Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Ocak ayı ihracat rakamları açıklandı. Buna göre; Sakarya, en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında yer alarak ihracatını en fazla artıran il oldu.  

Türkiye genelinde değerlendirildiğinde 2013 yılı ocak ayında 10 milyar 966 milyon 628 bin dolar düzeyinde gerçekleşen ihracat, 2014 yılı ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 9,6 artış göstererek 12 milyar 15 milyon 156 bin dolar oldu. Ocak ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 589 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörü yaparken, otomotiv sektörü 1 milyar 587 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, kimyevi maddeler sektörü ise 1 milyar 404 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı. 2014 yılının Ocak ayında en fazla ihracat yapılan 3 ülke sırasıyla Almanya, Irak ve İngiltere oldu.

Ocak ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, ilimizin ihracatta yükselen bir trendle ilerlediğini belirterek şunları dile getirdi:

“Sakarya en fazla ihracat yapılan iller arasında ilk 10'da yer alıyor.  En fazla ihracat yapılan iller arasında Sakarya ilk başı çekti. İlimiz, Ocak ayında ihracatı 219 milyon 87 bin dolar ile geçen yılın aynı ayına göre yüzde 50 artırdı. İlimiz geçen yıl Ocak ayı ihracat rakamı 145 milyon 805 bin dolar olarak gerçekleşmişti. Geçtiğimiz ay 200 milyon 712 bin olarak gerçekleşen ihracat Ocak ayında % 9 oranında artış göstermiştir.  İhracat yapan iller sıralamasında geçtiğimiz aya göre 11. sıradan 9. sıraya yükselen Sakarya, ihracatının 2014 yılında daha da yükselerek beklentilerin üzerinde bir başarı göstereceğine inanıyorum.

İş dünyası olarak 2014 yılının zorlu ancak bir o kadar da fırsatların varlığını da göz ardı etmeden çalışmamız gereken bir yıl olduğunun bilincindeyiz. Sanayici ve tüccar ülke ekonomisinin temelini oluşturan ciddi bir kesimdir. İş dünyasının tedirginliği ve ümitsizliği mevcut olumsuz durumun daha da derinleşmesine neden olacaktır.  İş dünyası olarak iyimser algımızı koruyarak, bundan önce olduğu gibi bundan sonraki süreçte de aynı gayretle ilimiz ve ülkemiz için hizmet etmeye, katma değer yaratmaya, istihdamı artırmaya ve ekonomimizi güçlendirmek için üretmeye devam etmeliyiz.

İş dünyamızın ekonomik anlamda yaşanan olumsuz süreci, güçlü öngörü ve tedbirlerle en az hasarla atlatacağına inanıyorum. Kaybeden Türkiye, kaybeden Sakarya istemiyoruz. SATSO olarak ihracat yapmak isteyen tüm üyelerimize birimlerimizde bilgi paylaşımı yapılmaktadır.

Sakarya'nın ihracatta gösterdiği bu başarının başrol oyuncusu iş dünyamızı tekrar tebrik ediyor bu başarıyı bize yaşattıkları için teşekkür ediyorum. Unutmayalım ki, ülkemiz ekonomisinin, iş dünyasının gayretlerine ihtiyacı var” dedi.

Haber Tarihi : 3/2/2014
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::