık dile geldiğini de kaydeden Başkan Kösemusul, "Türkiye rolünü artık yüksek sesle oynuyor. Sesimiz sahneden sokaklara taştı. Dünyada krizden söz edilirken Fitch Rating Türkiye'nin kredi notunu BB + (durağan)'dan, BBB 'ye yükseltti. Bu kararın özü dünyada güvenilir yatırım yapılabilen ülke olduğumuzdur. Başka ülkelerde bugünü kurtarabilmek bile sevinç konusu olurken, bizler Başbakanımızın açıkladığı 2023 vizyonuna ilişkin hedeflere yürüyoruz. Hatta yerli otomobil isteği, otomotive bakışımızı değiştirdi, herkesin gündemine girdi. Yani artık başka ülkeler, başka kıtalar Türkiye ne diyor bize kulak kabartıyor" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin santrali
"Türkiye dünyaya kendi rengini verirken, Sakarya buna nasıl katkıda bulunur, Sakarya bir değer üretirken, Türkiye'den nasıl destek alır?" sorularıyla yola çıktıklarının altını çizen Kösemusul konuşmasına şöyle devam etti;
"Aldığımız cevaplarla yolumuzu çizdik. Yakın bölgemizin hepimize verdiği büyük güç var. Doğu Marmara Türkiye'nin santrali, Türkiye'nin bankası, Türkiye'nin en büyük üreticisi, en büyük tüketicisi. Türkiye'nin ta kendisi. Her biri birçok alanda güçlü şehirlerimiz bir araya gelince güçlerinin toplamından daha büyük bir kuvvet oluyorlar.
Endüstri karargahı
Sanayi, ticaret ve tarımda öncü. Eğitim, kültür-sanatta belirleyici bir bölgemiz var. Yalova, Düzce, Kocaeli, Bolu ve Sakarya'dan oluşan bölge, İstanbul'u da sayarsak Türkiye'nin endüstri karargâhıdır. Bu şehirlerin sanayi ve ticaret aktörleri bölgenin kurmaylarıdır. 7 trilyon Avroluk bir ekonomik okyanusun ortasında bir ada gibiyiz. Avrupa-Rusya-Ortadoğu hattını yakın hinterlandımız olarak görüyoruz. Bu stratejik avantajımız bile Doğu Marmarasız bir Türkiye kalkınmasını imkânsız kılıyor.
Marka şehir
Sakarya, stratejik konumu ve işbirliği ağlarından güç alan, çok yönlü ekonomik yapısı ile değer üreten, zengin beşeri potansiyeliyle geleceğe yön veren, yaşam kalitesi ile fark yaratan,
insan ve bilgi odaklı, yeniliklere açık, küresel rekabette lider ve sürdürülebilir kalkınmada
marka bir şehir olmalıdır dedik. Bütün bu referansların Sakarya'nın içinde olduğunu gördük.
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı desteğiyle yola çıktık. Valimizin çalışmalarımıza desteği şevkimizi arttırdı. Belediye Başkanımızın modernleşen, gelişen şehir anlayışı yolumuzu aydınlattı, yön verdi. Sakarya'daki bu sinerji, şehrin ekonomik geleceğini oluşturmada bize hız kattı. Bu vizyonun coğrafyasını da Karadeniz'den dünyaya doğru çizdik.
Sondaj yaptık
Peki, SATSO bu hayali gerçekleştirmek için neler yaptı? Neler yapıyor ve neler yapacak? Sakarya ekonomi ve sanayi topoğrafyasında büyük bir sondaj yaptık. Arkeologlar gibi bu şehrin derinlerine indik. Seferber edilebilir bütün değerlere ulaştık ve "Otomotiv Şehri Sakarya" olarak Dünyaya açılmanın hazırlıklarına başladık. Şehrimizin zaten temel dinamiklerinden olan ve organik yapısı gereği devamlı büyüyen, genişleyen yeni ve doğal uzantılarla kendine farklı alanlar açan otomotiv sektörüne odaklandık. Bir yandan mevcut üretim bantlarının genişlemesi için çalışırken, bir yandan da yeni markaları yeni üreticileri
yabancı sermayeyi Sakarya'ya çekmek için çalışıyoruz. Başbakanımızın katılımıyla dünyaya tanıtılan tankımız ALTAY potansiyelimizin örneğidir.
Anahtar sektörler
Sakarya'nın enerjisi ve büyüme rakamları ortadadır. Burada, kara, hava, deniz, demiryolu tüm ulaşım kombinasyonlarının sürece dâhil olacağını biliyoruz.
Sakarya için elbette anahtar diyebileceğimiz çok farklı sektörler var. Onlarla ilgili de çeşitli çalışmalarımız var, Makine İhtisas OSB, Mobilya İhtisas OSB gibi. Ancak her şehir, kendi avantajlarının üzerine gidiyor. Bunları geliştirmeye, bunlara stratejik boyut katmaya çalışıyor.
Sakarya'nın otomotiv ısrarı da bu sebepledir.
2023 vizyonu
Sayın Başbakanın Hedef 2023 vizyonundan otomotiv yaklaşımından bahsetmiştim. İşte bu motivasyon bizi dinç tutuyor, diri tutuyor. 100 yıl önce Türkiye'nin en iyi tahta arabaları burada üretiliyordu. Cumhuriyetin yüz akı, en modern tarım makineleri Sakarya'da üretiliyor.
Makine ve motor konusunda uzmanlaşmış, Türkiye çapında ustalarımız var. Otoyol'un mazisi 60 yılı aşıyor. Otomotiv olarak baktığımızda Sakarya son yirmi yılda dünyaya entegre oldu.
Bugün Sakarya'da otomobil sıfır hata ile üretiliyor. İşte biz bu Sakarya'nın geleceğini
Otomotivde görüyoruz.
UMEM'de Türkiye ikinciyiz
Sakarya'nın sanayi, ticaret ve finans bürokrasisi müthiş bir dinamizm sergiliyor. Eğitim konusunda önemli adımlar attık, meslek yüksek okulu öğrencilerinin tümüne bir eğitim dönemince staj imkanı veren ilk il biz olduk. SATSO Meslek Lisesi için Valiliğimiz işbirliğiyle önemli adımlar attık. UMEM Projesi kapsamında kurslar açtık, kalifiye eleman sayısını artırdık hatta Türkiye 2ncisi olduk.
Üniversitemiz müthiş
Üniversitemiz bizim en büyük entelektüel-bilimsel sermayemiz. Mühendislik birikimleri Türkiye ortalamasının üstünde. Başta güneş enerjisiyle çalışan otomobiller olmak üzere otomotivin her boyutuyla ilgili yeniliklere imza atıyorlar.
Lideri olmaya talibiz
Çalıştayın bizi bağlayan sonuçları bizim için inşallah endüstriyel bir içtihat olacaktır. SATSO bu sürecin lideri de, neferi de olmaya taliptir. Otomotiv İhtisas Sanayi Bölgeleri kurulmasından, şehirdeki insan kaynağının geliştirilmesine, şehrin yaşam kalitesinin artırılmasından, Ar-Ge ve yenilikçilik kültürü ile ilgili çalışmaların çoğalmasına yönelik stratejik tespitler ve koordinasyon ısrarı, raporu daha da değerli kılmaktadır.
Sakarya Teknopark'ın şehirde inovasyon kültürünün gelişmesi açısından önemine de dikkat çekilmiştir. Otomotiv sektörü ; istihdamı ve ücret politikasıyla da, şehrimizin gelirine katkıda bulunarak iç ticaret hacmini de artıracaktır.
Otomotivde üs olmalıyız
Sakarya bir otomotiv üretim üssü olmalıdır. Sektörün büyüme potansiyeli %400'dür.
Bu mevcut istihdamın 4 kat artması demektir. Bu artış, ihtiyacımız olan tasarım üssü için
gerekli finans ve insan kaynağı ihtiyacını da çözecektir. SATSO, "Otomotiv Şehri Sakarya" idealinde taraftır. Tüm yetki, sorumluluk ve kurumsal kabiliyetiyle bu projeye ortaktır. Güçlü bir aksiyon ve onu takip eden iletişim planımız olacak. Sakarya'yı otomotiv şehri yapmak üzere, her gün yeni bir adım atılmaya kararlıyız. Bölgemiz inşallah hem otomotivde, hem de yerli otomobilde dünya markası olacaktır. SATSO ve şehir olarak bu inancımızı
adım adım gerçekleştiriyor olmaktan onur duyuyoruz."
Stratejik plan
Çalıştay Yöneticisi Tunç Çelik'de, rapor hakkında teknik bilgiler verirken, yapılan çalışmaların sonucu ortaya çıkan Sakarya Otomotiv Sektörüne Yönelik Bölgesel İnovasyon Stratejileri Raporu'nun içeriğinin, bir stratejik plana dönüşmeye hazır olduğunun altını çizdi. Çelik, "Ancak bu strateji ve yol haritasının tüm taraflarca sahiplenilmesi gerekiyor. Stratejik plan uygulandığında yatırım ve istihdam öngörülenin 2 katına çıkarılabilecektir"dedi.
SATSO'nun yanındayız
Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Fatih Üstev ise, heyecan verici bir oluşum içerisinde olduklarını belirterek; "Genç, dinamik ve başarıya aç bir üniversiteyiz. Teknik ve lojistik altyapımızla, hocalarımızla SATSO'nun yanındayız" şeklinde konuştu.
Ortak akıl
Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Milletvekili Ayşenur İslam ile birlikte yürütülen Marka Şehir Sakarya çalışmalarının devam ettiğine dikkat çekerek, "Belediye olarak bizde tempoyu düşürmemek için yeni hizmetler açıyoruz. Ortak aklın ve sağduyunun bir araya gelmesiyle kendini yenileyen bir Sakarya var. Valimiz, Üniversitemiz, SATSO ve beledimiz işbirliği ile çok güzel projeler ortaya çıkıyor. Bu ortak çalışma ve işbirliğinin devam etmesini temenni ediyor, bu projenin arkasında olduğumuzu birkez daha buradan dile getiriyorum" dedi.
Türkiye fırsatlar ülkesi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcoklıoğlu, Amerika'dan sonra Türkiye'nin 13 ayrı marka otomobil üreterek, Dünya'da 2. Sırada yer aldığına dikkat çekti. Hacı Murat'tan, bugün dünyanın en iyi otomobillerini üreten ülke haline gelindiğini söyleyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Türkiye bir fırsatlar ülkesi. Türkiye kendi markasıyla araba üretecek konuma gelmiştir. Bunun yeri de Sakarya'dır. Üniversitemiz bu işe hazır, işçimizde hazır. Üniversite, sanayi işbirliği ile çok güzel işler ortaya çıkıyor. Marka şehir olmazsak, marka ürün üretmezsek, para kazanamayız. Sakarya'da bunun tüm altyapısı var" dedi.
5 yıldızlı oda
SATSO'nun, Türkiye'de değil, dünyada akredite olmuş odalardan birisi olduğunu ileri süren Hisarcıklıoğlu, "SATSO Başkanı Kösemusul, yönetimi ve meclisini kutluyorum. Oda ve borsalar bu memlekette ne iş yapar diyenlere en somut örnektir bugün ki bu organizasyon. SATSO'yu UMEM'de gösterdikleri başarıdan dolayıda kutluyorum. Türkiye'de bu çalışmada Sakarya 2 nci sırada. UMEM nedir? UMEM, meslek sahibi olmayan kardeşlerimize, meslek edindirme kursları. 3 aylık bir eğitimle sanayilerimizin ihtiyacı olan meslekler üzerine kurs veriyoruz. Kursa katılan kardeşlerimize günlük 25 TL'de ceplerine harçlık koyuyoruz ve sigortalarını yapıyoruz. Bu kurs sonrasında 3 ayda bunlara yine sigortalı işyerlerinde staj yaptırıyoruz. Devlet bu kardeşlerimizi istihdam sağlayan işyerlerinden %18 vergiyi 4 yıl kaldırıyor. Sakaryamız bu çalışmasıyla da 3 ncü sırada. Girişimcilik kurslarında ise 1 nci sırada. Bu çalışmalar ile de kendini göstermiş durumda" şeklinde konuştu.
İşadamlarının gözdesi
Bugün dünyanın sıfır hata ile üretim yapan tek otomobili Toyota Sakarya'da üretiyor diyen Hisarcıklıoğlu, Abdülkadir Konukoğlu'nun da yatırım için Sakarya'yı tercih etmesi, Sakarya'nın sanayi alanında önemli bir yeri olduğunun bir göstergesi olduğunu söyledi.
Yapılan çalışmaların sonucu ortaya çıkan, Sakarya Otomotiv Sektörüne Yönelik
Bölgesel İnovasyon Stratejileri Raporu'nun içeriği, bir stratejik plana dönüşmeye hazırdır.
Vali Mustafa Büyük, el birliği ile güzel hizmetlere imza atıldığını belirterek, SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul'un bu çalışmayı fedakarca götürdüğünü söyledi.
Projelere ihtiyaç var
Ekonomi Bakan yardımcısı Mastafa Sever ise, SATSO'nun düzenlediği bu organizasyona destek verdiklerini belirterek, burada olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Bakan Yardımcısı Sever, "Dünya otomotiv piyasasındaki bu iddiamızı sürdürmek için üniversite-sanayi işbirliği, ar-ge odaklı eğitim yatırımları, insan kaynaklarının zenginleştirilmesi gibi birçok alanda dönüşümü ilke edinen "Otomotiv Şehri Sakarya" gibi projelere ihtiyacımız var. Hiç kuşku yok ki, özgün tasarımlı, katma değeri yüksek, ileri teknoloji ürünler geliştiren, dünya otomotiv liginde lider bir ülke olmak, böylesi stratejik çalışmaların hayata geçirilmesiyle mümkün" dedi.
Şapka çıkardılar
Bakan Yardımcısı Sever, ülkemiz ekonomisinin son yıllardaki performansına gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerin şapka çıkardığı belirterek; " Fitch dahi geçen yıl yüzde 8.5; son 11 çeyrekten beri ise kesintisiz olarak ortalama yüzde 7.7 hızla büyüyen Türkiye'nin bu pozitif seyrine kayıtsız kalamadı ve kredi notumuzu nihayet tam 18 yıl sonra yatırım yapılabilir seviyeye yükseltti. Küresel ekonomik konjonktürün aksi yönünde seyreden bu parlak büyüme rakamlarının yılsonunda da hedeflerimize uygun gerçekleşmesini bekliyoruz. Uluslararası kuruluşların kısa ve orta vadeli projeksiyonları da bu olumlu gidişatın sürdürülebilirliğini teyit ediyor." Şeklinde konuştu.
Protokol imzalandı
Konuşmaların ardından Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Üniversite ve SATSO arasında işbirliği protokol imzalandı. SATSO tarafından Sakarya Otomotiv Sektörü Bölgesel İnovasyon Stratejileri Rapor Lansmanı'nda emeği geçen paydaşlara plaket verildi.
Haber Tarihi : 23/11/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::