Türkiye Ağustos ayı ihracat rakamları geçtiğimiz gün açıklandı. Ağustos ayında ülke ihracatı, 2012 yılının aynı ayına göre yüzde 1,4 artarak 10 milyar 594 milyon 536 bin dolar olarak gerçekleşti.

TİM verilerine göre, Ocak-Ağustos dönemini kapsayan yılın 8 ayındaki ülke ihracatı 143 milyar 789 milyon 858 bin dolar, son 1 yıllık ihracat ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,3 artarak 151 milyar 389 milyon 670 bin dolar düzeyinde gerçekleşti.

Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul dünyada yaşanan ekonomik dar boğaza rağmen Türkiye ve Sakarya'nın mevcut durumunu olumlu gördüğünü dile getirdi.

Kösemusul açıklamasında şunlara değindi:

Ağustos ayında 218 milyon ihracat

 “Geçtiğimiz gün Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan 2013 yılı Ağustos ayı ihracat rakamları  dünyadaki olumsuz ekonomik gidişata rağmen ilimiz ve ülkemiz adına iyi bir tablo çiziyor. Şöyle ki; Sakarya Ağustos ayında 218 milyon 57 bin 980 $ ihracat ile ihracatçı iller sıralamasındaki 9.'luğunu koruyor.

Geçen yılın aynı dönemine göre ihracatta %127 artış

İlimiz geçen yılın aynı dönemine göre 95 milyon 946 bin dolardan 218 milyon dolara yükselerek %127'lik rekor bir artış göstermiştir. Ayrıca, geçen yıl Türkiye ihracat sıralamasında 12. olan ilimiz bu yıl 3 basamak ilerleyerek 9. Sıraya yükseldi.

Sakarya ihracatında ipi göğüsleyen ilk 5 sektör arasında taşıt araçları ve yan sanayi, kimyevi madde ve mamulleri, demir ve demirdışı metaller, İklimlendirme sanayi ve hububat, bakliyat, yağlı toh. Ve mamulleri yer almaktadır.

Piyasalar olumlu

 2013 yılının ilk 8 aylık döneminde ise toplam 1 milyar 366 milyon 788 dolar ile başarılı bir yükselişe de imzasını atmıştır. Bu rakamlar bizleri oldukça memnun ediyor, ilimiz piyasalarındaki bu olumlu havanın bizleri moral ve motivasyon açısından da geleceğe umutla bakmamızı sağlayacağı inancındayım.

Her zaman söylediğimiz gibi biz 2023 vizyonu çerçevesinde Türkiye'nin ihracatçı iller sıralamasında ilk 5'teki hedefimiz doğrultusunda ilerlemeye devam ediyoruz. Bize bu başarıyı yaşatan ve yaşatacak olan tüm firmalarımıza teşekkür ediyor ihracattaki başarılarının tüm üyelerimize örnek olmasını diliyorum.

 

Özel sektör daha da desteklenmeli

Dünyanın içinden geçtiği kriz ortamında Türkiye'nin hala büyüyerek ilerlemesi de ayrıca memnuniyet verici. Biz istikrarımızı koruyarak dünyanın parmakla gösterilen ülkeleri arasında yer alıyoruz. Bunda emeği geçen ve ülkenin tüm ekonomik yükünü sırtlanmış özel sektörün daha da desteklenmesi gerekmektedir”

Haber Tarihi : 2/9/2013
PAYLAŞ
Son Haberler ::