UMEM'DE 2013 HEDEFİ: 2600 İSTİHDAM

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Temmuz ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ Başkanlığında yapıldı. Altuğ, yaptığı konuşmada 1 Ağustos Perşembe günü gerçekleştirilecek TOBB Genel Kurulu'nun TOBB camiası ve SATSO'ya hayırlı uğurlu olmasını diledi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1090 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oylandı.

Haziran ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oy birliği ile kabul edildi.

Yönetim kurulunun aylık faaliyetleri ile ilgili bilgi veren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, şunları dile getirdi: Toplumumuzun en önemli harcı olan Müslümanlığın en güzel günlerini gereği gibi idrak edebilme çabasındayız. Ramazan ayının maneviyatını paylaşmak, bereketini artırmak amacıyla düzenlediğimiz iftar programımıza katılan tüm üyelerimize teşekkür ediyoruz. Birlikteliğimizin yegane simgelerinden biri olan iftarımızda yoğun katılımdan dolayı yer bulamayan üyelerimize üzüntülerimizi buradan bir daha bildiriyoruz. Bayramı da aynı duygularla içinde SATSO'da kutlayacağız inşallah. Niyetimiz bir, dualarımız kabul olsun.

İHRACAT SIRALAMASINDA ARTIŞ

Sakarya, ihracat konusunda beklenen başarıyı göstererek 196.791,62$ ile 9. sıraya yükselmiştir. İlimiz geçen yılın aynı dönemine göre %20,46'lık bir artışla büyük bir başarıya imza atmıştır. Aynı zamanda Mayıs ayı ihracat rakamlarına göre de %35'lik bir artış göstererek hızla ilerlemiştir. Bu başarıda emeği geçen tüm üyelerimize teşekkür ediyorum. Sakarya Üniversitesi işbirliğiyle yürüttüğümüz SAİGEP Projesiyle firmalarımız başarıya daha fazla katkıda bulunacaktır. 2023 vizyonundaki 500 milyar dolar, ulaşılamayacak rakam değil.

SANAL FUAR VE TICARET AĞI PROJESI

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ilimiz ticaretini geliştirmek için çalışmalarını başlattığımız Sanal Fuar ve Ticaret Ağı Projesi, elektronik ortamda ticareti geliştirme fırsatı sunuyor. Proje faaliyetleri ile ilgili ekibimiz geçtiğimiz ay Alman-Yunan Ticaret Odası' nın ev sahipliğinde tüm ortaklar ile düzenlenen toplantıya iştirak etmişlerdir. Odamız, projenin Türkiye temsilcisidir ve Odamız yöneticiliğinde projeye Kocaeli, Tekirdağ, Kastamonu, Samsun, Trabzon, Zonguldak dahil edilmiştir. Kurulacak olan portalın altyapı çalışmaları kapsamında ihtiyaç analizine yönelik saha çalışmaları başlatılmıştır.

 

İSO İLK 500'DE SAKARYA'DAN 14 FİRMA

İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl açıklanan Türkiye'nin ilk ve ikinci 500 firma raporu Türk ekonomisi adına önemli bilgiler sunuyor. Türkiye'nin ilk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2012 yılı Raporu'na göre ilk 500 sanayi kuruluşu arasında bağlı bulunduğu oda Sakarya olan 14 firma yer aldı. Merkezi başka ilde çeşitli tesisleri Sakarya'da olanları da katarsak 20 firmaya ulaşıyor. Üreten istihdam sağlayan il ve ülke ekonomisine katkı sağlayarak böyle güzel başarılara imza atan firmalarımızla gurur duyuyor takdir ediyoruz. İhracat oranlarımız ile birlikte İSO ilk 500 listesindeki firma sayılarımızı da arttırmak için çalışmalarımıza ve üyelerimize destek olmaya devam edeceğiz

UMEM İÇİN ÜYELERE ÇAĞRI

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinin ihtiyaçlarına göre eleman yetiştirilmesi doğrultusunda gayretlerine devam ediyor.

 

Yıl

Kurs Sayısı

İstihdam

2011

94

968

2012

130

1272

2013

210

1250

TOPLAM

434

3490

 

2013 yıl sonu hedefi ise: 2600 kişinin istihdam edilmesi.

Üyelerimize çağrı yapıyorum;

İhtiyaç duydukları nitelikteki elemanların kurslar eğitim almaları ve sonrasında istihdam edilmelerine yönelik olan bu projeden maksimum seviyede yararlansınlar, firmalara büyük katkı sağlıyor.

KOMİSYONLAR ÇALIŞMAYA DEVAM

SATSO'da komitelerimiz sorunlarını en güzel şekilde bizlere iletiyorlar. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın çalışmalarına ivme kazandıran komisyonlarımız da şekillendi.

Sanayi-Arge Komisyonu, Turizm-Kültür-Eğitim Komisyonu, Çevre ve Kentleşme Komisyonu, Ticareti Geliştirme Komisyonu, Tarım Ve Hayvancılık Komisyonu, Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu yapılan seçimle başkanlarını belirledi. Bayram sonrası bir araya geleceğiz ve yeni projeleri başlatacağız. Yeni projelerin ilk çalışmalarını heyecanla dinliyorum. Geçmiş komisyonlarda görev alan arkadaşlara çok teşekkür ederiz.

TOBB SEÇİMLERİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı 365 oda ve borsada yapılan seçimlerde göreve yeni seçilen ve görevine devam eden oda ve borsa yönetim kurulu üyeleri 1 Ağustos'ta yapılacak TOBB genel kurulu nedeniyle Ankara'da olacağız. Seçimler öncesi Sakarya'ya gösterilen teveccühten memnun olduğumuzu belirtirim. TOBB Seçimlerinin de demokrasi bayramı gibi geçmesini diliyoruz.”

Yönetim Kurulu'nun aylık faaliyetlerinin Başkan Kösemusul tarafından sunumunun ardından Nace Rehberine yeni eklenen 6 Nace kodunun mesleklerin gruplandırılması yönetmeliğinin 7. Maddesine istinaden yeni meslek gruplarına tanımlanması hususu meclis üyeleri tarafından oylanarak kabul edildi.

EKMEK TARİFESİ GÜNCELLENDİ

Gündemin diğer maddesi olan Ekmek ve pide fiyatlarının azami fiat tarifesinin belirlenmesi maddesinde söz alan 27. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ergin Balcı konu ile ilgili bir konuşma yaptı.

Balcı konuşmasında geçen ay da meclis de gündeme gelen azami ekmek ve pide tarifesinin tekrar gündeme gelmesi konusuna açıklık getirerek şunları dile getirdi: “Bildiğiniz gibi bir önceki meclis oturumunda üyelerimizin isteği doğrultusunda 250 gr. ekmek 1,00TL /  500 gr. ekmek 2,00 TL /  800 gr. ekmek 3,00 TL /  1100 gr. ekmek 4,00 TL /  450 gr. pide 2,00 TL / 700 gr. pide 3,00 TL /  900 gr. pide 4,00 TL olarak azami fiyat hadleri belirlenmiş olup uygulamaya geçilmiştir. 5174 sayılı kanunun 7. maddesine göre belediyeler ve o yerin mülki amiri odalarca tespit edilen tarifeleri uygun bulmadıkları takdirde komisyona itiraz edebiliyor. Sakarya Valiliği ekmek zammı konusunun itiraz komisyonunda görüşülmesini istedi, 05/07/2013 tarihinde 2013/3 sayılı lehimize komisyon kararı olmasına rağmen konuyu mahkemeye taşımıştır. Şu anda mahkemenin bize tebliğ ettiği bir ihtiyati tedbir kararı vardır” diyerek olayın hukuki boyutu hakkında bilgi verdi. Balcı konuşmasının devamında ekmek ve pide fiyat tarifesinin yeniden gözden geçirilerek ve üyelerden gelen talep de değerlendirilerek 400 gr. ekmeğin 1,5 TL, 550 gr. ekmeğin 2,00 TL, 470 gr. pidenin 2,00 TL olarak belirlenerek oylanması ve bir itiraz olmadığı yeni talep gelmediği sürece geçerli olacağını belirtti.

Ekmek ve pide fiyat tarifesi meclis üyeleri tarafından oylanarak kabul edildi.

Yönetim Kurulunun aylık faaliyetleri ile ilgili söz alan Meclis Üyesi Seçkin Sezer son zamanlarda iftar organizasyonlarının üç bin beş bin hatta dokuz bin gibi rakamlarla telaffuz edilen toplu iftar modellerine dönüştüğünü dile getirerek bu organizasyonların amacına uygun yapıldığı ve kusursuz tertip edildiği takdirde göze ve gönle çok hoş göründüğünü belirtti.

Sezer önümüzdeki yıl tertip edilecek SATSO İftar Programı ile ilgili önemli önerilerde bulunarak son derece iyi niyetle yapılan ama hedef kitleye daha uygun olabilecek önerilerde bulundu.

TARIMDA ORTAK VİZYON OLUŞTURULMALI

Meslek Komitelerinin sorunlarının görüşüldüğü bölümde konuşan Meclis Üyesi Abdurrahman Çakar ilimiz genelindeki gerek büyükbaş ile küçükbaş gerekse de tavukçuluktaki hayvan atıklarının  çevre kirliği ve koku ile yeraltı içme suyunu karışarak hayvan ve insan sağlığına verdiği zararları ortadan kaldırmak ayrıca biogaz gibi yenilenebilir enerji üretimi ve organik gübre üretilebileceği, Odamız öncülüğündeki AB fonlarından da yararlanılabileceği bir Projenin Valilik, Belediye, İl Özel İdare, Belediyeler, Çevre Müdürlüğü, Sivil Toplum  Örgütleri işbirliğiyle hayata geçirilebileceğini vurguladı.

Tarım ve hayvancılık sektörünün ilimizdeki önemine değinen Çakar tarım ve hayvancılık konusunda ortak bir görüş ve vizyon oluşturmak gerektiğini dile getirerek kişi başı il hasıla gelirinin %20.5'inin tarım hayvancılıktan sağlandığına vurgu yaptı. Çakar “tarım hayvancılıkta verimlilik sorunumuz var” diyerek parçalı arazilerin toplulaştırılması gerektiğini küçük işletmelerin desteklenerek büyümesi gerektiğini ve bu çalışmalar olmadan tarımın ciddi manada geleceğinin olmadığını ifade etti. Sektörün verimliliğinin artırılması ve ortak vizyon oluşturulması için sadece SATSO değil kentin tüm kurumlarının üzerine düşeni yapması gerektiğini belirten Çakar dünyada yükselen iki değerden birsinin gıda diğerinin ise çevre olduğuna değinerek çevre kirliliğine sebep olan her türlü sanayileşmenin karşısında durmak gerektiğini ifade ederek çevre dostu bioenerji çevrim santrallerine ihtiyaç olduğunu yineledi.

LİSANSLI YAZILIM ENVANTERİ

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Necmettin Kırık ise Sakarya'da yazılım lisanslama konusunda sıkıntı yaşandığını belirterek lisanslı yazılımların kullanılması gerektiğini ancak ilimizde yazılımın bir ihtiyaç olduğunun algılanamadığını ifade etti. Kırık konuşmasının devamında kurumsal firmalarında ilgili teknik birimleri ile görüşerek lisanslı yazılımlar kullanılıp kullanılmadığını öğrenerek envanter çıkarmaları gerektiğini ve lisanslı yazılımın kurumsal itibarı korumak ve geliştirmek anlamında da önemli olduğunu belirtti.

KİRLİ SANAYİNİN HEDEFİ OLAMAYALIM

23. Meslek Grubundan Meclis Üyesi Vahap Gün ise çevreye duyarlılığın artırılmasına vurgu yaparak çevre dostu olmayan bir şekilde çevreye zarar veren her türlü yatırımın karşısında durmak gerektiğini belirtti.

Gün, kirli sanayilerin İzmit Bursa gibi çevre illerde yoğunlaştığını ve yarattıkları zararların bugün artık ortaya çıktığını dile getirerek bu bölgelerde yerel yönetimlerin böyle zararlı sanayileri illerinden uzaklaştırmak için mücadele ettiğini belirtti.

 “Bu sebeple şimdi kirli sanayi kuruluşlarının hedefi haline geldik, bu kirli sanayi kuruluşları ilimize yönelmiş durumdalar, bunun önüne geçelim engel olalım.  Geçmiş dönemde bu konuda çok güzel mücadele verdik çevre komisyonumuzun onayı olmadan hiçbir sanayi yatırımına izin verilmedi. Özellikle Valimiz Sayın Mustafa Büyük çevreye gösterdiği duyarlılık ve çevreye zararlı firmaların ilimize gelmesine engel olarak Sakaryalılardan daha çok Sakaryalılık gösterdi. Kendisine şükranlarımı sunuyorum. SATSO'nun da bu dönemde çevreye duyarlı çalışmalarının devam edeceğine inanıyorum” dedi.

BATIK DENİZ ALTI TURİZME KAZANDIRILMALI

29. Meslek Komitesinden Yusuf Murat Emir ise Karasu'daki batık deniz altının turizme kazandırılmasına yönelik SATSO öncülüğünde bir çalışma yapılamasını önererek SBS sınavı sonucunda ilimizden bölüm kazanan öğrencilere burs verilmesini talep ettiklerini ifade etti. Emir ayrıca engellilerin kullanımına yönelik akülü araç üretiminin yetersizliğine değinerek ilimizde bu şekilde bir çalışma yapılıp yapılmayacağı konusunu gündem getirdi.

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak ise ilimizde çevre dostu yatırımların desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

ÖZEL ÖĞRENCİ YURTLARINDA RUHSAT SORUNU

5. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Hüseyin Gürsoy ise ilimizdeki özel yurtların kapatılması konusuna değinerek ruhsatlandırma nedeniyle yurtların bağlı oldukları belediyeler tarafından kapatılması ile karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi.

Bu konunun çözümü varken sektör ve ticari anlamda itibar kaybına neden olduğunu ifade eden Gürsoy sahibi olduğu kız öğrenci yurdunun mühürlenme sürecini detayları ile anlatarak şunları dile getirdi: “ Yurtların kapatılması ile ilgili olarak Konya ikinci İdare Mahkemesi'nin bir kararı var bu karar örnek teşkil ediyor, şöyle ki; Özel öğrenci yurtları Yönetmeliği'nde düzenlenen usullere bağlı olarak açılacak olan özel yurtlar hakkında iznin Bakanlık ve Valilik tarafından verilmesi gerekmekte olup, ayrıca işyeri açma ve çalışma ruhsatları almaları gerekmediği belirtilmiştir”

Gürsoy konuşmasının devamında Konya Danıştay Sekizinci Daire Başkanlığı'na giden bu karara istinaden Danıştay'ın da, belediyelerin bu tür yurtları kapatmaya yetkisi olmadığı yönünde karara vardığını belirtti. Hüseyin Gürsoy bu konu ile ilgili olarak Başkan Kösemusul'un her türlü desteği verdiğini belirterek sorunun net bir şekilde çözüme kavuşması yolunda desteklerinin devamını beklediklerini ifade etti. Gürsoy son olarak “Davamızda haklıyız elimizde mahkeme kararı yürütmeyi durdurma kararı var bu konuda desteklerinizi bekliyoruz” dedi

ALTIN FİYATLARI SABİTLENMELİ

11. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Hakan Tenekeci ise altın fiyatlarının sabitlenmesi ile ilgili görüşlerini bildirerek altının da diğer piyasa ürünleri gibi fiyatı düştükçe kalitesinin azaldığını ifade etti.

Düşük ayarlı altınların piyasada arttığını belirten Tenekeci altının onz fiyatının zaten sabit olduğunu ve bunun piyasa koşullarında da aynı şekilde uygulanması gerektiğini yoksa kalitesinden kaybettiğini ifade ederek bu konuda en azından yerel anlamda bir çalışma başlatılması konusunda SATSO'dan destek istedi.

Toplantının dilek ve temenniler bölümünde konuşan Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu UMEM Projesi ile ilgili değerlendirmede bulunarak “UMEM çok güzel bir proje ancak rekabet eşitsizliğini de beraberinde getiriyor” diyerek her sektörün eşit derecede yetişmiş elemandan yararlanamadığına vurgu yaptı.

TELEFONDAN SİGORTA DOLANDIRICILINA UYARI

Meclis Üyesi Oktay Topçu ise telefonla sigorta dolandırıcılığı yapıldığını belirterek tüm SATSO üyelerini uyardı. Topçu ayrıca okul kıyafetleri ile ilgili olarak 6. Meslek komitesinin yerelde başlayan mücadelelerinin çok geniş kitlelere yayılarak ulusal anlamada bir karar çıkmasını sağlamalarından ötürü tebrik ederek böyle başarılı çalışmaların örnek olması gerektiğini ifade etti.

Meclis Üyesi Necmettin Kırık fahri trafik müfettişleri tarafından verilen trafik cezaları ve trafik uygulamaları ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Meclis Üyesi Ercan Başnuh ise üyelerimizin hukuki sorunlarının irdelenmesi ve bilgilendirilmesi gibi konularda üniversite sanayi işbirliği benzeri hukuk fakültesi dekanlığı ve SATSO arasında benzer bir işbirliği kurulmasını önererek üyelerin hukuki mücadelelerinin daha kısa ve bilinçli bir şekilde halledilmesinin bu şekilde sağlanabileceğini dile getirdi.

SATSO Temmuz ayı olağan meclis toplantısı dilek ve temenniler bölümünün ardından sona erdi.

 

 

 

Haber Tarihi : 1/8/2013
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::