Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkan Yardımcısı Neşet Peker Başkanlığında yapıldı.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1092 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oylandı.

Eylül ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oy birliği ile kabul edildi.

Yönetim kurulunun aylık faaliyetleri ile ilgili bilgi veren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul şunları dile getirdi:

“SATSO olarak hedefimiz,  Cumhuriyetimizin 100. Yıl hedefleriyle uyumlu olarak ülkemizin önemli ihracatçı ili olmak ve ilk 5 sıra içerisinde yer almaktır. Karasu Sakarya demiryolu ve Karasu Limanı'nın tamamlanması ile ilimiz ekonomisi daha da canlanarak hak ettiği seviyelere gelecek. Bu durumda 40-50 bin yeni istihdam sağlanacağı düşüncesindeyiz.

Ağustos ayında 218 milyon ihracat

Geçtiğimiz günlerde Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan 2013 yılı Ağustos ayı ihracat rakamları dünyadaki olumsuz ekonomik gidişata rağmen ilimiz ve/  ülkemiz adına iyi bir tablo çiziyor. Şöyle ki; Sakarya Ağustos ayında 218 milyon 57 bin 980 dolar ihracat ile ihracatçı iller sıralamasındaki 9'unculuğunu koruyor.

İlimiz ihracat rakamları geçen yılın aynı dönemine göre 95 milyon 946 bin dolardan 218 milyon dolara yükselerek %127'lik rekor bir artış göstermiştir. Ayrıca, geçen yıl Türkiye ihracat sıralamasında 12. olan ilimiz / bu yıl 3 basamak ilerleyerek 9. Sıraya yükselmiştir.

“Toyota Sakarya''nın üretilmesini umut ediyoruz

Sakarya ihracatında ipi göğüsleyen ilk 5 sektör arasında taşıt araçları ve yan sanayi, kimyevi madde ve mamulleri, demir ve demirdışı metaller, iklimlendirme sanayi ve hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri yer almaktadır. TOYOTA Türkiye Fabrikası Sakarya'da ihracatın başını çekmektedir. Çalışanlarını ve Yönetimini buradan kutluyorum. Ve özellikle daha önce de dile getirdiğim gibi; TOYOTA'nın bu yıl piyasaya sürdüğü yeni Corolla modeli gibi TOYOTA Sakarya adıyla bir araç üretmesini umut ediyorum. Bu rakamlar bizleri oldukça memnun ediyor. SAİGEP destekli projelerimizle de ihracatçımızı desteklemekteyiz.

 Dünya Ticaretini Okuduk Anladık Harekete Geçtik

Sakarya'nın ihracatı yükselişe geçmesine rağmen hala potansiyelinin altında olduğunu dile getiren Kösemusul “Bunun ana sebeplerinden biri firmalarımızın dış ticaret konusunda yeteli tecrübeye sahip olmamalarından dolayı yaşadıkları çekincelerdir.  Dünya ticaretini okuduk anladık harekete geçtik.  Bu anlamda bir AB projesine dahil olduk ve bölgemizdeki 7 ili de projeye kattık.  Çalışmalarını başlattığımız Sanal Fuar ve Ticaret Ağı Projesi üyelerin elektronik ortamda ticaretlerini geliştirme fırsatı sunuyor” diyerek proje hakkında bilgi verdi.

Kösemusul konuşmasının “Bu proje ile Karadeniz Havzası ülkeleri arasında bir ticaret portal kurulacak olup bu sayede öncelikle kısa vadede Karadeniz bölgesindeki ülkeler orta vadede tüm Avrupa ve uzun vadede tüm dünya ülkeleri ile ticaret bağları geliştirilmesi ve yeni ticaret bağları kurulması sağlanacak. Proje kapsamında geliştireceğimiz portalda SATSO desteğiyle işletmelerin oluşturacağı standlarda ürün sergilemelerine ve diğer işletmelerin standlarını gezmelerine, sipariş vermelerine, sipariş almalarına olanak sağlanacak. Bir ofis kurularak tüm soru ve ihtiyaçlarınıza cevap verilecek.

Sakarya'dan ekibimiz geçtiğimiz ay Alman-Yunan Ticaret Odası' nın ev sahipliğinde tüm ortaklar ile düzenlenen toplantıya iştirak etmişlerdir. Toplantı sonrasında faaliyetlere start verildi. Odamız, projenin Türkiye temsilcisidir ve  Sakarya 7 ilin başıdır. Şu anda altyapı çalışmaları başlamıştır. Odamız yöneticiliğinde projeye Kocaeli, Tekirdağ, Kastamonu, Samsun, Trabzon, Zonguldak dahil edilmiştir.  Kurulacak olan portalın altyapı çalışmaları kapsamında ihtiyaç analizine yönelik saha çalışmaları başlatılmıştır.

Bize bu başarıyı yaşatan ve yaşatacak olan tüm firmalarımıza teşekkür ediyor ihracattaki başarılarının tüm üyelerimize örnek olmasını diliyorum. Biz, bugün; Dünyadaki değişimi algılayıp farkına vararak bilinçli bir şekilde; ekonomik, sosyal, bölgesel, bilimsel ve teknolojik olarak Sakarya'yı değiştirmeyi amaçlayan projelerin peşinden koşmaya devam edeceğiz. Bizim görevimiz; şehrin dinamiklerini bu gelişim doğrultusunda yönlendirmek ve yol haritasına yardımcı olmak” dedi.

Özel Sektör Daha da Desteklenmeli- Sakarya'nın Büyümesi Türkiye'nin Büyümesidir

Dünyanın içinden geçtiği kriz ortamında Türkiye'nin hala büyüyerek ilerlemesinin ayrıca memnuniyet verici olduğuna dikkat çeken SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul; “Bunda emeği geçen ve ülkenin tüm ekonomik yükünü sırtlanmış özel sektörün daha da desteklenmesi gerekmektedir.

Türkiye'nin yeni metropollerinden biri olması öngörülen ilimizin gelişme sürecinde, turizm-sanayi-tarım üçlemesindeki dengeyi bozmadan büyümek, kalkınmak zorundayız. Bereketli tarım arazilerini koruyarak, turizm beldelerine/ sahil şeritlerine zarar vermeden sanayileşmek içinse ilk yapmamız gereken çarpık sanayileşmenin önüne geçmek, sanayi yapılanmalarını OSB'lerde gerçekleştirmektir” dedi.

 Yeni OSB'ler için yer arayışı devam ediyor

Kösemusul, çalışmaları devam eden yeni OSB'lere de değinerek “Son dönemde üzerinde yoğun olarak çalıştığımız Kaynarca ve Ferizli'deki OSB çalışmaları ile ilgili bu bölgelerde 5000'er bin dönümlük arazilerde yer bakmaya devam ediyoruz. Uygun yer konusundaki gelişmelerden kamuoyunu da önümüzdeki günlerde bilgilendireceğiz.

Uzmanlaşan sektörlerde kümelenme desteklenmeli, otomotiv yatırımcılarına kolaylık sağlanmalı, kalifiye istihdam için çalışma yapılmalı, teşvik sisteminde Sakarya'nın lehine düzenlemeler yapılmalıdır” dedi.

Meslek Komiteleri ile SATSO ivme kazanıyor

Meslek Komitelerinin çalışmaları ve Yönetim Kurulu'na intikal eden ilgili konuları hakkında meclis üyelerine detaylı bilgiler veren Kösemusul, Meslek Komitelerini tek tek ele alarak çalışmalarını anlattı. Kösemusul şunları dile getirdi

“Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın hizmet kalitesinin yükseltilmesine yönelik çalışmalar da yürütüyoruz.

SATSO İhtisas Komisyonları

İhtisas Komisyonlarına ayrıca önem verdiklerini belirten Başkan Kösemusul; “Odamızın geçtiğimiz döneminde kurulan, belirli bir çalışma alanında gönüllülük esasına göre işleyen ihtisas komisyonları nın da güzel çalışmalara imza atacaklarına inanıyorum. Çünkü ön çalışmalarında bu harareti görüyorum. Ticareti Geliştirme Komisyonu: Adem Bilgen, Sanayi-Arge Komisyonu: Tunç Özüuğurlu, Turizm –Kültür Eğitim Komisyonu: Hüseyin Gürsoy, Tarım Ve Hayvancılık Komisyonu: Gökhan Aygen, Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu: Ali İhsan Güneş, Çevre Ve Kentleşme Komisyonu: Önol Taşöz'den oluştu. Kendilerine başarılar diliyorum” dedi.

En Önemli 5 Hedef

Sakarya'nın gelişimine katkı vermek adına SATSO'nun hedeflerini özet 5 başlık altında değerlendiren Başkan Kösemusul “İlimizin gelecek vizyonu için özetlemek gerekirse önemli 5 büyük hedefimiz;

1- İhracatta ilk 5 il arasında olmak

2-Liman işlevselliğiyle Karadeniz'den dünyaya açılabilmek

3-Otomotiv şehri Sakarya projesini gerçekleştirmek,

4-Tüm kurumların işbirliği yapmasını sağlamak

5-Tarım, turizm desteklerinin alınması, bu alanda MARKA yaratmaktır,

Sakarya'nın büyümesi, Türkiye'nin büyümesidir”

SATSO'dan Eğitime Destek

İhtiyaç sahibi öğrencilere TOBB desteği ve SATSO aracılığı ile her yıl yapılan öğrenci yardımları hakkında da meclis üyelerini bilgilendiren Kösemusul;

Eylül ayı, eğitim döneminin başlama heyecanını yaşatıyor.  Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak tüm öğrencilerimize başarılar diliyoruz. TOBB desteğiyle SATSO katkısıyla geleneksel eğitim yardımı fişlerimizi girişte sizlere dağıttık. İhtiyacı olan öğrencilere sizlerin vasıtasıyla en iyi şekilde ulaşacağımıza eminiz” şeklinde konuştu.

SATSO Çevresindeki arazi alımı tamamlandı

SATSO hizmet binası alanının genişlenmesi konusunda sizlerden aldığımız yetkiyle harekete geçtik ve çevredeki arazilerin alımı tamamlanmıştır. Hayırlı uğurlu olsun.

Karasu Limanı'nın tamamlanması bekleniyor

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'un Aylık Faaliyetler ile ilgili sunumunun ardından Yönetim Kurulu'nun icraatları ile ilgili söz alan Meclis Üyesi Muzaffer Güneş, Karasu Limanı ve Sakarya Karasu hattı üzerinde yapımı devam eden Demiryolu çalışmasının aşamaları hakkında bilgi isteyerek “Bölgedeki bu iki önemli projenin tamamlanması çok önemli” dedi ve projelerde ilerleme kaydedilmesinin Sakarya için önemine değindi.

Güneş ayrıca ilimiz ihracat rakamlarındaki yükselişin oldukça memnuniyet verici olduğunu dile getirerek İlimiz ihracatında öne çıkan ilk 5 sektör arasında yer alan tarım ürünleri ve hububat kaleminin ilimiz ekonomisinin olmazsa olmazları arasında yer aldığını ifade etti. Güneş bu sektörün bacasız sanayi adı altında OSB'ler oluşturulmasının sakıncası olmadığını belirterek “İlimizde yapımı devam eden ve tamamlanan yaklaşık 8 tane OSB var. OSB'ler için çok iyi bir planlama yapılması gerekir çok fazla sanayileşerek tarımın zarar görmesini istemiyoruz. İhracattaki ilk 5 hedefimize inşallah erişiriz.” diye konuştu.

Sağlıklı sanayileşme için OSB'ler önemli

Konu ile ilgili görüş bildiren Meclis Üyesi Vahap Gün ise Eskişehir OSB örneğini vererek Eskişehir OSB'nin 17 bin dönüm arazide oluşturulduğunu ancak Sakarya'daki OSB'lerin toplam dönümünün bu kadar yapmadığını belirtti. Gün “Bu anlamda söz konusu sanayileşmenin sağlıklı olması için ve sistemli sanayileşme için OSB'lere ihtiyaç duyuyoruz, bunun için OSB'leri desteklememiz gerekir” dedi.

İlin ekonomi çarkları OSB'lerle döner

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul konu ile ilgili kürsüye gelerek şunları dile getirdi: “Tarımdışı alanlarda ilimiz ekonomisini büyütmek için OSB oluşumu önemlidir. OSB'ler bizim olmazsa olmazımızdır. Tarımda katma değeri yüksek ürünlere yönelmeliyiz. Ancak tarımdışı alanlarda sanayileşerek de bu kentin ekonomi çarklarını çevirmek durumundayız. Eğer düzenli sanayileşemeye yönelmezsek sanayi kontrolümüzden çıkar ve değerli topraklarımız zarar görebilir.

Karasu limanı ve Demiryolu ile ilgili liman ihalesi tamamlandı ancak demiryolu nun tamamlanması bekleniyor. Demiryolunun zemin etüdünde ciddi sıkıntılar var onun giderilmesi gerekiyor şu anda bu sıkıntının giderilmesi gerekiyor. Biz bu konuyu İktidar Partisi il Başkanına SATSO olarak ilettik ve bir an önce çözülmesi için talebimizi dile getirdik. Entegre Proje oldukları için, Demiryolu İhalesi güncellenecek ve limanla birleştirilecek bilgisini aldık.

SATSO Sosyal Tesisi'nin Sözleşmesi sona erdi

Gündemin diğer maddesi olan SATSO Sosyal Tesisinin sözleşmesinin sona ermesi dolayısıyla sözleşmenin yenilenip yenilenmeyeceği hususunda Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Nadir Öztürk'ün bilgilendirmesinin ardından Meclis Üyeleri; Yusuf Murat Emir, Adem Bilgen, Bülent Yazar, Adnan Borazancıoğlu, Necmettin Kırık ve İzzet Dönmez görüş bildirdiler. Madde yeterince müzakere edildikten sonra geçilen gizli oylamada 46'ya 13 oy ile SATSO Sosyal Tesisi ile ilgili sözleşmenin yenilenmemesine karar verildi.

SATSO Bursları

Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi Maddesinde konuşan 29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Bülent Karslı; SATSO Bursları ile ilgili bilgi verdi. Karslı konuşmasında 4- 27 Eylül tarihleri arasında başvuruların yapıldığını ve daha sonra komisyonun ardından çekilişle güncelleme yapılacağını dile getirdi. Karslı  “Mevcut kriterlere şehit gazi çocuğu yetim öksüz olan öğrencilere öncelik verilecek. Bu yıl bursu devam eden öğrenciler var. Her yıl 200 öğrenciye burs veriliyor. Şu anda 31 mezun öğrenci 51 de evraklarını getirmeyen öğrenci var. Ortalama 50-60 kişiye burs verilecek. Şu ana kadar 1056 kişi başvurdu. Şehit gazi yakını ve yetim öksüz öğrenci sayısı 111” diyerek burs verilecek öğrenci sayısının ve burs bedelinin arttırılmasını talep etti. Karslı gerekirse meclis üyeleri tarafından gönüllük esasına dayanılarak belirlenen sayının dışında kalan kriterlere uygun öğrencilere burs verilmesini önerdi.

 18. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Hüseyin Emanet ise “Meslek liselerinde eksik olan bölümlerin açılması ile ilgili talebimizi yönetim kurulunun gündeme alarak Milli Eğitim Müdürlüğüne iletmelerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi. Emanet, konuşmasının devamında 1/25 binlik master planı mevcut haliyle yapıldı. Önümüzdeki dönemde 1/25 binlik planların tekrar güncellenmesi durumunda SATSO olarak ilin geleceğini belirleyen bu planlarda görüş bildirmeleri gerektiğini ve planlarda yer alması gerektiğini ifade etti.

6. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi İsmail Eminler SATSO Bursları ile ilgili yetim ve öksüz çocuklara öncelik verilmesi gerektiğini ifade etti.

13. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Hayrettin Kovacıoğlu “Çevre yolu üzerinde valiliğimize giden bir şikayet üzerine Adapazarı Belediyesi Mermer Atölyeleri ve depoları üzerine ciddi denetimler yapıyor” diyerek yapılan ziyaretler sonucunda hemen her işletmeye kapatılma ile ilgili tutanak bırakıldığını ve mesleki olarak yaşanan mağduriyetin giderilmesi için konu ile ilgili olarak SATSO'nun ilgili kurumlarla irtibata geçilmesini talep etti.

15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ercan Başnuh hukuki konuların iş dünyasındaki önemine değinerek “Mecliste tüm meslek komitelerini kapsayan Üniversitedeki Hukuk Fakültesi ile ortak bir çalışma yapılmasını talep ettik” diyerek iş dünyası ile hukuk fakültesinin ortak platformda buluşturulması gerektiğini dile getirdi.

20. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Serkan Özçiftçi OSB'lerin önemine değinerek “OSB'lerde ihtiyaç duyulan işgücünü sağladıktan sonra OSB'lerle sistemli gelişmek önemlidir”

28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ahmet Çubuk ise iş dünyasını yakından ilgilendiren yasalarda yapılan değişiklikler neticesinde firmaların iş sağlığı iş güvenliği ve hijyen eğitimlerinin önemine değinerek üyelerin ihtiyaç duyduğu söz konusu eğitimlerin Odamız tarafından yapılmasını talep etti.

SATSO Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meslek Komitelerinin Sorunlarının görüşülmesinin ardından sona erdi.

Haber Tarihi : 26/9/2013
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::