Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkan Yardımcısı Neşet Peker Başkanlığında yapıldı.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1091 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oylandı.

Ağustos ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oy birliği ile kabul edildi.

Yönetim kurulunun aylık faaliyetleri ile ilgili bilgi veren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul şunları dile getirdi:

“Suriye ve Mısırlıların acısını yürekten paylaşıyoruz”

Son dönemde İslam coğrafyasında yaşanan vahim olaylara son derece üzücü bir şekilde tanık oluyoruz. Mısır, Suriye, Lübnan ‘dan gelen katliam görüntülerini büyük bir ızdırapla izliyoruz. Acının bir an önce dinmesi ve bölgeye sulh gelmesi için çabalar var. Ölenlere Allah'tan rahmet yaralılara ise acil şifalar diliyoruz”

İki başkana TOBB'da görev

TOBB 69. Genel Kurulu neticesinde Sakarya delegasyonu olarak başarılı bir süreç yaşadık.  seçildiğim Konsey Başkan Yardımcılığı görevi nedeniyle iletilen  kutlamalara teşekkür ederim.  Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ, "TOBB Strateji Geliştirme Yüksek Kurulu" üyeliğine , Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Cevdet Mete, Türkiye deki borsaların temsil edildiği TOBB Ticaret Borsaları Konseyi  üyeliğine seçildi. Sakarya için en değerli ve en verimli şekilde yerine getireceğimizin bilinmesini isterim.

Şehir aidiyeti gelişiyor

Sakarya'nın her tarafı ayrı bir değer her ilçemizde ayrı bir sektör ön plana çıkıyor. Bizler de bu sektörlerin hak ettiği derecede gelişebilmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Örneğin hızlı trenin burada durması çok önemli, limanın tamamlanması ile bölgenin gelişmişliği daha da artacak. İlçelerdeki Organize Sanayi Bölgelerinin tamamlanarak aktif bir şekilde hayata geçmesi için çalışmalarımız devam ediyor. İlimizin gelişmişlik düzeyinin artırılması için yerel yönetimlerle güçlü bir iletişim halindeyiz, biz il olarak başarının, büyümenin ve gelişmenin şifresini çözdük, başarının formülü, birlik ve beraberlikten geçiyor. Bu doğrultuda tüm kurum ve kuruluşlarla güçlü bir kurumsal iletişim kurduk, çalışıyoruz.

 

 

Ferizli' de yeni OSB

''İstanbul ve Kocaeli'nde yatırımcı için arazi bulmanın güçleşmesiyle Sakarya'nın adı gündeme geliyor. Biz de talepler üzerine Ticaret ve Sanayi Odası olarak hazırlıklarımızı süratlendirdik. SATSO Meclis Başkanımız Akgün Altuğ ve Yönetim Kurulu üyelerimizle birlikte Ferizli'yi ziyaret ettik.

 Son on yılda ülke ekonomisinin hızlı büyümesi ve özellikle İstanbul'un bir finans merkezine dönüştürülerek sanayisinin bir tarafta Trakya diğer tarafta Kocaeli-Sakarya hattına kaydırılma çalışmaları çerçevesinde ilimizde bir hareketlilik yaşandığı gerçekliktir. Bölgenin lojistik önemi özelikle Karasu Liman inşaatının tamamlanıyor olması ve yeni demiryolu, 3ncü boğaz köprüsü yol güzergahı üzerinde olması nedeniyle gittikçe artmıştır. Ferizli'de baktığımız araziler hem yeni demiryolu hattı kenarında, hem limana yakın olacak. Ferizli'de yeni OSB alanı taleplere karşılık verecek nitelikte. Biz çevreye önem veren ve şehrimizi kirletmeyecek sanayinin ilimizde kontrollü osb lerde konuşlanmasını istiyoruz. Ve sanayileşmenin kıymetli tarım arazileri dışında gelişmesi için Meclis başkanımız yönetim olarak özellikle hassaslık gösteriyoruz.''

Sakarya ve rakamlar

 2013 yılı ilk 6 aylık ihracat rakamları değerlendirildiğinde  %55 artış göstererek ihracatını en fazla artıran il olan Sakarya,  aynı zamanda geçen yılın aynı dönemine göre %44 artış göstermiştir. Haziran ayı ihracat rakamlarına göre de %14'lük bir artışla bu başarının tesadüf olmadığını göstermiştir. Bu başarıda emeği geçen tüm üyelerimize teşekkür ediyorum.

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye'nin 2012 yılındaki ikinci 500 büyük sanayi kuruluşunu açıkladı. İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) verilerine göre ikinci en büyük 500 şirketi arasında Sakarya'dan 15 firma yer alıyor. Firmalarımızı tebrik ediyor, bize bu gururu yaşattıkları için teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz yıl verilerine dayanılarak yapılan ve Türkiye sanayisi adına önemli verilerin yer aldığı Türkiye'nin ilk ve ikinci büyük 500 sanayi kuruluşu raporu ve 2013 yılı aylık ihracat rakamları gösteriyor ki dünyanın içinden geçtiği dar boğazdan Türkiye ve Sakarya en minimum seviyede etkilenme gayreti içindedir.

Bu manada değerlendirmek gerekirse ilk ve ikinci 500 listesinde yer alan firmalarımızın tüm üyelerimize örnek olmasını ümit ediyorum. SATSO olarak üyelerimizin başarılı çalışmalarının devamlılığı adına çalışmalarımız devam edecektir.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak, otomotiv şehri Sakarya vizyonu çiziyoruz, Hem sosyo ekonomik yapısı hem de diğer alandaki gidişatı ile bir Marka Kent oluşturmaya gayret ediyoruz.  Bizim girişimlerimizin ve öncülüğümüzün ardından benzer çalışmaları memnuniyetle izliyoruz. Bizim girişimlerimizin ve öncülüğümüzün ardından benzer çalışmaları memnuniyetle izliyoruz.

Cumhuriyetin 100'üncü yılı olan 2023'e odaklı bir hedef doğrultusunda geleceğe doğru yol alırken, , yükselen piyasa ekonomilerinde ortaya çıkan düşük potansiyel büyüme, yavaşlayan kredi hacmi ve ABD'deki parasal sıkılaştırmanın sermaye hareketlerini sınırlaması , yeni riskler ortaya çıkarttı. Bu durum; büyüme üzerinde sınırlayıcı bir etki yarattı. Yüzde 4 civarında bir büyüme öngörülüyordu  Beklentini  çok az gerisinde kaldık.

 Ancak küresel piyasalardaki olumsuz hareketlilik, bizleri bugüne ve geleceğe yönelik hedef ve planlarımız konusunda kuşkuya, karamsarlığa asla sevk etmemelidir. Biz Türkiye olarak, ekonomi bağlamında geçmişte oldukça zor günler geçirdik, ama her seferinde hep beraber, elbirliğiyle yolumuza devam ettik. Bugün ve gelecekte de aynı anlayışla yolumuza devam edeceğimize inanıyor, sanayiciler olarak hedeflerimize ulaşmak için her türlü çabayı göstermeye de devam edeceğimizi belirtmek istiyorum. Turizm gelirlerimiz hem sayı hem de gelir olarak iyi gidiyor, Onlardan arındırdığımızda ihracatımız dünyadaki talep koşullarına rağmen iyi gidiyor.

Rakamlarla SATSO

Dönem: 20 Temmuz – 20 Ağustos 2013 Tarihleri Arasında;

Hazırlanan kapasite raporu:25

Ekspertiz raporu:27

UMEM (2013 yılı): 1250 kişi

AR-GE proje faaliyetleri bilgilendirme: 11

Hazırlanan proje: 3

Cengiz Topel Havaalanı'nda uçuşlar 2 Eylül'de başlıyor

59 TL Ankara olarak fiyat belirlendi. Ankara aktarmalı olarak 99 TL ye tüm Türkiye'ye seyahat yapılabilecek. MARKA bölge koordinasyon toplantısına 3 ay sonra Sakarya evsahipliği yapacak.

SATSO ‘nun desteklediği araç

TUBİTAK tarafından düzenlenen "Alternatif Enerjili Araç Yarışları" Formula G- Güneş enerjili araçlar kategorisinde SATSO'nun da destek verdiği SAÜ ekibi, SAITEM, Saguar 2 isimli araçla 25 Ağustos Pazar günü finale kalan 32 araçla Yarıştı ve birinci oldu. Sakarya üniversitemizi ve genç ekibimizi kutluyoruz” dedi.

 

 

Meslek komiteleri sorunlarını dile getirdi

Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi maddesinde konuşan 29. Meslek Komitesi'nden Meclis Üyesi Bülent Karslı son günlerde gündemde olan dershanelerin kapatılması konusuna değinerek dershaneciliğin sınav sistemi ile birlikte oluştuğunu ve sınavları kaldırmadan qdersanelerin kaldırılmasının doğru olmadığını dile getirerek “sebebi ortadan kaldırmadan sonucu kaldırmak sağlık değil, biz paralı eğitim yapıyoruz ama hakkını veriyoruz, Sakarya'da %3 civarında ücretsiz okuttuğumuz öğrenci var bu da 500 ila 700 arası öğrenci demektir yani ücretsiz bir okul demektir, 1000 civarında %50 indirimle okuyor, burada sadece maddi çıkar ilişkisi yok. Ülkemizde sınav sistemi devam ettikçe dershanecilikte devam eder” dedi.

29. Meslek Komitesi'nden Meclis Üyesi Ahmet Çubuk ise sanayi kuruluşlarında çalıştıracak işçi bulamadıklarını dile getirerek İlimizde OSB ve yatırımcı sayısı artarken çalışacak işçi sayısının da bu oranda artırılması gerektiğine değindi Çubuk “üreten bir toplum yaratmalıyız” diyerek sorunun önemine dikkat çekti.

15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Seçkin Sandıkyapan ise komite kararlarının sonuçları ile ilgili yazılı cevap talep etti.

20. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Serkan Özçiftçi ise firmalarda çalıştıracak işçi bulma konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirtti.

İl Milli Eğitim Müdürü'ne teşekkür

Dilek ve Temenniler Bölümünde konuşan Meclis Üyesi Yusuf Murat Emir engelli öğrencilerin sorunları ile ilgili SATSO Yönetim Kurulu Üyeleri refakatinde İl Milli Eğitim Müdürünü ziyaret ettiklerini ve sorunlarını çözdüklerini belirterek İl Milli Eğitim Müdürü ve SATSO yönetim kuruluna teşekkür etti. Emir“Milli Eğitim Müdürümüz gibi  İlimizin insiyatif alabilen çözüm odaklı bürokratlara ihtiyacı var” dedi.

Cengiz Topel Sakarya arasında servis çalıştırılmalı

Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ Meclis Üyesi olarak kürsüye gelerek önümüzdeki günlerde sivil havacılığa açılarak faaliyete geçecek olan Cengiz Topel Havaalanı'nın ilimizde aktif bir şekilde kullanılabilmesi için o bölgeden şehrimize o firmanın servislerinin olması gerektiğini belirterek “daha önce kullanamamamızın sebebi servis olamaması idi şimdi bunu sağlayabilirsek faydalı olur” dedi.

SATSO'nun sesi TOBB'da duyurulmalı

Meclis Üyesi Ercan Başnuh ise ticaret ve sanayi odalarının ülke genelinde alınana kararlarda da söz sahibi olması gerektiğini vurgulayarak “İki başkanımız da TOBB'da önemli görevlere geldi TOBB bünyesinde SATSO'nun sesinin duyurulacağına inanıyorum” dedi. Başnuh, insanların detaylı olarak irdelenmeden hükümet nezdinde alınan kararlar neticesinde mağdur olduklarını belirterek bankalardaki eş muvakkatnamesi konusunda da benzer mağduriyeti yaşadıklarının örneğini verdi.

Basketbol müsabakalarına davet

Meclis Üyesi Ramazan Sezer ise geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kurulan Basketbol Takımı hakkında bilgi vererek kendisinin de yönetiminde bulunduğu takımın desteklenmesi gerektiğini belirtti. Sezer,  gerçekleştirilecek müsabakalara meclis üyelerinin katılımını beklediklerini dile getirdi.

Çevre duyarlılığı

Meclis Üyesi Oktay Topçu ise ilimizde kurulması planlanan Doğalgaz Çevrim santralinin çevresel açıdan zararları olabileceğini dile getirerek kurulması planlanan doğalgaz çevrim santrali ile ilgili gereken hassasiyetin gösterileceğine inandığını ve bu konu ile ilgili yönetim kurulundan bir araştırma talep ettiğini belirtti. Topçu, sanayicilerin çevre konusunda gereken hassasiyeti göstermedikleri ile ilgili algının tam tersine SATSO'nun gereken önemi fazlası ile verdiğini ve buna devam edeceğine inandığını ifade etti.

Oktay Topçu ayrıca yeni üyelerini tanımak ve iletişimi sürekli kılmak adına “SATSO Üye Tabela”larının SATSO idaresi aracılığı ile değil de komite üyeleri tarafından dağıtılmasını talep etti.

Meclis Üyesi Cengiz Kaçar ise geçtiğimiz ay SATSO tarafından hazırlanan ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılan Erzak kolilerinin titizlikle hazırlanmış olduğunu belirterek teşekkür etti. SATSO Burslarının devamlılığı konusunda da bilgi talep etti.

Başka Sakarya yok

Dilek ve temenniler bölümünün ardından genel bir değerlendirme yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul kurumlarla iletişim halinde üyelerinin menfaatine çalıştıklarını ifade ederek ilimizde hem sanayi hem de ticaretin daha rantabl olabilmesi için gereken çabayı gösterdiklerini ifade etti. 

Kösemusul ayrıca, çevre konusunda çok titiz davrandıklarını belirterek geçen yıl çevre komisyonunun da çalışmaları neticesinde ilimizde çeşitli sektörlerden 6 firmanın çevre kriterlerine uymadığı için kabul edilmediğini dile getirerek “Odamızın fikrinin alınması halinde yine aynı hassasiyet ve önemi göstereceğiz, Sakarya bir tane. Başka Sakarya yok, cennet vatan. çevre bizim için ve gelecek nesiller için önemli korumalıyız bizim vizyonumuz bu” dedi.

SATSO bursları konusunda bir komisyon oluşturulduğunu ve bu komisyonun çalışmaları neticesinde Burs kontenjanında boşalan kişi sayısı kadarı için noter huzurunda çekilişle yeni öğrencilerin belirleneceğini belirterek “Bursla ilgili komisyonumuz kriterler belirleyerek hassasiyetle çalışıyor” dedi.

SATSO Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı dilek ve temenniler bölümünün ardından sona erdi.

 

Haber Tarihi : 29/8/2013
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::