Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın 2010 yılı ilk Meclis Toplantısı 27 Ocak 2010 Çarşamba günü Meclis Başkanı Engin Özkoç başkanlığında gerçekleştirildi.

 

SATSO'nun Ocak ayı olağan meclis toplantısına konuk olan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu şehrin gündeminde yer alan konular hakkında açıklamalarda bulundu.

 

Konuşmasında özellikle Kentsel Dönüşüm ve Gar Meydanı konularına ağırlık veren  Toçoğlu, ardından SATSO meclis üyelerince yöneltilen soruları yanıtladı.

 


Zeki TOÇOĞLU'nun Açıklamaları:

Öncelike Gar Meydanı ile ilgili bilgiler veren Büyükşehir Belediye Başkanı Toçoğlu, bu alandaki sorunun 10 yıldır devam ettiğini ve hukuksal bazı nedenlerden dolayı içinden çıkılamaz bir hal aldığını ifade etti. Önceliklerinin Gar Meydanı'nın tadilatını yapmak olduğunu belirten Toçoğlu, garın taşınmasının raylı sistem projesi ile birlikte değerlendirilecek ikinci aşama olduğunu belirtti.

 

Gar Meydanındaki sorunu çözmek için alternatiflerden birinin mülk sahiplerine yerlerinin bedellerini ödemek olduğunu ifade eden Toçoğlu, belediyenin mali yapısının buna izin vermediğini belirtti. 10 yıldır devam eden bu sorunu çözmek için Devlet Demiryolları ile görüştüklerini ve meydanla ilgili proje tadilatı yaparak soruna çözüm bulmayı amaçladıklarını ifade eden Toçoğlu; “Konuyu iki başlık altında değerlendirmek istiyorum. Birincisi özel mülk sahiplerinin hakları bulunan Gar Meydanı alanı, diğer ise gar binasının taşınması ile ilgili durum. Gar binasının taşınması gündemde olmakla birlikte daha sonra uygulamaya alınacak bir projedir. Gar Meydanı alanı ise para ile çözülecek bir mesele değil. Burada mülk sahipleri var ve bu arazi imarda yeşil alan olarak gözüküyor. Mülkiyet hakkına sonuna kadar saygılıyız. Bizde çözüm olarak, Devlet Demir Yolları'na ait olan araziyi mülk sahiplerine vermeyi istiyoruz. Bizim önerimiz bu, sizlerin daha iyi bir önerisi varsa, bütün önerilere açığız. Ama orada uzun yıllardır çözülemeyen bir sorun söz konusu. Biz bütün incelemeleri yaptırdık. Sıkıntı ancak bu şekilde giderilebiliyor” dedi.

 

Başkan Toçoğlu, gar binasını ilerleyen dönemde 32 Evler'e taşımayı düşündüklerini ancak bu projenin hafif raylı sisteme geçilmesiyle uygulamaya alınabileceğini ve uzun soluklu bir çalışma olacağını söyledi.

Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında da SATSO meclis üyelerine bilgiler veren Toçoğlu, şehrin girişinde bulunan sanayinin yarattığı görüntü kirliliğinden kimsenin memnun olmadığını ve bu konuda herkesin mutabık olduğunu belirtti. ”Kentsel dönüşüm ile sadece bölgenin görüntüsünü değiştirmekle kalmayacağız, esnafımıza da daha modern ve rahat mekanlarda çalışma imkanı sağlayacağız. Böylelikle bölgeyi cazibe merkezi haline getireceğiz” diyen Toçoğlu projenin uygulanmasında mülk sahiplerinin görüşlerinin çok önemli olduğunu belirtti.   

Başkan Toçoğlu “Kentsel Dönüşüm Projesi yöneticisiyle, işadamıyla ve esnafıyla hepimizi ilgilendiren bir projedir. Başından beri ısrarla söylüyorum, proje için vereceğiniz fikirler bizler için çok önemli. Esnafımızı mağdur etmeyeceğimizi bu işe giriştiğimiz günden beri dile getiriyorum. Bazıları olmayacak şeyler söylüyor. Kentsel dönüşüm, rantsal dönüşüm diye. Buradan bizim nasıl bir rantımız olabilir. Tek rantımız Dörtyol bölgesini şehrimize yakışır bir cazibe alanına dönüştürmek. Yılardır Dörtyol Sanayisi'nin durumu ortada. Bu ülkede sorunları çözmeye çalışınca sıkıntı çekersiniz. Biz de bu sorunu çözmek istediğimizden dolayı tepki alıyoruz. Bende sorunlar beni ilgilendirmez diyebilirim. Bir köşeye çekilirim ve şehri izlerim. Ama ben böyle bir yapıya sahip değilim. Şehrimizin ve vatandaşımızın yararına olacak işler yapmaya çalışıyorum. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Ben tamamıyla iyi niyetle hareket ediyorum ve bir kez daha söylüyorum. Kentsel Dönüşüm Projesi'nde esnafımızın onayı olmadan hareket etmeyeceğiz. Buna söz veriyorum. Kimsenin mağdur olmasını istemeyiz. Daha öncede söylediğim gibi bir kez daha tekrarlıyorum. Esnafın teminatı benim. Sizler onay verirseniz, Kentsel Dönüşüm Projesi'ni uygulayacağız. Onay vermezseniz, uygulamayacağız” dedi.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu'nun konuşmasını tamamlamasının ardından soru cevap bölümüne geçildi. SATSO Meclis Üyeleri; kentsel dönüşüm, gar meydanı ve kentime sahip çıkıyorum projelerinin uygulanmasında karşılaşılacak muhtemel sorunları ve sıkıntıları dile getirerek bu projelerle ilgili sorular sordular. Ayrıca, kent içi ulaşım ve trafik sorunları, tünel geçişli kavşak ve şehrimizin diğer sorunları hakkındaki düşüncelerini beyan eden meclis üyeleri bu sorunların çözümünde büyükşehir belediyesince yapılan çalışmaları öğrenmek istediler. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SATSO Meclis üyelerinin sorularını yanıtlayarak açıklamalarına son verdi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A.Akgün ALTUĞ'un Aylık Faaliyetlerle İlgili açıklamaları:

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A.Akgün Altuğ Yönetim Kurulunun aylık faaliyetleri ile ilgili meclis üyelerine bilgiler verdi.

 Altuğ, aylık faaliyetlerle ilgili açıklamalarında Stratejik Plan çalışmaları hakkında bilgiler verdi.   

Altuğ açıklamlarında; “Eurochambers'e akredite olmuş olan odalar, içinde bulunduğumuz bu yıldan itibaren daha önce her yıl 1 yıllık olarak yapılmakta olan iş programlarını yapmayacak ve 4 yıllık bir Stratejik Plan hazırlayacaklardır. Odamız 'da Eurochambers'e akredite olan bir oda olduğu için bizde Stratejik Plan hazırlıkları yapmaktayız.

 

Bu arada öncelikle bir konuyu belirtmek istiyorum. Göreve geldiğimiz ilk günden bu yana ısrarla üzerinde durduğumuz ORTAK AKIL oluşturma konusu.  Sakarya'nın Stratejik Planından bahsediyoruz ancak bir türlü bütün kurumlar bir araya gelip bu planı maalesef hazırlayamıyoruz.

 

İlimizde başta Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz, İl Özel İdaremiz ve Üniversitemiz olmak üzere geleceğimize yön veren kurumların her biri bir stratejik plan hazırlığı içindeler yada bu planlarını tamamladılar. Kurumlarımızın kendi içyapıları ile ilgili belirledikleri stratejik planlamalarına sözümüz yok ve olamazda.

 

Ancak ilimizin genelini ilgilendiren, ekonomik, sosyal, kültürel, tarım, turizm, ticaret, sanayi ve eğitim başta olmak üzere doğrudan biz iş dünyasını ilgilendiren konularda ORTAK AKIL ile hareket ettiğimizi söyleyemem. Oysa biz SATSO olarak stratejik planımızı tüm iç ve dış paydaşlarımızın görüşlerini aldıktan sonra kesinleştireceğiz.

 

Bu yönde de çalışmalarımız aralıksız olarak devam etmektedir. Geçen hafta 2-3 gün boyunca TOBB-Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nden gelen uzmanlarla birlikte, iç paydaşlarımız olan Yönetim Kurulu ve görevli personelimiz çalışmalar gerçekleştirmiş, ayrıca Meslek Komitesi ve Meclis Üyelerimizin katılımıyla toplantı gerçekleştirilmiş daha sonra dış paydaşlarımızdan olan yerel medya mensuplarıyla toplantı yapılarak görüşleri alınmıştır. Yine önümüzdeki birkaç gün içerisinde dış paydaşlarımızdan olan sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelinecek ve görüşleri alınacaktır.

 

Ve şubat ayının 12'si ile 14'ü arasında iki günlük bir organizasyonla Afyon'da yapacağımız ORTAK AKIL toplantısında stratejik planımıza büyük ölçüde son şeklini vereceğiz. Yapacağımız bu seri toplantılarda odamızın ve dolayısıyla ilimizin geleceğini planlayacağız. Bu noktada biz meclis üyelerine büyük görev düşmektedir. İki gün için işimizden gücümüzden, ailemizden fedakarlık yapıp mutlaka bu toplantılara iştirak etmenizi rica ediyorum.

 

Ortak Akıl etrafında birleşildiği takdirde başarılmayacak iş yoktur diye düşünüyorum. Hemen bir örnekle açıklamak gerekirse Marka Kent ve Turizm çalışmalarını örnek verebilirim.

 

Bildiğiniz gibi değerli bir hemşerimiz olan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr.  Sayın Mustafa İsen'in öncülüğünde Valilik tarafından bir Marka Kent çalışması yürütülmekte idi. Ayrıca Büyükşehir Belediyemiz tarafından da ayrı bir çalışma yapılmakta ve bu dağınıklıktan dolayı projeler aksamaktaydı. Odamıza verilen Sekreterya görevi ile de çok başlılık iyice artmıştı. Biz ilk önce bunun böyle olamayacağını ilgili taraflarla sık sık bir araya gelerek görüşlerimizi ifade ettik ve tüm kurumların temsil edildiği ortak bir platform oluşturulması amacıyla Sakarya Turzim Platformu Derneği'nin kurulmasına öncülük etti. Şimdi ilimiz adına yapılan tüm çalışmalar bu Turizm Platformu tarafından tek elden yürütülmekte ve bütün kurumlar ellerindeki tüm imkanları bu platform içinde birleştirmektedir. Kısa sürede çok güzel çalışmalar da yapılmıştır. Son olarak geçen ay yaptığımız meclis toplantısında sizlere dağıttığımız Sakarya Almanağı'nı örnek verebilirim.

 

Şimdi ise 11-14 Şubat 2010 tarihleri arasında İstanbul Beylikdüzü'ndeki TÜYAP Fuar Merkezinde yapılacak olan EMITT 2010 Turizm Fuarı'na katılacağız ve bu fuarda her yönüyle ilimizi tanıtacağız. SATSO olarak kiralayacağımız  stand ile de bu faaliyetlere katkıda bulunacağız.

 

Konu ile ilgili olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Zeki Toçoğlu'nu Turizm Platformu olarak ziyaret ettik. Sayın Başkanla yaptığımız görüşmede de Adapazarı Şehir merkezinde bulunan Eski Ticaret Lisesi (defterdarlık) binasının Sakarya Müzesi ve Turizm Information Ofisi yapılması konusunda anlaştık. Muhtemelen önümüzdeki ay burada ki çalışmalarımıza başlayacağız.

 

Ayrıca İl Kültür ve Turizm Müdürü ile Turizm Platformu yöneticileriyle birlikte Sayın Mustafa İsen'i Ankara'da ziyaret ederek çalışmalarımız hakkında kendisine bilgi verip, yapılacak diğer işler içinde yardım ve desteğini isteyeceğiz.

 

İlimizdeki sanayinin planlı bir şekilde gelişmesi, verimli tarım arazilerimizin zarar görmemesi için Organize Sanayi Bölgelerine büyük önem veriyoruz. Hali hazırda mevcut Hanlı, Hendek ve Söğütlü OSB'lerimiz büyük aşama kaydetmiş ve artık bu bölgelerde yatırımcılara tahsis edilecek parsel kalmamış olup, altyapı inşaatları ise 1.nci OSB tamamen, İki ve Üçüncü OSB'lerde ise büyük ölçüde tamamlanmıştır.

 

Fakat yeni yatırımlar için tahsis edilecek bir alan olmadığından ve ilimizin gelişmesinin dengeli bir biçimde olması açısından yeni kurulacak OSB'leri ilçelerimizde sektörel kümelenme biçiminde oluşturmak arzusundayız.

 

Tüzel kişiliğini kazanmış olan Ferizli OSB'nin planlamalarını da bu doğrultuda yapıyoruz. Aynı şekilde Kaynarca ilçesinde kurulmakta olan ve biraz sonra görüşeceğimiz OSB'yi de aynı mantıkla sektörel kümelenme şeklinde organize edeceğiz inşallah. Daha sonra Karasu ve Geyve'de yer tespit çalışmalarını bitirmek üzere olduğumuz yerlerde de OSB'leri en kısa sürede faaliyete geçireceğiz. Ve böylece çarpık sanayileşmeye izin vermeden çevresel etkileri de göz önünde bulundurarak planlı bir biçimde sanayileşme sürecimizi devam ettirmeyi hedefliyoruz.

 

Ayrıca, ilimizin gündeminde bulunan Chery Otomobil Fabrikası ile ilgili Chery Türkiye Temsilcisi Mermerler Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Yüksel Mermer ile de sürekli olarak temas halindeyiz ve karşılıklı bilgi alışverişleri gerçekleştiriyoruz. Son olarak 4-5 gün önce kendisiyle telefonda görüştüm ve gelişmeleri değerlendirdik. Bu yatırımın ilimize kazandırılması için yaptığımız çalışmalara ve girişimlere ilave olarak Chery Company Ceo'su Mr. Zhou Biren'e İngilizce bir mektup yazdık ve Yüksel Bey aracılığı ile Çin'e ulaştırdık. Bu yatırımın ülkemizce gerçekleşmesi halinde %99,9 ilimizde gerçekleşeceği kesindir. Gelişmeleri takip etmeye ve girişimlerimize devam edeceğiz.

 

Sanayi deyince akla ilk gelen unsurlardan biri de AR-GE'dir. Bunun bilincinde olan Yönetim Kurulumuz da, bu konuda taahhüdünü yerine getirerek odamız bünyesinde AR-GE Birimini faaliyete geçirmiş ve üyelerimizin istifadesine sunmuştur.

 

Odamız, ilimizin kalkınma perspektifinin ekonomik bilgiye dayalı olması gerektiğini öngörmektedir. İşletmelerimizin farkındalık yaratacak yönde gelişmesini sağlamak, üyelerimizi inovasyona açık çalışmalara yönlendirmek, Ar-Ge faaliyetleri ve projelerine destek vermek ve öncülük etmek için Odamız bünyesinde Aralık 2009'da kurulan  "Ar-Ge Proje Destek Birimi" karşılaştığı yoğun ilgiyle çalışmalarına devam etmekte olup kısa süre içerisinde 40'a yakın proje oluşmuş durumdadır.

Birimin temel amacı, Ar-Ge destek programlarına başvuruda yardımcı olmaktır. Bu programlardan bazıları; TÜBİTAK-TEYDEB, KOSGEB, Sanayi Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), Avrupa Birliği 7. Çerçeve Ar-Ge Destek Programlarıdır.

Birimin diğer amaçları  üyelerin projelerinin hazırlanması ve takibi işlerinde destek sağlamak, yalnızca proje ile ilgili Patent/Faydalı Model ve Endüstriyel Tasarım Tescili çalışmalarını yürütmek, Ar-Ge ve ilgili konular için eğitim faaliyetlerinde bulunmak, ilimizin Ar-Ge projesi ile Patent gelişiminin istatistiğini tutmak, ilimizin teknolojik gelişmişlik düzeyini arttırmaktır.

Bu desteklerden yararlanmak isteyen, yeni fikirler için hibe desteği bulmak isteyen ve hazırlayacakları projelerde profesyonel yardıma ihtiyaç duyan Odamız üyeleri "AR-Ge Proje Destek  Birimi"ne başvurabilirler. Bu birimdeki hizmetlerin tamamı, üyelerimize bedelsiz olarak sağlanmaktadır.

 

İlimizin rekabet gücünü artıracak sektörleri daha önceki çalışmalarımızda olduğu gibi yine desteklemeye devam ediyoruz. Bu çerçevede 26-29 Ocak 2010 tarihleri arasında Almanya'nın Essen kentinde gerçekleştirilmekte olan IPM Uluslararası Bitki ve Çiçekçilik Fuarı'nda da ilimizi en iyi şekilde temsil ediyoruz.

 

Sakarya Süs Bitkisi Yetiştiricileri Birliği ile birlikte işbirliği yaparak sektörde önemli bir yere sahip 6 firmamız ile birlikte bu fuarda yerimizi almış bulunuyoruz. Firmalar tamamen ilimizde üretilmiş olan kendi ürünlerini tanıtırken, biz de SATSO olarak kiralamış olduğumuz stand ile sektörü her yönüyle dünyanın diğer ülkelerinden gelen katılımcılara tanıtıyoruz.

 

Dünyanın en büyük çiçekçilik fuarına ilimizden katılan firmalar;  Çetin Elektroplastik. Adaplant, Sakarya Botanik, Arifiye Fidancılık, KaryaPark, Prestij Fidancılıktır. SATSO olarak biz de bu fuarda bir stand açarak  ilimizin avantajlarını tanıtıyoruz.

 

Odamızın bilişim ve alt yapı yatırımları konusunda da önemli işler gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Odamızda kullanılan pc'ler ve iletişim altyapısı ve bağlantı hızı konusundaki sorunlar artık çözümlenmiştir.

SATSO Ticaret Portalı, hakkında da bilgi veren Altuğ konuşmasının devamında “Artık Her SATSO üyesinin İnternet Sitesi Var” sloganı ile yola çıktığımız üyelerimizi, ilimize, ülkemize ve hatta dünya'ya tanıtacağımız içeriği geniş bir iş rehberi olarak tasarladık.

 

Ticaret Portalımızda;,

 

Avrupa Birliği'nde firmaların sektörel kategorilendirilmesinde kullanılan NACE Kodu özelliği ve yapısını tam anlamıyla kullanan ve tabanı NACE olan Türkçe ve İngilizce olarak iki dil bazında güncellenebilen ilk firma/ticaret rehberidir.

 

Türkiye'deki ticaret ve sanayi odaları içerisinde üyelerine bu kapsamda ve detayda hizmet veren tek firma rehberidir. Altyapı anlamında, kullanılan teknolojiler en son teknolojidir.  SATSO üyelerine eleman bulma konusunda ücretsiz detaylı İnsan Kaynakları imkanı sunan ilk ve tek sitedir. SATSO üyelerinin hizmet, ürün, iletişim bilgileri ve daha fazlasını detaylı bir şekilde kendilerinin ücretsiz yayınlayabildiği ve güncelleyebildiği tek sitedir. Odamızın web sayfasını geliştime çalışmalarımız devam etmektedir.

 

Odamızın kuruluş yıldönümü ve başarılı üyelerimizin ödüllendirileceği törenimizin ocak ayı içerisinde yapılacağını ifade etmiştik. TOBB Başkanımız Sayın Rifat HİSARCIKLIOĞLU ile çeşitli vesilelerle sürekli görüşüyoruz. Sayın Başkanının çok önem verdiği genç girişimcilik ve kadın girişimciliği hakkında yürüttüğü çalışmalardan bilginiz vardır. Yine bu çerçevede Sayın Başkanımız Sakarya Üniversitemizdeki öğrencilere Genç Girişimcilik hakkında bir konferans vermek arzusundadır. Ancak üniversite şu anda tatilde olduğundan ve Şubat ayının ikinci haftasından itibaren öğrenciler tam manasıyla okula gelmeye başlayacağından başkanla üniversitenin faaliyette olduğu bir günde yapılması konusunda mutabık kaldık.

 

Yönetim Kurulu Başkanı A.Akgün Altuğ'un açıklamalarının ardından meclis gündem maddeleri görüşüldü.

 

 

Haber Tarihi : 28/1/2010
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::