Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde 34.Meslek Komitesi organizasyonu ile “Kentsel Dönüşüm ve Uygulamaları” konulu bir seminer düzenlendi.

SATSO Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen seminere Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Aygün Kahya, İMO Başkanı Hüsnü Gürpınar, SATSO Meclis Üyesi ve Müteahhitler Birliği Başkanı Kadir Savaş, sektör temsilcisi firma yetkililerinden yoğun bir katılım oldu.

Seminerin açılış konuşmasını Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Aygün Kahya yaptı. Kahya konuşmasında Kentsel Dönüşüm Uygulaması'nın ilimizde doğru anlaşılması ve doğru uygulanmasının önemine değinerek şunları dile getirdi: 

“Deprem riski taşıyan ayrıca buna bağlı olarak niteliksiz yapı stoğuna sahip olan ülkemizi çok ilgilendiren, gelecek 20 yıl içerisinde ekonomimizin lokomotifi olacağı görünen Kentsel Dönüşüm'ün tam olarak algılanması için bu semineri düzenledik. Arsa sahiplerinden kat maliklerine inşaat sektöründen inşaat malzemeleri sektörüne ve finans sektörünü de yakından ilgilendiren Kentsel Dönüşüm ile ilgili yapılması gerekenler, karşılaşılacak zorluklar ve nasıl aşılacağı, kentsel dönüşümün ülke ekonomisine getireceği katkılar, kentsel dönüşümün finansal ve ekonomik boyutları, arsa sahipleri ve maliklere düşen görevler, parsel birleştirme, emsal artışı gibi konular seminerimizde konuşulacak konular içerisinde olacaktır” dedi.

 

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği Uzmanı Dr. Erdal Köktürk'ün detaylı bilgiler sunduğu seminerde genel olarak 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Yasa ve Uygulama Yönetmeliği, Kentsel Dönüşümde Finansal Destekler, Kentsel Dönüşümde İmar ve Planlama konularında detaylı bilgiler verildi.

Dr. Erdal Köktürk Kentsel Dönüşüm ve Uygulamalarının önemine değinerek “Kentsel dönüşüm aslında merkezi yönetimin kendisini gösterdiği bir uygulamadır” diyerek tüm büyükşehir ve ilçe belediyelerin bakanlık müsaadesi doğrultusunda kentsel dönüşüm uygulamalarına başlayacağı bilgisini verdi.

Köktürk ayrıca ülkemizdeki konut istatistikleri hakkında da bilgi vererek  “Türkiye'de ruhsatların %85'i yapı amaçlı konut içerikli verilmiştir. Ülkemizde bugün 400-500 bin konut ihtiyacı var, dolayısıyla ihtiyacın çok üstünde arz fazlası söz konusudur. 20 milyona yakın mesken var, bunların %40'ının elden geçirilmesi gerekiyor dolayısıyla 8 milyon konut yeniden yapılacak. AB ülkelerinden örnek vermek gerekirse Almanya'nı tamamı yıkılacak yeniden yapılacak, üç tane Bulgaristan yıkılıp yapılacak, analizleri iyi yapmalı çözüme odaklı projeler yapılmalı. Kentsel Dönüşümün ülkemizdeki maliyeti 400- 500 milyar TL, İstanbul'un maliyeti ise 100 milyar TL'dir” dedi.

Kentsel Dönüşüm ile ilgili temelde 8 yasa çıkarılmış ama esas ilgilendiren kısım 6306 sayılı Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki yasa önem arz etmektedir. Kentsel Dönüşüm riskli alanlar, riskli yapılar, rezerv yapı alanlarında yapılacak” diye konuştu.

Köktürk konuşmasının devamında Kentsel Dönüşümde finansal desteklerle ilgili bilgi verdi. Seminer katılımcıların soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

 

 

Haber Tarihi : 11/2/2014
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::