Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan Kasım 2013 ihracat rakamları hem Türkiye, hem de Sakarya için oldukça memnun edici bir tablo çiziyor.

Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat tutarı olarak belirtilen Türkiye'nin Kasım ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 8,8 artışla, 13 milyar 797 milyon dolar oldu.

Ülke genelinde geçen yılın aynı ayına göre ihracatını en fazla artıran il 235 milyon 437 $ ile yüzde 93 artışla yine Sakarya oldu. Sakarya'yı yüzde 21 artışla Denizli ve yüzde 10 artışla İstanbul takip etti.

Yüzde 93 Artışla Sakarya'nın Rekoru Kırılamıyor

Konu ile ilgili açıklamada bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Sakarya'nın rekoru elden bırakmadan gösterdiği yükselişe dikkat çekerek “İlimiz bir önceki aya göre kasım ayında yüzde 6,1artış göstererek 9. sıradaki yerini korudu. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında 122 milyon 366 dolar ile 13. sırada yer alan ilimiz, 2013 yılı Kasım ayı itibariyle 235 milyon 437 $ ile geçen yılın aynı ayına göre yüzde 93 artışla 9. sırada yer alıyor” dedi.  

En fazla ihracat otomotiv sektöründe

Kasım ayında Sakarya'da en fazla ihracatı 193 milyon dolarla, otomotiv sektörü, yani taşıt araçları ve yan sanayi gerçekleştirdi. Ayrıca kimyevi maddeler ve mamulleri, demir ve demir dışı metaller, iklimlendirme sanayii, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri öne çıkan sektörler arasında yer almaya devam ediyor.

En çok ihracat Fransa'ya

Kasım ayında, ülkeler bazında değerlendirdiğimizde en çok ihracatı, 28 milyon ile Fransa'ya gerçekleştirdik. Bunun dışında, 22 milyon ile Rusya Federasyonu, 20 milyon ile Birleşik Krallık, 18 milyon ile Almanya, 15 milyon ile de İsrail ihracat yaptığımız ilk beş ülke arasında yer alıyor.

SATSO İhracatçıları Projeyle Destekliyor

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul: “Sanayi sektörünün yükünü taşıyan, ilimizin ve ülkemizin gururu olan ihracatçı firmalarımızın emeğine sağlık. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak, SAİGEP Projesi, Sanal Fuar ve Ticaret Ağı Projesi, UMEM ve ihracatımızı bir adım öteye götüreceğine inandığımız diğer tüm projelerimizle üyelerimizin yanındayız.

 “Dünya ekonomisi üzerinde yeni açılan pazarların anahtarı” olarak gördüğümüz ülkemizin ihracat kurmayları olan firmalarımızı başta odamız üyesi TOYOTA olmak üzere tekrar kutluyoruz. Bu başarı tablosu herkese örnek olmalıdır” dedi.


Haber Tarihi : 2/12/2013
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::