Kösemusul; “Sakarya Ülke Ekonomisinin Lokomotifi Olacak”

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından Artvin'de açıklanan Türkiye ihracat rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul Sakarya ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak şunları dile getirdi

İhracat Memnun Ediyor

“Türkiye'nin 2023 Vizyonu çerçevesinde hedeflerimiz doğrultusunda emin adımlarla ilerliyoruz. İlimizin ihracatta gösterdiği artış oldukça memnuniyet vericidir. İhracat anlamında tablonun geneli incelendiğinde ufak artış azalışlardan ziyade genel perspektifteki yükseliş bizleri geleceğe dair umutlandırıyor ve daha azimle, hırsla çalışmamız çerçevesinde yönlendiriyor.

Bu bağlamda, Sakarya Eylül ayı ihracatı 214 milyon 813$ olarak gerçekleşti. 2013 yılı Ocak-Eylül dönemi 9 aylık rakamları değerlendirildiğinde; ilimiz 1 milyar 583, 215$ ile geçen yılın aynı dönemine göre %12,7 artış gösterdi. Sakarya ayrıca, ihracatçı iller sıralamasında 9. sıradaki yerini korudu.

Geçen yılın Eylül ayına göre %40 artış gösteren ilimiz ihracatı Türkiye ortalamasının üzerinde seyretti.

 Otomotiv Endüstrisi İlk Sırada

Bu yıl İlimizden yapılan ihracat sektörler bazında değerlendirildiğinde Ocak- Eylül olmak üzere 9 aylık dönemde sektörler bazında ihracat şöyle gerçekleşti:

1.287,860$ ile taşıt araçları ve yan sanayi, 65.506$ ile kimyevi maddeler ve mamulleri izlerken demir ve demirdışı metaller, iklimlendirme sanayi, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ilk 5 sektör arasında yer aldı.

En Çok İhracat Rusya'ya

İlimizden ihracat yapılan ülkelere baktığımızda ise 9 aylık dönemde 268.787$ ile Rusya Federasyonu başı çekiyor. Rusya'nın yanı sıra Fransa, Birleşik Krallık, Almanya, İsrail de ihracat yapılan ilk 5 ülke arasında yer alıyor.

Türkiye'nin ihracatının geçen yılın Eylül ayına göre yüzde 11,1 artışla 12 milyar 555 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirten SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, “TİM verilerine göre, ihracat 9 ayda yüzde 0,6 artarak, 111 milyar 260 milyon dolara, son 12 ayda ise yüzde 3,3 artış göstererek 151 milyar 530 milyon dolara ulaştı. 2013 yılı Eylül ayında ülke genelinde en fazla ihracatı 1 milyar 966 milyon dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi. Otomotiv endüstrisi ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31.3 oranında artış gösterdi.” diye konuştu.

Sakarya Ülke Ekonomisinin Lokomotifi Olacak

Kösemusul, Türkiye'ye dünya penceresinden bakıldığında ciddi bir atılım içerisinde olduğunu belirterek “Küreselleşen ticari koşullara ayak uydurmaya çalışan Türkiye, özellikle dış ticarete yönelik gerçekleştirdiği hamlelerle güçlü bir ekonomiyi hedef alıyor. Bu amaç doğrultusunda ülkemiz, 2023 yılında 500 milyarlık ihracat gerçekleştirerek dış ticarette iddialı bir noktaya ulaşmanın gayretinde özel sektörü de arkasına alarak çalışmalarına devam ediyor. Bizler de ilimiz ve ülkemiz iş dünyasının lokomitifi olarak anılan iller arasında yer almak hedefi ile çalışmalarımıza devam edeceğiz. Emeği geçen tüm üyelerimize teşekkür ediyor, başarılı çalışmalarını sürdürmeleri için SATSO olarak 7/24 hizmette olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz” dedi.

Haber Tarihi : 1/10/2013
PAYLAŞ
Son Haberler ::