Çin'in yerli otomobil üreticisi Chery'nin Türkiye'de kurmayı planladığı otomobil fabrikası için öncelikli illerden biri olarak gösterilen Sakarya, bu yatırımın ilde yapılması için tüm imkanlarını seferber etti.

Sakarya Heyeti, Chery'nin Türkiye Distribütörü Mermerler Otomotiv'i  Ziyaret Etti.

Sakarya Valisi Hüseyin Atak, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya Üniversitesi Rektörü Mehmet Durman, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Engin Özkoç ve Yönetim Kurulu Başkanı A.Akgün Altuğ, Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Hasan Alişan, Karasu İlçesi Kaymakamı Murat Duru, Karasu İlçesi Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu  ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Soytürk'ten oluşan Sakarya Heyeti, Chery'nin Türkiye Distribütörü Mermerler Otomotiv yetkililerini  ziyaret ederek yatırımın durumu hakkındaki son gelişmeleri değerlendirdiler.

 

Mermer: Sakarya'nın bulunduğu lokasyon ve sahip olduğu yatırım avantajları bizim yer tercihimizi kullanmamızda önemli etkenlerdendir.

Sakarya heyetini ağırlayan Mermerler Şirketler Gurubu Başkanı Yüksek Mermer, Chery yatırımının Türkiye'ye yapılmasının bir çok önceliği olduğunu belirtti. Mermer konuşmasında; “Türkiye, Avrupa'ya, Kafkaslar'a ve Ortadoğu'ya açılan önemli bir lojistik merkezdir. Chery için Türkiye'de yatırım yapmak Avrupa'ya ihracatta önemli bir açılım kapısıdır. Ülkemizin önemli bir lojistik merkez ve üretim üssü olması, otomotiv ve yan sanayisinin gelişmiş olması, gümrük birliğine üye ülkelerden biri olması ve bir çok nedenden ötürü Chery'nin bir otomobil fabrikasını ülkemizde kurması planlanmaktadır. Fabrikanın kuruluş yerini tespit ederken de; o ilin önemli bir lojistik merkez olması, sanayisinin gelişmiş ve yan sanayinin de bu gelişmiş sanayiye hizmet edecek kapasite olmasına önem veriyoruz. Bu şartlarda Sakarya ilinde fazlasıyla bulunmaktadır” dedi.

Yüksel Mermer açıklamalarının devamında, Karasu ilçesinde yakın zamanda faaliyete geçecek olan limanın varlığı, ilçenin otoyol ağına dahil oluşu, demiryolu projesinin hayata geçirilecek olması, elektrik enerjisi  ve doğalgaz kullanımı konusunda sıkıntı bulunmaması gibi bir çok yatırım avantajına sahip olmasından dolayı bu yatırımın Sakarya'da yapılması yönündeki düşüncelerin ve görüşlerin   ağırlık kazandırdığını belirtti.

Toplam 470 milyon $'lık bir yatırımın söz konusu olduğunu belirten Mermerler Şirketler Gurubu Başkanı Yüksel Mermer, Karasu'da bulunan 1700 dönümlük arazide yatırım yapmanın önünde sadece çok küçük engeller bulunduğunu ifade etti. Arazinin küçük bir kısmında mülkiyet sorunu olduğunu,  bu alan içerisindeki mera vasfına sahip küçük bir arazinin şu anda takıldıkları tek engel olduğunu belirten Mermer, bu mera vasfının kaldırılıp mülkiyet sorunu aşıldığı taktirde kısa süre içerisinde yatırıma start verebileceklerini belirtti. Bu konuda ilgili bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunduklarını ve çözümü noktasında görüşmelerin devam ettiğini ifade eden Mermer; “Bizim, Sakarya haricindeki başka illerden yer talebimiz olmadı. Tam tersi, her il bize birtakım tekliflerde bulunarak yatırımı kendi ilerine çekmek istiyorlar. Sakarya'nın bulunduğu lokasyon ve sahip olduğu yatırım avantajları bizim yer tercihimizi kullanmamızda önemli etkenlerdendir” dedi.

 

ATAK: Chery'nin ilimizde yatırım yapması için gerekli ortamı sağlayacağız.

Sakarya heyeti adına açıklamalarda bulunan Sakarya Valisi Hüseyin Atak, Sakarya'nın önemli bir sanayi merkezi olduğunu ve son yıllarda hızlı bir sanayileşme sürecine girdiğini belirtti. Bir çok yerli ve yabancı yatırımcının Sakarya'da yatırım yapmak istemelerinin temelinde ilin sahip olduğu yatırım avantajları bulunduğunu belirten Atak, “Chery'nin ilimizde yatırım yapması için gerekli ortamı sağlayacağız. İlimizdeki tüm kurumlar ve meslek odalarımız, seçilmiş ve atanmışlar olarak hep birlikte çalışarak söz konusu yatırımın önündeki küçük engelleri bertaraf edeceğiz. Yatırım için gerekli ortamı tam olarak sağladığımızda,  çok kısa bir süre içerisinde Chery'nin ilimizde yatırıma başlamasını umut ediyoruz.” diyerek yatırımın Sakarya'da yapılması konusunda tüm imkanları seferber edeceklerini vurguladı.    

 

Haber Tarihi : 12/2/2010
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::