Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Mart ayı olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu başkanlığında yapıldı. Meclis toplantısında gündem yine Otomotiv Test Merkezi oldu. SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Otomotiv Test Merkezi'nin Sakarya'da kurulması için siyasilerden destek istedi.
Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1086 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Şubat ayı Kat'i Nizam ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Necmi İbil tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis tarafından tasdik edildi.
HEDEF İLK 5
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, aylık faaliyetler ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. İlimizin ihracatçı iller sıralamasında ilk 10 arasında yer aldığı ve hedefin ilk 5 il arasına girmek olduğunu belirterek sözlerine başlayan Kösemusul, “Bu hedefimize ulaşmak için, ihracat potansiyelimizi ve ihracatçı firma sayımızı artırmak amacındayız. Odamız tarafından da birçok proje geliştirildi. Projelerimizin bir amacı da ihraç edilen mal ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi, ihraç mallarına yeni pazarlar kazandırılmasıdır. Üyelerimizin uluslararası ticarette paylarının artırılması ve girişimlerinde gerekli desteğin sağlanması ile uluslararası piyasalarda rekabet gücü kazandırılması çalışmaları artarak sürecektir” dedi.
OTOMOTİV ŞEHRİ SAKARYA
Bugün; ekonomik, sosyal, bölgesel, bilimsel ve teknolojik olarak Sakarya'yı değiştirmeyi amaçlayan Otomotiv Şehri Sakarya projesinin, yol haritasını uygulamaya koyma aşamasında olduklarının da altını çizen Başkan Kösemusul, “Sakarya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Üniversitesi ile imzalanan protokolün gerekleri için, tüm kurumlar çalışıyor. Üst düzey yöneticiler dahil, sosyal anlamda da gelişen bir Sakarya'yı arzuluyoruz. SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş'in aktardığı, Sakarya Park projesine de bu nedenle olmazsa olmaz gözüyle bakıyoruz. Büyükşehir Belediyesi'nin benzer çalışmalarını takdirle izliyor, destekliyoruz.
Otomotiv Şehri Sakarya konusuna, derinliğine ve önemine vakıf olunması gerekiyor. Bu konuda topyekün çalışılması ve uzun vadede bu stratejiye bağlı kalınması çok önemli” şeklinde konuştu.
YOL HARİTASI
Sakarya'nın Doğu Marmara Makine İhtisas OSB'si, Doğu Marmara Mobilya İhtisas OSB'si, Raylı Sistemler ve Raylı Sistemler Yan Sanayi merkezi, Otomotiv Testi ve Test Laboratuvarları, planlanan Lojistik OSB Merkezi, çok yıldızlı turizm yatırımlarıyla önemli kongrelerin merkezi, her geçen gün artan ihracat kapasitesiyle ihracat merkezi olma yolunda olduğunu da söyleyen Başkan Kösemusul, “Bizim görevimiz, şehrin dinamiklerini bu yönde bilgilendirmek ve yol haritasına yardımcı olmaktır” dedi.
OTOMOTİV TEST MERKEZİNİ İSTİYORUZ
Ülkemiz otomotiv sektörünün, gelecek stratejileri içinde yer alan Hükümetin araştırma-geliştirme ve yenilik merkezlerini teşvik eden yeni teşvik yaklaşımlarını, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak tüm enerjileriyle desteklerini de kaydeden Başkan Kösemusul, sözlerine şöyle devam etti;
“Otomotiv Test Merkezi yatırımında Bursa arazisindeki çıkan sorunlar üzerine valimizle TSE'ye Pamukova'daki araziyi önerdiğimizden geçen meclisimizde bahsetmiştim. SAKARYA Valiliği, Sakarya Üniversitesi, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve siyasi erklerin de desteğiyle, mevcut olumlu durum sonuca götürebilir bizi. Otomotiv Şehri Sakarya'da kamuoyu desteği konusunda yerel basınımız ile genel basın tarafından da destekleyici yayınlar yapıldı.
SEKTÖR TEMSİLCİLERİ TOPLANDI
Geçen haftalarda Sakarya otomotiv sektörünün temsilcileri, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın moderatörlüğünde toplandı. Sakarya'nın otomotivde geleceği, Türk Standartları Enstitüsü'nün Otomotiv Test Merkezi ve Ar-Ge Tesisi yatırımını ele alındı.
Toplantıda ; TOYOTA Otomotiv Sanayi, TIRSAN, CHERY otomobil fabrikası yatırımı planlayan Mermerler Otomotiv, GAZ Ticari Araçlar, otomotiv sektörü yöneticileri yatırımda Sakarya'ya karar verdiklerini ve çalışmalarını artarak sürdürdüklerini açıkladılar. OTOMOTİV Test Pisti için de desteklerini belirterek, hatta yatırımcı ülkelerden de piste araç getirebileceklerinden söz ettiler. Konu hakkında TOBB başkanımız desteğini açıkladı. İlgili bakanlarımızla, Otomotiv Sanayicileri Derneği ile istişarelerimizi sürdürüyoruz.
ÜNİVERSİTEMİZ YANIMIZDA
Sakarya Üniversitesi'nde Otomotiv Mühendisliği bölümümüz var. Burada 15 hocamız görev yapıyor. 6 milyon liralık bir merkezi laboratuvar kuruluyor. Laboratuvarın yaklaşık 1 milyon liralık bir modülü de otomotiv ile ilgili. Diğer taraftan üniversite- sanayi işbirliği projesinde, üniversitemiz 5 yıldır Ford Grubu'na yazılımlar üretiyor. Bu sene Toyota ile de aynı kapsamda bir proje başlatıldı. Yine 3+1 projesini SAü ile birlikte yürütüyoruz. Gerek kalifiye istihdam, gerek TEKNOKENT ve laboratuvarlar anlamında üniversite işbirliğimiz sürüyor.
ÇARPIK SANAYİLEŞME
Sakarya'da çarpık sanayileşmenin önüne geçmek içinde, büyük mücadele verdik. Bunun için OSB'lere önem veriyoruz. Geleceğin otomotiv şehri olacağına inandığımız Sakaryamızda, olmazsa olmaz Otomotiv İhtisas OSB'si için gerekli çalışmaların startını da verdik.”


DAHA FAZLA İNSANA İŞ
İstihdam konusunda göreve geldikleri günden bugüne yoğun çalışmalar yaptıklarını da belirten Başkan Kösemusul, “Türkiye ikincisi olduğumuz Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezi (UMEM)' de hedefimiz Türkiye birinciliği.
Sektörlere göre mevcut istihdam duruma şöyle bir bakarsak; Tarım sektöründe 71 bin kişi, Sanayi sektöründe 89 bin kişi ve hizmet sektöründe 121 bin kişi olduğu görülüyor. Yaklaşık 71 hektarlık bir alan üzerinde öngörülen Ferizli Organize Sanayi Bölgesi istihdam kapasitesi, yaklaşık 1700 kişi. Yaklaşık 89 hektarlık bir alan üzerinde öngörülen Kaynarca Organize Sanayi Bölgesi istihdam kapasitesi, yaklaşık 2500 kişi. Diğer sektörlere nazaran yüksek maaşlı otomotiv personeli alışveriş ve sosyal ihtiyaçlarını ilimizden karşıladığında, sosyo-ekonomik gelişmişlikte Türkiye'de 18ncilikten, hedefimiz 15 ncilik” dedi.
SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİR PROJESİ
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile hazırladığımız SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİR PROJESİ, daha önce iklim değişikliği ile ilgili hiçbir proje gerçekleştirilmemiş olan Sakarya ili için bir ilk olma niteliği taşıdığını da kaydeden Başkan Kösemusul, “Türkiye için birçok projenin sonuç yılı olarak belirlenen 2023 yılı, SAKARYA İLİ TASLAK İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EYLEM PLANI için de sonuç yılı olarak öngörülmektedir. Çalışma kapsamında kamu binalarında enerji etkin uygulamalarının teşvik edilmesi, yaygınlaştırılması ve kamuoyunda farkındalık yaratması ana hedef olarak belirlendi. Bu çerçevede aydınlatma sistemleri LED sistemine dönüşecek.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından geliştirilen projede hedef; Sakarya'nın Gold Standard sürdürülebilir şehir stratejisinin geliştirilmesidir” dedi.

CİĞERİMİZ YANAR
Meclis üyesi Orhan Ünver, Otomotiv Test Pisti'nin Sakarya'ya gelmesi için siyasi desteğin şart olduğunu söyledi. Ünver, hedefler büyük olmazsa hayallerinde büyük olmayacağını belirterek, “Aylardır Yönetim Kurulu Başkanımız Otomotiv Test Merkezi için en uygun ilin Sakarya olduğunu ve bu merkezi Sakarya'ya istediğimizi sürekli kamuoyu nezdinde dile getiriyor. Ancak ben tek bir iktidar partisi milletvekilinin çıkıp da bizde bunun arkasındayız dediğini görmedim. Bu iktidar partisi milletvekillerinin sahiplenmesi ve Ankara'da bunun için bastırmaları ile Sakarya'ya kazandırılabilir. Yoksa biz burada istediğimiz kadar bağıralım, kamuoyu oluşturalım boş. Bu proje kaçarsa ciğerimiz yanar” dedi.
Birol Öner'de Test Merkezi ile Sakarya'nın kazanımlarının neler olacağını sordu.
İKTİDARIN İKİ DUDAĞI ARASINDA
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Orhan Ünver'e katıldığını belirterek, “Siyasi erklerin mutlaka bu işe destek olması gerek. Bu iş iktidarın iki dudağı arasında. Biz ilimiz milletvekillerini, ilgili bakanlarımıza ve Başbakanımıza bu konuda bir mektup hazırlayarak rapor sunduk. Bu merkez Bursa ile Sakarya arasında kaldı. Bursa'nın zemin ile ilgili sorunu çıktığı için askıya alındı. Eğer biz siyasi erklerimiz ile baskı oluşturabilirsek, bu merkezi Sakarya'ya alma şansımız yüksek. Tek ses olalım” dedi. Başkan Kösemusul, Otomotiv Test Merkezi'nin kazanımları hakkında da bilgi sundu.
AK PARTİ SAKARYA'YA BORÇLU
Kenan Taçyıldız da Sakarya'nın çıkarları söz konusu olduğunda parti gözetmeksizin 7 milletvekilinin bir araya gelmesi gerektiğini ileri sürerek, “Sakarya AK Parti'ye bugüne kadar çok şey verdi. AK Parti Hükümeti'ne bir dönem 7, bir dönem 6 ve son dönemde 5 milletvekili aldı Sakarya'dan. Şimdi verme sırası AK Parti Hükümeti'nde. Bu hükümet Sakarya'ya borçlu ve şimdi tam bu borcu ödeme zamanı” şeklinde konuştu.
7 MİLLETVEKİLİ GELSİN
Bülent Yılmaz ise SATSO olarak 7 milletvekilini olağanüstü Meclisi toplantısı yapıp davet ederek, meclis üyeleri olarak Otomotiv Test Merkezi'nin Sakarya'ya gelmesi için baskı yapılması önerisinde bulundu. Yılmaz, “Milletvekilleri gerekirse gidip Başbakanlığın önünde yatmalı. Bu yatırım kaçırılmamalı” dedi.
MIKNATIS GİBİ ÇEKMEYELİM
Fikri Keleş de, Marmara bölgesinin sanayiyi mıknatıs gibi çektiğine dikkat çekerek, “Sanayiyi, ziraatı düşük olan illere yönlendirmeliyiz. Ankara, Kırıkkale, Yozgat gibi kırsal kesimler sanayileşmeli. Bizim verimli topraklarımız sanayi ile heba olmamalı” dedi.
BAL KABAĞI FESTİVALİ
Yavuz Köprülüoğlu, 30 Mart Cumartesi günü Erenler ADA AVM'de yapılacak olan Balkabağı Festivali'ne tüm meclis üyeleri ve yönetimi davet ederken, “Meclisimizde bu tür festivalleri organize edecek ve geliştirecek bir komisyon kurmalıyız” dedi. Köprülüoğlu ayrıca Sakarya denince akla gelen bir simgemiz bulunmadığının da altını çizerek, bu konuda çalışma yapılmasını da istedi.
KOMİTE ÇALIŞMALARI
Mehmet Yılmaz, dayanıklı tüketim mallarını temsil ettikleri 9. Meslek Komitesi olarak, bir marketin dayanıklı tüketim mallarına yönelik hazırladığı reklamların durdurulması için yaptıkları çalışmanın sonuç verdiğini ve reklamın televizyonlarda yayınlanmasının durdurulduğunu belirterek, komite çalışmalarının önemine değindi.
BACAĞINA KURŞUN SIKIYOR
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldıray Çakar ise, “Her sabah 08.30 haberlerini açtığında bu şehrin imajını ulusal kanallarda görürsünüz” diyerek sözlerine başladı. Sakarya'nın ulusal haber kanallarından sürekli kahvede adam kovalayan, cinayet, gasp gibi haberlerle anıldığını ileri süren Çakar, “Kasaplar Odası Başkanı çıkıp ‘At eti kesiliyor' denen bir şehrin imajı ne olur. Sakarya kendi bacağına kurşun sıkan adam topluluğu. Bir şehrin imajını bu kadar düzeltilmeye çalışılırken, bu kadar da batıran bir toplum. Bir işi yapmak isterseniz mutlaka bir yolunu bulursunuz. Yapmak istemezseniz de bir bahane bulursunuz. Ben 50 yaşımda babamdan yemediğim fırçayı Test Pisti için hazırlanan raporu bakana verirken yedim. Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeki Toçoğlu da yanımdaydı. Biz bu şehir için bir talepte bulunuyoruz. Bu şehrin en yakınındaki bakanımız diye gittiğimiz bakanın o günkü üslup ve tavrını hiç unutmuyorum. Bazen geceleri uykum kaçıyor. Mektup yazayım dedim ama meclise zarar verebilirim diye vazgeçtim. Şaban Kızıldağ'ın bir sözü var “Mazeret Yok” diye. Kimse mazeret üretmesin. Geçtiğimiz günlerde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu geldiğinde de yine Test Pisti ile ilgili bir haber dosyası sundum. Test Pisti çok önemli bir konu. Tüm sivil toplum örgütleri bir araya gelmeli. Milletvekilleri acaba gelir mi dedik. Neden gelmesin, biz bekliyoruz” şeklinde sözlerini tamamladı.
TÜRKİYE'NİN RENKLERİ
Yönetim Kurulu üyesi Önol Taşöz, geçtiğimiz günlerde yüzlerce şehidi olan ilimizde Apo'ya özgürlük yürüyüşü yapıldığını belirterek, “Hayali bir ülkenin bayrakları dalgalandırılıp, Apo'nun posterleri açıldı. Provatik bir tutumla karşıt bir hamle olarak değil de, 21 millet ve 16 dili konuşan bir ilin çocuğu olarak, ayrımcılık sergileyen bazı unsurlara karşı bütünleştirici bir eylem yapılmasını istiyorum. Sivil toplum örgütleri ile birlikte Sakarya'nın zenginliği Türkiye'nin renkleri konulu bir organizasyon yaparak örnek bir gösteri ile bir karşı duruş sergileyelim istiyorum” dedi.
BÜYÜKŞEHİR PROJELERİ
Meclis toplantısına davetli olarak katılan SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, Büyükşehir Belediyesi olarak hazırladıkları Sakarya Nehri-Çark Deresi Bağlantı projesi, Hidro Elektrik Santrali (HES) Projesi ve rüya proje olarak sunulan Sakarya Nehri kenarına yapımına başlanan Sakarya Park Projesi hakkında SATSO Meclis üyelerine bir sunum yaptı. SASKİ Genel Müdürü Keleş, sunumunun ardından meclis üyelerinden gelen soruları cevapladı.
MECLİS ÜYELERİNDEN SORULAR
Meclis Üyesi Bülent Yılmaz, Çark Deresi'ne halen logar ve kanalizasyon atıklarının aktığını belirterek, bu konuda yapılan çalışma hakkında bilgi istedi. İzzet Dönmez 50 yıldır gündemde olan Ballıkaya projesinin akıbetini sorarken, Hakan Yangel ise Et-Balık Kurumu'nun etrafa verdiği koku ve çevre kirliliğinin Sakarya Park Projesine olumsuz etki yapabileceğini belirterek, bu konuda belediyenin ne gibi önlem alabileceğini sordu. SATSO Yönetim Kurulu üyesi Bülent Yazar, Sapanca Gölü Çevre Kollektörü'nün işlevini tam anlamıyla yapıp-yapamadığı konusunda açıklama isterken, Niyazi Bölükbaşı da Donatım arazisi üzerine kurulan Kent Park'ın isminin Donatım Park olarak değiştirilmesi gerektiği önerisinde bulundu. Son olarak SATSO Yönetim Kurulu Üyesi Mücahit Aslan ise tavuk çiftliklerinde kullanılan kuyu sularından neden çevre illerden daha çok para alındığını sordu.

TEK TEK CEVAPLADI
Gelen soruları tek tek yanıtlayan SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş; Yazlık bölgesinde altyapı çalışmalarının bittiğini ve bu bölgeden artık Çark Deresi'ne kanalizasyon akmadığını belirterek, “Evrenköy'de de altyapı çalışmaları devam ediyor. Çok yakın zamanda buradan da kanalizasyon dereye akmayacak” dedi.
Ballıkaya'nın inşaatına başlandığını ve 3 yıl sonra tamamlanarak hizmete gireceğini söyleyen Keleş, “ Et-Balık Kurumu'nda maalesef atık su arıtması yok. Bu yüzden o bölgede ağır kokular oluyor. Arıtma yapmaları konusunda uyarımızı yaptık. Sakarya Park hizmete girene kadar arıtmalarını yapacaklar” dedi.
Sapanca Gölü'ndeki ün mevcut kollektör üzerinde iyileştirme çalışması yaptıklarını, kuzey bölgesinde de kollektör yapımına devam edildiğini kaydeden Keleş, Kocaeli'nin de kendi bölgesinde çalışmalara başladığını ve Göl'ün 310 km2 lik havzasının tamamının koruma altına alınacağını söyledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu'nun da Kent Parkı'nın isminin Donatım Park olarak değiştirilmesi yönünde düşünceleri olduğunu ifade eden Keleş, “İnşallah önümüzdeki meclis toplantılarının birinde bu isim değişecek” dedi.
Kuyu sularında Kocaeli'den yüzde 50 fazla ücret aldıklarını söyleyen Keleş, bu fiyatın meclis tarafından belirlendiğini kaydetti.
İKLİM DOSTU AYDINLATMA
SATSO Çevre Komisyonu Başkanı ve Yönetim Kurulu üyesi Önol Taşöz, “Sürdürülebilir Sakarya İklim Dostu Aydınlatma” Projesi hakkında meclis üyelerine bir sunum yaptı.
Projenin amacının, “Sakarya ili sürdürülebilir şehir çalışması kapsamında kamu binalarında iklim değişikliği uyum sürecinde enerji etkin uygulamaların teşvik edilmesi, yaygınlaştırılması ve kamuoyunda farkındalık yaratması” olduğunu söyledi. Taşöz, projenin bölgeye etkilerini ise şöyle sıraladı;
• Proje çıktılarının paylaşımlarında ve tecrübe paylaşımlarında halkın katılımı ulusal ve yerel ilanlar ve duyurular ile halkın katılımı maksimum düzeyde sağlanacaktır. Buna ek olarak projenin her aşamasında STK'lardan ve Üniversitelerden gönüllü olarak yer almak isteyenlere imkan sağlanacaktır.
• Proje ortaklarından olan Sakarya Büyükşehir Belediyesinde iklim değişikliği ve ilgili çevre projelerinde çalışan 5 kişiden oluşan grubun tamamı bayanlardan oluşmaktadır. Proje broşür, afiş, reklam, duyuru ve yapılacak eğitimlerde bayanların ilgi alanları ve cazibe noktaları göz önünde bulundurularak tasarlanacaktır. Bu şekilde toplumsal cinsiyet eşitliği gözetilmiş olacaktır.
• SATSO ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi yaygınlaştırma faaliyetleri ile projenin tekrarlanabilirliği sağlanacaktır.
• Proje kapsamında yaptığımız çalışmaları ve elde ettiğimiz verimi bölgemizde faaliyet gösteren 19 adet meslek odası ile projenin tekrarlanabilirliği sağlanacaktır.
• Sakarya İli İklim Değişikliği Eylem Planı ön görülen bitişi olan 2023 yılına kadar envanter çalışmaları ve hesaplamalar devam ettirilerek projenin sürdürülebilirliği sağlanacaktır.
• Yapılan ön araştırmalar sonucunda yerel LED üreticisinin mevcut olması ve projeye iştiraki ile yerel ekonomiye katkı sağlanacak ve diğer yatırımcılara örnek teşkil edecektir.

Haber Tarihi : 28/3/2013
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::