Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclisi, mevcut yönetimi ve üyeleri ile son toplantısını yaptı. Adnan Borazancıoğlu başkanlığında yapılan toplantıda veda ağırlıklı konuşmalar yer alırken, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Sakarya'yı Otomotiv Üssü yapmaya kararlı olduklarını belirterek, “Otomotiv Test Pisti Merkezi için Kaynarca'da yeni bir yer bulduk” dedi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1087 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Mart  ayı Kat'i Nizam ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Necmi İbil tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis tarafından tasdik edildi.

SAKARYAMIZA KAZANDIRACAĞIZ
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, aylık faaliyetler ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.  Otomotiv Test Pisti ile ilgili Pamukova'da bulunan yerin alan olarak yeterli  bulunmaması sonucu vazgeçildiğini belirten Başkan Kösemusul, “ Hiç vakit kaybetmeden yeni yer arayışı içine girdik. Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız ile yaptığımız görüşmeler sonucu Kaynarca'da istenilen büyüklük  ve konuma uygun bir yer bulduk. Bu yerle ilgili ufak tefek sorunların giderilmesine yönelik çalışmalar başladı. İnşallah Otomotiv Test Pisti'ni Sakaryamız'a kazandıracağız” dedi.

YÖNETİME ADAYIM

4 Mayıs'ta komite ve meclis üyeliği seçimlerinin yapılacağını ve kendisinin komiteden seçilmesi durumunda yönetim için yeniden aday olacağını da kaydeden Başkan Kösemusul, “Allah nasip ederse yeniden bu göreve talibim. Seçimlerin demokratik kurallara uygun olarak, hakça yapılması açısından üzerimize düşeni hassasiyetle yerine getirdik. Bugüne kadar kanuna, mevzuata ve kurallara uygun hareket ettik. Her zaman objektif olduk. Tek isteğimiz tüm seçimlerin hak ve adalet içerisinde kurallara uygun olarak gerçekleşmesi” dedi.

BİRÇOK ALANDA BAŞARILI OLDUK

Oda Akreditasyon Modeli kapsamında denetlenen SATSO'nun A Mükemmellik seviyesinde puan aldığını da hatırlatan Başkan Kösemusul, “Uzmanlaştırılmış Meslek  Eğitim Merkezleri Uygulamasında Türkiye ikincisiyiz.  Üniversitemiz Meslek Yüksek Okulu'nda öğrenim gören öğrencilerimiz ile başlattığımız 3+1 Eğitim Modeli, Türkiye'de örnek oldu. 3 bin 700 Meslek Yüksek Okulu öğrencisi, bilgi ve deneyimlerini bu sistemle pekiştirme imkanına kavuştu. Ticaret hacmimiz arttı. 2013 Mart ayı rakamlarına göre ihracatta 10. Sıradayız. Hedefimiz ilk 5 içerisine girmek” şeklinde konuştu.

İHTİSAS OSB' LER

İhtisas OSB'rine yöneldiklerini de kaydeden Başkan Kösemusul, sözlerine şöyle devam etti;

“Sakarya'nın ana damarları ve dolaşım sistemi olan mevcut OSB'lerde tahsisler tamamlanma aşamasında. Birinci OSB yüzde yüz dolu, 2nci Hendek OSB, 3ncü Söğütlü OSB ‘de tahsisatlar tamamlanmak üzere.

Ferizli OSB'de ise 59 parsel vardı, tahsisatlar bitti, orada altyapı çalışmalarına geçiliyor. Kaynarca OSB'ye gelince Mobilya İhtisas OSB'si olarak onaylandı. Müteşebbislere arsa teslimi yapıldı. Öngörülen istihdam kapasitesi yaklaşık 2500 kişidir. Geyve İlçemizde Gıda İhtisas OSB'si, Karasu İlçemizde Liman ile hayata geçecek olan Lojistik OSB'nin altyapıları tamamlandı. Geleceğin otomotiv şehri olacağına inandığımız Sakaryamızda olmazsa olmaz Otomotiv İhtisas OSB'si için gerekli çalışmaların startını da, buradan verdik.  Allah, bizlere duasını alabileceğimiz hizmetleri yapmayı nasip etsin.”

AVANTAJLI BÖLGE

Merkezi Kayıt Sistemi (MERSİS) alanındaki çalışmalarda Türkiye 5 nciliğini aldıklarını da kaydeden Başkan Kösemusul, NACE kodlamalarına da değindi. Stratejik teşviklerde Sakarya'nın avantajlı bir konuma sahip olduğunun da altını çizen Başkan Kösemusul, “Otomotiv Şehri Sakarya hedefiyle çıktığımız yolda, yeni yatırımlara ilişkin görüşmeler sürerken, aynı hedef içinde yer alan  ‘Yerli otomobil fabrikası Sakarya'ya kurulsun'  vizyonumuzla da ilgili bir adım olarak düşündüğümüz teşviklerde hükümetimizce yeni düzenlemeler yapıldı.  Birinci ve ikinci bölgelerde gerçekleştirilen yatırımlara faiz desteği uygulanmazken, sektör yatırımları 700 bin liraya kadar faiz desteğinden faydalanma imkanına sahip olacak. Bu yatırımlar ayrıca KDV istisnası, Gümrük Vergisi muafiyeti ve yatırım yeri tahsisi ile desteklenecek” dedi.

TURİZME KATKI

Oda olarak turizme de katkı verdiklerini söyleyen Başkan Kösemusul, “Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından ajansa bağlı illerin ‘Marka Kent Stratejik Kalkınma Planı' hazırlanmış, çalışmalarımız bu plan dâhilinde yürütülmektedir.  Taraklı'da aldığımız mimarisi özgün Fenerli Konak'ın müze olarak restoresi devam ediyor. SATSO simgesiyle turizme hizmet verecek. Turizm Konseyi çalışmalarına yoğun destek veriyoruz  Sakarya tanıtım broşürü basımına katkıda bulunduk, Taraklı'da konak satın alarak müze olarak restore edilmesine katkıda bulunduk. Sakarya yaylaları, lezzet anlamında iddialı yemekleri ile her kesimde insanın buluştuğu bir il” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN YÜKSELEN YILDIZI

“Hedefimiz, Cumhuriyetimizin 100. Yıl hedefleriyle uyumlu olarak ülkemizin önemli bir ihracatçı ile olmak ve ihracatçı iller sıralamasında ilk 5 sıra içerisinde yer almaktır” diyen Kösemusul, sözlerine şöyle devam etti:

“ Bu hedef ulaşmak içinde gerekli olan potansiyele sahip bir iliz. Mevcut kaynaklarımızı doğru ve ihtiyaca yönelik olarak verimli kullandığımızda bu hedefe ulaşmak için önümüzde hiçbir engel olmayacağı kanaatini taşımaktayız. Sakarya'nın Türkiye'nin gelecek projeksiyonunda yükselen yıldız illerinden biri olacağına inancımız tamdır.

Yeni karayolları, demiryolları, Karasu Limanı,  lojistik bölge konumu ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak yürüttüğümüz çalışmalar, Sakarya'yı  5 yıl içinde farklı konuma getirecektir.  İnanıyoruz ki; Otomotiv Şehri Sakarya ile kapılarımızı dünyaya açacağız.

Diyaloğun önemine inanıyoruz. Değişimin takipçisi olursak kazanacağız. Kendimizi, İstanbul-Ankara arasında sıkışmış değil; konumunu değerlendirmiş ve Karadeniz'den dünyaya açılan bir Sakarya'ya hazırlıyoruz.”

GİRİŞİMCİLERİMİZ ADLARINI DUYURDU

Genç ve Kadın girişimciler kurulunun  “bir fikrim var” ve “ilk ateş” projelerinin,  ülke genelinde benimsenerek Sakarya'nın adını duyurduğuna da vurgu yapan Kösemusul, “Girişimcileri teşvik için %50 aidat indirimini ilk uygulayan oda olmaktan gururluyuz” dedi.

3 LİSTE ÇARPIŞACAĞIZ

Yönetim Kurulu Başkanı Kösemusul'un konuşmasının ardından söz alan Bülent Yılmaz, 2 dönemdir meclis üyeliği yaptığını ve üçüncü dönem içinde de yer almak istediğini belirterek, “Meslek komitemde 3 liste çarpışacağız. Herkese teşekkür ediyorum. Meclis üyeliğim süresince kalp kırdıysam özür dilerim” diyerek helallik istedi.

ADAY DEĞİLİM

4 Mayısta yapılacak seçimlerde herkese başarılar dileyen Fikri Keleş ise, işlerinin yoğunluğundan dolayı meclis üyeliği için yeniden aday olmayacağını açıkladı. Hiç kürsüye çıkmayan meclis üyeleri olduğunun da altını çizen Keleş, “Bu kürsüden temsil ettiğimiz komitelerin sorunlarını dile getirmeliyiz” dedi.

YAPILAR AYRILMALI

Sanayi ve ticaret erbabı ile çok kozmopolit bir meclis çatısı altında yer aldıklarını kaydeden Birol Öner ise, esnaf ve tüccarın ayrımını yaparak bir sicil kaydının oluşturulması gerektiğini söyledi. Öner hatta sanayicinin tamamen ayrı bir yapılaşma içerisinde olması gerektiğini de ileri sürerek, “Tüccar ile sanayici, doktor ve avukat gibi farklılar. Aynı bünyede yer almamalılar. Bu yönde düzenlemeler yapılması gerek” şeklinde konuştu.

MESLEKİ SORUNLAR

Meslek komitelerinin sorunlarının yer aldığı bölümde söz alan Kenan Taçyıldız,  doğum izninin 6 aya çıkartılmasının özellikle sözleşmeli olarak çalışan personeli olumsuz etkilediğini belirterek, “Örneğin biz 12 aylık sözleşme yapıyoruz. Bunun 6 ayı doğum iznine giderse, nasıl 12 aylık sözleşme yapacağız. Devlet bunu karşılayacak mı? “ dedi. Taçyıldız, Dershanelerin kapatılmasına yönelik yapılan çalışmaları da bir kez daha eleştirerek, “Dershaneler kapanırsa olan garibanın çocuklarına olur. Zengin özel ders alarak açıklarını kapatır, ya gariben ne yapacak. Dershanelerde ders saati 5 liradan bile az. Üstelik dershaneler ihtiyaç sahibi öğrencilere karşılıksız burs veriyor. Kapatılması büyük yanlış” şeklinde konuştu.

MECLİSİN 4 YILI

Özlem Topçu ve Mehmet Yılmaz'da birer veda konuşması yaptı. Yapılan dilek ve temennilerin ardından, meclisin 4 yılını içeren bir sunum yapıldı.

PLAKET TÖRENİ

Meclis toplantısının ardından Tunatan'da düzenlenen yemekte, 2009-2013 yılı SATSO meclis ve komitelerinde görev alan üyelere plaket verildi.  SATSO Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, meclis ve oda organlarında görev yapan üyeleri tek tek kutlayarak, 4 Mayıs'ta yapılacak olan seçimlerin camia için hayırlı olmasını dilediler.

 

Haber Tarihi : 25/4/2013
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::