Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası(SATSO) tarafından yaptırılacak olan Endüstri Meslek Lisesi protokolü, SATSO'nun Olağan Meclis Toplantısı'nda Vali Mustafa Büyük ve SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul arasında imzalandı.
Meclise teşekkür
Törende konuşan Vali Mustafa Büyük, SATSO yönetimini ve meclis üyelerini böylesi anlamlı ve değerli bir iş yaptıkları için kutlarken, Sakaryalı işadamlarını da bireysel olarak eğitime katkıda bulunmaya davet etti. Sakarya'da işadamları tarafından yaptırılan özel okulların yanında çok sayıda eğitim kurumu olduğunun da altını çizen Vali Büyük, "Ancak bunların çoğu Sakaryalı olmayan, Sakarya'da faaliyet gösteren firma sahipleri. Ben bizzat Sakaryalı olan firma sahiplerini eğitime katkıya davet ediyorum. Büyüklerinin adlarını en güzel şekilde okullarda yaşatabilirler" dedi.
İstenilen branşlarda eğitim
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Sakarya'ya böylesi güzel bir okul kazandıracak olmanın mutluluğu ve gururunu yaşadıklarını belirterek, "Sanayimizin kalifiye işçi ihtiyacını gidermeye yönelik planladığımız, Endüstri Meslek Lisesi için düğmeye bastık. Bu mutluluğu bir arada paylaşalım istedik. Bu okulda, sizlerin de görüşleriniz doğrultusunda belirlenen branşlarda eğitim verilecek" dedi.
TOBB'dan okul sözü
Sakarya Üniversitesi'nde düzenlenen Çalıştay Lansmanına katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan da bir Endüstri Meslek Lisesi sözü aldıklarını da söyleyen Başkan Kösemusul, "Çalışmalarımızı tamamlayıp, Ankara'da protokol imzalanma aşamasına getireceğiz. Sakarya için hayırlı olsun diyoruz. Böylece Sakaryamıza 2 okul birden kazandırmış olacağız. Bu mutluluk, bu heyecan, bu gurur hepimizin" şeklinde konuştu.
Gündem
Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu başkanlığında yapılan Meclis Toplantısında yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1082 nolu meclis oturumuna ait tutanağının görüşülmesi ve tasvibi ile kat-i mizan ve ekleri ile Hesap İnceleme Komisyonu Başkanlığının bütçe izleme raporunun müzakeresi ve tasdiki oy birliği ile kabul edildi. Meclis gündemine 27.Meslek Komitesi'nin önerisi üzerine Ekmek Azami Fiyat Tarifesi'nde değişiklik yapılmasına yönelik madde eklendi.
Yoğun çalışma dönemi
Toplantıda aylık faaliyetlerle ilgili bilgiyi SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldıray Çakar verdi. SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çakar, yoğun bir çalışma dönemi geçirdiklerini belirterek, SATSO olarak, Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Sakarya Otomotiv Sektörü Bölgesel İnovasyon Stratejileri Raporu Lansmanı'na katılan protokol ve SATSO üyelerine teşekkür ederek, konuşmasına başladı.
Sakarya hak ediyor
SATSO Başkan Yardımcısı Çakar, toplantıya katılan Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever'in, ''Otomotiv sektörünün gelişimi 2023 hedeflerimiz açısından çok önemli. Tüm gelişmiş ülkelerin ortak özeliği, güçlü bir otomotiv sektörüne sahip olmalarıdır. Yarattığı ekonomik pazar nedeniyle otomotiv sektörü, başka birçok sektörün gelişimine de imkan sağlamaktadır'' sözleri kadar, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun; ''Sakarya otomotiv üssü olmayı hak ediyor '' sözlerinin yola çıkış nedenlerini çok güzel özetlediğini söyledi.
Maaşlar yüksek
Çalıştay raporunun işaret ettiği gibi, bu ivmenin Sakarya'daki diğer sektörlerin gelişmesini de sağlayacağını kaydeden Çakar, sözlerine şöyle devam etti;
" Ayrıca istihdam edilen kişilerin maaşları da, şehrin ticaretinin artmasına yol açacaktır. Bu konuya özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum. Otomotiv sektörü; maaşların, diğer sektörlere göre çok daha yüksek belirlendiği bir sektördür."
Neler yapılacak
Üniversitedeki toplantıda Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Üniversitesi ile iyi niyet sözleşmesi imzaladıklarını da hatırlatan Başkan Yardımcısı Çakar; ''Çalıştayın bizi bağlayan sonuçları, bizim için inşallah endüstriyel bir içtihat olacaktır dedik. SATSO bu sürecin lideri de, neferi de olmaya taliptir. Biz ortaya bir irade koyduk; Çalıştay süreçlerinde emeği geçen kişi ve kuruluşlara buradan teşekkür etmeyi bir borç biliyorum. Halkın projeyi sahiplenmesi, şüphesiz süreçleri hızlandıracaktır. Bu çalışma ile en önemli sektörlerinin başında gelen otomotiv endüstrisinin, Sakarya ilinde büyümesinin ve ürettiği katma değerin arttırılmasının gerekleri netleştirilmiştir.
Raporun yakaladığı noktalar ders niteliğindedir. Otomotiv İhtisas Sanayi Bölgeleri kurulmasından, şehirdeki insan kaynağının geliştirilmesine, şehrin yaşam kalitesinin artırılmasından, Ar-Ge ve yenilikçilik kültürü ile ilgili çalışmaların çoğalmasına yönelik stratejik tespitler ve koordinasyon ısrarı, raporu daha da değerli kılmaktadır" dedi.
Her parça önemli
Sakarya; Valilikten- büyükşehir yönetimine, kaymakamlardan- yerel yönetim birimlerine, Bürokrasiden- üniversiteye, sanayiden- ticarete, her parçasıyla özel, her parçasıyla önemli olduğunu da vurgulayan Çakar, "Bu şehrin geleceği de, işte bu parçalara bağlı. Derdimiz, bu parçaları bir bütün etrafında kilitlenmiş halde görmek. Bir şehir bütün kurumlarıyla bir hedefe odaklanırsa, başaramayacağı şey yoktur" şeklinde konuştu.
SGK teşvikleri
Meclise davetli olarak katılan SGK İl Müdürü Nurten Canbazoğlu, SGK tarafından verilen teşvikler ve yeni düzenlemeler hakkında meclis üyelerine bilgi verdi. Canbazoğlu, ülkemizde sigorta prim teşviklerinin ilk olarak 2004 yılında yürürlüğe giren 5084 sayılı Kanunla birlikte uygulanmaya başladığını belirterek, "Prim teşviklerinin amacı genel olarak yatırımların ve istihdamın artırılması olmakla birlikte; düzenli prim ödemeyi teşvik, genç, kadın, özürlü ve mesleki eğitim mezunlarının çalışma hayatına kazandırılması, ülkemizde Ar-Ge faaliyetlerinin gelişmesi gibi makro politikaların uygulanması amacı da taşımaktadır" dedi.
Teşvik arasındaki fark
Canbazoğlu, eski uygulama ile yeni teşvik arasındaki en önemli farkın yeni sistem ile Türkiye'nin yatırım teşviki açısından 6 bölgeye ayrılması ve 6. Bölge için gelir vergisi stopajı ve sigorta primi işçi hissesi desteği getirilmesi olduğunu söyledi.
Ek bütçe
Odanın 2012 yılı gelir ve gider bütçesinde yapılan ek bütçe tadilatı ve bütçe talimatnamesi tadilatı Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Necmi İbil tarafından anlatıldı. Gündemin 6. Maddesinde yer alan tadilatlar görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.
950 gram ekmeğe onay
Meclis gündemine ek olarak ilave edilen ekmek fiyat tarifesinin yeniden düzenlenmesine yönelik 27. Meslek Komitesi adına söz alan Ergin Balcı, tarifeye sadece 950gr ekmek çıkartılmasına yönelik bir ek yaptıklarını belirterek, " Resul Dayı Ekmekçilik tarafından gelen bu talep üzerine tarifemize 950 gr ekmeği de ilave etmek istiyoruz. 950 gr. Ekmekte 3 TL'den satışa sunulacaktır. Diğer ekmek gramajları ve fiyatlarında herhangi bir değişiklik söz konusu değildir" dedi. Bu madde oy çokluğu ile kabul edildi.
Komitelerin sorunları
Meclis üyeleri Ekrem Seçkin, Behlül Bayrak, Bülent Yılmaz, Süleyman Baş, Erol Kaya, Ahmet Çıbuk, Kenan Taçyıldız, ve Orhan Ünver ve Birol Öner'de temsil ettikleri meslek komitelerinin yaşadıkları sorunları meclis üyeleri ve yönetim kurulu ile paylaşarak, çözümünü istediler. 33. Meslek Komitesi adına konuşan Erol Kaya, süs bitkiciliği için yeni alanlar yaratılması gerektiğine dikkat çekerek, Bülent Yılmaz ise 5 yılda yenilenmesi gereken K1 belgelerinde, bu sürenin farkında olmayan üyelerin birçoğunun belge iptali ile yaşadıkları mağduriyetin giderilmesini istedi. Süleyman Baş, kentsel dönüşüme yönelik yapılan çalışmalar ve yeni planlamalarla ilgili Büyükşehir Belediyesi'nin meclis üyelerini aydınlatmasını isterken, Ahmet Çıbuk'da nace kodlarında yaşanan sıkıntıları dile getirdi.
Haber Tarihi : 29/11/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::