Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) 2013 yılının ilk meclis toplantısını yaptı. Adnan Borazancıoğlu başkanlığında yapılan meclis toplantısında 5174 sayılı TOBB Kanununun 10. Maddesi gereği 2010 yılında durumları 'Askı' olan 626 üyenin sicil kayıtları oy birliği ile silindi.
Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1084 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Aralık ayı Kat'i Nizam ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Necmi İbil tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis tarafından tasdik edildi.
SEÇİMLER ERTELENDİ
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, yönetimin aylık faaliyetleriyle ilgi bilgi verdi. 2013'ün ilk meclisi için toplandıklarını belirterek sözlerine başlayan Kösemusul, "Aslında son dönem meclisi olarak planlanmıştı ancak 5174 sayılı TOBB Kanunu'nun 84. maddesi gereğince; 18 Şubat 2013 Pazartesi günü yapılması planlanan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meslek Komitesi ve Meclis Üyeliği seçimleri , Mayıs-Haziran aylarına ertelendi" dedi.
NACE TÜM AKTÖRLERİ KAPSIYOR
İtirazların odağı NACE'nin, ekonomik hayatın tüm aktörlerini kapsayan bir çalışma olduğunu ileri süren Başkan Kösemusul, sözlerine şöyle devam etti;
" Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın da belirttiği gibi NACE olarak bilinen kodlama çalışması, Türkiye'nin en önemli projelerinden biri. TOBB, NACE (Avrupa Topluluğu Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflandırılması) üzerine uzun süredir çalışıyor. NACE kodlaması dünyada dikkate alınan, gelişmiş ülkelerin uyguladığı bir kodlama. Uygulamanın ağırlık merkezi Gelir İdaresi Başkanlığı . TOBB tarafından yürütülen NACE kodları konusunda yapılan çalışmayla, Maliye politikaları dizaynının daha sağlıklı yapılabilmesi amaçlanmıştı. Ancak kodlamalarda bazı yanlışlar olduğu yönünde TOBB'a itirazlar oldu. İtirazların netleşmesiyle NACE kodları ile ilgili karışıklıklar sona erecek."
NÜFUS ARTIYOR
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları'na göre, Sakarya'nın nüfusunun 2012 yılında yaklaşık 14 bin artarak, 888 bin 556'dan 902 bin 267'e yükseldiğine dikkat çeken Başkan Kösemusul, "Her geçen gün büyüyoruz. Yoğun bir çalışma temposunu geride bıraktık. SATSO olarak çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz" dedi.
OSB'DE SON DURUM
Kaynarca İlçesi sınırları içerisinde yaklaşık 90 hektarlık bir alan üzerinde kurulan Mobilya ve İhtisas OSB'si bakanlıkça onaylanarak, tüzel kişiliğinin tescil edildiğini söyleyen Başkan Kösemusul, "48 parselden oluşan OSB'de, 36 parselin tahsisi yapıldı. 12 parsem içinde başvurular var. Öngörülen istihdam kapasitesi yaklaşık 2500 kişi . Mobilya sektörünü bir araya getirmek, çarpık sanayileşmenin önüne geçmek için kümelenmeye gidiyoruz. Bölgemize istihdam ve katma değer sağlayacak olan OSB'nin hayırlı olmasını diliyorum.
Aynı bölgede Makine İmalatçıları Birliği, İhtisas OSB'si kurulması konusunda mesafe kat ettiler. SAMİB ve çevre illerdeki makine imalatçıları, ihtiyaca cevap verecek arazi konusunda resmi yazışmaları tamamlıyor. Sanayi yatırımlarının çevre dostu OSB'lere yönlendirilmesini ciddiyetle takip ediyoruz" şeklinde konuştu.
LOJİSTİK OSB 'YE DOĞRU
Karadeniz'den Dünya'ya açılan bir Sakarya Vizyonu için çalışmalara ağırlık verdiklerinin de altını çizen Başkan Kösemusul, "İlimiz ve çevre illerin ihracat potansiyelini oldukça yukarılara çıkaracağı düşünülen Karasu Limanı, büyük bir lojistik üs olma imkanı sunuyor. 2015 yılında bitirilmesi planlanan Adapazarı - Karasu 62 km. demiryolu hattı ile ulusal demiryolu şebekesine bağlanması düşünülen Karasu Limanı, birkaç yıl sonra Haydarpaşa Limanı'na alternatif limanlardan biri olacak. Böylece Karadeniz ülkeleri ile yapılacak olan ticarette Karasu Limanı ön plana çıkacak. Liman inşaatı ile birlikte tersanelerin yapımı da söz konusu. İlçenin limanla birlikte bir tersaneler bölgesi olması da planlanmaktadır. Bu durumda ilimizde lojistik anlamında da bir OSB ihtiyacı görülmektedir" dedi.
MARMARA OTOYOLU
Karadeniz sahilindeki limanları, Akdeniz limanlarına bağlayacak olan Kuzey Marmara Otoyol Projesi ,TEM otoyoluyla birleşecek diyen Kösemusul, sözlerine şöyle devam etti;
"3. Boğaz Köprüsü'nün 36 ay içinde yapılıp, 2015'in sonunda faaliyete sokulması planlanmaktadır. Ayrıca Kuzey Marmara Otoyolu'nun halen yapımı devam eden İstanbul-Orhangazi-İzmir otoyoluna ileride bağlanmasıyla birlikte Sakarya, gelişen sanayi sektörüyle Karadeniz, Ege ve Marmara bölgeleri arasında önemli bir bağlantı ve cazibe noktası olacak."
KENTSEL DÖNÜŞÜM
Öte yandan, yine ilimiz sanayicisini çok yakından etkileyen bir diğer konu, hala gündemimizde olan ve görünüşe bakılırsa uzun bir süre daha gündemde kalacak olan Kentsel Dönüşümdür diyen Başkan Kösemusul, "Modernleşmeye kimsenin, özellikle az önce ifade ettiğim gibi 'Türkiye'nin yeni metropolü olmaya aday ilimiz sanayicisinin' bir itirazı olmaz, olamaz. Kentsel Dönüşüm Projesi'nin de gelişmişlik amacına hizmet edebileceğine inanıyoruz. Dörtyol Çevre Sanayileri Küçük Sanayi Yapı Kooperatifi üyeleri, sanayi sitesinin kurulacağı arsa ve kooperatifin son durumu ile ilgili SATSO' da geniş bir toplantı yaptı. Rekabet ve tercih edilebilir bir sanayi sitesinin altyapısı oluşmuş durumda. Kurulacak olan sanayi sitesinin biran evvel hayata geçmesi için üzerimize düşen her görevi yapmaya hazırız. Sakaryamıza güzel bir sanayi sitesi kazandıracağız. Bunun için de her türlü engeli aşacağımıza inanıyorum" şeklinde konuştu.
ISLAMA KÖFTE VE KEŞKEK
Dartılı Keşkek ve Islama Köfte'nin Adapazarı üzerine tescillendiğini de söyleyen Kösemusul, "Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Türk Patent Enstitüsü'ne yapılan "Adapazarı Dartılı Keşkek" ve "Adapazarı Islama Köftesi" nin, ilimize has ürünler olduğunu tasdik ettirmek amacıyla coğrafi olarak işaretleme başvurusu onaylandı. "Marka Kent Sakarya" projesinde bir aşamayı daha gerçekleştirdik. Sakarya; doğası, turizmi, kültürel zenginliği, sanayi alt yapısı ile herkese ve her kesime hitap eden stratejik özel bir kent. Oda olarak bir ilke imza attığımız için mutluyuz" dedi.
ÜYELİKLERİ DÜŞTÜ
Başkan Kösemusul'un faaliyetlerle ilgili verdiğinin bilginin ardından gündemin 6. Maddesinde yer alan 5174 sayılı TOBB Kanununun 10. Maddesi gereği 2010 yılında durumları 'Askı' olan 626 üyenin sicil kayıtlarının silinmesi meclis üyelerince oylandı. Meclis üyeleri oy birliği 626 üyenin sicil kayıtlarının silinmesine karar verdi.
Gündem maddesi ile ilgili söz alan Meclis Üyesi İzzet Dönmez, "O kadar çok ticaret hane açılıp kapanıyor ki, hızına yetişemez olduk. Her iki yılda bir bu kadar üyenin sicilini siliyoruz. Aynı işyerinde vergi ödememek için ticari unvanını değiştirip, faaliyete devam eden firmalar var. Bunun önüne de geçemiyoruz" dedi.
UYARI CEZASI
SATSO Disiplin Kurulu Başkanlığı tarafından bir üyeye "Uyarı" yada "Kınama" cezası verilmesi konusunda meclise sunulan gündem maddesi, oy birliği ile "Uyarı" cezası verilmesi yönünde kabul edildi.
Meslek komitelerinin sorunlarının görüşülmesi ve dilek temenniler bölümünde Yönetim Kurulu Baykan Yardımcısı Yıldıray Çakar, Yönetim Kurulu Üyesi Turgay Çelik, Özden Doyuran, meclis üyeleri; Orhan Ünver, Behlül Bayrak, Fikri Keleş, Kenan Taçyıldız, Ekrem Seçkin söz alarak durum değerlendirme yaptılar. Fikri Keleş ve Yıldıray Çakar konuşmaları esnasında anlattıkları fıkralarla meclis üyelerine keyifli dakikalar yaşattılar.
Haber Tarihi : 31/1/2013
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::