SGP - GEF ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Çevre Komisyonu işbirliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi paydaşlığıyla yürütülen Sürdürülebilir Sakarya İklim Dostu Aydınlatma Projesi kapsamında Sera Gazı Eğitim Programı düzenlendi.

KAMU BİNALARI
SATSO Ali Coşkun Konferans Salonu'nda yapılan eğitime çok sayıda mühendis katıldı. Programın açılış konuşmasını SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Günay Güneş yaptı. Sakarya ili sürdürülebilir şehir çalışması kapsamında kamu binalarında enerji etkin uygulamaların teşvik edilmesi, yaygınlaştırılması ve kamuoyunda farkındalık yaratmasının ana hedef olarak belirlendiğini belirten Güneş, “Bu hedef doğrultusunda Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından geliştirilen projenin hedefi Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin Gold Standard sürdürülebilir şehir stratejisinin geliştirilmesidir” dedi.
EYLEM PLANI
Türkiye'de daha önce hiç yapılmamış bir projeye imza attıklarının da altını çizen SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Güneş, sözlerine söyle devam etti; “Bu proje bölgede bir ilk olma niteliği taşımaktadır. Bu özelliğinin yanında yapılacak olan sera gazı envanteri çalışmaları Gold Standardın Sürdürülebilir Şehirler projesi kapsamında yapılacak olan projelere altlık olabilmesi ve yapılan çalışmaların görünürlüğünü sayısal anlamda ortaya koymak için her sene yıllık olarak tekrarlanacaktır. Yıllık olarak Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak olan bu envanter çalışmalarına projenin doğrudan katkısı olacaktır ve bu şekilde bu projesinin devamlı olarak etkileri ölçülerek sürdürülebilirliği sağlanmış olacaktır. Bu çalışmalar oluşturulacak olan taslak iklim değişikliği eylem planında da yer alacak olan hedefler doğrultusunda belirlenecek olan sonuç yılına kadar tekrarlanacaktır. Türkiye için birçok projenin sonuç yılı olarak belirlenen 2023 yılı Sakarya ili taslak iklim değişikliği eylem planı için de sonuç yılı olarak öngörülmektedir. Elde edilecek proje çıktıları baz alınarak oluşturulacak olan bu taslak ile mevcut sera gazı emisyonu değerlerinde azaltım taahhüdünde bulunulması öngörülmektedir. Bu şekilde projenin ve sonuçlarının devamlılığı sağlanarak yaygınlaştırılması mümkün olacaktır. Büyükşehir Belediyesi paydaşlığındaki bu projenin hayırlı olmasını diliyorum.”
AYAKLARI YERE BASAN
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Yılmaz Çiğdem projenin önemine değindi. Birçok projeler ortaya konulduğunu ancak bunlardan bazılarının saman alevi misali hayata geçirilmeden söndüğünü söyleyen Çiğdem, “Bu proje ayakları yere basan, bugüne kadar yapılmamış bir proje. O nedenle çok önemsediğimiz bir proje” dedi.

Büyükşehir Belediyesi'nin daha yaşanabilir bir Sakarya için bir çok proje ürettiğini ve projeleri bir bir hayata geçirdiğini belirten Çiğdem, HES projesinin önemine değindi. Çiğdem, "HES Projesi ile doğal çevre korunarak hatta katkı sağlayarak enerjiden yatırıma kaynak aktarmış olacağız. Çok yakında enerji üretimi başlayacak" dedi ve Sürdürülebilir Sakarya İklim Dostu Aydınlatma Projesi için emeği geçenlere teşekkür etti.

ETKİN ENERJİ
SATSO Çevre Komisyonu Başkanı ve Proje Koordinatörü Önol Taşöz, önce SATSO Çevre Komisyonu'nun misyon ve vizyonu, ardından da proje hakkında bilgi verdi. SATSO Çevre Komisyonu'nun 2010 yılında kurulduğunu söyleyen Taşöz, “SATSO Çevre Komisyonu'nun Misyonu, Sakarya'da çevre bilincinin geliştirilmesi, doğal dokunun korunması; toprak, hava ve su üzerindeki olumsuz etkenlerin denetlenmesi ve gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir şehir bırakmak adına ortak akıl geliştirecek çalışmalar yapmak. SATSO Çevre Komisyonu'nun vizyonu ise Sakarya'da doğa ve çevre bilincinin öncelikli olduğu uygulamalarla, yaşanması en çok arzulanan örnek bir şehir oluşturmak” dedi.
Sakarya ili sürdürülebilir şehir çalışması kapsamında kamu binalarında iklim değişikliği uyum sürecinde enerji etkin uygulamaların teşvik edilmesi, yaygınlaştırılması ve kamuoyunda farkındalık yaratması amaçlandığını kaydeden SATSO Çevre Komisyonu Başkanı Önol Taşöz, “Günümüzde dünya nüfusunun yarısı şehirlerde yaşamaktadır. 2015 yılı itibariyle, 1 milyarı aşkın kişinin 350'den fazla şehirde yaşıyor olması ve 2030 itibariyle de şehirlerde yaşayanların sayısının 5 milyara yaklaşacağı beklenmektedir. İstanbul'un kentsel dönüşüm kapsamında sanayiden arındırılması ile birlikte Sakarya ili gerek Asya ve Avrupa ticaret yollarına yakınlığı, gerek hammaddeye ve doğal kaynaklara olan yakınlığı ile sanayi tesislerinin cazibe noktası olması, Dünya da benzer şehirlerin küresel sera gazı emisyonlarındaki payı %70'lere ulaşmış bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

7 SAATLİK EĞİTİM
Konuşmaların ardından eğitime geçildi. 7 saat süren eğitim The Gold Standard Foundation Türkiye Koordinatörü Bahar Ubay Güçlüsoy, The Gold Standard Foundation Sürdürülebilir Şehirler Programı Koordinatörü Mr.Abhishek Bansal ve Teknik Uzman Dr.Vikash Talyan tarafından verildi. Eğitimde bu projede belediyelerin önemine de değinilirken, belediyeler için sera gazı emisyonları hesaplamaları anlatıldı.

SICAKLIK ARTACAK
Uluslararası İklim Değişikliği Rejimi ve Uluslararası politikaların yanında karbon piyasasına giriş hakkında bilgi veren Bahar Ubay Güçlüsoy, “İklim değişikliği artık kalıcı bir misafir. Bununla yaşamayı öğrenmek zorundayız. Dünya da 2020 ile 2060 arası 4 nokta sıcaklık artışı yaşanacak” diye konuştu.
Haber Tarihi : 9/7/2013
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::