Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yurt Dışı İş Geliştirme Komisyonu tarafından hayata geçirilen ve üç yıldır sürdürülen SAİGEP Projesi kapsamındaki faaliyetler çerçevesinde ilimize dünyanın dört bir yandan alım heyetleri gelmeye devam ediyor.

SAİGEP Projesi kapsamında ilimize gelen 3. Alım Heyeti'nde Güney Afrika, Rusya, Slovakya, Fas, Karadağ'dan katılımcılar iştirak etti.

Güney Afrika'dan 9 firma yetkilisi, Karadağ'dan 10 firma yetkilisi, Slovakya'dan 8 firma yetkilisi, Rusya'dan 2 Firma Yetkilisi ve Fas'tan 2 Yetkilinin katıldığı Alım Heyeti Programı Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen tanışma toplantısı ile başladı. 4 gün sürecek programın açılış konuşmasını SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul yaptı. Kösemusul, konuşmasında heyete iyi dileklerini sunarak söz konusu proje kapsamında başlayan birlikteliğin ticari işbirlikleri ile artarak devam etmesini temenni etti.

Toplantının Divan Başkanlığını yapan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Günay Güneş ise şunları dile getirdi:

“Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak sizleri misafir etmekten duyduğumuz mutluluğu belirterek sözlerime başlamak istiyorum.

İş dünyamızın kararlı yatırımları ve kazandığı başarılarla Türkiye artık dünya ülkelerinin ciddi rakibi konumundadır. Bu başarılar uluslararası platformda diğer ülkelerin dikkatini çekmiştir. Ülkemizin 2013 yılında ulaştığı üretim ve ihracat rakamları bizleri gururlandırıyor. 2014 yılında daha fazla başarıya ulaşmak için gayretli çalışmalar yürütüyoruz.Sakarya'mız ihracatçı iller sıralamasında Türkiye'de ilk 10 il arasında. Hedefimiz, ilk 5 il arasında olmaktır.

 Hedefimize ulaşmak için, ihracatçı firma sayımızı artırmak ve ihracat potansiyelimizi yükseltmek amacıyla Ticaret ve Sanayi Odası olarak bir çok proje geliştirdik.

Projelerimizin amaçlarından biri ihraç mallarımıza yeni pazarlar kazandırarak ihraç edilen mal ve hizmetleri çeşitlendirmektir.

 SATSO olarak üyelerimizin dış ticarette yeterli tecrübeye ulaşmaları için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çalışmalarımızla birlikte üyelerimizin uluslararası ticarette payları artıyor. Üyelerimizin girişimlerinde sağladığımız desteklerle uluslararası piyasalarda rekabet gücü yükseliyor.

 Sakarya'mız otomotiv, makine, tekstil, gıda, turizm, tarım, inşaat, orman ürünleri, mobilya, metal, elektrik, plastik-kauçuk, mühendislik hizmetleri ve mermer… gibi bir çok farklı sektörde faaliyet gösteren 300'e yakın firmanın 150 ülkeye yaptığı ihracatla Türkiye'nin ihracat hedefine olan katkılarını her geçen yıl artırarak sürdürüyor.

 Dış pazarlardaki ekonomik gelişmeleri ve fırsatları takip ederek ihracatçılarımıza potansiyel sektörlerde pazara giriş bilgileri sunmak amacıyla Dış ticaret bölümümüzce başlatılan bu alım heyeti programında, Rusya, Karadağ, Slovakya, Güney Afrika ve Fas ülkelerinden siz, çok kıymetli misafirlerimizi ağırlamaktayız.

 Ürün, hizmet, yatırım ve bilgi alanlarında güçlü ve büyüyen ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesine katkı sağlayacak bu görüşmelerimiz artan işbirliğimizin prensip ve temellerini oluşturacaktır. İşbirliğimizin, fuarlar, ticari ziyaretlerle daha da gelişmesini diliyorum.” Dedi.

Güneş'in konuşmasının ardından 31 firma yetkilisi kendilerini ve iştigal konularını tanıttı.

Ağırlıklı olarak makine metal sektörü ve otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren firma temsilcileri SATSO Alım Heyeti Programına katılarak Sakaryalı firmaları inceleme fırsatı buldukları için memnun olduklarını dile getirdi.

Tanışma toplantısının ardından Güney Afrika Cape Ticaret ve Sanayi Odası Janine Myburgh'un katılımı ile iki oda arasında bir memerandum işbirliği protokolü imzalandı.

Söz konusu memorandum kapsamında iki oda ve üyeleri arasında ticari işbirliği kurmak ve ekonomik fırsatlardan faydalanmak amaçlandı.

 Konu ile ilgili değerlendirme yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul; “İki ülke ve iki oda üyeleri arasında geçen bu iş birliğini somutlaştırmak amacı ile yapılan görüşmemizde ortak çalışma olanları belirlenerek uluslararası proje oluşturulabilecek alanlar belirlenmeye çalışıldı. Bu protokolün, hem SATSO üyelerine hem de Cape Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine hayırlı olmasını diliyor başarılı işbirliklerinin temelini oluşturmasını diliyorum” dedi.

 Yasal sorumluluklar ile şekillenen bu görüşmeden sonra SAİGEP projesi kapsamında Güney Afrika Capetown kentinin odası olan Cape Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Janine Mybourg sıcak karşılamaktan çok mutlu olduklarını, böyle güçlü bir oda ile birçok proje ve güzel yatırımlar yapabileceklerini söyledi.

 Heyetin bugün başlayan 4 günlük ziyareti SAİGEP Projesi kapsamındaki firmaları inceleme gezisi ile devam edecek.

 

Haber Tarihi : 4/3/2014
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::