Korumalı işyerlerinin desteklenmesi ve güçlenmesi amacıyla girişimcileri bilgilendirmek için Bakanlık Müşaviri Süleyman Rıdvanoğlu'nun katılımı ile Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde ‘'Korumalı İş Yerleri” konulu bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye İş Kurumu'nun Engelli İstihdamının arttırılmasına yönelik, Sakarya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilen toplantı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi.

26.11.2013 tarih ve 28833 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, zihinsel veya ruhsal engellilerin istihdamının arttırılmasına yönelik Korumalı İşyerleri Hakkında Yönetmelik ve proje kapsamında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bakanlık Müşaviri Süleyman RIDVANOĞLU, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Kerem TOPRAK ve İş-Kur İl Müdürü Tekin KAYA, SATSO Meclis Üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıya Sakarya'da faaliyet gösteren eğitim kurum/kuruluşları, üniversiteler, kamu kurum/kuruluşları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve firma yetkilileri iştirak etti.

Hibe rakamı en fazla 150 bin TL

Bakanlık Müşaviri Süleyman Rıdvanoğlu, Korumalı İşyerleri Hakkında Yönetmelik çerçevesinde kaynak tahsis edilmesine karar verilen projeye yönelik katılımcılara detaylı bilgiler verdi.

Proje kapsamında işletmenin korumalı işyeri olabilmesi için 10 kişi çalıştıran işyerleri için en az 8 engelli istihdamı, daha fazla işyerleri için de %75'inin engelli istihdam etmesi gerektiğini vurgulayan Bakanlık Müşaviri Süleyman Rıdvanoğlu, projenin temelini oluşturan kuruluş sermayesi desteği hakkında  da bilgi verdi. Rıdvanoğlu “Korumalı işyerinin kuruluşu için gerekli olan sermayenin % 60'ı kuruluş tarihinden itibaren bir yıl içerisinde hibe olarak tahsis edilecektir. Hibe rakamı en fazla 150 bin TL olabilecektir. Kuruluş sermayesi olarak verilecek hibe ile korumalı işyerinin kuruluşu için gerekli olan makine, donanım, demirbaş ve bunlara ait sarf malzemesi giderleri karşılanabilecektir. Kuruluş sermayesi için gerekli olan bütçenin % 40'ının nakit olarak proje sahibi tarafından projeye tahsis edilmesi esastır.”dedi.

İlk yıl işletme giderlerinin %60'ına devlet desteği

 “Proje başlangıcından itibaren kurulan korumalı işyerinde çalışacak engelli işçilerin ücret giderleri, brüt asgari ücret üzerinden ilk bir yıl boyunca desteklenecektir. Kurulacak işletmelere kuruluş tarihinden itibaren ilk bir yıl boyunca işletme giderlerinin (su, elektrik, ısınma, iletişim) fatura bedellerinin % 60'ı desteklenecektir.”diye konuşan Bakanlık Müşaviri Süleyman Rıdvanoğlu engelli ücretleri ve işletme giderleri desteği konusunda da katılımcıları aydınlattı.

İşyerleri ilk 5 yıl denetim altında olacak

 Proje kapsamında kurulacak korumalı işyeri, 5 yıl boyunca Komisyon tarafından takip ve denetime tabi olacaktır. Bu 5 yıllık süre içerisinde başlangıçta alınan makine ve donanımın satış veya devri yapılamayacaktır. Korumalı işyerinin kuruluşundan itibaren 5 yıl içerisinde herhangi bir nedenle (sel, deprem, yangın gibi mücbir sebepler hariç) kapanması, tasfiye edilmesi veya çalışan engelli sayısının belirtilen sayıdan aşağı düşmesinden bir ay içerisinde eski sayıya ulaşamaması halinde başlangıçta hibe olarak verilen kuruluş sermayesi yasal faizi ile birlikte geri alınacak, engelli işçi ücret giderleri kapsamında verilen desteğin ise %30'u geri tahsil edilecektir. Proje tekliflerinin son teslim tarihi 28/02/2014'ü tarihi mesai bitimidir.” dedi.

Toplantı sonrasında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Kerem Toprak, Bakanlık Müşaviri Süleyman Rıdvanoğlu'na, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Tekin Kaya'ya ve her türlü desteği esirgemeyen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'a teşekkür ettiğini belirtti.


Haber Tarihi : 7/2/2014
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::