“Babayiğitlere yiğitlik yapmak istiyoruz”
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, SATSO'nun aylık olağan meclis toplantısında yerli otomobil üretecek babayiğitleri, Sakarya'ya davet etti. “Babayiğitlere, yiğitlik yapmak istiyoruz” diyen Kösemusul, “Otomotivin geleceği Sakarya'da. Otomotiv İstisas OSB'si ile otomotiv sektörünün kalbini Sakarya'da attıracağız” dedi.
OTOMOTİV ÜSSÜ
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yerli oto için Türkiye'nin hazır olduğuna dikkat çekerken, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ‘Türkiye kendi markasıyla araba üretecek konuma gelmiştir. Bunun yeri de Sakarya dır' sözlerinin kendilerine büyük şevk ve heyecan verdiğini söyleyen SATSO Başkanı Kösemusul, “Sakarya'da bunun tüm altyapısı var. Bakın Toyota burada, Dünya'nın ilk 10 traktör üreticileri arasında olan Türk Traktör buraya yatırım yapıyor. Sakarya'da yatırım yapma sebeplerini de, ‘Sakarya önümüzdeki yıllar içerisinde otomotiv şehri olma yolunda ilerliyor' sözleriyle açıklıyor. Sakarya Türkiye'nin otomotiv üssü olacak” şeklinde konuştu.
FIRSATLAR ŞEHRİ
Yapımına başlanan Karasu Limanı ve onunla bağlantılı olacak demiryolu ağının yanında, İstanbul'un arka bahçesi konumunda olan Sakarya'nın yatırımcılar için cazibe merkezi haline geleceğine dikkat çeken Başkan Kösemusul, “Liman ve demiryolu ticareti tetikleyecek. Karasu Limanı'nın hizmete girmesiyle birlikte bölgeye kuracağımız Lojistik OSB'nin yanında, otomotiv sektörünü ilimize çekecek olan Otomotiv İhtisas OSB'si, Makine İhtisas OSB'si için gerekli altyapılar hazır. Hızlı Trenin bir durağı da yine ilimizde olacak. Limanı, karayolu, demiryolu ile hiçbir ulaşım sorunu bulunmayan Sakaryamız, yatırımcılar için bir fırsatlar şehri” ifadesini kullandı.
TEST MERKEZİNİ İSTİYORUZ
SATSO Başkanı Kösemusul, ;''Ülkemiz otomotiv sektörünün gelecek stratejileri içinde yer alan yerli otomobil üretiminin yapılabilmesi için Hükümetimizin araştırma-geliştirme ve yenilik merkezlerini teşvik eden yeni teşvik yaklaşımlarını Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak tüm enerjimizle destekliyoruz.
Otomobil üretimi konusunda yerlileşen makine ve aksamların testlerinin yapılacağı, otomobil testlerinin gerçekleştirileceği bir test pisti ve test laboratuvarlarının kurulması için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda Türk Standartları Enstitüsü Başkanlığı'nca (TSE) yürütülen çalışmaları yakından takip etmekte ve destek vermekteyiz.
TSE'nin 100 milyon euroluk Otomotiv Test Merkezi ve Ar-Ge Tesisi için 5 şehir arasında gidip gelindi. Bu merkez için son olarak Sakarya, Antalya ve Bursa'nın ismi kaldı. Ancak yapılan araştırmalarda konumu ve zemini en uygun yerin Sakarya olduğu söyleniyor. İnşallah Otomotiv Test Merkezi Sakaryamız'da yapılır. Otomotiv Test Merkezi için en uygun arsa Pamukova'da eski havaalanı arazisi. Valimiz, milletvekillerimiz ve şehrimizin erkleri ile birlikte, Otomotiv Test Merkezi'nin buraya yapılması için çalışıyoruz” dedi.
YENİ OSB'LER
SATSO Başkanı Kösemusul, yeni organize sanayi bölgeleri hakkında da bilgi verdi. “Ben inanıyorum ki birçok firma, rekabet etmek için bu iddialı teşvik sistemini görecek ve gelecek” diyen Kösemusul, sözlerine şöyle devam etti;
“Ferizli ve Kaynarca OSB'lerimizdeki olumlu gelişmelerden sonra yeni organize sanayi bölgeleri hazırlıklarını sürdürüyoruz. Otomotiv ihtisas ve lojistik için ayrı ayrı OSB çalışmaları var.
GEYVE İHTİSAS OSB
Yine başlattığımız Geyve İhtisas OSB ile ilgili Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı'ndan onay çıktı. Yer ile ilgili onay konusunda bakanlıktan yetkililer gelecek.
EN ÖNEMLİ MİSYON
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı olarak taşıdığım en önemli görevlerden biri ; şehir ekonomisinin yaşadığı sorunlara çözüm üretilebilmek ve bürokrasiyle, köprü kurmaktır.
Bugün şehrin erkleriyle barışık, şehrin vizyonunun çizilmesinde liderlik yapan, oda binasında her gün bir etkinlik olan, üyelerinin işlemlerini hızlandıran, ağırlayan, meslek komiteleri çalışmalarıyla ivme kazanan SATSO gündemdedir.
Buradan her bir üyemize teşekkür ederek sözlerime başlamak istiyorum. Üye sayısı bakımından ülkedeki ilk 10 ticaret ve sanayi odası arasındayız. Aidat tahsilinde de başarılı olmamızda üyelerimizin emekleri var. Bir önceki mecliste bütçeyi görüşürken hiçbir harcamamızın şaibeli durumda bulunmaması, meclis olarak, hesapları inceleme komisyonu olarak, yönetim olarak gösterdiğimiz hassasiyetin sonucudur. Şükrettiğim bu durum için emekleri olan herkese tekrar teşekkür ediyorum.
Ancak daha yapılacak çok iş var. Türkiye'nin 2023 vizyonuna ulaşabilmesi, ülke insanının çalışmasına bağlıdır. Çok çalışarak bu vizyonu hep birlikte elde etmek durumundayız.
SAKARYA VE RAKAMLAR
Sakarya 2011 yılı ihracatı 2 milyar 64 milyon dolardır. 2012 yılı ihracatı 1 milyar 787 milyon dolardır. Geçen yıla oranla % 13.4 azalış olmuştur. İthalatta da azalış olmuştur. Cari açık sıkıntısı yaşayan Türkiye'de ithalattaki azalış iyi ,ancak ihracattaki düşüş ekonomik krizin Avrupa'daki yansımasına bağlı yorumlanmaktadır.
Sakarya'da 2013 ocak ayı ihracat rakamı ise; 145 milyon 467 bin dolardır. Aralık ayına göre yükselme görülmektedir.
2012 yılında 13ncü sırada olan Sakarya , 2013 yılı Ocak ayı rakamlarına baktığımızda Türkiye sıralamasında 11. sıraya yükselmiştir.
Türkiye'ye baktığımızda ise 2012 yılı ihracatımız 2011 yılına göre yüzde 12,6 oranında artarak 151,9 milyar dolara ulaşmaktadır.
SATSO ve RAKAMLAR
2011/2012 SATSO Birimler ve ekonomik değerler karşılaştırmasına gelince;
Son iki yılın oranlamasında Kapasite Raporu'nda K Belgesi işlem sayısında tam % 30,35 artış, faal üye sayısında % 19,6 artış, Proje Başvuru sayısında % 59,72 artış dikkati çekmektedir.
UMEM ; Şubat ayı başında tamamlanan kurs sonucunda yapılan istihdam 2086'ya ulaşmıştır., 2013 yılı için öngörülen istihdama 2000 kişi daha eklenerek UMEM ‘de Türkiye'de birinciliğe gidilecektir.
TOYOTA 870, Otokar 80, Yazaki 438 (daha da artacak ), Şen Piliç 240 istihdam için daha kurs tamamlanacaktır.
EĞİTİMLERİMİZE İLGİ ARTIYOR
2012 yılında odamızda 12 konuda eğitim verdik. 2013 yılında eğitimlerimize daha da özen gösterdik. Finansçı Olmayanlar için Finans Yönetimi eğitimi ile 2013 yılına başladık. Eğitim 2 gün sürdü, katılım belgesi verdik. Şubat ayında ise Müşteri Memnuniyeti ve Temel İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimleri düzenlendi. Dünyanın ilk düşünce koçu olarak adlandırılan Münir Arıkan'ın geçen cumartesi SATSO'da gerçekleştirdiği ‘'İş hayatında sıradışı düşünce ve inovasyonla farklılaşmak'' konulu seminer oldukça etkili oldu.
ÜNİVERSİTE İLE ÇALIŞMALARIMIZ
Mevcut kaynaklarımızı doğru , verimli kullandığımızda, hedefe ulaşmak için önümüzde hiçbir engel olmayacağı kanaatini taşımaktayız. Türkiye'nin 2023 vizyonunda insan ve bilgi odaklı, yeniliklere açık, küresel rekabette lider ve sürdürülebilir kalkınmada rol oynayacak gençler istiyoruz.
Sakarya Üniversitesi – Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile Meslek Yüksek Okulu öğrencileri, bilgi ve deneyimlerini, “Mesleki Uygulamalar” dersi adı altında uygulamalı eğitimle pekiştirme imkânına kavuştu. 2nci dönemde öğrenci talep eden işletmelerimizi sayısı 2 katına çıktı. Sakarya Üniversitesi'nde düzenlenen törenle 3 bin 700 civarında öğrencimizi işyerlerine paylaştırdık.
Üniversitemiz Meslek Yüksek Okulu'nda öğrenim gören öğrencilerimizle başlattığımız, 3+1 Eğitim Modeli, Türkiye'de örnek oldu.”
KOMİTELERİN SORUNLARI
Adnan Borazancıoğlu başkanlığında yapılan Şubat ayı Meclis Toplantısı'nda, 1085 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile onaylanmasının ardından, Hesap İnceleme Komisyonu Başkan Yardımcısı Melih Kaykayoğlu tarafından Ocak ayı kat-i mizan ve ekleri ile bütçe izleme raporu meclis üyelerine sunuldu. Bütçe oybirliği ile kabul edildi. Meslek komitelerinin sorunlarının yer aldığı gündem maddesinde söz alan Kenan Taçyıldız; dershaneler, banka kesintileri faturalar üzerine bir konuşma yaptı.
BELİRSİZLİK KALKMALI
“En kötü karar kararsızlıktır” sözleriyle konuşmasına başlayan Taçyıldız; “Dershanelerin ne olacağı belirsizliği halen devam ediyor. Neredeyse yeni dönem başlayacak, ortada net bir şey yok. Velide, dershane yöneticileri de ne yapacağını bilemiyor. Dileğimiz herkesin yoluna devam etmesi. Biran önce bu belirsizlik ortadan kalksın” dedi.
BANKALAR SOYGUNCULUK YAPIYOR
Her kesimin bankalarla iş yaptığının altını çizen Taçyıldız, “Bankaların hangi işlemlerden ne kestiğini bilmiyoruz. Bankalar 31 kalemde kesinti yapıyorlar. Resmen soygunculuk yapıyorlar. Bankaların resmi olarak nelerde kesinti yaptığını öğrenip, bunu üyelerimizle paylaşmalıyız. Bankalar bizleri yolunacak kaz gibi görmemeli” şeklinde konuştu.
VERGİDE ADALET OLMALI
Herkesin gücü oranında vergi alınması gerektiğini de savunan Taçyıldız, “Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmalı. Vergideki adaletsizlik ortadan kalkmalı” dedi.
NACE KODLARI
Nace kodlarının hangi düşünce ile nasıl yapıldığını bilmek istediklerini söyleyen Fikri Keleş ise, “Yeni kodlama ile bugün bu salonda bulunan 90 kişiden 10 tanesi ancak meclise girebilir” dedi.
GİZLİ KRİZ VAR
Karasu Limanı'nın bitmesiyle birlikte bölgenin ekonomik yönden büyük canlılık yaşayacağını söyleyen Muzaffer Güneş ise, Liman ile birlikte Karasu'da deniz turizminin bittiğine dikkat çekti. Bir taraftan ekonomi iyi gidiyor diyoruz, bir taraftan baktığımızda ise kar marjlarının dibe vurduğunu görüyoruz şeklinde konuşan Güneş, “Gizli bir kriz var. 2013 yılının çok sağlıklı geçeceğini sanmıyorum” dedi.
Sakarya'nın bir tarım ülkesi olduğuna da vurgu yapan Güneş, “Sanayiye çok fazla girdik. Hayvancılık çok geriledi. Yaşanabilir bir şehirden uzaklaşıyoruz” şeklinde konuştu.
FAALİYETLERE KATILIN
Meclis Üyeleri'nin, oda tarafından yapılan etkinlik, toplantı, konferans vb. faaliyetlere katılmamasından şikayetçi olan SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldıray Çakar'da, “Bu faaliyetler hazırlanırken ciddi emekler sarf ediliyor. Bu emeklere saygı gösterelim” dedi.
TİCARET BANKASI
Mehmet Yılmaz ise, Orhan Camii'nin önünde bulunan tarihi Türk Ticaret Bankası'nın binasına sahip çıkılması gerektiğini yeniledi.
Haber Tarihi : 28/2/2013
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::