Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Haziran ayı Meclis Toplantısı Akgün Altuğ başkanlığında yaptı. Mecliste konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, temel hedeflerinin; yeniliklerin peşinde koşan, üreten, çalışan insanlarla, onlara destek olacak kurumları buluşturmak olduğunu söyledi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1089 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşmeye açıldı. Bazı meclis üyeleri OSB müteşebbis heyetlerinde yapılan değişikliklerle ilgili görüş bildirdi.

Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, müteşebbis heyet değişikliği yaparken her şeyin prosedürler çerçevesinde yapıldığını söyledi.

Mayıs ayı Kat'i Nizam ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oy birliği ile kabul edildi.

ÇÖZÜM ÜRETMEK

Yönetim kurulunun aylık faaliyetleri ile ilgili bilgi veren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın, şehir ekonomisinin yaşadığı sorunlara çözüm üretilebilmek için çalıştığını belirterek, “SATSO olarak yeniliklerin peşinden koşan, üreten, çalışan insanlarla, onlara destek olacak kurumları buluşturmak temel hedefimizdir” dedi.

ORTAK AKIL

Geçtiğimiz ay yapılan oda ve borsa seçimlerinin ardından oluşan yönetim, meclis başkan ve üyeleri ile Sakaryalı olan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ı, ardın da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nu makamında ziyaret ettiklerini söyleyen Başkan Kösemusul, “TOBB Başkanımıza proje, çalışma ve hizmetler hakkında bilgiler  verdik. Ortak akıl ve ortak vizyon çerçevesinde meclisimiz ve Sakarya'daki erklerle birlikte şehrimize ve ülkemize katkı sağlayacak hizmetler vermek için yeniden yola çıktığımızı söyledik” dedi.

 İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ

İş sağlığı ve iş güvenliğinin önemine de değinen Başkan Kösemusul, “SATSO tarafından üyelerine yönelik düzenlenen İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu kapsamında ‘İşverenin Yükümlülükleri' konulu bilgilendirme toplantısı yaptık. İşverenin genel yükümlüklerinin; mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dahil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmaları hayata geçirmenizi buradan tekrar hatırlatırım ki, kimseye zarar gelmesin. Bu konuda eğitim çalışmalarımız tekrarlanacak” şeklinde konuştu.

UMDE 7+1 PROJESİ

Sanayisiz üniversite, üniversitesiz sanayi olmaz diyerek Sanayi Üniversite İşbirliği'nde Sakarya'da bir İlki daha gerçekleştirdiklerinin altını çizen Başkan Kösemusul, “Sakarya Üniversitesi ve SATSO arasında bir protokolle resmileştirilen projenin adı UMDE 7+1. Uygulamalı Mühendislik Deneyimi Eğitimini başlattık. Söz konusu proje kapsamındaki protokol ile Sakarya Üniversitesi'ne bağlı Teknoloji ve Mühendislik Fakültesi lisans programlarına kayıtlı, aday mühendis sıfatı kazanan öğrenciler, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'na üye işyerlerinde mesleki uygulama imkânı bulacak” dedi.

İHRACATTA 11. SIRADAYIZ

Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan Mayıs ayı ihracat rakamlarına göre, Sakarya'nın Mayıs ayında 145.526,46 $ ihracatla 11. Sırada yer aldığına dikkat çeken Başkan Kösemusul, “Türkiye ihracat rakamlarına bakıldığında 12.702.004,19$ olan ihracat Nisan ayına göre yüzde 7,5 artış gösterdi.  Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleşen ihracat rakamları Sakarya'nın yüzünü güldürdü” ifadelerine yer verdi.

 

SANAL FUARCILIK BAŞLIYOR

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın, Uluslararası projelere imza atmaya devam ettiğinin de altını çizen  Kösemusul, sözlerine şöyle devam etti;

“Son on yılda ülke ekonomimiz hızla büyüyor. Özellikle İstanbul'un bir finans merkezine dönüştürülerek, sanayisinin bir tarafta Trakya, diğer tarafta Kocaeli-Sakarya hattına kaydırılma çalışmaları çerçevesinde ilimizde bir hareketlilik yaşanmaya başladı.

Bölgenin lojistik önemi (Özelikle Karasu Liman inşaatının tamamlanması ve yeni demiryolu, 3ncü boğaz köprüsü yol güzergahı üzerinde olması vb) gittikçe artmıştır. Bu bağlamda son olarak Sanal Fuar ve Ticaret Ağı Projesi üyelerin elektronik ortamda ticaretlerini geliştirme fırsatı sunuyor.

“ENPI Black Sea Cross-border Cooperation (CBC) Programı kapsamında başvurusu yapılan ve Odamızın Türkiye temsilcisi olduğu Sanal Fuar ve Ticaret Ağı Projesi, Avrupa Birliği tarafından onaylanmış ve proje resmen başlamıştır.

ÜRÜNLER SERGİLENECEK

Proje kapsamında kurulacak olan portalda işletmelerin  oluşturacağı standlarda ürün sergilemelerine ve diğer işletmelerin standlarını gezmelerine, sipariş vermelerine, sipariş almalarına olanak sağlanacaktır.

Alman-Yunan Ticaret ve Sanayi Odası, Yunanistan- Fuar/Sergi Araştırma Enstitüsü, Bulgaristan-TargovishteTicaret ve Sanayi Odası, Gürcistan-Kafkas Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü, Moldova Ticaret ve Sanayi Odası'nın ortaklığında hayata geçirilecek proje üyelerimizin uluslar arası platformda e- ticareti geliştirmeleri adına oldukça önemli bir çalışma. Bu anlamda çok heyecanlıyız.

DÜNYA TİCARET KÖPRÜSÜ

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü programına 8 ülkeden katılan 100 işadamı arasından oluşturulan heyet, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nı (SATSO) ziyaret etti. Dünya Ticaret Köprüsü'nün Sakarya'da da yapılmaya başlanması, Sakarya ticareti için çok önemli Yüzlerce firma yurt dışından gelen ülkelere malzeme satma imkanı bulabilecek.

Sakarya'da ticari hayatın geliştirilmesi adına SAİGEP ihracatı geliştirme projesi kapsamında  yeni çalışmalar daha planlamaktayız.

TİCARİ HAYATA KATKI

Üyelerimizin, esnafımızın sorunlarını ilgili kurumlara ve Sakarya Valiliği'ne götürerek çözüm sürecine soktuk.

Meslek komitelerimizin çalışmalarıyla bize itici güç olacakları aşikardır. Örneğin 6ncı komitemizin çalışmalarıyla serbest kıyafet konusunda eğitimde yeni kararlar alınmıştır.  Toplum talebi doğrultusunda özel okullardaki tercih hakkı gibi devlet okullarında da bir tercih hakkını vatandaşımıza sunulacaktır., Biz bu düzenlemenin şifrelerini sayın bakanımızdan öğrendik, Sayın Valimize ilettik velilerimizin yüzde 60'ı üniformalı eğitimi isterse, kamu okulları da özel okullar gibi forma giyme hakkını kullanacak. Ticari hayatta diğer çalışmalarımızı da sürdüreceğiz.

PVC İHTİSAS OSB

32 nci Meslek Komitemiz de PVC kapı pencere üretimi konusunda bir ihtisas organize sanayi bölgesi kurulması talebinde bulundular. Yönetim kurulu olarak onaylayıp kararlılıklarını ilgili mercilere ilettik, bu konuda ilerleme sağladık.

K BELGESİ AFFI

2006 yılından bu yana karayolları taşımacılığı ile ilgili yetki belgesi işlemlerini sistemli olarak yürüten Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ulaştırma Bakanlığı tarafından onaylı karayolları taşımacılığı yetki belgeleri ile ilgili çalışmalarına devam ediyor.

Konu ile ilgili geçtiğimiz günlerde Ulaştırma Bakanlığı tarafından 28655 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelikteki değişikliğe göre bu yönetmelikteki geçici maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle, yetki belgesi yenileme süresini geçirerek yetki belgesi yenileme hakkını kaybetmiş veya yetki belgesi iptal edilmiş olan K türü yetki belgesi sahibi gerçek veya tüzel kişilerin 30.04.2014 tarihine kadar yazılı olarak müracaat etmeleri halinde yenileme hakkı kaybedilmiş veya iptal edilmiş olan yetki belgeleri, yetki belgesi geçerli tam ücretinin %25'i tutarında ücret tahsil edilmesi ve bu yönetmelikte ön görülen diğer şartların sağlanması kaydıyla adlarına yeniden düzenlenecektir.

Dolayısıyla bu değişiklikle geçerli tam ücret üzerinden oranında bir indirim söz konusudur. Konuyla ilgili tüm üyelerimizi bu aftan yararlanmaya davet ediyorum.”

SOSYAL ALANDA GELİŞİYORUZ

Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin, ilin sosyal gelişimi adına pek çok projeyi hayata geçirerek, hizmete açtığını söyleyen Başkan Kösemusul, “Tramvayımız ADARAY adıyla hizmete girdi. Son olarak OFİS Sanat Merkezi açılışına katıldık. Böyle güzel hizmetlere vesile olanlara buradan teşekkür ediyor, alkışladığımızı belirtiyoruz” dedi.

İFTARA DAVET

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Kösemusul, Ramazan ayının bereketiyle yaklaştığını belirterek, 12 Temmuz Cuma günü tüm üyeler ile birlikte Reisoğlu Tesisleri'nde yine bir iftar huzurunu birlikte yaşamak istediklerini söyledi.

YARDIM VE BAĞIŞLAR

Odanın iç yönelge taslağının görüşülüp, tasvibinin ardından, 2013 yılı gider bütçesinde fasıllar arası tahsisat aktarımı meclis üyelerinin görüşüne açıldı. Osman Ürküt, Bülent Karslı, Behlül Bayrak, Hakan Tenekeci ve Yusuf Murat Emir bütçeden bağış ve yardımlara ayrılan payın artması ve eğitimde yardıma ağırlık verilmesi yönünde görüş bildirdiler. Fasıllar arası tahsisat aktarımı oy birliği ile kabul edildi.

EKMEK FİYAT TARİFESİ

27. Meslek Komitesi tarafından ekmek azami fiyat tarifesi meclise sunuldu. Komite tarafından verilen fiyat tarifesi hakkında Ergin balcı meclise bilgi verdi. Ekmeğin ve pidenin maliyetinde önemli olan giderlerin son zammın yapıldığı 2011 Ağustas tarihinden günümüze kadar gelen dönem içerisinde; un fiyatlarında % 25, mayada % 16, işçilikte % 20, akaryakıtta %12, doğalgazda % 26, odun fiyatlarında 5 40, suda %11 olarak artış olmuştur. Bu durum ekmek üreticileri olan üyelerimizin yeni bir fiyat taleplerini beraberinde getirmiştir” dedi.

Ekmek fiyat tarifesi 250 gram ekmek 1 TL, 500 gram ekmek 2 TL, 800 gram ekmek 3 TL 110 gram ekmek 4 TL, 450 gram pide 2 TL, 700 gram pide 3 TL ve 900 gram pide 4 TL olarak meclis tarafından oy  çokluğu ile kabul edildi.

YÖNETİME YETKİ VERİLDİ

Meclise ek gündem olarak eklenen arsa alımı ile ilgili yönetime yetki verilmesi ile ilgili madde de, oy birliği ile kabul edildi.

Meslek komitelerinin sorunlarının da dile getirildiği meclis, dilek ve temennilerin sunumu ile sona erdi.

 

Haber Tarihi : 27/6/2013
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::