Hindistan'dan gelen alım heyetinin Sakarya inceleme gezisi ile ilgili değerlendirme yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul; “Üyelerimizin ihracat potansiyelini artırmak amacıyla hazırlanan ve 3 yıldır başarıyla sürdürülen, Ekonomi Bakanlığı tarafından da örnek proje olarak lanse edilen SAİGEP Projemiz çok önemli bir çalışmadır. Ülkemizdeki cari açığın kapanmasında panzehir olacağına inandığımız, ilimiz ihracat oranlarını olumlu yönde tetikleyen Projemizin meyvelerini alıyoruz” dedi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde çalışmalarını sürdüren Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu tarafından yaklaşık 3 yıl önce başlatılan Sakarya ihracatını Geliştirme Projesi kapsamında Hindistan ve Yemen'den gelen iş adamları heyeti, 3 günlük yoğun bir programla ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

Firmalar tanıştı

3 gün süren ve SATSO Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu tarafından Hindistan ve Yemen alım heyetinin ağırlandığı program, Güral Otel'de Sakaryalı ve Hintli firmaların karşılıklı iştigal konuları hakkında bilgi verdikleri tanışma toplantısı ile başladı.

SATSO Ziyareti

Programın ikinci gününde Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret eden 41 kişilik iş adamı heyetini SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Orhan Yılgenci ve Günay Güneş karşıladı.

SATSO Meclis Salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Başkan Yardımcısı Günay Güneş;

“Sakarya İhracatını Geliştirme Projesi “SAİGEP 1” SATSO ve Sakarya olarak üyelerimizin vizyonlarını geliştirme yeni pencereler açarak ufkunu genişletme anlamında büyük önem taşıyor. SAİGEP ile üyelerimizin ihracat potansiyelini ve cesaretini artırmaya gayret ediyoruz. Gelişen ve değişen dünya koşullarına uyum sağlayan ve il ekonomisinin katma değerini artıran firmalar meydana getirebilmek, bu eksenli firma sayısını arttırmak bizim öncelikli görevlerimiz arasındadır. Ne mutlu ki üyelerimizle ortak vizyonda buluşarak yeniliklere birlikte yürüyoruz, onlarla yan yana böyle organizasyonlar düzenleyip gelişmelerine katkı sağlamak adına gerek SAİGEP Projesi gerekse farklı organizasyonlarla çalışmalarımız devam edecektir.

Çalışmalar ne kadar hızlanırsa ilimizin ülkemiz ekonomisine katma değeri de o oranda artacaktır. Mevcut kaynaklarımızı doğru ve ihtiyaca yönelik olarak verimli kullandığımızda bu hedefe ulaşmak için önümüzde hiçbir engel yoktur. Bu hedefe ulaşmak için de gerekli olan potansiyele sahip bir iliz.

İlimiz ihracat rakamları geçen yılın aynı dönemine göre 95 milyon 946 bin dolardan 218 milyon dolara yükselerek %127'lik rekor bir artış göstermiştir. Ayrıca, geçen yıl Türkiye ihracat sıralamasında 12. olan ilimiz / bu yıl 3 basamak ilerleyerek 9. Sıraya yükselmiştir. Bu rakamlar bizleri oldukça memnun ediyor. SAİGEP destekli projelerimizle de ihracatçımızı desteklemekteyiz” dedi.

Firma İnceleme Gezisi

Konuşmaların ardından Sakarya ve SATSO tanıtım filmi izlendi. Taraflar arasında karşılıklı hediye takdiminde bulunuldu.

SATSO'da gerçekleştirilen toplantının ardından Hindistan heyeti firma ziyaretlerinde bulundu. Kromel, Yılgenci, Alnal, Manavoğlu Makine, Kar Metal, Isılsan firmalarına gerçekleştirilen firma ziyaretlerinde Heyet, Sakarya sanayisi ve işletmeleri hakkında detaylı bilgiler aldı.

Güral'da İkili İş Görüşmeleri

Programın üçüncü günü Güral Otel'de Sakaryalı, Hintli ve Yemen'li Firma yetkilileri arasında ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi. SAİGEP Projesi kapsamında yer alan 17 Sakaryalı firma ve 41 kişilik Hindistan ve Yemenli iş adamları karşılıklı yatırım avantajları ve sektörler hakkında bilgi edindiler.

İş görüşmelerinin ardından gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında konuşan SATSO Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu Başkanı Ali İhsan Güneş, söz konusu iş görüşmeleri programının iki taraf açısından oldukça memnuniyet verici olduğunu dile getirerek şunları dile getirdi:

“Hindistan, Yemen ve Sakarya iş ilişkilerini geliştirmek üzere düzenlenen programda ilk temaslarımızı gerçekleştirdik, bu görüşmelerin devamı beklentilerimiz ve birbirimize sunacağımız nimetlere bağlı. Bu görüşmeler hepimize yeni pencereler açtı. Yeni tecrübeler edindik. Hindistan pazarı hakkında detaylı bilgiler edindik. İlla ki işbirliği yapmak değil amaç, dost olabilmek de önemliydi. Bunu hayata geçirdiğimize inanıyorum”

Hindistan'da üretim üssü kurulabilir

Mumbai Ticaret Odası Başkanı Nagori Sandeep Rajendra ise Heyeti temsilen yaptığı konuşmada SATSO'ya gerçekleştirilen program ve mükemmel organizasyon için teşekkürlerini sunarak “Karşılıklı ticari beklentiler içerisindeyiz, bu toplantılar meyvesini verecektir. Programlar, firma ziyaretleri ve ikili iş görüşmeleri neticesinde şunu söyleyebilirim ki; Hindistan, kaynak temini işçiliğin ve hammaddenin ucuz olduğu bir ülke. Ülkede bir üs temin ederek dünyanın diğer bölgelerine ihracat yapmak mümkün. Hindistan bu ticaret için uygun bir ülkedir. Ülkede özel ihracat bölgeleri var. Bu bölgelerdin avantajlarından yararlanabilirsiniz. Her türlü ortaklığa hazırız. Hindistan'da distribütörlükler ve bayilikler kurabilirsiniz” dedi.

Yemenli İş adamı Fhad Ahmed Mohammed ise söz konusu organizasyon ve gösterilen misafirperverlik için teşekkür etti.

Hindistan Endüstri Derneği Başkanı Renu Verma “Toplantılardan çok şey öğrendim ikili ticaretin gelişmesi için elimden geleni yapacağım, hepinizi Hindistan'da görmek isterim” diyerek memnuniyeti dile getirdi.

SAİGEP Cari Açığın Kapanmasında Panzehir Olacak

İkili iş görüşmelerinin ardından heyetin Sakarya Programı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul ise SAİGEP Projesi ile başarılı çalışmalar gerçekleştirdiğini ve Türkiye'de bir ilk olduğunu dile getirerek “SAİGEP Projesi üyelerimizin ihracat potansiyelini artırma anlamında Türkiye'ye örnek teşkil eden çok önemli bir çalışmadır. Ülkemizdeki cari açığın kapanmasında panzehiri olacağına inandığımız, ilimiz ihracat oranlarını olumlu yönde tetikleyen SAİGEP Projemizin meyvelerini alıyoruz. İlimizden ürün satın almak için gelen heyeti ağırladık. Heyetle SAİGEP firmaları arasında İşbirliğine yönelik temaslarda hareketlenmeleri izledim. Programa katılan üyelerimiz ve Heyetin teşekkürleri aldık, temaslarımız devam edecek Sakarya ihracatını geliştirmeye yönelik çalışmalarımız diğer sektörlerde de devam edecektir” dedi.



Haber Tarihi : 3/10/2013
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::