Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu ve Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi işbirliği ile hazırlanan “Girişimcilik Projesi” tamamlandı.

Aralık 2009'da başlayan teorik bilgilendirme eğitimleri ile start alan proje, teorik eğitimlerin ardından SATSO Kadın Girişimciler Kurulu üyelerinin iş yerlerinde gerçekleştirilen staj programının da tamamlanmasıyla sona erdi.

Girişimci kız öğrenciler yetiştirme hedefiyle hazırlanan “Girişimcilik Projesi”nde eğitimi tamamlayan girişimci adayları kız öğrencilerinin sertifika takdim töreni; Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SAÜ Rektör Yardımcısı Binnaz Baytekin SATSO Meclis Başkanı Engin Özkoç, Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Yönetim Kurulu Üyeleri,  İl Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri ve üniversitesi öğrencilerinin katılımıyla SATSO Hizmet binasında gerçekleştirildi.

Töreninin açılış konuşmasını yapan SATSO İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı İffet Hacıeyüpoğlu, istihdam ve sürdürülebilir ekonomik kalkınma çerçevesinde girişimciliğin önemine değindi.  Hacıeyüpoğlu konuşmasında şunları dile getirdi:

“TOBB bünyesinde 2007 de kurulan, pek çok ilde olduğu gibi ilimizde de 2008'in sonlarına doğru yapılanan kadın girişimciler kurulumuz halen ülke genelinde 73 ilde faaliyet gösteriyor. Kurulumuzun ana hedefi kadın girişimciliğini nicelik ve nitelik yönünden geliştirmektir.

Hep yinelediğimiz gibi, girişimciliği önemsediğimiz için kadın girişimciliğini önemsiyoruz. Sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın temeli girişimciliğin ve beraberinde istihdamın arttırılmasıdır.  Dünyayı saran ekonomik kriz ülkemizde zaten kronikleşmiş bir sorun olan işsizliği körükledi. Genç nüfusa sahibiz. Her yıl 700 bin gencimiz çalışabilir nüfusa ekleniyor, onlara iş imkanı sağlamalıyız diyorduk. Ancak bu yıl çalışabilir nüfusa eklenen genç sayısı 900 bin olmuş. Ekonomik krizin etkisiyle yavaşlayan çark işten çıkarmaları da beraberinde getirdi. Tüm bu etkenlerle ülkemizdeki işsizlik grafiği hızla görülmedik yüksek değerlere ulaştı.

Biz kurul olarak ana hedefimiz olan kadın girişimci sayısını arttırmak için stratejik yol haritamızı belirlerken hedef kitlemizin tespitinde bir şey dikkatimizi çekti. Bu gün iş sahibi olan bizlerin içinde okul yıllarında bunu kurgulayan ve hayata geçiren olmamıştı.

Hepimiz belli süreler sonunda belli aşamalardan sonra girişimci olmuştuk. Bizle yola çıkan aynı sıralardan geçtiğimiz pek çok kadın arkadaşımız da girişimci olamamıştı.  Konuk ettiğimiz rol modellerin ve diğer kadın girişimcilerin de ilerledikleri yol benzerdi. Emekli olmuş tecrübesiyle girişimci olmasını istediğimiz, eğitim aldığı halde evde oturan hem enerjisini hem eğitimini boşa harcayan kadınlarımıza seslenmeliydik. Ancak üniversite sıralarındaki genç kızlarımıza da acilen ulaşmalıydık. İşte bu proje böyle doğdu.

Ülkemizde ne istihdamda ne girişimcilikte yakalayamadığımız bir oranı kadınlarımız üniversitelerde yakalamışlar. Üniversite öğrencileri içinde kızların oranı son 25 yılda yüzde 26 dan yüzde 42'ye çıkmış. Yani her iki öğrenciden biri kadın girişimci adayı ve bu oran bizi heyecanlandırdı. Kızlarımız mezun olmadan önce “nasıl iyi bir iş bulabilirim?”in yanında “nasıl iyi bir iş kurabilirim?”i de düşünmeliydiler. Heyecanla ve büyük bir inançla yola koyulduk. Tabi yalnız değil, Sakarya üniversitesi bu projede paydaşımız oldu. Tüm yetkililere teşekkür ederiz.

Ve bugün burada sertifikalarını alacak olan kızlarımıza da seslenmek istiyorum. 9 Aralık'dan beri gerek rol model olarak dinlediğimiz Gülden Yılmaz'ın sunumu, gerek teorik eğitimlerimiz gerekse staj evrelerimizde bir araya geldik. Ancak bu günden sonra bir fark olacak. İsteğiniz daim yolunuz açık olsun. Aramıza hoş geldiniz” diyerek projenin tamamlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Hacıeyüpoğlu, “bazen küçük bir taş göl yüzeyinde halkalanır yayılır, bazen bir avuç kartopu çığ olur yuvarlanır. Umarız bu proje destekle etlenir emekle genişleyerek geniş kitlelere ulaşır. Türk insanının tüm dünyada başarma ve ilerleme azmini, müteşebbis ruhunu temsil eden girişimcilerimize yine kadın erkek demeden başarılar diliyor,  projeye destek ve emek veren herkese bir kez daha teşekkür ediyorum.” dedi.  

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ise yaptığı konuşmada kendisinin girişimcilik ve başarı öyküsünden yola çıkarak girişimciliğin inovatif düşünce anlayışı ile paralel gelişeceğini belirtti. “Girişimcilik sadece ekonomik değil aynı zamanda sosyal katkıları da olan itici bir güçtür” diyen Altuğ konuşmasının devamında, SATSO olarak girişimciliği her zaman önemsediklerini ve destek verdiklerini, toplumların göz ardı edilemez gücünü oluşturan kadınları, girişimciliğin sunduğu avantajlarla iş yaşamına kazandırmanın hem ülke ekonomisi açısından hem de bireysel açıdan çok önemli olacağını ifade etti. Altuğ son olarak söz konusu proje de emeği geçen tüm kurum kuruluş ve şahıslara teşekkürlerini ileterek öğrencilere eğitim ve iş yaşamlarında başarılar diledi.

Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcı Binnaz Baytekin ise yaptığı konuşmada sanayi ve üniversite işbirliğinin gelişen dünya şartlarında önemine değindi.  

Baytekin konuşmasında şunları dile getirdi: “Yıllardan beri ülkemizde ve dünyada, üniversite ile sanayinin ortak çalışması ve işbirliği kurması önem taşımaktadır. Son zamanlarda oldukça artan bu işbirliği ile kriz Dönemi Stratejileri oluşturulmakta, çözüm yöntemleri ve endüstrileşmiş ülkelerde üniversite sanayi arasında nasıl yoğun bir ilişki ve ülke çapında bir gelişme varsa, Sakarya Üniversitesi de SATSO ve KOSGEB ile yakın işbirliğini, akademik desteğini ve şirketlerin üniversiteye olan desteğini sürdürmektedir. Bu işbirliği çerçevesinde bir dizi panel seminer, sempozyum ve etkinlikler gerçekleştirilmiş ve bu proje de onlardan biri olarak hayata geçirilmiştir. Kadınlarımızın her alanda yetişmeleri, eğitilmeleri, iş yaşamına atılmaları gerektiği gibi, bölgenin kültürel özelliklerini, fırsatları, sosyo- ekonomik koşulları değerlendirmeleri, cesaretli olmaları, bireysel veya ortak iş kurmaları gerekmektedir. Çünkü günümüzde yoğun rekabet ortamında güçlü ekonomiye ulaşmak ve rekabet gücü kazanabilmek için “girişimcilik” önem taşımaktadır. Girişimcilik sadece ekonomik değil, sosyal anlamda da önem taşımakta, işsizliğe çözüm olabilmekte, istihdam yaratılmaktadır.”

Projenin katılımcılarından ve kursiyerlerinden olan Sakaya Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümü öğrencisi Esra Özbay ise projede yer alan arkadaşları adına yapmış olduğu konuşmada şunları dile getirdi:

“Geçtiğimiz sene bir toplantıda TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu; “bizler, yıllar boyu babaları tarafından başımızı icat çıkarma çocuğum” diyerek büyüyen bir milletiz” demişti. Yeniliğe, arge çalışmalarına ve girişimciliğe uzak büyüyen bizler, maalesef ülkemize fazlaca bir katma değer sağlayamıyoruz.

Üniversite eğitimimizi tamamlamamıza rağmen orada öğrendiğimiz çok değerli bilgiler sadece teorik kalmaktadır.  İyi bir mühendis olarak yetiştiriliyoruz ya da bilim adamı ancak, aklındaki projelere nasıl ve nereden başlamamız gerektiği hakkında fazlaca bir bilgiye sahip değiliz. Doğuştan zengin değilsek, ya da Kayserili doğmamışsak ömür boyu birilerinin yanında çalışmak zorunda kalıyoruz.

Ama son yıllarda sivil toplum kuruluşları ve odalar, devletin vatandaşını yetiştirdiği ancak eksik kaldığı noktalarda, üzerine görevler almaya başladı. Bunun üzerine SATSO'da aldığım girişimcilik eğitimiyle kendime olan güvenim tazelendi. Bilgimi kullanabileceğim imkânlar nedir? Nerede ve ne zaman başlayabilirim? Bunları burada aldığımız eğitimlerle öğrenmiş olduk.

En önemlisi örnek girişimcilikleriyle zoru başarmış çok değerli girişimcilerle bir araya gelmek, değerli kadın girişimciler kurulu üyelerinin başarı hikayelerini dinlemek, bizim için çok önemli. Çünkü bu sayede hayata başlamam gereken yeri, duruşumu ve ilerlemem gereken adımları kafamda oturttum. Umarım ileriki yıllarda ben veya benim gibi girişimcilik eğitimi almış bir genç, yeni eğitim alacak genç arkadaşlara, başarı hikâyelerimizi anlatırız” dedi.

Girişimcilik Projesi”ne katılan ve sertifika almaya hak kazanan öğrencilerden, Esra Özbay, Feyza Yıldız Yurtal ve Melike Seda Türkmen'e sertifikalarını Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Ayşegül Eralp, Duygu Can ve Serap Beyhan'a sertifikalarını Rektör Yardımcısı Binnaz Baytekin, Serap Balta'ya  sertifikalarını Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Engin Özkoç, Neşe Atik ile Aysun Ocak'a sertifikalarını SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ takdim etti.

Haber Tarihi : 4/3/2010
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::