Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte genel değerlendirmelerde bulunmak üzere Ofis Sanat Merkezi Mono Restaurant'da basın mensupları ile bir araya geldi. Katılımın yoğun olduğu toplantıya gazetelerin Genel Yayın Müdürleri ve Haber müdürleri iştirak etti.

Toplantıda konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, genel ekonomik değerlendirmelerde bulunarak özellikle ilimizin ihracattaki başarısına değindi. Kösemusul konuşmasında şunları dile getirdi:

"Biz, büyüyen Türkiye gelişen Sakarya diyoruz. Artık dünya ülkelerinin ciddi rakibi olan ülkelerdeniz. 2013 yılı içerisinde global anlamda görülen ekonomideki yavaş ilerlemeye rağmen ülkemizin üretim ve ihracat rakamları bizleri onurlandırıyor.  Sakarya ihracat rakamlarında ilimizin dokuzuncu sırada yer alıyor. Bizim hedefimiz ilk beş arasına girmektir. Geçtiğimiz haftalarda Başbakanımızla gerçekleştirilen yurtdışı gezisinde Kuzey Avrupa Bölgesini ziyaret ettik. Ziyaretlerde şunu anladım ki,  dünyanın gelişmekte olan Afrika ülkelerine Türkiye olmadan geçemeyecekler. Türkiye bu pastadan payını alacak anahtar ülkelerden biridir.  Sakarya tarım hayvancılık ticaret ve sanayi üçgeninde düzenli bir şeklide gelişmesi için çalışıyoruz. Kümelenme ve sanayinin gelişmesi adına vizyon katan çalışmalarımız var. Kurulmasını planladığımız ve kurulan toplam 10 Organize Sanayi Bölgemiz var. Bereketli kentimizi sadece sanayi ile değil, turizm tarım hayvancılık alanında da geliştirmeye gayret ediyoruz. Yeni açılan oteller ve yatırımlarla turizmde daha da ilerleyeceğiz. Süs bitkiciliği konusunda da borsanın açılması ile ciddi yol kat edeceğimize inanıyorum. SAİGEP projesi de tamamlanmak üzere ihracat yapmayan ya da düşük potansiyelle yapılan ihracatı geliştirmek adına ciddi çalışmalar yapıyoruz.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizin sorunları ile ilgilenmek ve bu sorunların çözüme kavuşturulması noktasında gerekli çalışmaları yapmak bizim görevimizdir.  Son olarak Sanal Fuar ve Ticaret Ağı Projesi üyelerin elektronik ortamda ticaretlerini geliştirme fırsatı sunuyoruz. Avrupa Birliği tarafından da desteklenen "ENPI Black Sea Cross-border Cooperation (CBC) Programı kapsamında başvurusu yapılan ve Odamızın Türkiye temsilcisi olduğu Sanal Fuar ve Ticaret Ağı Projesi, onaylanmış ve proje resmen başladı. ENPI Black Sea CBC kapsamında desteklenen projeyle Karadeniz Havzası ülkeleri arasında bir ticaret portal kurulacak olup bu sayede e-ticaretin geliştirilmesi ve yeni ticaret bağları kurulması amaçlanıyor.

Otomotiv Çalışma Grubu oluşturduk. Otomotiv İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili yer keşfini tamamladık. Bu konuda taşıt sanayi olarak vagon sanayi ve demiryolunu da kapsayacak şekilde 5000 dönümlük bir alan belirledik.  Çevreye zararı olmayan bir sektör olduğu için bu sektörün gelişmesi ticaretin de gelişmesini körükleyecektir.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizin ticaretlerini geliştirmeleri için gerekli tüm çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Kaliteli istihdam çalışmalarına güç veriyor, UMEM kapsamında Türkiye liderliğine oynuyoruz. Güçlü istihdam ve kaliteli üretim, ihracat artışını da beraberinde getiriyor.

Sapanca Gölü bizim hassasiyetimiz değerli bir kaynağımızdır. Sapanca gölümüzü muhafaza etmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Ciddi bir lobi çalışması yapıyoruz. Sizden de destek bekliyoruz" dedi.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen SATSO Stratejik Plan Çalışmaları hakkında da bilgi veren Kösemusul 14 saatlik yoğun bir SWOT Analiz ve Paydaş çalışması yaptıklarını belirterek şunları dile getirdi: "Stratejik Plan Çalışmaları doğrultusunda önemli birkaç konu öne çıktı. İlimiz ve Odamızla ilgili güçlü, yönlerimiz zayıf yönlerimiz, fırsatlar ve tehditleri belirlemeye çalıştık. Yaptığımız paydaş çalışmasında Büyükşehir Belediyesi,  Valilik ve Sakarya Üniversitesi önemli paydaşlarımız arasında yer aldı" dedi.

Kösemusul özellikle büyükşehir belediyesinin önemli bir paydaş olduğunu dile getirerek Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile uyumlu çalıştıklarını ve belediyenin projelerine destek verdiğini belirtti. Kösemusul konuşmasında "Büyükşehir Belediyesi ile üyelerin ihtiyaçlarına yönelik ciddi çalışmalar yaptık. Kamyoncular garajı, inşaat malzemecileri sanayi sitesi ve ilerleyen günlerde üyelerin istifadesine sunulacak olan galericiler sitesi de yapılacak" dedi.

Basın mensuplarına da proje paydaş ortağı olduğunu dile getiren Kösemusul "Hep birlikte ilimize hizmet etmek istiyoruz. Amacımız hayırlı hizmetler sunmaktır" dedi.

 

Haber Tarihi : 16/12/2013
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::