Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, Akyazı Ticaret Borsası Başkanı Ali Şener Bayraktar ile birlikte Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul ve Yönetim kuruluna iade-i ziyarette bulundu.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'a görevinde başarılar dileyen TZOB Genel Başkanı Bayraktar “Bunlar ulvi görevler, Allah muvaffak etsin” diye konuştu.

Tarımda Katma Değeri Yüksek Ürünler

Söz konusu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Kösemusul “Hizmet ehemmiyetinin bilinci içinde ilimiz ve üyelerimize en iyisini sunmaya gayret ediyoruz” şeklinde konuştu. Kösemusul konuşmasının devamında tarım sektörünün de sanayi ve ticaret kadar önemli olduğunu dile getirerek “İlimizdeki verimli topraklarda üretilen mevcut ürünlerin yanı sıra alternatif ve katma değeri yüksek ürünlerle verimin artması sağlanabilir.”dedi. Kösemusul konuşmasında, alternatif ve katma değeri yüksek ürünlere geçilmesinin tarım arazilerinin sanayileştirilmemesi ve çiftçinin kazanç oranının arttırılması açısından büyük önem teşkil ettiğini ifade ederek “Bu uygulama ile hem verimli tarım arazilerini korumuş oluruz, hem çiftçi kazanır, hem de parçalı tarım arazileri üzerinde kişisel çıkarlar ortadan kalkar” dedi. Organize Sanayi Bölgeleri için özellikle 3. ve 4.sınıf tarım arazilerinin değerlendirildiğini belirten Kösemusul bu konuda oldukça titiz davrandıklarını belirterek birinci sınıf tarım arazisi üzerinde sanayileşmenin tehlikelerinin farkında olduklarını ve gelecek nesilleri düşünerek adımlar attıklarını dile getirdi.

Et ve Süt Kurumu Açılacak

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Sakarya'daki tarım arazileri ve tarım ürünlerinin çeşitliliği ile hayvancılık sektörünün üzerine değerlendirmelerde bulunulan ziyarette “Süt hayvancılığı ülkemizde oldukça önemli bir yere sahip, besi hayvancılığı ve süt hayvancılığı beraber yürüyen iki sektördür. Bu sebeple süt hayvancılığını çok önemsiyorum. Ülkemizde hayvancılık sektörünü kurtaracak en önemli projelerden birisi, Et ve Süt Kurumu'nun açılacak olmasıdır. Et ve Balık Kurumu yerine artık Et ve Süt Kurumu var. Böylelikle süt fiyatlarında da istikrar sağlanacak et ve süt fiyatları belli bir oranda sabitlenebilecek. Bu sektörün geleceği ve kaliteli üretim açısından oldukça önemlidir” dedi.

Türkiye'nin ihtiyacı olan yağlı ürünler üretilebilir

Bayraktar konuşmasının devamında, Sakarya'daki tarım arazileri üzerinde alternatif katma değerli ürünler yetiştirilmesine olumlu baktıklarını belirterek “Dağlık bölgelerde fındığın alternatifi yok. Ancak taban arazide süs bitkisi üretimi daha da yaygınlaştırılabilir aynı şekilde kabak üretiminde de ilk sıralarda yer alıyoruz. Katma değeri yüksek ürünler istiyorsak mısır ayçiçeği gibi yağlı tohumlara daha da ağırlık vermeliyiz. Türkiye'nin ihtiyacı olan yağlı ürünleri üretebiliriz.” dedi.

Verimli Tarım Alanları da Bir Fabrikadır

Tarımda katma değeri yükseltmek için alternatif ürünlerden önce yapısal sorunları çözmek gerektiğini vurgulayan Bayraktar “Arazilerin parçalı olması verimi düşürür, arazi toplulaştırması bu anlamda çok önemlidir. Arazi toplulaştırılması sorunu çözüldüğü takdirde verim ve katma değer artacaktır. Parçalı arazilerin birleştirilmesine çiftçinin de bilinçli yaklaşması da önemlidir. Ülkemizin önemli bir konusu olan parçalı araziler sorununun çözümü ile verimli tarım arazileri üzerindeki sanayileşmenin de önüne geçilmiş olur. Tarım alanları da bir fabrikadır, fabrika üstüne fabrika olmaz” dedi.

Haber Tarihi : 8/10/2013
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::