Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) bünyesinde faaliyet gösteren meslek komitelerinin, sorun ve önerilerini dile getirdikleri toplantı SATSO Ali Coşkun Konferans Salonu'nda yapıldı. Toplantıya SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldıray Çakar başkanlık etti.
32 meslek grubu
Toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldıray Çakar, SATSO'nun 32 meslek grubundan müteşekkil olup, 207 komite üyesi bulunduğunu belirterek, "Komitelerimiz gerek mesleki, gerekse şehrimize ait sosyo-ekonomik sorunlarını, dilek ve temennilerini bu toplantılarında değerlendirip bir üst kurul olan Yönetim Kuruluna iletmektedirler. Komitelerimiz yapmış oldukları meslek grubu toplantılarıyla, odamızın meslek grubu üyeleriyle olan iletişimi sağlayarak, oda-üye kaynaşmasında önemli bir görevi üstlenen organlarımızdır" dedi.
Çalışmaları anlattı
4 yıl SATSO çatısı altında güzel hizmetler yaptıklarının da altını çizen Çakar, şunları söyledi; "Odamız TOBB'dan A mükemmel seviyesinde puan almış ve 5 yıldızlı oda olarak gösterilmiş, MERSİS Projesi'nde Türkiye 5. olmuş, Sakarya Otomotiv Sektörü Bölgesel İnovasyon Stratejileri Raporu Lansman Programını gerçekleştirerek 'Sakarya Vites Yükseltiyor' sloganıyla Otomotiv Şehri Sakarya Vizyonunu çizmiştir. Türkiye'de ilk 3+1 olarak adlandırılan Sakarya Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin bir dönemlerini işyerlerinde stajyer olarak tamamlayacağı sistemin uygulamasını gerçekleştirdik.
1950 kişiye iş
UMEM projesinde ise Türkiye 2. olduk. Bu proje kapsamında odamızın çalışmalarıyla 3800 kişi eğitim alırken, 1950 kişinin iş bulması sağlandı. İlimizdeki KOBİ'lerin ve girişimcilerin katma değeri yüksek ürünler üretilebilmesi, global düzeyde rekabet edebilir hale gelebilmesi için Ar-Ge, İnovasyon ve Ürün Geliştirme bilincinin yaygınlaştırılması için Sakarya Üniversitesi ve Teknokent işbirliği ile "Siz de Ar-Ge Yapabilirsiniz" konulu çalıştay gerçekleştirdik.
2 okul birden
Sanayiye nitelikli ara eleman kazandırmak için planladığımız Endüstri Meslek Lisesi'nin yanında, TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan da bir Meslek Lisesi sözü aldık. Sakarya'nın ana damarları ve dolaşım sistemi olan mevcut OSB'lerde tahsisler tamamlanma aşamasında.
Bütçe 6.942.009 TL
2012'nin yapılan son meclis toplantısında 2013 yılı bütçesi 6.942.009 TL olarak oy birliği ile kabul edildi, meclis üyelerimize gösterdikleri bu teveccühten ötürü teşekkür ediyorum.
2013 bu vesileyle hepimize sağlık, başarı, bol bereketli kazançlar getirsin inşallah. Daha büyük, hızla dünyaya açılan bir Sakarya, bir birine kenetlenmiş bir SATSO ortak dileğimiz olsun."
Ağlamayan çocuk benzetmesi
SATSO Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu'nun da kendi komitesi adına katıldığı toplantıda meslek komiteleri temsilcileri çekilen kura sıralamasına göre konuştu. SATSO Yönetim Kurulu Üyesi Mücahit Arslan, SATSO Genel Sekreteri Uğur Tın'ın da hazır bulunduğu toplantıda, ilk sözü 2. Meslek Komitesi (Altyapı İnşaat Faaliyetleri, Maden Ocakları ve Mermerciler) adına Ahmet İşgüzar aldı. İşgüzar, toplantıya katılımın beklenenin altında olduğunu belirterek, "Ağlamayan çocuğa meme verilmez. Burada bulunmayan arkadaşlarımızın demek ki hiçbir sorunları veya önerileri yok. Bu üzücü bir durum" dedi.
KDV indirilsin
8. Meslek Komitesi (Mobilya ve Ev Dekorasyon Ürünleri Ticareti) adına Neşet Peker konuştu. Mobilya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin bakanlık tarafından onaylanarak Kaynarca'da kurulduğunu söyleyen Peker, "22 parsel satıldı, 2-3 parsel kaldı. Mobilya sektörü için kış mevsimi oldukça dursun bir dönem. Bu dönemde biraz iş yapabilme adına sezonluk olarak KDV'nin %10'a düşürülmesini istiyoruz. Üniversite –sanayi değil, üniversite-sanayi ve ticaret işbirliği olsun istiyoruz" dedi.
27. Meslek Komitesi (Gıda Maddeleri İmalatçıları) adına İffet Hacıeyüpoğlu söz alarak, düzenli olarak komite toplantılarının yapıldığını belirterek, çalışmalar hakkında kısaca bilgi verdi.
Kalifiye işgücü açığı
21. Meslek Komitesi (Motorlu Taşıtlar, Yedek Parca Toptan ve Perakende Ticareti) adına Melih Kaykayoğlu söz aldı. 21. meslek grubu olarak 350 üyemiz ve 7 komite üyesi ile grubumuzu SATSO çatısı altında temsil ediyoruz diyen Kaykayoğlu; "Grubumuzun da ihtiyacı olan kalifiye iş gücü açığını tamamlamak üzere, Odamızın kurulmasına destek olduğu SATSO Meslek Lisesi çalışmalarını takdirle karşıladık ve destek verdik. Bizde taşın altına elimizi koyarak, grubumuz olarak aldığımız bir kararı burada tekrarlamak istiyorum. Açılacak meslek lisemizde rektifiye, motor, oto elektrik, kaporta, boya, lastik rot balans üzerine bir bölüm açılması ve aynı zamanda bu eğitimin ihtiyacı olan makine ve teçhizatın grubumuzca temin edilmesi teklifini yönetim kurulumuza arz ettik.
Ve yine Dörtyol Sanayi Çarşısı Küçük Yapı Kooperatifine, sanayimizin günümüzün koşullarında yeni teknolojilere uygun bir ortama sağlanması için yapılacak avam projeye destek verme kararı aldık. Ben burada sahsım ve gurubum adında. Her an bizimle beraber olan başkanımız ve yönetim kurulu üyelerimize, komitemize verdikleri destekten dolayı teşekkür etmek istiyorum" şeklinde konuştu.
İvme kazandırdı
28. Meslek Komitesi (Temizlik, Güvenlik, Müşavirlik ve Danışmanlık Faaliyetleri) Başkanı Hüseyin Balta, özellikle son 6 aydır SATSO'nun yaptığı çalışma ve hizmetleriyle ivmesinin yükseldiğini belirterek, yönetimi kutladı.
Marketler işini yapsın
9. Meslek Komitesi (Dayanıklı Tüketim Malları) adına konuşan Mehmet Yılmaz ise, marketlerin gıda satışı ile işe başlayıp ardından elektronikden, inşaat malzemelerine kadar her şeyi satmaya başladığını ileri sürerek; "Biz beyaz eşya dükkanımızın vitrinine getirip peynir koysak yakışık alır mı? Marketler her iş koluna el attı. Gazete aralarında dağıtılan insörtler ile herkese ulaşıyorlar. Buna bir dur denilmeli. Bizim birbirimize sahip çıkmamız gerek" dedi.
10. Meslek Komitesi (Elektrik ve Elektronik Malzemeleri İmalat ve Ticareti) adına Adnan Borazancıoğlu söz aldı. En önemli sorunu düşük kar marjları ile çalışılması olarak adlandıran Borazancıoğlu; "Ortak sorunlardan biri tahsilat ve ödemelerin uzunluğu ve yanlış rekabet sıkıntısı. Herkes her işi yapmamalı. Herkes kendi işini yapmalı. Sorunlar Ay'a merdiven dayamakla çözülmüyor, duyarlılıkla çözülüyor" şeklinde konuştu.
Alüminyum Fabrikası ne oldu?
17. Meslek Komitesi (Yapı Kooperatifleri) adına Mehmet Çatalbaş söz aldı. Çatalbaş, yönetimin çalışmalarını taktir ettiğini, ancak Kuzey Bölgesi'nin unutulduğunu belirterek; "Bundan 5 yıl önce Kibar Holding, alüminyum fabrikası kurmak için m2 si 2 bin TL'den 1800 dönüm yer aldı. Bugün bu yerin m2 si 100 bin TL. Halen alüminyum fabrikası için kazma vurulmadı. Yönetimin bu işin takipçisi olmasını istiyorum" dedi.
Kamyon garajı
19. Meslek Komitesi (Nakliyeciler, Turizm ve Seyahat Acenteleri) Başkan Yardımcısı Necmi Demirci söz alarak, yıllardır yaşadıkları kamyon garajı sorununun nihayet çözüldüğünü belirterek, kendilerine destek olan SATSO yönetimine teşekkür etti.
Dershaneler kapanmasın
29. Meslek Komitesi ( Eğitim Faaliyetleri) Başkanı Sebahattin Yılmaz, Başbakan'ın dershanelerin kapatılmasına yönelik yaptığı açıklamaların bu işi yapan tedarikçi ve binlerce çalışanını huzursuz ettiğini belirterek, "Bu konunun bizleri mağdur etmeyecek şekilde sonuçlanmasını istiyoruz" dedi.
Yapı denetim firmaları
18. Meslek Komitesi (Mimarlık, Mühendislik Faaliyetleri ve İnşaat Taah. İşleri) Başkanı Yahya Büyükşaraçoğlu, müteahhitlerin eğitim almaları gerektiğini belirterek, "Yapı denetimleri belediyelerden alındıktan sonra müteahhitler ve yer sahipleri yapı denetimlerini, istedikleri yapı denetim firmalarına vermeye başladılar. Bu doğru bir uygulama değil. Yapı denetim ruhsatını belediyelerin belirlediği firmalar vermeli " şeklinde konuştu.
Projeler unutulmasın
7. Meslek Komitesi (İklimlendirme Sistemleri ve sıhhi Tesisatçılar) Başkanı Adem Bilgen, gerçekten mesaisini burada harcayacak olan kişilerin bu komitelerde ve mecliste görev almalarını isterken, Sakarya'ya 2 nci üniversite ve Havaalanı projelerinin unutulmamasını istedi.
31. Meslek Komitesi (Telekomünikasyon ve Bilgisayar Faaliyetleri) adına söz alan Behlül Bayrak, iyi bir meclis döneminin geçirildiğini belirtirken, 20. Meslek Komitesi (Petrol Ürünleri Toptan ve Perakende Ticareti) adına konuşan Ali İhsan Bakım'da GMS ruhsatları ile ilgili yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.
Çarpık sanayileşme
4. Meslek Komitesi (Hayvansal Ürünler İmalatçıları) adına söz alan Muzaffer Güneş, Mehmet Çatalbaş'ın sözlerine katıldığını belirterek, "Bende bir Kuzey çocuğuyum. Kibar Holding'e verilen yerin yatırım sorumluluğu vardır. Bunu takip etmeliyiz. İstanbul, İzmit doldu. Sanayi hızla Sakarya'ya akıyor. Çarpık sanayileşmenin önüne ihtisas OSB'ler ile geçmeliyiz. Her sanayiyi ilimize sokmayalım, seçici olalım. Sanayimiz gelişiyor derken tarım ve hayvancılığı da öldürmeyeyim. Kurak topraklarda hayvancılık yapılmaz. Bu topraklar hem tarıma, hem hayvancılığa müsait nadir topraklar" dedi.
SASKİ uyarılmalı
16. Meslek Komitesi (Finansal Hizmetler ve Sigortacılık Faaliyetleri) Başkanı Ali Esen, deprem sigortalarında çok iyi bir noktaya geldiklerini belirterek, "Elektrik ve su aboneliklerinde deprem sigortası zorunluluğu, deprem sigortası sayısını katladı. İlimizde 70 bin 304 kişinin evi devrem sigortalı. Bu konuda SEDAŞ çok ciddi bir çalışma ortaya koydu. Ancak SASKİ aynı hassasiyeti göstermedi. SASKİ deprem sigortası olmayan vatandaşlara, sözlü taahhüt alarak abonelik veriyor. Bu konuda SASKİ uyarılmalı" şeklinde konuştu.
Kredi Yurtlar Kurumu
5 Meslek Komitesi (Yiyecek, İçecek ve Konaklama Hizmetleri) adına Yaşar Kaba söz aldı. Kaba, Kredi Yurtlar Kurumu'nun Sakarya'da ki özel öğrenci yurtlarını mağdur ettiğini belirterek, " Kredi Yurtlar Kurumu tarafından 1080 yatak kapasiteli bir yurt inşa edildi. Bu yurdun inşaatı üniversitenin eğitim yılına yetişmedi. Yurt inşaatı yeni bitti ve Kredi Yurtlar Kurumu öğrencileri yıl ortasında yurda yerleşme çağrısı yaptı. Verdiği süre içinde yurda yerleşemeyen öğrenci hakkını kaybedecek dendi. Buda bizde yatan 1080 öğrencinin bu yurda gitmesi demek. Biz tüm programımızı buna göre yapmışız. Bu konuda bizlere sahip çıkılmasını istiyoruz" dedi.

Haber Tarihi : 21/12/2012
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::