Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ başkanlığında yapılan, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda 19. Meslek Komitesinin yolcu taşıma fiyat tarifesi belirlendi.

SATSO Üyesi Baldan Birlik Taşımacılık firmasının yolcu taşıma fiyat tarifesi talep ettikleri dilekçeye istinaden yapılan değerlendirmeler sonucu taşıma fiyatları belirlenerek meclise sunuldu. Toplantının gündem maddesi olarak ele alınan yolcu taşıma fiyat tarifesi meclis üyeleri tarafından oylandı.

Konu ile ilgili açıklama yapan 19. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Naci Altay bir bilgilendirme yaparak şunları dile getirdi:

“Odamız Üyesi Baldan Birlik Taşımacılık Ticaret Limited Şirketi, Odamıza müracaatı üzerine Yönetim Kurulumuz konuyu araştırmak ve neticeye bağlamak üzere Komitemizi görevlendirmiştir. Meslek Komitemiz yaptığı araştırmalar sonrasında 07 Ekim 2013 Pazartesi Günü Olağanüstü toplanarak söz konusu şirketin azami fiyat tarifesini görüşerek gerekli kararı almış ve Yönetim Kuruluna sunmuştur. Yönetim Kurulumuz da konuyu görüşmek üzere Meclise havale etmiştir.” Dedi.

Altay konuşmasının devamında sektörle ilgili bilgi vererek şunları dile getirdi: “2011 Mart ayında mazot fiyatı litresi 3 Lira 58 kuruş iken; Ekim 2013 itibariyle 4 Lira 38 kuruş olmuştur. Mazot fiyatını % 33 oranında artış göstermiştir. Ulaştırma Sektöründe Tüketici Fiyat endeksine göre;  2011 yılı ulaştırma sektöründeki fiyatlardaki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranı %10. 2012 yılı ulaştırma sektöründeki fiyatlardaki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranı 7,6. 2013 yılı ulaştırma sektöründeki fiyatlardaki eylül ayı sonu itibariyle ulaştırma sektörü değişim oranı 6,20 olarak gerçekleşmiştir. Biz de bu değişimlere göre güzergahlarda ellişer kuruş ilave edilip yönetime sunduk. Kısa mesafe fiyatlarıyla uzun mesafe fiyatlarındaki artışın aynı olmasının sebebi; kısa mesafede indirdiği yolcunun yerine yolcu alabilme şansının az olmasından dolayıdır. Bu fiyatlar Belediyenin fiyatları üzerinde fiyatlar değildir. Ayrıca öğrenci kardeşlerimize de  %10 bir indirim var. Kararı Yüce Meclisin takdirlerine sunuyoruz”

Meclis Üyesi Naci Altay'ın konuşmasının ardından oylanan madde oy çokluğu ile kabul edildi.

Toplantının meslek komitelerinin sorunlarının görüşülmesi maddesinde konuşan meclis üyeleri meslek grubu üyelerinin sektörleri ile ilgili sorunları, çözüm önerileri ve taleplerini dile getirdiler.

Meslek Komitelerinin sorunlarının görüşüldüğü bölümde konuşan 13. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Enver Tok, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ile gerçekleştirilen ziyaret hakkında bilgi vererek “13. Meslek Grubu üyesi inşaat malzemecilerinin depolama ve bunların ruhsatlandırılması ile ilgili sıkıntılı bir süreçten geçtik. Büyükşehir Belediye Başkanı ile yaptığımız görüşme neticesinde kendisinden şehrin yakın bir yerinde bir arazinin tahsis edileceği bilgisini aldık. Bu arazi sektör temsilcilerimizin depolama sıkıntısı çözülecek. Bundan sonra SATSO ile bu projeyi hayata geçirip üyelerimizin hizmetine sunarsak çok iyi olacak emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

17. Meslek Komitesi'nden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu meslek komitelerinin hizmet sektöründe faaliyet gösteren ve mevsimlik işçi çalıştıran firmaları yakından ilgilendiren kıdem tazminatı, işsizlik fonu ve kadın işçi çalıştırma koşulları ile ilgili kanun çalışmaları olduğunu dile getirerek, yapılan çalışmakların uygulamada hem işçiyi hem işvereni mağdur edebileceğini belirtti.

Bu konuda TOBB nezdinde görüş bildirilmesi gerektiğini ve tepe örgütün hangi görüşte olduğu ile ilgili bilgi talep ettiğini ifade eden Borazancıoğlu  “Şehrimizi önlemez bir büyüme arifesinde biz eğer işyerlerimizi ilerletemezsek dışarıdan bir iş göçü olacak ve süpermarketlere karşı bakkallar durumuna geleceğiz bu konun önemini idrak etmeliyiz” ifadelerini kullandı

Yeni çıkacak olan Perakende Yasası ile ilgili görüşlerini dile getiren 31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak “Perakende sektörü ile ilgili 2014Ocak ayında bir yasa çıkıyor, perakende sektörünün sonunu getirecek küçük işletmeleri bitirecek bir yasal düzenleme ile karşı karşıyayız. Kişi aldığı ürünü koşulsuz olarak 20 gün içinde geri verecek. Kendi üretmediğiniz bir malın satış sonrası garantisini nasıl vereceksiniz, müşteriye sattığınız ürürünün yenisini nasıl vereceksiniz” diyerek kanun çalışmasının küçük ve orta işletmeleri zor duruma düşüreceğini ifade etti. 

34. Meslek Komitesinden Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Aygün Kahya ise kürsüye gelerek şehrimizdeki deprem gerçeği ile kat sınırlaması iki ile sınırlanmıştır. Bu uygulamanın getirdiği sonuçları şehir olarak yaşıyoruz. Kent örümcek ağı gibi yatay olarak büyümeye maruz bırakıldı. Bununla ilgili belediyelerin altyapı getirmesi yol yapımı gün geçtikçe zorlaşmaya başladı. Müteahhit olarak bu durum bizleri oldukça etkiler hale geldi. Son günlerde basından edindiğimiz bilgiye göre Atatürk stadının olduğu bölgede TOKİ yeni bir proje geliştirecek. Bu projeyi TOKİ istediği gibi proje yapabilir, yasayla aldığı yetki çerçevesinde istediği projeyi hayata geçirebiliyor. Bizler Sakarya'da yaşayan insanlar olarak bu projenin neresinde olacağız? SATSO olarak bu konuda görüş bildirilmesini istiyoruz. Ayrıca TOKİ için verilen kat artırımına karşı değilim. Bir mühendis olarak aldığım eğitimler bana bunun yapılabileceğini gösteriyor. Buna karşı çıkmak bilim ve teknolojiye karşı çıkmak demektir. Gerekli zemin iyileştirmelerini sağladıktan sonra zemin iyileştirmesinin verdiği izin kadar kat artırımının yapılabileceğine inanıyorum” dedi.

Meslek Komitelerinin sorunları maddesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, kıdem tazminatı konusunda TOBB'a son durum hakkında bilgi talebinde bulunacaklarını ifade ederek “Bu şehir büyüyor, orta vadede bu şehir yeni OSB'ler ve yeni istihdamlarla yeni konutlar ve cazibe merkezlerini de beraberinde getirecektir.” dedi. Kösemusul, ayrıca inşaat sektöründe işbirliği güç birliği şeklinde bir araya gelerek büyük projelere imza atmaları gerektiğini ifade ederek “Şehrimizdeki firmalar bu hızlı gelişimin ardında kalmamalı” şeklinde konuştu.

Haber Tarihi : 6/11/2013
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::