Kösemusul: “Türk üreticileri artık kendilerine “verilen tasarımı daha ucuz fiyata yapmaktan”, “kendileri tasarlar” düzeye gelmelidir.”

Sakarya Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkan Yardımcısı Neşet Peker başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Şubat Ayı Meclis Toplantısının onur konuğu Sakarya Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin oldu.

Teknokent Tanıtıldı

Teknokentlerin yapısı ve işleyişi hakkında detaylı bilgi veren Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, Teknokentlerin, 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununa göre faaliyet gösterdiklerini belirterek görev ve yetkileri konusunda şunları dile getirdi:

Teknokent, ileri teknoloji kullanan ya da yeni teknolojilere yönelik firmaların, belirli bir üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü ya da AR-GE merkezinin olanaklarından yararlanarak teknoloji veya yazılım ürettikleri/geliştirdikleri, teknolojik bir buluşu ticari bir ürün, yöntem veya hizmet haline dönüştürmek için faaliyet gösterdikleri ve bu yolla bölgenin kalkınmasına katkıda bulundukları, akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği sahip bölgedir. Türkiye'de 39 aktif Teknokent var. Sakarya Teknokent'te %64 doluluk oranı var. Sakarya Teknokent ayrıca,  Teknokentler Performans Değerlendirmesinde 2010-2011 yılları arasında Türkiye 4.lüğünü elde etti”” dedi.

Prof. Dr. Engin, Teknokentlerin, amaç ve hedeflerini ise AR-GE faaliyetleri ile bölgesel ve yerel ekonomiye katkı sağlamak, iş ve girişimcilik imkânları yaratarak beyin göçünü önlemek, bulundukları çevrenin refah düzeyini arttırmak,üniversite-sanayi ilişkilerinin somut projelere ve ürünlere dönüşmesini sağlamak, Teknolojiye dayalı katma değeri yüksek ürün ve hizmetlerin üretimine katkı sağlamak,üniversitelerdeki akademik bilgilerin teknolojik ürünlere dönüşümü için uygun bir ortam yaratmak, firmalar arası sinerji ve işbirliği fırsatlarını arttırmak olarak belirtti.

Firmaların bölgedeki yazılım ve AR-GE faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları için gelir ve kurumlar vergisinden muafiyet, Bölgede çalışan araştırmacı, yazılımcı ve AR-GE personel ücretlerine ilişkin her türlü vergiden muafiyet, Bölgede üretilen yazılımlar için KDV muafiyeti gibi destekler sağlandığını ifade eden Prof. Dr. Tahsin Engin, bölgede çalışan araştırmacı, yazılımcı ve AR-GE personel ücretlerine ilişkin 5 yıl süre ile SGK işveren payının %50 muafiyeti söz konusu olduğunu dile getirdi.

Hesapları inceleme Komisyonu Bütçe Raporu

Teknokent tanıtımının ardından geçilen meclis toplantısında Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu, 1097 No'lu  Meclis  Oturumu'na  Ait  Tutanağın  Tasvibinin ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu, Ocak /2014   Ayı   Kat'i   Mizan   ve   Ekleri   ile Bütçe İzleme Raporu'nun Müzakeresi ve Tasdiki ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kösemusul'dan açıklamalar

Kaykayoğlu'nun ardından kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul yönetim kurulunun aylık faaliyetleri ile ilgili açıklamada bulundu. Kösemusul öncelikle SATSO Stratejik Plan çalışmalarının aşamaları hakkında bilgilendirmede bulunarak “Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak vizyonumuzu hep birlikte belirliyor, yeni 4 yıllık Stratejik Plan çalışmalarımızı tamamlıyoruz. Siz kıymetli meclis üyelerimizin desteğiyle, biliyorsunuz, İzmir'de, Stratejik Plan çalışmamızın temelini atmıştık. Daha sonra dış paydaşlarımız; Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret Borsası, Sakarya Üniversitesi, Sivil Toplum Kuruluşları, bağlı bulunduğumuz belediyeler, Milli Eğitim Müdürlüğü, ABİGEM ve MARKA gibi beraber çalıştığımız kurumlardan uzman temsilcilerimizin, hazine niteliğindeki görüşleri ile Stratejik Planımız son aşamasına gelmişti.  Son bir toplantı yaparak hep birlikte Stratejik Planımızı ortaya çıkaracağız.  Hedef ve stratejilerimizi, vizyon ve misyonumuzu son haliyle belirleyeceğiz. Çalışmalarımız sonucunda inşallah 4 yılı kapsayan SATSO Stratejik Planı yayın haline gelecek. Plan çalışmalarımıza destek veren herkese çok teşekkür ediyorum diye konuştu.

Sakarya Üniversitesi ve Teknokent'e Tebrik

“Şehrimizde en önemli paydaşlarımızdan olan Sakarya Üniversitesi, başarıları ile bizleri gururlandırıyor” diyen Kösemusul konuşmasının devamında “Eğitim-öğretim ve kalite süreçlerinde yaptığı çalışmalarla kısa bir süre önce Türkiye, Avrupa ve Dünyada tanınan en saygın ödüllerden biri olan Türkiye Mükemmellikte Süreklilik ödülünü alan üniversitemiz, büyük bir başarıya daha imza atmıştır. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak ortağı olduğumuz Sakarya Üniversitesi TEKNOKENT, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi çalışması neticesinde faaliyete geçen bölgeler arasında 19 basamak birden yükselerek birinci olmuştur. Şehrimiz, üniversitemiz ve iş dünyamız için büyük önem taşıyan bu başarıda Sakarya Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Elmas'ı, emeği geçenleri ve tüm firma yetkililerini gönülden kutluyorum. TEKNOKENT, Otomotiv Şehri Sakarya ve AR-GE Çalıştayları, 3+1 ve 7+1 projelerinde ortağımız olan üniversitemizle paydaş olmanın gururunu yaşıyoruz. Sakarya'nın Türkiye'de parlayan yıldız olma yolunda tüm çalışmaları hep birlikte sürdüreceğiz. Sakarya'nın bilişim alanında da öne çıkması için komisyonumuzla birlikte çalışmalarımız olacaktır. Türk üreticileri artık kendilerine “verilen tasarımı daha ucuz fiyata yapmaktan”, “kendileri tasarlar” düzeye gelmelidir. Tüm işadamlarımızı TEKNOKENT ile birlikte çalışmaya bir kez daha davet ediyorum” dedi.

Erasmus (+) Programı

Erasmus (+) Programı ile ilgili meclis üyelerine Bilgi veren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul “Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin en önemli noktalarından bir tanesi AB hibelerinin Türkiye tarafından değerlendirilmesi konusudur.

Ülkemiz özellikle AB'nin Erasmus adı altında eğitim gençlik ve spor hibe programlarına yaptığı projelerle önemli başarılar elde etmiş; son 10 yıl içerisinde AB eğitim ve gençlik projeleri için 630 milyon avro fon kullanılmış ve 370 bin vatandaşımız AB eğitim ve gençlik programlarından yararlanmıştır. 2013 yılında 70 bin vatandaşımız bu projeler kapsamında Avrupa'ya gitmiştir.

2014 yılı itibariyle Erasmus programı Erasmus Plus (+) adı altında birleştirilmiştir. Erasmus Plus (+) programı ticaret ve sanayi sektörümüz içinde büyük önem arz etmektedir. Bu programın alt başlıklarından olan “Erasmus öğrenci staj hareketliliği” yükseköğretim kurumunda kayıtlı olan öğrencinin yurtdışındaki işletmede veya üniversitede mesleki eğitim alma ve çalışma deneyimi kazanma sürecini de beraberinde getirecektir.

Erasmus programı sonucunda 2 ay ile 12 ay arasında değişen staj süresi ile birlikte Avrupa Birliği ülkelerinde iş tecrübesi kazanmış üniversite öğrencilerimiz sanayi ve ticaret hayatına önemli katkılar sağlayacaktır. Erasmus'un bir diğer önemli konusu da firma çalışanlarını yurtdışında staj yapma imkanı sağlamasıdır.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak en önemli paydaşlarımızdan olan Sakarya Üniversitemizin yapacağı tüm Erasmus Plus (+) proje çalışmalarında onların yanında olduğumuzu özellikle belirtmek istiyorum” dedi.

Türkiye ve Sakarya Ekonomisi Üzerine…

Kösemusul ayrıca ekonomi ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak “Önceki ay meclis toplantımızda, iş dünyası olarak emeklerimizin boşa harcanmasına asla razı olmayacağımızı, ekonomiyi sırtlayan ve yaşanan gelişmelerden ilk olarak ve en ağır şekilde etkilenen iş dünyası olarak kaybeden bir Türkiye, kaybeden bir Sakarya asla istemediğimizi altını çizerek ifade etmiştim. Biz, 2014 yılının zor bir yıl olduğunu görüyoruz. Ancak 2014, fırsatların varlığını göz ardı etmeden, iyimser algımızı koruyarak daha fazla gayretle çalışacağımız, şehrimize ve ülkemize katma değer sağlayacağımız, istihdamı ve üretimi artıracağımız bir yıl olacaktır. Ülkemiz güçlüdür ve hep birlikte gereken tüm tedbirleri alacağımıza inanıyorum. Bu olumsuz görünen süreci en az hasarla atlatacak ve daha da güçlenerek bu süreçten çıkacağız. Sakarya'mızın ihracatta gösterdiği bu başarının arkasında aktif ve gayretle, risk alarak çalışmalarını artıran iş dünyamız var. Kendilerini tekrar yürekten kutluyor ve bu başarı için teşekkür ediyorum. Ekonomimizin bizlerin gayretlerine ihtiyacı olduğunu hiçbir zaman unutmamalıyız. 

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak ihracat yapmak isteyen tüm üyelerimize, alanında deneyimli personelimizle, birimlerimizde bilgi paylaşımı yapılmaktadır. SAİGEP Projesi, Sanal Fuar ve Ticaret Ağı Projesi, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) ve ihracatımızı bir adım öteye götüreceğine inandığımız diğer tüm projelerimizle, üyelerimizin her zaman yanındayız, yanında olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Meslek Komiteleri Çalışıyor

Meslek Komitelerinin çalışmalarını da değerlendiren Kösemusul “4 yıllık çalışma dönemimiz süresince büyük sorumluluk yüklenerek meslektaşlarının sorunları ile ilgilenen ve örnek çalışmalar gerçekleştiren meslek komitelerimize de değinmek istiyorum” dedi.

Kösemusul açıklamasında “Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizin menfaatlerini korumak ve iş dünyasında başarılı bir şekilde ilerleyebilmelerini sağlamak adına 7/24 hizmet ediyoruz. Sektörlerimizin Odamız çatısı altındaki en önemli temsilcileri olan Komitelerimiz, gayretli çalışmaları ile ilklere imza atmaya devam ediyor. Daha önce 6. Meslek komitemiz kılık kıyafet uygulaması ile örnek bir çalışma gerçekleştirmişti. Şimdi de 16. Meslek komitemiz öncülüğünde ve Odamız Ticaret Servisi'nin müracaatlarıyla yapılan çalışmalar sonuçlanarak bir GSM Operatörünün haksız rekabete neden olacak, sigorta poliçe sahiplerine poliçe bitim tarihi konusunda belli bir ücret karşılığında bilgilendirme hizmeti vereceğine yönelik duyurular ve reklamlara istinaden, sigorta acentelerini ve sigortalıları mağdur edecek uygulaması engellenmiş oldu. Komitemizin girişimleriyle geri çekilen uygulama, sigorta aracılık hizmeti veren sektör temsilcilerinin haksız rekabetle mücadelesine de güzel bir örnek teşkil etmiştir. Komitelerimize,  üyeleri için gösterdikleri hassasiyet ve gayretlerinden dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum.

Ve yine, Odamız öncülüğünde ve 19. Meslek Komitemiz organizasyonu ile düzenlenen “Sertifikalı Toplu Taşıma Aracı Sürücü Eğitim Programı”nda ilk etabı tamamladık. 750 başvurunun olduğu, SATSO, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve İl Emniyet Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında gerçekleştirilen ve uzman eğitmenler tarafından verilen eğitimler hızla tamamlanacak. Hemen ardından katılımcılar sertifikalarını teslim alacaklar. Gayretleri için 19. Meslek komitemizi kutluyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum” şeklinde konuştu.

90. Yıl Ödül Töreni

Kösemusul SATSO 90. Yıl Ödül Töreni ve Kutlama Programı ile ilgili de bilgi vererek şunları dile getirdi:

“1924 yılından bugüne 90 yıldır Sakarya'mıza ve üyelerimize en iyi ve en kaliteli hizmeti vermek, üyelerimizin haklarını gözetmek adına yerel ve ulusal platformda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak 90. Yıla erişmenin mutluluğunu ve gururunu yaşadığımız 90. Yıl Kutlama Programı ve Sakarya'nın Yıldızları Ödül Törenimizi TOBB Başkanımız Sn. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun teşrifleriyle 1 Mart 2014 Cumartesi günü saat 17.00'da Sakarya Spor Salonu'nda gerçekleştireceğiz. 

Her geçen gün artan itibarımızla üyelerimizin ve şehrimizin menfaatleri doğrultusunda hizmet eden Odamızın 90. Yılını Sakarya'mızla birlikte kutlayacak, başarılı olan ve şehrimize hizmet edenleri hep birlikte alkışlayacağız”.

Birlikte Güçlüyüz

Kösemusul ayrıca “Sakarya'mızın ciddi bir büyüme ivmesi içinde olduğunu, ulusal ve uluslar arası çalışmalarla, yarışan en güzel değerleriyle, geleceğin, yaşadığımız bu şehirde olduğunu bilen ve çalışmalarıyla bunu destekleyen tüm paydaşlarımıza tekrar teşekkür ediyorum. Birlikte güçlü olduğumuzu her fırsatta ifade ettim. Hamdolsun, artık birlik ve beraberliğin önemini bilen bir Sakarya var.

Odamız Sakarya'mızın vizyonunu çizen önder kuruluşlardandır. “SATSO iyi ki var” dedirtmek için yola çıkan ve “her zaman daha iyi vardır” anlayışı ile çalışan yönetim kuruluna, meclis başkan ve üyelerine sahibiz. Gelecek Sakarya'mızındır. Geleceğin marka şehri olma yolunda ilerleyen Sakarya'mızı sanayinin, tarımın, ticaretin ve tabi güzellikleriyle turizmin merkezi yapmak hedefiyle, hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Şehrimizi daha ileri götürecek her türlü çalışmanın içinde yer alacak, aidiyet duygusu ile şehrimizi her gün yeni bir başarıya ulaştırmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Meslek Komitelerinin Sorunları Görüşüldü

Meslek Komitelerinin Sorunlarının görüşüldüğü gündem maddesinde kürsüye gelen18. Meslek Komitesi'nden Meclis Üyesi Hüseyin Emanet şehir merkezindeki eski futbol stadının TOKİ'ye devredilerek yeni bir proje hayata geçirilmesini değerlendirerek bölgeye bir alışveriş merkezi yapılmasının merkezdeki esnafı olumsuzu etkileyebileceğini ifade etti.  Emanet, bölgede kültür merkezi, otel gibi farklı bir çalışma yapılması hususunda öneride bulundu.

Emanet, ayrıca büyükşehir belediyesi tarafından çalışmaları devam eden imar yönetmeliğinin hızlandırılması gerektiğini vurgulayarak konunun netleşmesi halinde sektördeki belirsizliğin giderileceğini ifade etti.

Emanet, konuşmasının devamında inşaat sektörünün önemine değinerek “Şehrimizin lokomotif sektörü inşaat olarak düşündüğümüzde ki Türkiye'de büyüme rakamlarına en çok etki eden sektör inşaat sektörü, inşaat sektörü zayıfladığı zaman büyüme oranı da ciddi anlamda etkilenmektedir. TOBB aracılığı ile yurtdışında inşaatçı müteşebbislerin yatırım yapmaları desteklenmesini talep ediyoruz.” dedi.

31. Meslek Komitesi'nden Meclis Üyesi Necmettin Kırık ise bilişim sektörü özellikle son 15 yılda büyük bir büyüme kaydederek, her alana girmiş kendi büyümesi kadar diğer meslek gruplarının da büyümesine büyük fayda sağlamış bir sektör olduğunu belirterek şunları dile getirdi:

“Sektörel sıkıntılar ve haksız rekabetten dolayı sektörden devamlı bir kaçış yaşanmaktadır. Bu bağlamda bilişim sektörünün kalitesini artırmak, kurum ve firmaların bilişimi kullanırken zararlara uğramaması ve ülke ekonomisine katkı sağlamak için sektörde sertifikasyon uygulaması yapılması zorunlu hale gelmiştir.  Sertifikasyon uygulaması ile hem işin ehli, konuyu bilen, eğitimli kişilerin sektörde kalması sağlanacak ve meslek koruma altına alınmış olacaktır. Merdiven altı ve çantacı diye tabir edilen firmaların önüne geçilerek, hem sektör çalışanı hem de son kullanıcılar korunmuş olacaktır. Bilişim sektöründe sertifikasyon uygulanması için bir çalışma yapmaya karar verdik. Daha önce bazı bilişim derneklerimizle konuyu bir aşamaya getirmiş bulunmaktayız. Sektörün meslek tanımları başbakanlık mesleki yeterlilik kurulu tarafından yapılarak resmi gazetede yayınlanmıştır. Tanımları yapılmasına rağmen Mesleki yeterlilik kurumunun bir yaptırım gücü bulunmamaktadır.  Bu yaptırım ancak TOBB bünyesinde, sigorta sektörünün oluşturduğu birlik benzeri bir yapı ile bilişim sektörünün de çalışma ilkeleri belirlenerek çözülebilir dedi. Kırık bunun için ilgili sektörlerle bölgesel bir toplantı yapmayı planladıklarını ifade etti.

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ahmet Çubuk ise Sapanca'daki yapılaşmayı değerlendirerek bölgedeki yapılaşma sebebiyle yeşil alanların azaldığını ifade etti. Çubuk, konu ile ilgili tedbir alınması gerek yeraltı su kaynaklarımız tükendi SATSO olarak bir şeyler yapılırsa iştirak ederim” dedi.

16. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Oktay Topçu
ise çantacı olarak tabir edilen sigorta acentelerinin engellenmesi ile ilgili olarak Tüvasaş'a ziyaret talebinde bulundu.

34. Meslek Komitesi adına söz alan Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Aygün Kahya Sapanca'daki imarlaşma ile ilgili olarak “Yıllar önce de Sapanca'da villalar yapılıyordu ama yeşil alanlar yok edilmiyordu. Sapanca'ya sahip çıkalım. Konutlar olsun ama tabiat ve tabii zemin korunarak yapılmalı. Yapılaşmaya karşı değiliz ama doğa korunmalı” dedi

Dilek Ve Temenniler Bölümü

Dilek ve Temenniler Bölümünde konuşan SATSO Meclis Üyesi ve Ticareti Geliştirme Komisyonu Başkanı Adem Bilgen komisyonun SATSO İndirimli Alışveriş Kampanyası hakkında meclis üyelerine bilgi verdi.

Bilgen konuşmasında “SATSO'nun tüm üyelerinin ticaretini daha kazançlı ve refah içinde yapabilmesi, potansiyel müşterilerin farklı şehirlere yönelmesini önlemek amacıyla, yapacağımız harcamanın Sakarya'da yapılmasını sağlamak Sakarya'mıza ve Sakarya'da ticaret yapan üyelerimize katkı sağlamasını ilke edindiğimiz bir projemizi hayata geçirme arzusundayız. Bu uygulama sayesinde Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak Türkiye'de bir ilke imza atmış olacağız. Ticaretle uğraşan üyelerimize müşteri kazanmaları için yeni fırsatlar sunmuş olmakla birlikte Sakarya ekonomisine de katkı sağlayacağız.

SATSO'nun kamuoyundaki bilinirliği, prestij ve güvenilirliği, şehir üzerindeki yatırım gücüne katkı sağlayıp SATSO'nun üyeler için sürekli olarak yenilikler yapmak istediğini, ön yargıları kırarak onlara daha iyi hizmet ve imkanlar sunmak için çalıştığımızı ispatlamış olacağız.

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Günay Güneş,
“Kaybeden bir Sakarya istemiyoruz” şeklinde konuşarak “Şimdi hepimizin dirayetli olması lazım, çok çalışmalıyız” dedi.  Hüseyin Emanet'in yurtdışında inşaat sektörünün yatırım yapması konusuna değinen Güneş, yatırımcı ve müteşebbislerin risk alması gerektiğini, ticarette risk kazanç korelasyonu olduğunu ifade ederek aktif rol almak gerektiğini vurguladı.

Sakarya'da bir tane trafik park olduğunu belirterek diğer illerden de talep geldiğini vurgulayan 29. Meslek Komitesi'nden Meclis Üyesi Yusuf Murat Emir konu ile ilgili SATSO'nun girişimlerde bulunmaya başladığı bilgisini verdi. Emir ayrıca şehir merkezinde bayanların abdest alması için bir mekan oluşturulması gerektiğini ifade ederek talepte bulundu.


16. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Zafer Yıldırım
Sapanca Gölü ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak “SATSO Meclisi olarak insanları bilinçlendirmeli ve hareketlendirmeliyiz göl elden gidiyor” dedi.

5. Meslek Komitesi'nden Meclis Üyesi Hüseyin Gürsoy,  komite olarak Sapanca gölü kenarında bir yürüyüş programı yapmayı planladıklarının ve konuyu yönetime sunduklarının bilgisini verdi.


17. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu,
Şarık Tara'nın Sınırların Ötesinde adlı kitaptan örnek vererek öykünün iş dünyasına feyz olması gerektiğini ifade etti. SATSO Stratejik Plan Çalışmalarının önemine de değinerek meclis üyelerinin gayret gösterdiğini vurguladı.

 
15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ercan Başnuh, sorunların çözümü elimizin değeceği noktada olmalı diyerek “Doğruyu görüp tespit etmeliyiz. Kişisel yapımız sorumluluklarımızın dışında kalmalı.
Bu kurum önemli bir güç odağıdır ve tüm amacı daha yaşanabilir bir Sakarya oluşturmaktır. Tavır konusunda noksanlık olabilir 90. Yıl bunda milat olsun” diye konuştu.

SATSO Şubat Ayı Meclis Toplantısı dilek ve temennilerin ardından sona erdi.

 

Haber Tarihi : 27/2/2014
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::