Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) bünyesinde faaliyet gösteren meslek komitelerinin, sorun ve önerilerini dile getirdikleri “Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı”,  SATSO Ali Coşkun Konferans Salonu'nda yapıldı. Toplantıya, SATSO Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ ve Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul başkanlık etti.

İstişareyi Önemsiyoruz

Komitelerin büyük ilgi gösterdiği toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, SATSO'nun 32 meslek grubundan 34 meslek grubuna yükselmesi ile birlikte 204 komite üyesi ve 85 meclis üyesinden müteşekkil olduğunu belirtti. Kösemusul,  komite üyelerine hitaben yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:

“Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz, istişareyi çok önemsiyoruz. Sorunlarımıza müşterek çözüm üretebilmek için istişare ortamı çok önemlidir.

Komitelerimiz, gerek mesleki gerekse şehrimize ait sosyo ekonomik sorunlarını, dilek ve temennilerini bu toplantılarında değerlendirip bir üst kurul olan Yönetim Kurulu'na iletmektedir.Meslek Komitelerimiz, Oda – Üye kaynaşmasında en önemli görevi üstlenen, vazgeçilmez organlarımızdır.

2013 döneminde rekor sayıda toplantı, karar ve faaliyetlerle Odamız işleyişine son derece önemli katkıda bulunduklarından dolayı şahsım ve Yönetim Kurulu arkadaşlarım adına Meslek Komitelerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”

SATSO Büyük Bir Aile

Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'un ardından konuşan Meclis Başkanı Akgün Altuğ, SATSO'nun 34 meslek komitesi ve bunlara bağlı yaklaşık 13 bin üyeye sahip olduğunu belirterek “Üyelerin istihdam ettirdiği güce baktığınızda SATSO ve üyelerinin ne kadar büyük bir güce sahip olduğunu anlayabilirsiniz. SATSO olarak yapıcı ve konumlandırıcı bir durumdayız. Bu çatı altında sadece sektörel değil şehirle ilgili her türlü sorunu dile getirip çözümü noktasında talepte bulunabilirsiniz, bizler bunun için buradayız. SATSO çok güçlü ve büyük bir aile ve hepiniz bu ailenin fertlerisiniz. Bu itibarla herkesten ciddi çalışmalar talep ediyoruz” diye konuştu.

 

 

Kuyumculara Nöbet Talebi

Toplantıda meslek komiteleri temsilcileri çekilen kuraya göre konuştu. SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Orhan Yılgenci ve Günay Güneş ile Genel Sekreter Uğur Tın'ın da bulunduğu toplantıda ilk sözü 11. Meslek Komitesi adına konuşan komite üyesi Rıfkı Bedir aldı.

Bedir, çoğunluğunu kuyumcular ve mücevherat ticaretinde iştigal eden üyelerden oluşan meslek grubunun hafta sonu ve özellikle Pazar günleri çalışma saatlerinin düzensizliği ile ilgili sorunlarını dile getirerek, “Özellikle Pazar günleri mutlaka ihtiyaç var. Kuyumcular açık olsun ama bir düzene bağlanarak nöbetçilik esasına göre yapılsın.” dedi.

54 Plaka Şartı Aransın

19. Meslek Komite Başkan Yardımcısı Ali Dayıoğlu, nakliye ve motorize sektörünün ağırlıklı olduğu meslek grubunun sorunlarını dile getirerek özellikle ilimizde servis taşımacılığı yapan araçlarda 54 plaka uygulamasına özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Dayıoğlu, toplu taşıma sektörünün zor durumda olduğunu belirterek, Sakaryalı firmaların korunması ve servis ve toplu taşıma konusunda 54 plaka şartı aranması gerektiğini dile getirdi. Ali Dayıoğlu, bu konuda SATSO'dan destek beklediklerini ifade etti. Aynı komiteyi temsilen konuşan Komite Başkanı ise merdiven altı ya da çantacı olarak tabir edilen taşımacılara dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Matbaacılar Sitesi

12. Meslek Komite Başkanı Tufan Bahar ise çoğunluğunu matbaacılar ve kitap - kırtasiye sektöründen oluşan meslek grubunun kayıt dışılık sorunu yaşadıklarını ifade etti. Bahar konuşmasında ayrıca, “Matbaacılar olarak bir sanayi sitesi oluşturmak için çeşitli girişimlerimiz ve görüşmelerimiz oldu bu konunun sonuca ulaşması açısından SATSO'dan destek bekliyoruz” dedi.

SEDAŞ'ın Süreç Uzatan Uygulamaları

10. Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Erol Demiralay, SEDAŞ'la kurumsal prosedürler konusunda sıkıntı yaşadıklarını dile getirerek “Önceki süreçte yaşanan prosedür sıkıntısının özelleşirken beklenti bunların azalacağı ve işlerin hızlanacağı idi. Ancak bugün bu sorunlar artmıştır. Merkezi sistemden yerinde yönetim uygulaması yerine tek tek incelemeler yapılıyor, anlık değerlendirmeler yapılamıyor. Özel bir şirketin süreci uzatan uygulaması sektörümüzü ve diğer sektörleri mağdur etmektedir” dedi.

Enerji Tasarrufu İçin Yoğuşmalı Kombiler

7. Meslek Komitesi adına Komite Başkanı Doğan Çatalbaş konuştu. Komitenin doğalgaz tesisat sektöründe faaliyet gösteren üyelerden oluştuğunu belirten Çatalbaş konuşmasında, Türkiye'deki enerji politikaları ve enerji tasarrufu konusuna değinerek şunları dile getirdi: “Türkiye'nin 60 milyar dolarlık enerji ithalatının 20 milyar dolarlık kısmını ısınmaya harcıyoruz. Isı kazanımı yüze 25 enerji tasarrufu ve yaklaşık 5 milyar doları kurtarmak demektir. Kentsel dönüşüm ve yeni yapılanmalar oluşurken yoğuşmalı kazanlar ve tasarruflu kombiler ısı tasarrufu açısından önem teşkil ediyor” dedi. Çatalbaş ilimizde enerji tasarrufu için yoğuşmalı kazan ve kombilerin kullanımı konusunun önemine dikkat çekti. Çatalbaş, güneş enerjisi kullanımının dünyada ve Türkiye'deki durumuna değinerek, “Sahip olduğumuz güneşlenme potansiyelini verimli kullanarak devlet teşviklerinden yararlanmak gerekli, özellikle kamu ve özel sektörde güneş enerjisi kullanımı örnek teşkil edecektir” şeklinde konuştu.

15. Meslek Komite Başkanı Osman Şakar ise sağlık hizmetleri, medikal ve temizlik hizmetlerinden oluşan sektörü temsilen komite üyelerinin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Komite olarak grup üyeleri ile iletişimi sürekli kılmak adına çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

30. Meslek Komite Başkanı İdris Toska, çoğunluğu meyve sebze ticareti ile iştigal eden bir meslek grubunu temsil ettiklerini dile getirerek, Geyve hattındaki hal kontrol noktasının HES'in yapılmasından dolayı kaldırıldığını ve bunun sektörel olarak sıkıntı teşkil ettiğini ve tekrar hayata geçirilmesini talep ettiklerini belirtti. Toska, ilimize ticareti ve ihracatı tetikleyen bir halin ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaliteli Hammadde alımı

25. Meslek Komite Başkanı Hakan Alaçam, kerestecilik sektörü olarak kaliteli hammadde alımı ve kalifiye eleman konusunda sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek “Devlet ihalelerindeki tomruk kalitesi düşüyor, kalitesiz hammadde ile kaliteli üretim yapamıyoruz. Kar marjı düşük, ucuz kredi çekemiyoruz. 6 ay vadeli ürün satıyoruz, böyle işletmelerin ayakta kalması zor. Çek kanunu sıkıntı teşkil ediyor” diyerek SATSO'dan destek talep etti.

4. Meslek Komite Başkanı Beşir Özmert, hayvancılık sektörünün ağırlıklı olduğu komitenin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Özmert, tarımsal kalkınma kooperatiflerinin sıkıntıları ve hayvansal atıkların enerjiye dönüştürülmesi konusunda proje çalışmaları olduğunu dile getirdi.

Sakarya'nın ticareti Sakarya'da yapılsın”

16. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Zafer Yıldırım sigorta acentelerinin sorunlarına değinerek şehir dışında bulunan acentelere sigorta yaptırılmasının ilimizde faaliyet gösteren firmaları zor durumda bıraktığını belirtti. “Sakarya'nın ticareti Sakarya'da yapılsın, Sakaryalı Sakarya'da kazansın, Sakarya'da harcasın. Buna dikkat etmeliyiz” diye konuşan Zafer Yıldırım ayrıca esnaf kefalet kooperatiflerinin verdiği kredilerden SATSO üyelerinin de kredi alabilmesi için bir çalışma yapılmasını talep etti.

14. Meslek Komite Başkanı Osman Tekeoğlu da komite çalışmaları hakkında bilgi verdi.

26. Meslek Komite Başkan Yardımcısı İsmet Durak ise mobilya imalat sektörünü temsil ettiklerini dile getirerek kayıt dışı ve nitelikli eleman konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirtti.

Turizm ve Ticaretle Cazibe Merkezi Olur

5. Meslek Komite Başkanı Adnan Atasoy ise yurt, otel, toplu yemek üreticileri, otel ve restoran işletmecilerinden oluşan sektörün sorunları ve çözüm önerilerine değindi. Atasoy konuşmasında, Sakarya Üniversitesi'ni kazanan öğrencilerin şehir dışından gelen toplu taşıma firmaları tarafından servislerle taşınmasının sadece yurt restoran işletmecilerini değil ilimiz ticaretinin de olumsuz etkilediğini ifade etti. Atasoy konuşmasının devamında ilimiz turizm ve ticaretinin canlandırılmasına yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayarak şehir merkezinin bu şekilde hem tarihi hem turistik olarak bir cazibe merkezi haline getirilebileceğini dile getirdi.

Atasoy, kayıt dışı üretimin sektörleri olumsuz etkilediğini belirterek ruhsatsız firmalara itibar edilmemesi gerektiğini ve vergi ödeyen istihdam sağlayan firmalara haksızlık olduğunu ifade ederken şehrimize yapılacak stadyumun 35 bin kapasiteli olması ve ilimizde bir spor lisesinin açılmasının ilimiz açısından önemli olduğunu dile getirdi.

Hijyen Eğitimi Başlıyor

28. Meslek Komite Başkanı Ramazan Kayıkçı, güvenlik, temizlik, kuaför ve güzellik salonları, danışmanlık firmaları, emlak danışmanlığı gibi geniş bir yelpazeyi temsil ettiklerini dile getirerek komite çalışmaları hakkında bilgi verdi. Kayıkçı, kuaförler ve güzellik merkezleri için hijyen eğitimi başlatılması doğrultusunda çalışma yaptıklarını ve protokolünün imzalanması ile olumlu sonuçlandığını belirtti.

Çarşılara Ortak Uygulama

6. Meslek Komite Üyesi Berat Gezer, giyim, tekstil, deri, konfeksiyon sektörünü temsilen komite çalışmalarına değinerek şehrin gerçek alışveriş merkezinin çark, uzun çarşı ve bulvar olduğunu ifade etti. Gezer, “Üyelerimiz Çark Caddesi, Uzunçarşı ve Dar Sokak'ın güvenliği ve çalışma saatleri gibi temel konularda bütünlük sağlanması ile ilgili bir çalışma talep ediyorlar” dedi.

Süs Bitkisi Sektörü için Envanter Talebi

1.Meslek Komitesi adına konuşan Meclis Başkanı Akgün Altuğ, komitenin zirai ürünler ticareti ve süs bitkisi yetiştiriciliği olduğunu belirterek çalışmalar hakkında bilgi verdi. Altuğ konuşmasında, süs bitkiciliği sektörünün il ve ülke ekonomisine katkısına değinerek kapasite ve istihdamda ile önemli bir katma değer sağlayan bu sektörle ilgili bir envanter çalışması yapılmasını talep ettiklerini ifade etti. Altuğ, Yalova örneğini vererek “Sektörün belli bilgiler ışığında yol alabileceğini ve mevcut iki kooperatif ile bu çalışma kolaylaşabileceğini düşünüyorum” dedi. Arazi toplulaştırılması konusundaki çalışmalara dahil olmak gerektiğini vurgulayan Altuğ, özellikle gübre ve tarım aletleri satışı konusunda satış mağazası açan şehir dışından gelen bir firmanın çok uygun fiyatlarda satış yaptığını bu tür ticari faaliyetlerle mücadele edebilmenin yolunun, kümeleşerek bu firmalara rakip olmaktan geçtiğini vurguladı.

Galericiler Sitesi Çalışmaları Devam Ediyor

21. Meslek Komitesi Başkanı Levent Bayraktar, Otomotiv sektörünün eleman bulma ve yetiştirme konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını dile getirerek bu konunun çözümü doğrultusunda SATSO Yönetimi ve komite olarak çalışmalar yaptıklarını belirtti. Eleman yetiştirilmesi konusunda 3+1 modeline benzer bir çalışma yapılması konusunda İl Milli Eğitim Müdürü Selim Yavuz Sandıkçı ile görüştüklerini ifade eden Bayraktar, “Milli Eğitim Müdürlüğü'nün uygun bir proje çalışması dahilinde bir çalışma başlatılması yolunda gelişeceğine inanıyoruz” dedi. Ayrıca Bayraktar, “İlimizde ikinci el araç satan galericilerimizi ‘Galericiler Sitesi'nde buluşturmak istiyoruz. Bu işte belli bir noktaya gelindi. Böyle bir siteyi ilimize kazandıracağız” diyerek Galericiler Sitesi kurulması yolundaki çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

PVC İhtisas OSB için Teşekkür

32. Meslek Komitesi Başkanı Yalçın Çoban PVC ihtisas Organize Sanayi Bölgeleri konusunda yaptıkları girişim ve çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çoban konuşmasında, PVC İhtisas OSB'nin sektöre kazandırılması konusundaki katkılarından ve gayretlerinden dolayı SATSO Yönetimine teşekkür etti.

Halı Mobilya Sektörünün Sorunları

8. Meslek Komite Başkanı Ramazan Çokal, halı, mobilya ve yer döşemeleri sektörü hakkında bilgi vererek 3,5 tonluk araç kullanırken istiap haddi konusunda sıkıntı yaşadıklarını, şehir dışına çıktıkları zaman bu sebepten ciddi cezalarla karşılaştıklarını ifade etti. Yüzde 18 katma değer vergisinin çok yüksek olduğunu da dile getiren Çokal, önceki süreçlerde yapılan KDV indiriminin yenilenmesini talep etti.

23. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Vahap Gün ise küçük sanayiciler için Organize sanayi sitesi oluşturulması gerektiğini ifade etti.

2. Meslek Komite Başkanı Emir Karagülle taş kum ve mermer ocaklarının oluşturduğu meslek grubunun ruhsatlandırma konusunda sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek “Özel idarelerin kapanması ile mevcut ruhsatların devamı ve uzatılması konusunda bir belirsizlik var dolayısıyla sıkıntı yaşıyoruz” dedi.

Dersaneler

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Bülent Karslı ise dersanelerin kaldırılması konusuna değinerek 110–120 eğitim kurumu adına söz aldığını belirtti.

Karslı, “Bu yıl 1,5 milyon öğrenci 8. sınıftan sınavlara girecek ve biz sınavsız geçiş sistemine girmeye hazırlanırken 6+6 olmak üzere 12 sınav getirdiler” diyerek sıkıntıları dile getirdi. Karslı ayrıca eğitim sisteminde dersanelerin etkilerine değinerek, “2005 yılında YGS'ye giren öğrenci sayısı 1 milyon 500 bin'dir. Barajı geçemeyen öğrenci sayısı ise 180 bin. 2013'te sınava giren öğrenci sayısı 1 milyon 800 bin, barajı geçemeyen öğrenci sayısı ise 523 bindir” dedi. Ardından herkesin fesini önüne koyması ve düşünerek insanlara doğruları söylemesi gerektiğini ifade eden Karslı, “Çocukların zamanını dershaneler almıyor. Dershaneler günah keçisi seçilmiştir. Dershaneler kapatılırsa önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde sınavlarda barajı geçemeyen öğrenci sayısı 750 bin'e ulaşacak” şeklinde konuştu. Ayrıca Karslı, “Dershaneler bir sebep değil, sonuçtur. Dershaneleri kapatmak bir ilacı kesip hastayı öldürmektir” dedi.

Takip Ediyoruz

Karslı'ya cevaben konuşan Başkan Kösemusul, “SATSO olarak geçtiğimiz dönem 6. Meslek Komitesi'nin serbest kıyafet uygulaması ile ilgili sorununu diğer bölgelerindeki odalarla istişare halinde TOBB'a ve ilgili bakanlıklara ileterek olumlu netice aldık. Konuyu çözdük. 6. Meslek komitesi öncülüğünde Türkiye'de bu sorunu çözdük. 6. Meslek komitesini rol model olarak almanızı tavsiye ederim. Diğer odalardaki ilgili komitelerle istişare halinde yürütmek önemli. SATSO olarak konuyu yakından takip ettiğimizi buradan tekrar ifade ediyorum” diye konuştu.

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak sektörel sorunlarını çözmek adına SATSO Yönetimi ile birlikte hareket ettiklerini ifade ederek komite çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bayrak komite çalışmaları çerçevesinde bilişim sistemleri ve telekomünikasyon sektörüne hitaben çalıştıkları firmaları davet ederek hem ilimizi hem Odamızı tanıtma imkanı da sunduklarını ifade etti. Perakende Yasası ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Bayrak, yasa ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlediklerini ve çıkan sonuçları yönetim Kurulu nezdinde ilgili bakanlığa gönderdiklerini belirtti.

İnşaat Malzemeleri Sanayi Sitesi

13. Meslek Komite başkanı Özgür Karakaş inşaat malzemeleri sanayi bölgesi konusunda SATSO yönetimi öncülüğünde belediyeden yer tahsisi sağlandığını belirterek konunun çözümü noktasında etkin rol oynayan SATSO Yönetimine teşekkür etti. Karakaş ayrıca komite faaliyetleri çerçevesinde Eskişehir TSO, İstanbul Sanayi odası gibi çevre illerle istişarelerde bulunduklarını ve TOBB bünyesinde bir sektör meclisi oluşturulmasına yönelik çalışmaları bölgesel olarak yürüttüklerini ifade etti.

Nitelikli Eleman Sıkıntısı

24. Meslek Komite Başkanı Şerafettin Keskin ilimizde tekstil alanında yeni yatırımların yapıldığını söyledi. Ancak nitelikli eleman konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirten Keskin, “Bazı meslek okullarında nakış bölümleri var. Ama bize hitap etmiyor” diyerek meslek lisesinde yetiştirilen öğrencilerin piyasa ihtiyaçlarına yönelik olması gerektiğini vurguladı.

SEDAŞ kaynaklı elektrik kesintilerinin yaşandığını ifade eden Keskin, “İşin ortasında elektrik kesiliyor” diyerek yaşanan mağduriyeti dile getirdi.

Kat artırımı

34. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kadir Savaş ise müteahhitlerin sorunlarını dile getirerek özellikle SEDAŞ'ın yeni binalar için yaptığı uygulama ve teknik olmayan personelin sigorta primleri konusunda SGK ile yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Savaş kat artırımı konusuna da değinerek “Bodrumlar için 2.40 olan sınırlamanın en azından 2.80'e çıkarılmasının hem ilimiz hem sektör için faydalı olacağına dikkat çekti.

Kuzey Bölgesi

17. Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Çatalbaş Karasu limanı Karasu Sakarya demiryolu hattı ve kaynarca Karasu Marmara otoyolu ile ilgili çalışmaların tamamlanması gerektiğini vurgulayarak bu konuda SATSO'ya gayretlerinden dolayı teşekkür etti.

22. Meslek Komite Başkanı Hüseyin Odabaş, otomotiv sektörünün ilimiz ve bölgemiz için önemine değinerek mevcut potansiyeli fırsata çevirmek adına yapılan çalıştay ve otomotiv ihtisas OSB çalışmalarını değerlendirdi.

18. Meslek Komite başkanı Erdal Yıldırım kat artırımı ve çatı aralarının kullanımından yana olduklarını dile getirerek “Tarımı hepimiz önemsiyoruz ancak kat artırımı olmadığı için her geçen gün tabana daha çok yayılıyoruz” dedi.

Türkiye'de bir ilk

20. Meslek Komite Başkanı Haluk Yıldız akaryakıt sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak Ülkemizde vergi gelirlerinin önemli bir bölümünün toplandığı sektörlerinde başında gelen akaryakıt sektörünün birçok sorunu bulunmaktadır.  Özellikle istasyonlarda sorumlu müdür çalıştırma zorunluluğunun yanı sıra yeni çıkan 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu çıkmadan önceki süreçte akaryakıt istasyonlarında LPG Sorumlu Müdür çalıştırılırken kanunun çıkarılması ve uygulanması ile birlikte söz konusu LPG Sorumlu Müdür sıfatı ile personel istihdamı sektöre ekstra maddi yük getirmiş oldu. Çünkü Kanun çerçevesinde çalıştırılan iş güvenliği uzmanı ve LPG Sorumlu Müdür iş tanımı olarak aynı içeriğe sahip.” dedi. Yıldız ayrıca geçtiğimiz günlerde SATSO'da gerçekleştirilen ve Türkiye'de bir ilk olan LPG Eğitimi hakkında da bilgi vererek SATSO'ya teşekkürlerini sundu.

9. Meslek Komite Başkanı Mehmet Mustafa Kulaksız komite çalışmaları hakkında bilgi verdi.

3. Meslek Komite Mustafa Kemal Yılmaz toptan ve perakende ticareti ile iştigal eden üyelerin sıcak satış konusunda sıkıntı yaşadıklarını dile getirerek zabıtalar tarafından mal sevkiyatına müsaade edilmemesinin sektörü ilimizde zora soktuğunu ifade etti..

 

Haber Tarihi : 27/11/2013
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::