Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM), Türkiye'nin Kasım ayı ihracat rakamlarını Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nda(SATSO) düzenlenen program ile açıklandı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kasım ayında ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20 artarak 12 milyar 771 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.
Yumuşak iniş
SATSO Meclis Salonu'nda CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç'un yanında çok sayıda meclis üyesi ve iş adamının katıldığı programa ev sahipliği yapan SATSO yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Türkiye'nin, 2010 ve 2011'deki yüksek oranlı büyümelerin ardından 2012'de yumuşak iniş pozisyonunda olduğunu belirterek, "2015'e kadar %4-5 aralığında kalması beklenen büyüme, Avrupa'nın içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında, oldukça önemli ve başarılı olarak değerlendirilmektedir" dedi.
Türkiye dile geldi
Kösemusul, Türkiye artık dile geldiğinin de altını çizerek; "Rolünü, artık yüksek sesle konuşuyor. Sesimiz sahneden sokaklara taştı. Dünyada, krizden söz edilirken, Fiç Reyting, Türkiye'nin kredi notunu BB(durağan)'dan, BBB 'ye yükseltti. Bu kararın özü; 'dünyada güvenilir yatırım yapılabilen ülke olduğumuzdur.' Başka ülkelerde günü kurtarabilmek bile sevinç konusu olurken, bizler; Başbakanımızın açıkladığı, 2023 vizyonuna ilişkin hedeflere yürüyoruz" şeklinde konuştu.
Dünyaya açacağız
Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye'nin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün de açıkladığı gibi Otomotiv sektörü; gayri safi yurt içi hâsıla, ihracat, istihdam, dışa açıklık ve makro ekonomik büyüklük açısından Türkiye için en rolündedir diyen Kösemusul, "İnanıyoruz ki; Otomotiv Şehri Sakarya ile kapılarımızı dünyaya açacağız. Bu programın gerçekleşmesi için SATSO olarak üyelerimiz için SAİGEP ihracatı geliştirme projesi uyguluyoruz . Makine ve Metal İmalatçıları Sektöründeki Firmaları düzenli birer ihracatçı firma haline getirmek ve böylece Sakarya'nın İhracatını Geliştirmek adına yürüttüğümüz çalışmadan sonra diğer sektörlere yönelik de proje yürütülecektir. Üretim anlayışımızı hibe-destek-teşvik programıyla buluşturarak daha da büyüyeceğiz"dedi.

Hedef ilk 5
Devletin ekonomi politikaları ve mevzuatları kurumsallaştıkça, taşlar yerine oturdukça gelinen her aşamanın eğitimini vermek ve güncel değişimleri eş zamanlı takip etmek istediklerinin de altını çizen Kösemusul,sözlerine şöyle devam etti; " Biz Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak 2012'ye 'sağlıklı büyüme' ve 'diyalog, daha fazla diyalog' parolaları ile girdik.
Bugüne kadar bunun hep faydasını gördük. Sakarya ; KOBİ ve büyük sanayi kuruluşları açısından 2011 'de ihracatta ilk 10 il arasına yer almıştır. Hedefimiz 2023 'te ilk 5 il arasına girmektir. Değişimin takipçisi olursak kazanacağız. Kendimizi, İstanbul-Ankara arasında sıkışmış değil; konumunu değerlendirmiş ve Karadeniz'den dünyaya açılmış bir Sakarya'ya hazırlamalıyız diyoruz."
Rekor Gaziantep'de
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ihracatın yılın ilk 11 ayında yüzde 13,6 artışla 139 milyar 49 milyon dolara ulaştığını belirterek, Kasım ayı ihracak rekorunun Gaziantep olduğunu açıkladı.
Son iki aylık dönemde ihracatımız yüzde 12,9 artışla 151 milyar 526 milyon dolara ulaştığının da altını çizen TİM Başkanı Büyükekşi;"İller bazında ilk 10 ihracatçı ilimiz arasında, Kasım ayında ihracatını en fazla artıran il yüzde 43 artış ile Gaziantep oldu. Kocaeli'nin ve Denizli'nin ihracatı yüzde 31, Ankara'nın yüzde 28, İstanbul'un yüzde 22, İzmir'in yüzde 20, Hatay'ın yüzde 11, Bursa'nın ve Adana'nın yüzde 10 arttı. Manisa'nın ihracatı ise yüzde 11 düştü. Sakarya'nın Kasım ayı ihracatı ise yüzde 20 gerilerken, ilk 11 ayda ihracat yüzde 12 düştü"dedi.
Sakarya ilk 10'da
Sakarya'nın, Marmara bölgesinin önemli illerinin başında geldiğini de söyleyen Büyükekşi, "Tarım ve sanayi ağırlıklı ekonomisi ile ülkemizin ihracatına çok olumlu katkılarda bulunuyor. 2011 yılında Sakarya yaptığı 2 milyar dolar ihracat ile en fazla ihracat yapan 10. İlimiz oldu. Sakarya'nın en fazla ihracat yapan ilk 10 firma arasında bir firması bulunuyor. Yine ilk 1000 ihracatçı içerisinde Sakarya'dan 8 firmamız yer alıyor. Biz Sakarya'nın Türkiye'nin ihracatına katkısının daha fazla olmasını bekliyoruz. Çünkü Sakarya'nın son derece güzel bir konumu var. Demiryolu, denizyolu ve karayolu ulaşım sorunu bulunmuyor" dedi.
Altyapı mevcut
Sakarya'nın endüstriyel altyapısının da mevcut bulunduğuna dikkat çeken Büyükekşi şunları söyledi;
"İhracat rekortmeni şirketlere ev sahipliği yapıyor. Sakarya'nın ihracatının yüzde 80'i otomotiv sektörü tarafından yapılıyor. Otomotiv sektörünü kimya, demir-çelik, iklimlendirme ve hububat sektörü takip ediyor. İlk 5 sektörün ağırlığı ise yüzde 93 mertebesinde. Sakarya'nın diğer sektörlerde de yüksek potansiyeli var. Biz Sakarya'nın bu potansiyelini hayata geçirmesini bekliyoruz."
Kredi notu arttı
Dünyadaki riskler sürerken Türkiye'de olumlu gelişmeler yaşanmaya devam ettiğini söyleyen Büyükekşi; "18 yıl aradan sonra Türkiye geçtiğimiz ay, bir kredi değerlendirme kuruluşu tarafından tekrar yatırım yapılabilir ülke kredi notu aldı. Önümüzdeki dönemde diğer kurumların da kredi notunu yatırım yapılabilir ülke seviyesine çıkarması bekleniyor.
Yatırım yapılabilir ülke notu ile birlikte Türkiye ekonomisine olan güven ve beklentiler daha da artacak. Bizim de bu ilgiden azami fayda sağlamamız gerektiğine inanıyoruz. Bu noktada bir takım risklerin mevcut olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'nin kredi notunun artması ile birlikte ihracatımız ve açısından oluşabilecek iki önemli risk bulunuyor. Bunlardan biri; Türkiye'ye yönelik yoğun sıcak para girişi ve Türk lirasının aşırı değerlenmesi. Biz bu risklerin iyi yönetilmesini bekliyoruz" dedi.
İlk 5'e plaket
Konuşmaların ardından TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, davetlilerden gelen soruları cevapladı. Program sonunda Programa ev sahipliği yapan SATSO adına Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'a TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından plaket verilirken, SATSO Başkanı Kösemusul'da günün anısına TİM Başkanı Büyükekşi'ye çini işlemeli bir tabak hediye etti.
İhracatta Sakarya'da ilk 5'e giren Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş, Toyota Motor Europe Adapazarı Şubesi, TIRSAN Treyler San. Tic. ve Nakliyat A.Ş., Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş., Arma Filtre Sistemleri Sanayi ve Tic. A.Ş.'ye hem TİM, hem de SATSO tarafından plaket verilerek kutlandı. Program sonunda İhracat yapan Kromel Makine Sanayi A.Ş. ile Ebru Tekstil firmaları ziyaret edildi.





Plaketler:

1. Toyota Otomotiv San. Turkiye A.Ş adına Kurumsal Stratejiler Planlama Genel Müdürü Yrd. Cengiz Belgin'e plaketini Vali Yardımcısı ve TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu
2. Toyota Motor Europe Adapazarı Şubesi adına Satınalma Müdürü Tolga Yalgı'ya ödülünü CHP Milletvekili Engin Özkoç ve TİM Başkanvekili Ali Nedim Güreli
3. TIRSAN Treyler San. Ve Tic. Ve Nakliyat A.Ş. adına Muhasebe Müdürü Mustafa Murat Keskin'e plaketini Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fevzi Kılıç veTİM Sektörler Konseyi Üyesi Başaran Bayrak
4. Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş. adına Mali İşler Genel Müdürü Yrd. Plaketini İl Emniyet Müdürü Mustafa Aktaş ve İst. Ağaç Mam ve Orman Ürünleri Başkanı Abdullah Tever
5. Arma Filtre Sistemleri Sanayi ve Tic A.Ş. adına Yönetim Kurulu üyesi Akgün Altuğ'a plaketini SATSO Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu ve İst. Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar Başkanı Coşkun Zekeriye Mete verdi.
Haber Tarihi : 1/12/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::