Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası(SATSO) ilimizde ihracat yapan veya yapmak isteyen firma temsilcileri ile ihracatçıların önemli bir destekçisi olan Türk Eximbank temsilcilerini bir araya getirdi.
HEDEF İLK 5
Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, Genel Müdür Yardımcıları; Alaaddin Metin, Cenan Aykut ve Mesut Gürsoy'un konuşmacı olarak katıldığı bilgilendirme toplantısına çok sayıda ihracatçı firma temsilcisi katıldı. SATSO Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu ve SATSO Yönetim Kurulu üyelerinin de hazır bulunduğu toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Türkiye'nin ihracat hedefinin 500 milyon dolar olduğunun altını çizerek, “Sakarya ihracatta ilk 10 il arasında yer almakla birlikte hedefimiz ilk 5 il arasına girmek. Bu hedefimize ulaşmak için ilimiz ihracat potansiyelini ve ihracatçı firma sayımızı arttırmak amacıyla birçok proje geliştirdik ve hedeflenen SAİGEP Projesi'ni başarı ile yürütüyoruz” dedi.
TEMEL HEDEF
Projenin temel hedefinin ilimiz ihracatının geliştirilmesi, ihraç mallarına yeni pazarlar kazandırılması, ihracatçı firmalarımızın uluslararası ticarette paylarının arttırılması ve girişimlerinde gerekli desteğin sağlanması ile üyelerine uluslararası piyasalarda rekabet gücü kazandırılması olduğunu dile getiren Başkan Kösemusul, “Bu hedefimiz doğrultusunda bugün ihracatçılarımızın önemli bir destekçisi, kurumsallaşmış tek asli teşvik unsuru olan Türk Eximbank'ı burada sizlerle bir araya getirdik. Eximbank'ın sağladığı kısa, orta ve uzun vadeli nakdi, gayri nakdi krediler ile sigorta ve garanti destek programları hakkında ilk ağızdan detaylı olarak bilgilendirileceğiz” şeklinde konuştu.
EXİMBANK'A TEŞEKKÜR
SATSO Başkanı Kösemusul, Türk Eximbank'ın Genel Müdürü Hayrettin Kaplan'a toplantıya verdikleri destekten ötürü teşekkür ederken, “Garanti ve sigorta işlemlerini aynı çatı altında toplayarak, ihracatçı firmalara verilen hizmetlerde bir bütünlük oluşturan Eximbank'ın ilimizde bilinirliliğini arttırmak ve ihracatçı üyelerimizin bu kurumdan faydalanmalarını sağlamak amacıyla düzenlemiş olduğumuz bu toplantının tüm üyelerimize faydalı olacağı inancındayım” ifadelerini kullandı.
EXİMBANK'IN AMACI
Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, 1987 yılında kurulmuş olan bir devlet bankası olduklarının altını çizerek sözlerine başladı. Kaplan, Türk Eximbank'ın temel amacının; ihracatın geliştirilmesi, ihraç edilen mal ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi, ihraç mallarına yeni pazarlar kazandırılması, ihracatçıların uluslararası ticarette paylarının artırılması ve girişimlerinde gerekli desteğin sağlanması, ihracatçılar ile yurt dışında faaliyet gösteren müteahhitler ve yatırımcılara uluslararası piyasalarda rekabet gücü ve güvence kazandırılması, yurt dışında yapılacak yatırımlar ile ihracat maksadına yönelik yatırım malları üretim ve satışının desteklenerek teşvik edilmesi olduğunu söyledi.
REKABET GÜCÜNÜ ATTIRMAK
Tüm dünyaya ihracat yapan bir ülke olduğumuzu da kaydeden Genel Müdür Kaplan, “Çok hızlı değişim süreci geçiriyoruz. İhracatçıya daha yakın almak amacıyla İstanbul'a taşındık. Son iki yılda yeniden yapılanma yoluna gittik. Üç temel ürünümüz var. Bunlar; Yurt İçi Krediler, Sigorta Ürünleri ve Ülke Kredi ve Garanti Fonu. Geçtiğimiz yıl 1.2 milyar dolar uzun vadeli, 500 milyon dolar kısa vadeli kredi borçlandık. Kredileri zor bulunan kaynak olmaktan kurtardık. Şuanda her ihracatçımız bizden istediği kadar kredi alabilir” şeklinde konuştu. Sigorta tabanını genişlettiklerini de ifade eden Kaplan, “Hedefimiz dünyanın sunduğu kredi imkanlarını Türk Eximbank olarak, Sakaryalı ihracatçılarımıza vererek, dünya ile rekabet güçlerini arttırmak” dedi.
ÖDEME KOLAYLIĞI
Programa katılan Genel Müdür Yardımcısı Mesut Gürsoy, yurtiçi krediler hakkında bilgi verdi. İhracatçı ile doğrudan çalışmayı tercih ettiklerini söyleyen Gürsoy, 120 ile 540 gün arası kısa vadeli, 5-7 yıl arası 2 yıl ödemesiz de orta-uzun vadeli kredi verdiklerini kaydetti. Ödeme planlarını firmanın kendisinin belirlediğini de ifade eden Gürsoy, “Yapacağı yatırıma göre daha uzun vadede de kredi verebiliyoruz. İhracatçıya her türlü ödeme kolaylığını sağlıyoruz” dedi.
KREDİ TEMİNATI
Sigorta uygulamaları hakkında bilgi veren Genel Müdür Yardımcısı Cenan Aykut ise, Sigorta poliçesinin kredi başvurusunda teminat olarak sunulabildiğini söyledi. Bir diğer Genel Müdür Yardımcısı Alaaddin Metin de ülke kredileri hakkında bilgi verdi.
Konuşmaların ardından toplantı soru-cevap şeklinde devam etti. Toplantı sonunda ihracatçı firma temsilcileri Eximbank kredi ve sigorta ürünlerinden nasıl faydalanabilecekleri konusunda kafalarına takılan soruların tümüne cevap bulmuş oldu.
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul katılımlarından dolayı Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan'a günün anısına plaket takdim ederken, genel müdür yardımcılarının plaketlerini ise SATSO Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu, SATSO eski Başkanı Akgün Altuğ ve SATSO Yönetim Kurulu Üyesi Vahap Gün verdi.
Haber Tarihi : 27/3/2013
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::