Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nı (SATSO) ziyaret eden İtalyan heyet, işbirliği çerçevesinde karşılıklı yatırım yapmak istediklerini söylediler. Otokar ve Tırsan fabrikalarını da gezen heyet, fabrikalardaki teknolojiye hayran kaldılar.
Orta İtaya'daki Abruzzo Bölgesi Chieti ilinden gelen Chieti Üretim Birliği Başkanı Paolo Primavera, Üreticiler Birliği üyesi Fabrizio Citriniti, Üreticiler Birliği Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Rodolfo D'Angelantone, Chieti Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Silvio Di Lorenso, İnivasyon Otomotiv Temsilcisi Raffaele Polo, IMM Hidrolik Hortumları Firması Temsilcisi Cilberto Candeloro, SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldız Bezek başkanlığında ağırlandı. Akşam saatlerinde Amerika'dan dönen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, heyete akşam yemeğinde eşlik etti.
HIZLA GELİŞİYOR
SATSO Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu, SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldıray Çakar, Yönetim Kurulu üyeleri Özden Doyuran, Mücahit Arslan, Bülent Yazar, SATSO Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu Başkanı Günay Güneş, Meclis Üyesi Adem Sezer, SAMİB Başkanı Metin Kar'ın hazır bulunduğu ziyarette, Sakarya'nın Türkiye'de yatırım yapmak için en uygun il olduğu dile getirildi. Özellikle otomotiv sektöründe Sakarya'nın hızla geliştiğine vurgu yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldız Bezek, ”Bugün; ekonomik, sosyal, bölgesel, bilimsel ve teknolojik olarak Sakarya'yı değiştirmeyi amaçlayan Otomotiv Şehri Sakarya projemizin, yol haritasını uygulamaya koymak aşamasındayız. Bu konuda topyekün çalışılması ve uzun vadede bu stratejiye bağlı kalınması çok önemli.
YOL HARİTASI
Sakarya; 700 milyon liralık yatırımla Doğu Marmara Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi. 550 milyon liralık yatırımla Doğu Marmara Mobilya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Raylı Sistemler ve Raylı Sistemler Yan Sanayi merkezi, 150 milyonluk yatırımla Otomotiv Testi ve Test Laboratuvarları, planlanan Lojistik OSB merkezi, Çok yıldızlı turizm yatırımlarıyla önemli kongrelerin merkezi, her geçen gün artan ihracat kapasitesiyle ihracat merkezi olma yolunda. Bizim görevimiz, şehrin dinamiklerini bu yönde bilgilendirmek ve yol haritasına yardımcı olmak” şeklinde konuştu.
HEDEF İLK 5
SATSO Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu, Türkiye'nin bölgesel anlamda ekonomisini güçlü tutmak zorunda olduğunun altını çizerek, “İlimizin ihracatçı iller sıralamasında ilk 10 arasında yer aldığı bilinmekle beraber, hedefimiz ilk 5 il arasına girmektir. Bu hedefimize ulaşmak için, ihracat potansiyelimizi ve ihracatçı firma sayımızı artırmak amacıyla, Odamız tarafından birçok proje geliştirildi. Projelerimizin bir amacı da ihraç edilen mal ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi, ihraç mallarına yeni pazarlar kazandırılmasıdır. Üyelerimizin uluslararası ticarette paylarının artırılması ve girişimlerinde gerekli desteğin sağlanması ile uluslararası piyasalarda rekabet gücü kazandırılması çalışmaları artarak sürecektir.
İSTİHDAM DAĞILIM
İlimizde istihdam eden 281 bin kişinin sektörlere göre dağılımına bakıldığında; Tarım sektöründe 71 bin kişi, Sanayi sektöründe 89 bin kişi ve hizmet sektöründe 121 bin kişi olduğu görülüyor” dedi.
SUNUM
SATSO'nun yaptığı hizmet, çalışma ve projelerinin yer aldığı sunumun yanında, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Sakarya Yatırım Destek Ofisi Uzmanı İbrahim Pehlivan tarafından da, Sakarya yatırımları anlatıldı.
KOŞMAYA BAŞLAYACAĞIZ
SAMİB Başkanı Metin Kar, Sakarya'nın ihtisas OSB'ler ile sektörleri bir araya topladığını belirterek, “ Yabancı yatırımcıları da bu OSB'lerimize bekliyoruz. Sizlerle ortak iş yapmak isteriz” dedi.
SAMİB Başkanı Kar, İtalya ile ortak yönlerinin çok olduğunun da altını çizerek, “Makine imalatçıları olarak, 40 yıldır oturuyorduk. 10 senedir yürümeye başladık. 2 sene sonra koşmaya başlayacağız. Firmalarımız yaklaşık 50 ülkeye makine ihracatı yapıyor. Kuracağımız Makine İhtisas OSB'si ile 2 milyar dolarlık bir katma değer bekliyoruz. 350 hektarlık bir alana kuracağımız Makine İhtisas OSB'si ile biz koşmaya başlayacağız. Koşmaya başladığımızda sizleri de yanımızda görmek istiyoruz. Bir ülkede makine sektörünün gelişmesi ile her şey gelişir” şeklinde konuştu.
GELECEĞİNİZ PARLAK
Chieti Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Silvio Di Lorenzo Türkiye'nin geleceğinin İtalya'dan parlak olduğunu ileri sürerek, “Bugün yorgun diyeceğimiz Avrupa için Türkiye çok önemli. Türkiye ile yeni bir Avrupa oluşturulacağı düşüncesindeyiz. İtalya'da otomotiv sektöründe önemli bir yere sahip. Dünya'nın en büyük Honda fabrikası Japonya'dan sonra İtalya'da. Sizinle otomotivde işbirliği yapabiliriz. Koşmaya başladığınızda yanınızda olmak isteriz. Bu bize ayrı bir güç verecektir. Türkiye'yi çok önemsiyoruz. Yatırım yapmayı da çok istiyoruz. Bizlerde sizi İtalya'da ağırlamak isteriz. Sizleri de İtalya'ya yatırım yapmaya bekliyoruz. Karşılıklı çok güzel işbirliklerimiz olacağına inanıyorum” dedi.
FİRMA ZİYARETLERİ
SATSO'da gerçekleşen toplantının ardından İtalyan heyet, Otokar ve Tırsan firmalarını ziyaret etti. SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldız Bezek ve yönetim kurulu üyelerinin de eşlik ettiği ziyarette, İtalyan heyet özellikle Tırsan Fabrikası'ndaki teknolojiye hayran kaldı. Firma ziyaretlerinin ardından Taraklı İlçesi'ni gezen hayat, Taraklı'nın tarihi dokusu ve doğal güzellikleri karşısında adeta büyülendi.
AMERİKADAN DÖNDÜ
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Amerika'da olması sebebiyle İtalyan heyetin gündüz programında yer alamayan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, heyet onuruna Kırkpınar Green Blue'de verilen akşam yemeği programına katıldı.
OTOMOTİV ŞEHRİ
Sakarya'nın sanayinin yanında tarım, hayvancılık ve turizm alanlarında da gelişen bir il olduğuna dikkat çeken SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, otomotiv sektörünü özellikle çok önemsediklerini belirterek, “Sakarya'yı Türkiye'nin otomotiv şehri yapmak istiyoruz” dedi.
100 YILLIK GEÇMİŞ
Sakarya'nın otomotivde 100 yıllık bir geçmişe sahip olduğunun da altını çizen Kösemusul, ülkemizde yapılması planlanan Otomotiv Test Merkezi içinde Sakarya'nın tercih edilen 2 ilden birisi olduğuna vurgu yaptı.
OTOMOTİV ÜSSÜ
Sakarya'da çarpık sanayileşmenin önüne geçmek içinde, büyük mücadele verdiklerini de kaydeden Kösemusul, sözlerine şöyle devam etti;
“Bunun için OSB'lere önem veriyoruz. Kaynarca İlçemizde Mobilya İhtisas OSB'si, Geyve İlçemizde Gıda İhtisas OSB'si, Karasu İlçemizde Liman ile hayata geçecek olan Lojistik OSB'nin altyapıları tamamlandı. Geleceğin otomotiv şehri olacağına inandığımız Sakaryamızda, olmazsa olmaz Otomotiv İhtisas OSB'si için gerekli çalışmaların startını da verdik. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'‘nın özellikle üzerinde durduğu Otomotiv İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) hayata geçtiğinde, Türkiye'nin hem otomotiv üssü olacak, hem de ihracatında büyük artışlar yaşanacak.”
Haber Tarihi : 19/4/2013
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::